Un Salt în Istoria Necunoscută a Marelui Zid Chinezesc

Spread the love

Cu peste 2.200 de ani în urmă, şapte popoare cu oştiri de proporţii mitice s-au luptat pentru un ţinut cunoscut sub numele de Regatul de Mijloc. Când norii de nisip galben s-au aşezat, naţiunea Qin a ieşit victorioasă, punând capăt perioadei Statelor Beligerante şi creând prima dinastie a Chinei unificate.Primul împărat al dinastiei Qin,  Qin Shi Huangdi, a continuat apoi expansiunea imperiului, cucerind regiunea Baiyue la sud, triburile din sud-vest şi Xiongnu din nord.

Dar noul imperiu avea nevoie de noi infrastructuri, astfel că împăratul Qin Shi Huangdi a constituit un guvern central, înlocuind structura feudală veche de mii de ani cu o administraţie birocratică naţională. El a creat o serie de coduri juridice şi a trasat un regulament pentru examene de admitere în administraţia publică. A uniformizat şi standardizat scrierea chineză, moneda naţională, unităţile de măsură şi chiar lungimea osiilor carelor. 

Dinastia Qin a lăsat în urmă două simboluri ale identităţii naţionale a Chinei: Marele Zid şi Armata de Teracotă – Astfel, Marele Zid a fost construit pentru a apăra ţara de invaziile nomade, legând zidurile regionale deja existente printr-un enorm proiect de inginerie. Cel de-al doilea simbol, Armata de Teracotă, se pare că a fost făcută să păzească colosalul mormânt al lui Qin Shi Huangdi, fiind concepută cu gândul de a proteja viitorul dinastiei. Cu întreaga naţiune aflată sub controlul său, împăratul Qin a avut acces direct la nenumărate braţe de muncă pe care le-a folosit pentru a construi o serie de drumuri importante, facilitând astfel transportul public, transporturile militare şi creând locuri de muncă în administraţie pe tot cuprinsul vastului său imperiu.

Un Salt în Istoria Necunoscută a Marelui Zid Chinezesc

El a luat, de asemenea, o serie de măsuri extreme, cerând arderea cărţilor şi exilarea erudiţilor, răspândind directiva „funcţionarii să fie consideraţi drept profesori”, toate acestea fiind supuse unui control extrem de atent. Când se vorbeşte despre tiranie, majoritatea chinezilor se gândesc la Qin Shi Huangdi, primul împărat din dinastia Qin, a cărui curte opresivă a ars cărţile de filozofie şi a îngropat de vii intelectualii care studiau confucianismul.  Tratamentul crud pe care l-a aplicat Qin Shi Huangdi propriului popor îşi are originea în strategia sa „de susţinere a puterii cu toate mijloacele existente sub împărăţia Cerului

Strategia sa a avut patru puncte principale: taxarea excesivă; disiparea resurselor umane în proiecte care aveau ca scop glorificarea persoanei sale; folosirea torturii, legi draconice şi pedepsirea chiar şi a membrilor familiilor şi a vecinilor celor condamnaţi; controlul conştiinţei oamenilor prin blocarea tuturor surselor de gândire şi expresie liberă prin arderea cărţilor şi chiar îngroparea de vii a intelectualilor.  Sub conducerea lui Qin Shi Huangdi, China avea o populaţie de aproximativ 10 milioane; curtea lui Qin a obligat mai mult de 2 milioane de oameni la muncă forţată. Qin Shi Huangdi a adus legi draconice şi pe tărâmul intelectual, interzicând gândirea liberă.

Pe timpul domniei sale au fost omorâţi mii de intelectuali care studiau confucianismul şi oficiali care criticau guvernul.Dinastia Qin a fost cea mai scurtă dintre dinastiile Chinei, durând numai 15 ani. Când Qin Shi Huangdi a murit, după ce domnise timp de 12 ani, primul ministru Li Shi şi şeful eunuc Zhao Gao l-au înlocuit pe prinţul moştenitor cu fiul cel mai mic al împăratului, pe numele său Ying Huhai, pe care ei îl considerau mai uşor de influenţat. Lipsit de talentul şi de viziunea tatălui său, Ying Huhai s-a dovedit a fi un conducător crud şi decadent, pe care, după trei ani de guvernare, supuşii săi l-au forţat să se sinucidă.Când dinastia Qin s-a încheiat, Liu Bang a preluat puterea şi astfel avea să înceapă cea de-a doua dinastie care a guvernat China: dinastia Han.

