Vanatorii de miere tradițională din pădurea de Mangrove din Satkhira, Bangladesh

Spread the love

Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh — Cea mai mare pădure de mangrove din lume se află în Sundarbans — o parte a întinsei delte a fluviului Gange aflate pe teritoriul Bangladeshului şi al Indiei. Mowalis este una dintre populaţiile a căror existenţă depinde de mangrove. Ocupaţia lor de bază este una dintre cele mai periculoase din ţară.Mowalis sunt. . . „vânători“ de miere. În fiecare an, în aprilie şi mai, ei se aventurează în ţinutul veşnic schimbător al mangrovelor căutând fagurii albinelor-gigant (Apis dorsata).

Aceste albine, ce măsoară până la 4 cm, sunt foarte agresive, mergându-le vestea că au ucis până şi elefanţi!Cum fumul împrăştie albinele, „vânătorii“ iau cu ei torţe, făcute chiar din vegetaţia pădurii ce-o cutreieră. Unii, mai înţelepţi, lasă neatinsă o parte din stup, pentru ca albinele să-l poată reconstrui şi pentru ca şi în anul ce va veni să se mai poată înfrupta din miere.„Vânătorii“ nu se tem doar de albine, ci şi de crocodilii şi de şerpii veninoşi care şi-au făcut şi ei adăpost în pădurea de mangrove. Iar la ieşirea din pădure, când sunt încărcaţi cu miere şi ceară, îi mai paşte un pericol. . . hoţii! Totuşi, cea mai mare ameninţare este tigrul bengalez. În fiecare an, aceste feline ucid între 15 şi 20 de „vânători“ de miere.

Cea mai mare specie de albine cunoscută până azi trăiește în padurile de mangrove aflate în delta fluviului Gange. Albina gigantică (Apis dorsata) are o lungime de 4 cm, este foarte agresivă, înţepăturile acesteia au omorât chiar şi elefanţi. În aceste zone trăiesc unele triburi, cum ar fi tribul cunoscut sub numele „Mowalis”, care sunt prin tradiţie vânători de miere.Cu ajutorul fumului, făcut prin aprinderea unor torţe, aceştia reuşesc să colecteze mierea acestor albine. Au grijă însă să lase neatinși o parte din fagurii de miere, pentru ca albinele să-l poată reconstrui şi pentru ca anul următor să poată reveni.

Întotdeauna aceşti vânători de miere acţionează in lunile aprilie sau mai, când există miere din plin.Mierea este depozitată într-un singur fagure care este lipit de o creangă groasă, are o lăţime de 1-1,6 m şi o lungime de 1-1,8 m, putând depozita în el între 50 și 75 kg miere.Mangrovele vegetează pe ţărmurile inundate de flux şi reflux, acolo unde apa de mare sărată se amestecă cu apa dulce.Pentru multe vietăţi mangrogele înseamnă habitatul ideal. Aici vieţuiesc peste 500 de specii de păsări, 110 specii de peşti, crocodili, precum şi temutul tigru bengalez.

Plante ca orhideea, vâscul şi feriga găsesc aici condiţii optime.Cea mai mare pădure de mangrove se află în delta fluviului Gange, pe teritoriul statelor India şi Bangladesh în locaţia numită Sundarbans, întinzându-se pe o suprafaţă de 56.000 de km pătraţi de pădure. Această pădure în anul 1987 a fost trecută pe lista patrimoniului mondial protejat. Pădurea Sundarbans începe să înflorească în martie. Acest lucru atrage roiurile albinelor asiatice uriașe de miere (Apis dorsata) pentru a se muta. Construiesc singuri piepteni uneori la câțiva metri înălțime în copac, uneori doar la nivel de ochi, mierea este colectată de vânătorii de miere locali (Mawalis) de la începutul lunii aprilie. 

Aceștia lucrează în grupuri de 8 bărbați care locuiesc împreună pe o barcă ca adăpost plutitor În timp ce se grăbesc prin pădure, Mawalisul ține contactul apelând reciproc imediat ce este detectat un pieptene cu miere. Ei aprind torțe de fum preparate din frunze uscate pentru alungarea albinelor. Apoi au tăiat mierea Părțile purtătoare ale pieptenelui repede în jos, înainte de a se întoarce albina.Mawalis poate câștiga o sumă bună de bani în câteva săptămâni de la vânzarea de miere și ceară. dar restul anului urmează să găsească alte locuri de muncă. 

Turistului le place să se alăture Mawalisului de la ceremonia de deschidere de la biroul pădurii până la pădurea densă este o aventură specială pentru a le urmări prin rădăcină de noroi și Mangrove și de a împărtăși entuziasmul pentru lichidul auriu. Lucky Peach — Ultimul nostru exclusiv Longreads vine de la Michael Snyder și Lucky Peach – o călătorie în Sundarban, unde grupuri de vânători de miere își riscă viața în păduri pentru a urma practica străveche de a colecta miere.La fel ca toate pădurile de mangrove din lume – suprafețele slabe de arbori toleranți la sare, care aliniază coastele tropicale din Brazilia până în Indonezia – Sundarbanii trăiesc pe noroi și apă, pe silt și sare, peisajul său extraterestru trădător chiar și pentru cei inițiați, pe care eu cel mai sigur nu a fost.

