Stațiunea Balneoclimatică Băile Felix

Spread the love

Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, Crișana, România. Băile Felix se află la ca. 10 km sud de municipiul Oradea. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare. Istoric Băile Felix — Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sânmartin. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix” (în maghiară Félixfürdő). Felix Helcher a murit în anul 1737  În anul 1885 a fost captat un nou izvor, cu o temperatură de 49°C. Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700.

Singurul fapt nedisputat de istorici este apariția primelor clădiri în această stațiune: între anii 1711-1721. Domeniul mănăstirii Sânmartin a fost naționalizat în anul 1948 de autoritățile comuniste. Pe terenurile naționalizate au fost construite mai multe baze de agrement, inclusiv una a Securității. Aceasta din urmă a fost revendicată de Ordinul Premonstratens. Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. Se află la ca. 6 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius.

Stațiunea Balneoclimatică Băile Felix

Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Clima blândă face posibilă creșterea de nuferi subtropicali în lacurile stațiunii. Datorită apelor termale și a numărului mare de turiști care vin an de an, în stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat și sistemul de cazare privat.

Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional.

Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chișcău. Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.

Stațiunea balneoclimatică Băile FelixStațiunea balneoclimatică Băile Felix, situată imediat la sud-est de Oradea; administrativ, este parte a comunei Sânmartin. Apele termale de pe aceste locuri trebuie să fi fost cunoscute încă din antichitate. Prima atestare documentară este de la începutul veacului al XIII-lea, din 1221, de la Vatican. În Evul Mediu, băile apar sub numele de Thermae Varadiensis – Băile Oradei. Cele dintâi amenajări de aici s-au făcut în anii 1711-1721, de către un călugăr ceh (din Moravia, venit ca administrator al mănăstirii din Sânmartin), pe numele său Felix Helcher. Firesc, locul ar fi devenit cunoscut ca Félixfürdő/ Baia lui Felix.

Istoricul Cristian Culiciu amintește însă că un alt cercetător, Titus Livius Roșu, susținea că denumirea este despre „felix” – fericire, în limba latină – și anume, fericirea însănătoșirii. Cert este că în continuare locul s-a putut individualiza de Băile Sf. Ladislau/ Episcopești, situate la numai 2 km și, atunci, cu o mai bună recunoaștere. În 1789, chiar la Băile Episcopești, în lacul din care ia naștere pârâul termal Peța/ Pețea – acum, singurul de acest fel din țară – botanistul maghiar Kitaibel Pál a identificat o specie endemică, Nymphaea lotus var. thermalis/ lotusul termal/ drețea (popular). Denumirea științifică e mai târzie, din 1908, și a fost atribuită de un alt biolog, Tuzson János (născut la Cenade, în Alba).

Mai recent, ajungând pe cale de dispariție, un număr de exemplare au fost cultivate în laborator și transplantate, cu succes, în Lacul cu Nuferi de la Băile Felix, adăugându-se celorlalte specii de nufăr, precum și chiparosului de baltă și devenind simbolul stațiunii. La Băile Felix, în 1832, s-a deschis hotelul Europa. În 1885, a fost realizat primul foraj modern, la 47 m, obținându-se, la 48-49ºC, un debit de 17 milioane l de apă în 24 de ore – atunci, cel mai mare de pe continent (izvorul Balint/ Principal).În 1932, băile sunt pendinte de Episcopia romano-catolică.

Deja sunt cinci hoteluri mari (România balneară și turistică, de Emil Țeposu și Valeriu Pușcariu): Victor, Menyhért, America, Europa și Békés, cu un total de 250 de camere, „cu tot confortul necesar”, cu restaurante, „din care unul special pentru evrei”. Cel mai confortabil și bine aranjat stabiliment balnear este baia Francisc/ Ferenc (în maghiară) – în foto –, cu două bazine mari, pentru bărbați și femei, cu dușuri reci și calde, masaj, „fricțiuni” etc.; prin coridoare închise, este în legătură cu hotelul Victor, cu cazinoul și cu unul dintre restaurante. În coridorul care leagă hotelurile Victor și Menyhért se află și baia de cadă, cu 20 de cabine confortabile, cu căzi ceramice, precum și baia de înotat.

În legătură cu hotelul America este baia cu același nume, pentru „publicul sărac”, cu două bazine și 44 de cabine. Tot pentru publicul mai sărac, în legătură cu hotelul Europa, este baia Felix, de asemenea cu două bazine. Din coridorul care înconjoară baia Felix se deschide baia de nămol, cu „cabine de dezbrăcat” și de odihnă. Pentru înotat mai este un stabiliment, o construcție elegantă (ștrandul Apollo, „cu turnulețe”), la marginea de nord a parcului, cu un bazin mare, comun, în care e amestecată apa fierbinte a izvorului Balint cu apă rece, astfel că băile pot începe în luna mai; de jur-împrejur sunt cabine pentru dezbrăcat, iar pe acoperiș e un spațiu pentru helioterapie (cură de soare).