Ceartă pe Marele Zid între guvernul chinez şi gardianul acestuia – S-ar putea spune că este o poveste despre Marele Zid Chinezesc, dar este, de asemenea, un fragment, între cronică şi istoria unei ţări, China – care este în continuă schimbare. Yang Yongfu este singura persoană care gestionează o porţiune privată din Marele Zid din China, vasta centură de protecţie împotriva barbarilor şi a „întunericului de afară” a cărui construcţie a fost începută în jurul anului 215 î.C. de către împăratul dinastiei Ming, Qin Shi Huangdi, cel căruia îi datorăm „Armata de Teracotă din Xi’an”, relevă un documentar al agenţiei TMNews.

De peste 10 ani, Yang, un fost fermier, a răspuns în felul său la cererile guvernului de protejare şi de reabilitare a părţilor distruse ale acestui monument naţional, astăzi, o icoană a turismului internaţional. Împreună cu soţia sa a investit 800.000 de dolari, din economii şi împrumuturi la bănci. Astăzi 20 de mii de oameni pe an plătesc 4 dolari pentru a se ridica la un kilometru înălţime, până la un vârf care permite o vedere magnifică la orizont.La început, spune Yang, nimeni nu a înţeles de ce am preluat un proiect atât de mare. Mi-au spus că sunt nebun”.Dar acum lucrurile s-au schimbat şi rolul de gardian al lui Yang s-ar putea încheia brusc.

O lege a Guvernului chinez, introdusă după restaurare, dă acestuia dreptul exclusiv de a administra patrimoniul cultural naţional, ceea ce face ca Yang şi soţia sa să activeze în afara legii. Nu a fost găsit un acord satisfăcător pentru ambele părţi până acum.Frustrarea lui Yang este evidentă. „Nu am primit niciun ajutor de la guvern şi acum mă acuză de a fi creat un perete fals. Şi asta mă face foarte furios”. Yang încă mai are datorii de 160.000 de dolari, dar nu are niciun regret. El spune că a făcut totul ca un act de patriotism. Împăratul Qin Shi Huangdi zâmbeşte, dar se pare că Guvernul Republicii Populare Chineze nu este impresionat.

Marele Zid Chinezesc – peste 20 de curiozități despre cea mai mare construcție de pe Glob — Marele Zid a fost construit acum peste 2.200 de ani pentru a proteja China de invadatorii străini, fiind întărit şi extins de mai multe ori în timpul dinastiilor ulterioare. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Chinei, Marele Zid a fost conceput inițial de împăratul Qin Shi Huang în secolul al III-lea î.C. ca mijloc de apărare contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. — Cum și din ce a fost construit Marele Zid Chinezesc.

Terracota soldiers guard the Great Wall of China. — Un Salt în Istoria Necunoscută a Marelui Zid Chinezesc

1 — De-a lungul timpului, materialele de construcție folosite au fost piatră și pământ însă cel mai interesant material folosit a fost amidonul de orez, încorporat în rețeta mortarului. Studiile recente au indicat că amilopectina orezului (substanța care îl face lipicios) explică rezistența peretelui de-a lungul timpului.

2 Construcția Zidului a durat peste 1800 de ani.

3 – Construcția, întreținerea și supravegherea Marelui Zid au fost sarcini ale criminalilor condamnați în timpul dinastiei Qin.

4. În ciuda tuturor eforturilor de a face din Marele Zid componenta principală a sistemului de apărare militară din China, mulți dintre inamicii țării au reușit să treacă peste această barieră. Invazia manchuriană (care a trecut prin zid) în secolul al XVII-lea a dus la căderea dinastiei Ming.

5 La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme.

Ce lungime are Marele Zid Chinezesc — Marele Zid Chinezesc măsoară peste 21.196 de kilometri lungime, fiind considerat cel mai lung zid de pe Pamânt. — Se vede Zidul Chinezesc din spațiu? — Mitul că Marele Zid ar fi vizibil de pe lună, a fost demontat chiar de către un astronaut chinez, Yang Liwei, scrie Nasa.gov. Teoria conform căreia zidul ar putea fi văzut de pe Lună datează de la cel puțin 1938. Acesta a fost repetat și a crescut până când astronauții au aterizat pe suprafața lunară. Singurul lucru pe care îl puteți vedea de pe Lună este o sferă frumoasă, în mare parte albă, ceva albastru și pete de galben și din când în când ceva vegetație verde. Niciun obiect creat de om nu este vizibil la această scară.