 Aprilie și Mai, perioada recoltării mierii, sunt luni fierbinți practic peste tot pe subcontinent, dar aici, în Sundarban, căldura este scumpitoare. Temperaturile urcă peste 100 de grade Fahrenheit în primăvara brutală premonică. Soarele aruncă fluxurile, râurile și pârâul de nenumărat ca un fierărie care încearcă să aplatizeze o bucată de staniu strâmb. Căldura se revarsă prin țesătura liberă a baldachinului cu săruri. Nu există briză – doar o umiditate dură și fără compromisuri.Întinzându-se pe 10.000 de kilometri pătrați de la colțul de sud-vest al Bangladeshului și peste granița în India, Sundarbanii acoperă gura Delta Ganges-Brahmaputra ca o mască. 

Două dintre cele mai puternice râuri ale Indiei își încheie cursurile aici în cea mai mare deltă fluvială din lume, parcurgând peste 80.000 de kilometri pătrați pentru a uda întregul bazin al Bengalului înainte de a ajunge în Golful Bengal, unde aruncă mai mult de un miliard de tone de sedimente și materie organică. în mare în fiecare an, mai mult decât orice alt sistem fluvial.De-a lungul coastei nordice a golfului, delta se întinde pe o distanță de 350 de kilometri, împărțind și împărțind solul moale aluviale în sute de insule acoperite cu mangrove care constituie Sundarbanii. 

Nămolul care trece pentru pământ aici este noroiul de munte, detritusul Himalayei în scădere, transportat pe Câmpia Gangeticului și pe Valea Assamului până la acest înmormântare tropicală. Aproximativ 3,5 milioane de oameni trăiesc la 25 de kilometri de Sundarbanii din Bangladeshi, marea majoritate depinzând de pădure pentru viața lor, direct sau indirect. Potrivit lui Zahir Uddin Ahmed, ofițerul împărțit de pădure din Sundarbans West, aproximativ 300.000 dintre ei intră în pădure în fiecare zi pentru a-și recolta resursele. 

Cei mai mulți dintre ei, precum Zahangir, Nurul Islam și Haleem, petrec cea mai bună parte a anului ca pescari, în timp ce alții adună lemn și fronde de palmieri sau lucrează la fermele de creveți din satele din jur. Aliur Rahman construiește bărci, aproximativ o săptămână, cu ajutorul unui asistent, pentru un profit de 3.000 până la 5.000 de taka (aproximativ 39 – 65 USD) pe barcă. Abdul Roshid conduce un serviciu de taxiuri pentru motociclete. Dar în aceste scurte luni din primăvară.

Miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh cea mai profitabila miere din padurile de Mangrove si cel mai periculos de colectat mierea din padurile de Mangrove. Puține practici agricole au o istorie mai lungă decât vânătoarea de miere. În Cuevas de la Araña din estul Spaniei, o pictură în vârstă de 8.000 de ani înfățișează așa-numitul „Om al Bicorpului”, cu mâna adânc în interiorul unui stup, înconjurat de ceea ce pare un roi foarte nefericit de albine. 

Aici, în Sundarban, vârful lorei locale se învârte în jurul unei confruntări între un grup de colectori de miere – cunoscuți în Sundarbani sub numele de muals – și temutul zeu tigru, Dakshin Rai, o zeitate populară care se află în afara panteonului hindus standard. Povestea merge așa:Vânătorul de miere Dhona și nepotul său Dukhe merg în pădure cu un grup de mușați. După ceva timp, încă nu au mai găsit miere, așa că Dakshin Rai îi apare lui Dhona cu o ofertă: dacă își lasă nepotul ca pe un sacrificiu viu, Dakshin Rai se va asigura că se va întoarce în satul său cu o recompensă de neconceput.

 Dhona acceptă oferta și, în cel mai scurt timp, își găsește barca încărcată cu miere și ceară. Înainte de a naviga spre casă, îl trimite pe Dukhe în pădure singur pentru a colecta lemne de foc.  Obiecte Dukhe, dar fără folos. În timp ce Dukhe stă singur în față, Dakshin Rai profită de ocazia lui. În deplină disperare, băiatul strigă către zeița pădurii Bonbibi ( Maa !,el plânge, bengalez pentru „Mama”), care îl trimite pe fratele ei Shah Jangali să-l alunge pe Dakshin Rai înapoi în pădure cu un club. Bonbibi îl trimite apoi pe băiat acasă pe spatele unui crocodil. El este atât de îngrozit de fiara, încât ea trebuie să-l orbească.