În parc este amenajată o fântână „săritoare”/ arteziană. Pentru cura de băut e prevăzut un pavilion distinct, lângă izvorul Balint. Apele oligometalice termale, slab clorurate și sulfatate de la Băile Felix atrag 3-4 mii de vizitatori (1932). În imediata apropiere, la Băile Episcopești/ Episcopale/ 1 Mai, sunt trei hoteluri (Ștefan, America și Popular), cu un total de 136 de camere. Anual, sunt 4-5 mii de vizitatori, dar, obișnuit, acolo băile se fac în bazine comune. După război și după naționalizare, o vreme, Băile Felix se vor chema Băile Victoria. Din 1962, în zona băile Felix – 1 Mai, vor fi săpate 30 de sonde pentru exploatarea apelor termale.

Începând cu 1968, la Băile Felix vor fi construite zece mari hoteluri, astfel că, în 1988, capacitatea de cazare va fi de 3305 camere. În același an, numărul de persoane cazate, aflate la tratament, va ajunge la aproape 105 mii. În prezent, Băile Felix constituie cea mai mare stațiune balneară din țară. În 2007, s-a relansat hotelul Internațional (fost „Belvedere”), cu 210 camere, singurul hotel din România certificat „EuropeSpa med”. Mai recent, în 2015, a fost redeschis mai vechiul hotel Lotus, sub numele de Lotus Therm, cu 180 de camere, „cel mai spectaculos hotel din regiunea de vest a țării”, singurul hotel 5* din turismul balnear.

Staţiunea Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară din ţară, care şi-a câştigat deja un renume binemeritat, atât în Romania cât şi peste hotare. Este localizată în partea de Nord – Vest a ţării, la 9 km de municipiul Oradea, într-o zonă colinară, cu păduri de fag şi de stejar, la o altitudine de 140 metri. Fiind favorizată de un climat continental moderat de şes şi coline, cu ierni blânde şi temperate sub influenţa unor elemente de natură mediteraneană, Băile Felix îşi păstrează caracterul pur de staţiune prin bogăţia inepuizabilă a apelor termominerale. Ca o recunoaștere a calităților terapeutice a acestor ape, la Expoziţia Mondială de la Paris din 1896, li s-au acordat medalia de Aur şi diploma de onoare.

Distracția și bucuria sunt în sezonul estival la cele mai înalte cote. De dimineața până seara, piscinele sunt pline de tineri dornici de distracție. Dansul, concursurile, sesiunile de Zumba, Aquagym și Pilates, petrecerile cu spumă și cu DJ vestiți sunt cele mai distractive și vindecătoare activități.Actitivăți în aer liber: Pistă profesională de alergat, ciclism, echitație, etc.

ISTORIA APEI TERMALE DIN BĂILE FELIX — Efectele miraculoase ale apei termale din Băile Felix sunt cunoscute încă de pe vremea Imperiului Roman. Tradiția pretinde că prin anul 1095 regele Ladislau, călătorind prin aceste ținuturi ar fi descoperit izvoarele termale cu efecte miraculoase. Cea mai veche mărturie despre existența acestor băi datează din anul 1221, de pe vremea Abației Hevius de Magno-Varadina, care a dăinuit pe aceste locuri până în vremea turcilor. Se mai poate vedea și azi unul dintre primele bazine construite în urmă cu sute de ani. În jurul primului izvor termal s-a dezvoltat, de-a lungul timpului, o stațiune înfloritoare care a atras turiști din toate colțurile Europei.

Ca o recunoaștere a calităților terapeutice, la expoziţia mondială de la Paris, din 1896, apelor din această staţiune li s-a acordat medalia de aur şi diploma de onoare. — BENEFICIILE APEI TERMALE — Băile Felix au un bioclimat unic, cu o umiditate perfect echilibrată, care induce corpului uman o stare de relaxare și revigorare. Chiar și în sezon cald se poate simți o anumită formă de briză generată de influența vânturilor venite dispre Alpii Austrieci, care aduc cu ele curenți mediteraneeni. Briza activează mecanisme de absorbție a căldurii și potențează efectele apei termale. Unice în lume, apele termale din Băile Felix sunt cele mai apreciate ape curative din regiune.

Apa termală este atât de pură, încât poate fi consumată ca apă potabilă. Temperaturile de izvor, între 40-49˚C, şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru oferă acestor ape proprietăţi miraculoase pentru majoritatea afecţiunilor aparatului locomotor, încadrându-se în categoria apelor oligominerale. Aici, într-un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc Nufărul alb (Nymphaea Candida), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera) și Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum). În anul 1931, ca urmare a demersurilor profesorului Alexandru Borza, nufărul termal a fost declarat monument al naturii.

Stațiunea Balneoclimatică Băile Felix

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83ile_Felix

Sursa — https://www.vacantelatara.ro/istorie-si-turism-baile-felix

Sursa — https://www.felixspa.com/ro/acasa/despre-noi