Potrivit unui studiu arheologic efectuat de SACH şi fostul Birou de Stat pentru Topografie şi Cartografiere începând cu 2007, Marele Zid Chinezesc se întinde de-a lungul a 15 provincii, regiuni autonome şi municipalităţi ale ţării. Structurile Marelui Zid Chinezesc construite în timpul Dinastiei Ming (1368-1644), se întind peste 8.850 km. Începând cu 1644, când dinastia Ming a fost răsturnată, nu s-a mai lucrat la Marele Zid (în scopuri militare – unele zone au fost restaurate pentru turism). În anul 1952 a fost declarat monument istoric al Chinei. În decembrie 1987 Marele Zid a fost inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO. Marele Zid nu este o linie continuă: există ziduri laterale, ziduri circulare, ziduri paralele și secțiuni fără perete (munții înalți sau râurile formează în schimb o barieră).

Legenda Marelui Zid Chinezesc — Cea mai populară legendă a Marelui Zid este despre Meng Jiangnv, al cărei soț a murit construind Zidul. Plânsul ei era atât de puternic încât o secțiune a Zidului s-a prăbușit, dezvăluind oasele soțului, astfel încât să le poată îngropa. Există o zicală în China: „Cel care nu a fost niciodată la Marele Zid nu este un om adevărat”, care provine dintr-o poezie a lui Mao Zedong. Marele Zid Chinez a fost supranumit cel mai lung cimitir de pe Pământ. Peste un milion de oameni au murit construind Zidul, arheologii găsind numeroase rămășițe umane îngropate sub anumite părți ale zidului. Filmul „Marele Zid”, cu Matt Damon in rolul principal, nu a fost filmat la Marele Zid Chinezesc.

Bucăți întregi din Marele Zid au fost folosite pentru construcția de locuințe pentru civili între 1960 și 1970, când a avut loc Revoluția culturală din China. Cea mai cunoscută secțiune a Marelui Zid – Badaling – a fost vizitată de peste 300 de șefi de stat și VIP-uri din întreaga lume. Primul dintre ei a fost omul de stat sovietic Klim Voroshilov în 1957. Alte personalități care au vizitat Marele Zid Chinezesc au fost: Richard Nixon în 1972 (fost președinte SUA), Margaret Thatcher în 1977 (fost prim ministru al Marii Britanii), Constantin Dăscălescu în 1983 (fost prim ministru al României), Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord în 1986, Vladimir Putin în 2002 (Președintele Rusiei), Michael Jordan în 2004 (basketbalist).

Peste 10 milioane de oameni vizitează Marele Zid Chinezesc în fiecare an. Începând din 1999, se organizeaza Maratonul Marelui Zid, un eveniment la care se înscriu anual peste 2500 de alergători din peste 60 de țări. Numele chinezesc al Marelui Zid Chinezesc este „Changcheng. — Istoric — Marele Zid Chinezesc, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne — Orice vizită în China ar fi incompletă fără o plimbare pe Marele Zid Chinezesc. Chinezii cred că dacă nu ai mers pe Marele Zid măcar o dată în viață, nu ești om cu adevărat. Considerat una dintre Cele Șapte Minuni Noi ale Lumii, Marele Zid Chinezesc este cea mai mare construcție ca volum de pe întregul glob,  având o lungime de 21.196,18 kilometri, deși în prezent mai stau în picioare doar circa 5000 de kilometri.

De-a lungul munților situați la nord de Beijing există mai multe locații grozave pentru o plimbare pe zid. Dar care dintre porțiuni este cea mai bună pentru o plimbare? — Iată, înainte de toate, câteva informații despre istoria acestei construcții uimitoare: — După cum știm cu toții, Marele Zid Chinezesc a fost construit pentru a apăra frontiera de nord a Chinei. Istoria sa datează din perioada anilor 770 – 256 î. Hr., când împărații statului au construit dispozitive defensive în jurul frontierei. Prin urmare, vei găsi turnuri de veghe, turnuri de baliză și diferite cetăți pe diferite zone ale Zidului. De-a lungul timpului, mai mulți împărați din diferite dinastii au renovat și reconstruit Marele Zid.