Grupul de colecționari de miere la care m-am alăturat în pădure, practicând toți musulmanii, încă cred (deși liniștit) în puterea lui Bonbibi de a-i proteja de pădure. Potrivit lui Emile Mahabub, tânăra ecologă care a ajutat la organizarea călătoriei mele, mușterii musulmani nu vor intra în pădure vineri după-amiaza, deoarece cred că Bonbibi va fi prea ocupat cu propriile rugăciuni de vineri pentru a-i proteja. Ciudat, zeița pădurii este considerată ea însăși musulmană – chiar de hinduși. Ritualurile practicate de unii hindusi Sundarbani – așa cum este descris de naturalista Sy Montgomery în cartea ei „ Spell of the Tiger” –ar putea prevesti foarte bine ascensiunea hinduismului vedic ortodox acum 3.000 de ani. 

Dr. Istiak Sobhan, coordonatorul programului din Bangladesh pentru Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, spune că însăși Delta Ganges-Brahmaputra a început să ia formă acum doar 5.000 – 7.000 de ani. Dacă povestea lui Dukhe este la fel de veche pe cât pare, atunci vânătoarea de miere în Sundarban a existat într-o formă sau alta de aproape atâta timp cât pădurea în sine. Vânătorii de miere care m-au dus în pădure trăiesc cu toții într-un sat musulman de 5.000 de persoane, numit Horinogor, care se întinde de-a lungul unui râu larg și plat, la marginea nordică a Râului Satkhira, cea mai vestică secțiune a Sundarbanilor din Bangladeshi.

 Deși fiecare membru masculin adult din fiecare dintre familiile lor a plecat în pădure cel puțin o dată pentru a aduna miere, nimeni nu a putut urmări prezența familiei sale în sat în urmă cu mai mult de trei generații. Horinogor în sine, la fel ca majoritatea așezărilor din apropierea Sundarbanilor, nu are probabil mai mult de o sută de ani.În aceste zile, colectarea mierii se realizează mai puțin ca o amintire incidentală pentru pescarii care lucrează în sezonul de primăvară decât ca forță de muncă necalificată pe o scară de salariu umflată. 

Oficial vorbind, sezonul de colectare a mierii începe anual la prima aprilie, când Departamentul de Pădure eliberează autorizații pentru aproximativ 2.500 de bărbați (niciodată femei) să meargă în pădure, de obicei în grupuri de la șapte până la zece. Timp de două luni – sau mai mult în anotimpuri deosebit de bune, care vin mai rar acum -, mușterii vor merge până la zece ore în fiecare zi căutând printre ramurile înalte pentru stupi ascunși, dintre care cel mai mare poate crește până la un metru pătrat în dimensiune și randament. douăzeci de kilograme de miere. 

(Istoricul de poveste mare Kholil a susținut că a recoltat odată un stup care conține patruzeci de kilograme.) Aceste stupi imense sunt construite de Apis dorsata, aceleași albine uriașe care se cuibăresc pe stâncile Himalaya, adâncituri din beton în Delhi și Mumbai și în toate pădurile din sud-estul Asiei. Albinele încep să migreze din țara din apropiere încă de la sfârșitul lunii ianuarie. Prima miere apare până la jumătatea lunii martie împreună cu ciorchinele albe strânse de flori care înghețează vârfurile copacilor khalsi. Până la sfârșitul lunii iunie, albinele își construiesc cuiburile, alunecând de pe ramuri ca niște faguri inversați și îmbrăcați în mii de albine defensive, fiecare sub un centimetru lungime. 

În prima noastră după-amiază împreună, Nurul Islam mi-a spus că, odată, din neatenție, a supărat un stup cu fumul care se ridica din focul său de gătit. Roiul a coborât și l-a înțepat de șaizeci de ori. „Întregul corp mi-a fost umflat”, a spus el, „am avut febră mare timp de trei zile.”Pe parcursul înfloririi de primăvară, albinele vor produce miere din cel mult douăsprezece specii de copaci, fiecare prin aromă, textură și culoare. Din miere goran și passur copacii sunt groase și roșii , cu puțin parfum și o tendință de a cristaliza. 

Mierea de Keora , deși corectă și subțire (trăsături apreciate la fel de mult în mierea de Sundarban, așa cum sunt în actrițele Bollywood), este în mod dulce în comparație cu prima și cea mai apreciată miere a Sundarbanilor: khalsi. Aur pal, de culoare lichidă și parfumată, subtilă în dulceața sa, cu o înțepătură tarată, aproape piperită la final, mierea de khalsi durează până la jumătatea lunii aprilie și, odată recoltată, fermentează în decurs de trei luni; vânătoarea de miere este un joc de viteză la fel de rezistență.

Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh

Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh — Roiul a coborât și l-a înțepat de șaizeci de ori. „Întregul corp mi-a fost umflat”, a spus el, „am avut febră mare timp de trei zile.” — Pe parcursul unui sezon bun de miere de două luni (cea mai bună miere va fi dispărută până la sfârșitul lunii mai), un grup de șapte sau opt mușteri experimentate pot aduna până la 1.200 kilograme de miere crudă și pot genera câștiguri de la cel puțin 30.000 – 50.000 taka pe cap. Chiar și în cele mai bune luni, un pescar va câștiga mai puțin de jumătate.

 Întrucât majoritatea grupurilor de vânători de miere câștigă prea puțin pe tot restul anului pentru a-și finanța propriile licențe, lucrează prin intermediari (în grupul nostru, Abdul Roshid) care aranjează permisele necesare și își cumpără întreaga recoltă când sezonul se încheie la aproximativ 300. la 350 taka pe kilogram. În Dhaka, intermediarii vând mierea pentru 450 de taka pe kilogram retailerilor mai mari care, la rândul lor, reambalează produsul și îl vând pentru 600 de taka pe kilogram sau mai mult. Aproape o picătură se duce la export.

Colecționarii de miere înșiși nu vor păstra mai mult de câteva kilograme din recolta lor, pe care o vor folosi în principal ca medicament în lunile de iarnă sau vor scurge ușor peste castroanele blânde din terci de orez. Mierea nu apare în bucătăria locală aici. Pentru colecționari, mierea nu este hrană – este aur. 2. A fi cu moartea — Ca un coșmar suprarealist, Sundarbanii sunt frumoși și sinistrați în egală măsură. Pădurea pare fortificată: bancurile de noroi reprezintă o primă linie de apărare, metereze de joacă, care fac invadatori stângaci, lente, vulnerabile. 

Palmele Phoenix, ghimpate cu spini de doi inci, cresc în ciorchine dense. Sapca alba toxica secretata de frunzele sparte ale arborelui gewa te va orbi temporar daca iti atinge ochii (în engleza, ei o numesc manglinda orb-ta-ochi). Decojiți scoarța gri a copacului sundri iar lemnul tânăr strălucește roșu, ca și cum copacul însuși sângera. Sute de sute de rădăcini respiratorii stalagmitice împing în sus prin nămolul de pe podeaua pădurii, un peisaj de vis gaudian în miniatură. În loc de erori, pământul se târăște cu crabi; în loc de ghinde, este împânzit cu cochilii. 

Spatele fantomate ale delfinilor de un râu cenușiu pal rupe ocazional suprafața înșelător, nemișcată, maronie a apei, care ascunde populații mult mai puțin benigne de crocodili, rechini și șerpi veninoși de mare. Ascunsă între verdeață sunt cobrașii și kraiturile și viperele.Sundarbanii adăpostesc, de asemenea, cea mai mare populație de tigri regali din Bengalul rămași pe planetă – aproximativ 350 dintre ei – și singurii care consumă în mod obișnuit carne umană. Departamentul Forestier a înregistrat doar douăzeci și nouă de decese oficiale în Sundarbanii din Bangladesh în 2012, doar patru din atacurile de tigru și, potrivit lui Zahir Ahmed, niciunul în 2013.

Aceste numere, după cum vă poate spune cineva, poartă doar o legătură tenuoasă cu realitatea. . Potrivit unui document despre tigrii Sundarbanilor publicat anul trecut de dr. Monirul Khan, care predă zoologie la Universitatea Jahangirnagar din afara Dhaka, tigrii ucid în medie douăzeci și șapte de persoane anual numai în Sundarbanii din Bangladeshi.  Aventurându-se adânc în pădure, fără ajutorul unor ghiduri sau indicatoare, mușterii sunt mai vulnerabili la pericolele pădurii decât oricine altcineva.

În decursul a aproximativ douăzeci de ani care lucrează în pădure, Zahangir a văzut aproximativ nouă tigri. În urmă cu trei ani, în mijlocul sezonului mierii, unul dintre ei l-a atacat și l-a ucis foarte aproape; el are acea cicatrice pe obrazul stâng și un set de patru răni de puncție pe umărul drept, fiecare de dimensiunea unei arsuri de țigară deosebit de urâtă, pentru a arăta asta. Era în jurul orei două seara într-o după-amiază fierbinte a lunii mai, când, tocmai reintră în pădure cu doi tovarăși, a auzit un urlet în spatele lui.

 Însoțitorii săi au plecat deja cu vreo cincisprezece metri înainte în junglă și el era, pentru moment, singur și practic fără apărare. „Când tigrul a urlat, am țipat, iar ceilalți doi au revenit alergând înapoi, dar tigrul a sărit în fața mea și m-a bătut și m-a apucat ușor de umărul meu.”Când au apărut ceilalți doi, tigrul și-a eliberat strânsoarea asupra lui Zahangir, a cărui față și cap sângereau profund. Presiunea de la mușcătura până la umăr a fost atât de intensă încât a înăbușat sângele înainte de a începe să curgă.

 Zahangir stătea cât se poate de repede, cu un braț în lateral, cu sânge care îi curgea fața și îi ajută pe ceilalți să alunge animalul în pădure. „Tot ce am avut cu noi a fost da noastră”, a spus el. Trecuseră patru luni până când putea chiar să înceapă să ridice din nou brațul. El a ratat restul recoltării de miere din acel an și cele mai bune luni de pescuit în musonul timpuriu – mii de taka din câștigurile potențiale pierdute. Anul următor, după ce umărul lui s-a vindecat, s-a întors în pădure.Fiecare colecționar de miere pe care l-am întâlnit în Horinogor și în jurul său avea o poveste de povestit despre tigri.

 Nurul Islam a scăpat cu greu de un atac alungând un tigru înapoi în pădure cu daa lui. Kholil mi-a spus că a oprit de două ori atacurile tigrului folosind nimic mai mult decât un băț mare. Abdul Roshid mi-a povestit despre un tigru care a atacat Horinogor cu câțiva ani în urmă, ucigând trei persoane și o mulțime de capre într-o singură zi. — Fiecare colecționar de miere pe care l-am întâlnit în Horinogor și în jurul său avea o poveste de povestit despre tigri.

Oamenii de știință, naturaliștii și folcloriștii au încercat să raționalizeze comportamentul tigrilor (problemele renale cauzate de salinitatea ridicată în apă le fac iritabile, cadavrele transportate pe Ganges de-a lungul mileniilor le-au oferit un gust pentru carnea umană), cu toate acestea punctul de vedere I Cel mai frecvent auzit exprimat în Bangladesh este, de asemenea, cel mai simplu: tigrii din Sundarban vânează oameni, deoarece mâncarea este limitată, pentru că facem pradă ușoară și pentru că suntem aici.Înainte să înceapă să pescuiască crabi și să adune miere în urmă cu zece ani, Abdul Roshid, aflat acum la începutul anilor cincizeci – nu știe exact vârsta lui – și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ajutând un unchi să contrabandeze mărfuri între Bangladesh și India. 

Sundarbanii, labirintul său de căi navigabile practic imposibil de patrulat, a fost o cale populară pentru circulația ilegală între India și Bangladesh de la Partiția din 1947. De-a lungul anilor, relațiile s-au deteriorat și Forța de securitate a frontierei din India s-a prăbușit, omorând până la 1.000 de oameni. Bangladeshii de-a lungul frontierei de 4.000 de kilometri din ultimul deceniu.În aceeași perioadă, Sundarbanii din Bangladesh au devenit din ce în ce mai nelegiui, înfundați cu prădători umani care reprezintă o amenințare mai mare decât orice alt animal. 

Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh
Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh

Rețelele labirintice de râuri care dantelează jungla ascund aproximativ doi-trei mii de pirați înarmați, numiți dacoiti , care răpește în mod obișnuit muncitori, extorc banii din familiile lor și mituiesc politicienii pentru a continua să opereze cu impunitate. În timp ce un tânăr pescar din satul Mothurapur, la o scurtă plimbare pe terasă de la Horinogor, mi-a spus: „Tigrii mănâncă unul. Dacoitele mănâncă totul ”.Pirații care troll Sundarbanii execută o operație simplă, dar eficientă. Campingând pe căile navigabile ale pădurii, ei mențin legături strânse cu informatorii din sate, care îi țin la curent cu mișcările vecinilor. 

Aceștia vor ține zece-cincisprezece persoane simultan, cerând răscumpărări de la familiile și prietenii lor înapoi acasă pentru a fi livrate prin intermediul tehnologiilor bancare de telefonie mobilă populare în toată lumea în curs de dezvoltare. Pentru a plăti, victimele și familiile lor acordă împrumuturi cu dobândă mare de la creditorii creditorilor locali, în cea mai mare parte în situații de cădere cu bandele piraților, care atât se propagă cât și beneficiază de ciclul datoriei care împiedică colecționarii mierii să găsească un loc de muncă alternativ (mai sigur). . 

Chiar și acum, Nurul Islam are un văr pentru o răscumpărare de 15.000 de taka. Familia nu va avea de ales decât să plătească. Potrivit Nurul Islam, lucrătorii forestieri, în medie, reiau peste două treimi din salariile lor anuale către dacoiti. „Dacă nu ar trebui să le plătim, am putea avea 100.000 de taka în buzunare”, mi-a spus el, vizibil supărat. „Ne sug sângele. Diferitele pericole de a lucra în Sundarbanii din Bangladesh provin de la același fapt crud al biologiei, ecologiei și economiei: concurența.

Chiar dacă recoltarea lemnului comercial în Sundarbanii din Bangladesh a încetat practic în anii 90, pădurea continuă să se micșoreze în fiecare an, aducând colectori de resurse, dacoite și animale în conflicte din ce în ce mai frecvente. La fel cum procesele naturale au mutat Delta Ganges – Brahmaputra spre sud de-a lungul mileniilor, schimbările tectonice din nordul Indiei au cerut cursul Gangesului spre est, ducând la decesele treptate (și total naturale) ale distribuțiilor sudice ale râului, printre ele Hooghly, râul care leagă cel de-al treilea oraș al Indiei, Kolkata, cu marea.