Cea mai mare amploare de lucru a avut loc în dinastia Ming, în urmă cu aproximativ 500 de ani. În ultimele decenii, guvernul chinez a lucrat din greu pentru a restabili și menține acest patrimoniu cultural neprețuit. Cea mai complexă renovare a fost făcută la Badaling în anul 1957. Secțiunile Marelui Zid Chinezesc în zona Beijingului: — La Beijing, există patru secțiuni ale Marelui Zid din China, considerate a fi și cele mai faimoase. Fiecare dintre ele are atracțiile sale unice. Badaling este cel mai bine restaurat. Juyongguan se găsește în locația cea mai strategică. Simatai este cea mai abruptă și cea mai periculoasă. Iar Mutianyu întrunește toate caracteristicile celorlalte.

Dacă ai suficient timp și dacă ai o formă fizică bună, îți sugerăm să le vizitezi pe toate. În caz contrar, alege o singură secțiune și bucură-te de experiență, deoarece te asigurăm ca nu se va compara cu nimic altceva! — Marele Zid Chinezesc – Badaling — Secțiunea Badaling a trecut printr-o restaurare masivă. Unii oameni chiar se referă la ea ca fiind „noua antică”. Aici vei observa călători de toate tipurile, de la oameni îmbrăcați în costume și doamne pe tocuri la oameni îmbrăcați casual sau sport. Acesta este un semn ca Badaling este pentru toată lumea. După plimbare, îți recomandăm să te întorci cu telecabina. Badaling are, de asemenea, cei mai mulți vânzători de suveniruri. Aceștia tind să fie destul de insistenți cu vizitatorii, prin urmare să nu fi uimit că unul dintre ei te va urmări chiar și câțiva metri încercând să-ți vândă ceva.

Marele Zid Chinezesc – Juyongguan — Marele Zid de la Juyongguan este renumit pentru semnificația sa militară strategică. Chinezii au descris  Juyongguan ca fiind asemenea „unui singur om de pază peste care nu pot trece nici zece mii de soldați”. În afară de locația sa strategică, Juyongguan este renumit pentru frumusețea peisajelor din jur. Această secțiune de zid a fost construită pe o vale de 15 kilometri, înconjurată de straturi de munți și de păduri. De fapt, Juyongguan este considerat a fi unul dintre cele mai pitorești locuri din apropierea Beijingului. Această porțiune de zid ar putea fi însă destul de dificil de parcurs. Cu toate acestea, nu este la fel de solicitantă precum Simatai, care este cea mai abruptă. Chiar și așa, trebuie să fii echipat corespunzător pentru a parcurge zidul fără probleme.

Marele Zid Chinezesc – Simatai — Despre Simatai se spune că este cea mai originală, cea mai calmă, dar și cea mai periculoasă și spectaculoasă secțiune a Marelui Zid Chinezesc. Iar pentru că Simatai se găsește încă în starea sa inițială, neavând vreo restaurare, trebuie să fii foarte atent când o străbați, deoarece există o mulțime de cărămizi și de ruine ce ar putea cădea dintr-un moment în altul. Cu toate acestea, dacă dorești să vizitezi autenticul Zid, neatins de 500 de ani, acesta este locul în care trebuie să ajungi!

Marele Zid Chinezesc – Mutianyu — Vizitarea Marelui Zid pe porțiunea Mutianyu ar putea fi alegerea cea mai bună! Este bine restaurat, se găsește aproape de Beijing, nu este prea aglomerat și nici nu te va supune unui efort fizic extraordinar. În plus, peisajul înconjurător este frumos pe tot parcursul anului! Însumează 800 de trepte în sus și în jos. Dacă ești foarte comod sau dacă ești însoțit de copii, poți alege să călătorești cu telecabina. Cu toate acestea, adevărata experiență a Marelui Zid Chinezesc se trăiește doar parcurgându-l pe propriile picioare. Marele Zid Chinezesc, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Sursa — https://www.libertatea.ro/lifestyle/marele-zid-chinezesc-curiozitati-753115

Sursa — https://blog.dertour.ro/recomandari/marele-zid-chinezesc-una-dintre-cele-7-minuni-ale-lumii-moderne/

Sursa — https://epochtimes-romania.com/news/un-salt-in-istoria-necunoscuta-a-marelui-zid-chinezesc-din-antichitate-pana-in-zilele-noastre-video—240774