 În 1975, în efortul de a salva unul dintre cele mai mari orașe ale sale, India a construit Barajul Farakka pentru a redirecționa apa din Ganges înapoi către Hooghly. În procesul,Subsidența – procesul natural de scufundare care afectează toate delta – depășește acum sedimentarea în Sundarban, datorită, în mare parte, Farakka. Între 1979 și 2009, aproximativ optzeci de kilometri pătrați din Sundarban s-au scufundat sub nivelul mării. Acum, combinația dintre subsidență și creșterea globală a nivelului mării amenință să pună întreaga pădure – singurul tampon natural din Bengal împotriva furtunilor ciclonice – sub apă într-un secol.

 În circumstanțe obișnuite, pădurea ar migra doar spre nord, mi-a spus dr. Sobhan, dar banda densă a așezărilor umane de-a lungul graniței sale nordice face imposibilă. În Bangladesh predispus la inundații, o națiune de 160 de milioane de oameni zdrobiți împreună pe o bucată de pământ slab mai mic decât Illinois, pierderea Sundarbanilor ar fi cataclismică. Creșterea nivelului de salinitate în vestul Sundarbanilor a dus la o presiune și mai mare asupra pădurii pentru a oferi locuri de muncă. Fluxul redus de apă dulce în Sundarbanii din Bangladesh începând cu anii ’70 a creat condiții favorabile pentru creșterea creveților.

 Așadar, la începutul anilor optzeci, o societate bazată pe agricultură de subzistență intensivă a muncii s-a mutat brusc într-o industrie mult mai puțin intensivă, eliberând o forță de muncă semnificativă nici cu capitalul, nici cu mobilitatea de a face altceva decât să-și încerce norocul în pădure. La sfârșitul anilor șaptezeci, Departamentul Forestier estimează că numărul de colectori de resurse care intră zilnic în pădure la 45.000. Astăzi, a spus Zahir Ahmed, acest număr este de peste șase ori mai mare.

În sezonul 2009 (în măsura în care Ahmed m-ar putea lua), Departamentul Forestier a emis permise către 1.515 colecționari de miere din Bangladesh; Anul trecut, departamentul a eliberat autorizații pentru 2.603 – un număr care nu ține cont de numeroasele grupuri care intră acum în pădure în mod ilegal înainte de 1 aprilie, pentru a preface cea mai valoroasă miere. Deși Departamentul Forestier raportează o creștere constantă a veniturilor din colectarea de miere și ceară (o uimire destul de uimitoare 2,28 milioane de taka anul trecut), Kholil mi-a spus că acum grupul său aduce în medie cu aproximativ 300 de kilograme mai puțin de miere în fiecare an decât au făcut anterior. 

Indiferent dacă acesta este rezultatul schimbărilor naturale, al concurenței sporite sau al ambelor este greu de spus cu siguranță. Kholil era sigur însă că stupul pe care l-am găsit în prima noastră dimineață fusese deja tăiat o dată în acel sezon, probabil cu o săptămână solidă mai devreme – și era abia pe 4 aprilie. În ciuda revenirilor diminuate pentru munca lor, colecționarii continuă să vină. Un tânăr mual pe care l-am întâlnit la Horinogor mi-a spus că, cel puțin pentru el, mutarea într-un oraș ca Dhaka nu prea avea sens: „Prietenii mei din Dhaka mi-au spus că câștigă între 4.000 și 5.000 de taka pe lună”, a spus el. 

„Pot face atât de mult aici.”Dintre bărbații cu care am vorbit, doar Aliur Rahman și un bătrân numit Gangadhar din Mothurapur s-au referit special la „tradiția” colecției de miere. Când l-am întrebat pe Zahangir dacă, având în vedere oportunitatea unei ocupații la fel de remunerative, va mai merge în pădure, m-a privit ca și cum i-aș fi pus cea mai grozavă întrebare din lume. – Nu, a batjocorit el. Nici el nu și-ar permite fiul său în pădure, un sentiment împărtășit practic de fiecare colecționar de miere pe care l-am cunoscut. „Vreau [ca el] să studieze.

 Vrem ca copiii noștri să meargă la școli ca alți copii ”, mi-a spus Haleem în ultima noastră după-amiază împreună. „Niciun tată nu vrea să-și ducă fiul în pădure.”Mă întreb dacă, la douăzeci de ani de acum încolo, vânătoarea de miere în Sundarban se va opri complet. Mă întreb în egală măsură dacă ar fi un lucru atât de rău. Niciun tată nu vrea să-și ducă fiul în pădure — 3. În care găsim miere — În sfârșit, o așezasem pe un teren mai mult sau mai puțin solid, acoperit aproape până la genunchi într-un strat de noroi cenușiu.

Toți, cu excepția lui Haleem și Aminool, care se spânzuraseră în beneficiul meu, se dispersaseră deja printre palmele nipa și ferigile tigru. Au strigat, au plictisit și s-au abătut pentru a-și urmări unii pe alții, în timp ce ieșiră prin podea. Petardii izbucnesc în mod intermitent pentru a speria orice tigri care ar putea fi pândiți în apropiere. Un pugmark proaspăt apărut în pământul limbil, singura dovadă pe care am văzut-o de tigri în toată perioada în care am fost în pădure, mi-a sugerat că ar fi putut fi foarte apropiați.

Fără urme de urmat, m-am lipit cât de aproape de Aminool, m-am aplecat 90 de grade pentru a se îmbrăca sub vițele care se plesneau ca niște zgomote din crengi. L-am întrebat pe Aminool dacă căutăm ceva în special pentru a ne ghida. A zâmbit, a dat din umeri necomitent și a arătat fragmentele abandonate din stupii de anul trecut, care se agață de crengi, translucide și maro ca niște coji de cicada. Dincolo de asta, nimic.Mergeam de mai bine de o oră când sunetul strigătelor venite din pădure s-a schimbat: „Allah Allah!” a sunat cineva; o ululație ascuțită, mi s-a părut ca cineva care suna „Olly Olly Oxen Free!”

 Ajungând în luminișul în care restul mișcărilor începuseră să lege torțe din ferigi tigru, am auzit stupul înainte să-l văd: sunetul zgâlțâit, zdruncinat, mistuitor al multor creaturi mici care se mișcau în tandem. Mii de albine de apărare s-au agățat de stup, lucioase și aglomerate ca semințele într-un rodie, rupându-și toracelele într-un spectacol corejat de agresivitate. Cu cârpe de bumbac înfășurate sigur în jurul feței, colecționarii își aprindeau lanternele. Fumul alb ieșea în aerul dens. Albinele au coborât într-o frenezie, au zburat frenetic, dezorientate și zbuciumate și au fost supărate suprem.

 M-am agățat jos în spatele lanternei lui Aminool pentru a mă proteja de hoardă și, sufocând din fum, am privit cum Abdul Joleel urca pe ramură și își întinse corpul direct peste stup, acum o semilună translucidă și dantelată. Și-a strecurat cu ușurință daa prin ceară și a tăiat jumătate din pieptene, care a aterizat cu un zgomot puternic în bazinul metalic pe care Kholil îl ținea deasupra capului. El îndepărtase aproximativ jumătate din stup, lăsând în urmă larvele și regina și o fundație pentru drone să se reconstruiască în săptămânile următoare. 

Colecționarii s-ar întoarce probabil pe acest loc de mai multe ori în acest sezon.În timp ce fumul se subținea, albinele nu mai erau anesteziate, încărcate. Am început să ne mișcăm: colectoarele de miere s-au îmbrăcat în pădure în mod expert; Am trântit orbește peste rădăcinile respiratorii, înfundându-mi cămașa și pielea pe palmele Phoenix, luptând inutil împotriva noroiului și respirând puternic în aerul încărcat de fum. A fost nevoie de cincisprezece minute de zbucium în cap pentru a exfolia albinele.Ne-am oprit, în sfârșit, într-o poiană rară. 

M-am uitat în bazinul pe care Kholil îl luase de pe umăr și l-am așezat cu atenție pe pământ: matricea de ceară, o piscină de miere aromată împânzită de frunze și o jumătate de duzină de albine muncitoare care se luptă într-o capcană a propriilor lor fabricări. Kholil aruncă o privire în bazin și ridică din umeri: un stup mic. Eram deja epuizat, cu picioarele încleștate în noroi și răzuit pe jumătate crud de părțile stropite de rădăcini, cămașa sfâșiată și temple umflate cu transpirație – și abia reușisem să mă mișc la o plimbare respectabilă. 

L-am întrebat pe Kholil cât de repede s-ar muta dacă nu se potrivesc cu ritmul lor. „De unul singur”, a spus Kholil, „alergăm”.Mai târziu în acea după-amiază, Nurul Islam a adus în jurul unui bol cu ​​fagure și miere, încordat de resturile de pădure. Ne-a spus khalsi, cea mai bună miere a pădurii. Am ales din farfurie o bucată de ceară, am aspirat mierea dintr-un capăt și am mușcat o bucată din pieptene dezumflată, bomboana proprie a naturii. Luminoasă, fină și musculoasă, avea un gust așa cum mirosea pădurea, nici cu dulceața înfiorătoare, nici cu calitatea vâscoasă a adezivului de miere prelucrate.

Plecând din Sundarbans câteva zile mai târziu, am întâlnit un bărbat care înăbușea miere dintr-un pavilion de metal mare, pe drumul dintre orașul Bagerhat și un post de râu, numit Hularhat, unde am fost condus să urc cu vaporul „rachetă” peste noapte înapoi în Dhaka. Petrecuse trei ani înapoi în anii optzeci, vânând miere în Sundarbans până când, în 1987, un tigru l-a urmat într-un copac. Înainte de a reuși să-l doboare la pământ cu daa lui și să-i ceară ajutor, tigrul și-a bătut brațul, lăsând o cicatrice lungă și zdrențiată în antebrațul drept.

 De atunci, recoltează miere de la stupii care apar pe fermele locale, polenizează din copaci și floarea-soarelui și împarte veniturile cu fermierii. Sundarbanii produc încă jumătate din miere din Bangladesh, iar marea majoritate a mierii sălbatice a țării. (Zahangir mi-a spus că continuă să se întoarcă în pădure pentru că „există întotdeauna șansa de a câștiga mai mult.”) Dar pentru acest om, această posibilitate nu a compensat pericolele: „Nu mă întorc la pădure, mi-a spus. 

E destulă miere aici.În ultima noastră zi împreună, colecționarii de miere și cu mine am adunat la casa lui Abdul Roshid înapoi în Horinogor, o structură solidă din cărămidă spre partea din spate a satului, așezată printre geometria îngrijită a creveților și a iazurilor de pește, în mod clar casa unui om afluent . „Ai riscat mult când ai venit cu noi”, mi-a spus Haleem în timp ce stăteam în siguranță la umbra din curte. „Locul în care am fost ieri este foarte acerb. Tigrii de acolo au o reputație proastă. ” Restul colecționarilor de miere a dat din cap de acord. „Există locuri în jungla care sunt periculoase. Ne este frică de acele locuri.

Frica este o formă de respect. În povestea lui Dukhe, Dakshin Rai dă miere în schimbul unei vieți; vehiculul beneficiei materne a lui Bonbibi este, de asemenea, un simbol al terorii și al morții. Gangadhar, bătrânul din Mothurapur, spusese despre sătenii care se alătură dacelor: „Nu le este frică de viața lor”. În Sundarbani, nu există o condamnare mai puternică. Pentru toate îndemnurile noastre urbane, patronante de a trăi un stil de viață ecologic și dorințele noastre paternaliste (dacă este fundamental nobile) de a „proteja” mediul, am uitat un fapt de bază care, în Sundarban, devine dureros de evident: proteja pădurea. 

Dacă ai noroc, pădurea te protejează.Cu o oră mai devreme, pentru a pregăti un prânz mare pe care l-am aranjat cu Abdul Roshid, am urmărit trei gâște vii sacrificate chiar acolo în curte, toate în conformitate cu reglementările halale: gâturile fâșeau cu grijă și se scurgeau pe pământ, un act de logică rituală care, în acest loc inexorabil, avea sens perfect pentru mine. Haleem și cu mine am vorbit în timp ce gâsca se încingea pe un foc deschis, aromele de cardamom și frunze de dafin și scorțișoară amintesc de ordinea corectă a lucrurilor: regulile și precizia, ierarhia clară, gâtul de gâscă ținut drept pentru măcelarul daa – un fel de omor civilizat.

Unul dintre cele mai comune soiuri de mangrove găsite în Sundarban (douăzeci și două din cele patruzeci de soiuri din lume sunt endemice aici), acest copac a dat probabil pădurii numele său. Printre etimologiile alternative se numără bengaleza pentru „pădure frumoasă” – sunar bon – și „pădure de mare” – samudra bon.Estimările pentru numărul de oameni uciși de tigri în Sundarban, chiar și cei făcuți în afara departamentului forestier, variază foarte mult; Am citit totul între 4 și 150 de oameni uciși anual. Discrepanța nu este în totalitate vina Departamentului Forestier. 

Tehnic vorbind, oricine dorește să intre în pădure trebuie să achiziționeze mai întâi un permis. Singurele decese înregistrate de Departamentul Pădurilor sunt cele ale oamenilor care au făcut toate lucrările adecvate. Pentru o serie întreagă de motive, aceasta înseamnă că o mulțime de victime ale atacurilor de tigru, crocodil și șarpe, atât în ​​sate, cât și în junglă, nu sunt înregistrate în numărul anual al corpului. Acest lucru este valabil mai ales în cazul colecționarilor de miere, al căror proces de înregistrare este destul de complicat și care intră din ce în ce mai mult în pădure ilegal înainte de începerea oficială a sezonului.

Vanatorii de miere tradițională colectată din Sundarbans, cea mai mare pădure de Mangrove din lume din Satkhira, Bangladesh

Sursa — https://longreads.com/2014/09/28/the-honey-hunters/

Sursa — http://www.pugmarkbd.com/project/honey-collection-trip/

Sursa — http://www.buzznews.ro/78524-cea-mai-mare-albina-din-lume-si-hotii-de-miere/