Shilin – Pădurea de piatră din China, un peisaj magnific

Spread the love

În provincia chineză Yunnan întâlnim faimoasa structură Shilin, care înseamnă „pădure de piatră”. Cu o suprafață ce acoperă 300 de kilometri pătrați, pădurea de piatră este un peisaj masiv realizat din formațiuni carstice ce au peste 270 de milioane de ani. Zona fusese un ocean. În timpul perioadei geologice de la sfârșitul Permianului, cu 230 de milioane de ani până acum 2 milioane de ani în urmă, oceanul a scăzut iar roci gigantice au apărut. De-a lungul mileniilor activitățile seismice și eroziunea apei și a vântului au dus la sculptarea formațiunilor calcaroase de astăzi.

De la distanță, pare a fi o pădure deasă, dar cu cât ne apropiem, aflăm că acei „copaci” sunt niște piloni de piatră. Aici trăiesc două grupuri etnice, Yi și Sani, muncitoare și cunoscute pentru cântecele și dansurile lor. Folclorul și cultura lor sunt pline de culoare și diversitate, fiind susținute de o istorie lungă. Altitudinea zonei este de 1760 de metri. Acest lucru face ca vremea să fie întotdeauna plăcută, cu o temperatură medie anuală de 15,6 grade Celsius. Piloni giganți în formă de stalagmite au creat rețele imense de labirinturi în care este foarte ușor să te pierzi.

Shilin este împărțită în multe păduri de piatră mici și are peșteri, cascade, iazuri, un lac cu o insulă și chiar un râu subteran. Există Pădurea de Piatră Minoră, Pădurea de Piatră Majoră și Pădurea de Piatră Naigu. Două dintre cele mai mici păduri de piatră, Naigu și Suogeyi, fac parte din sudul chinez carstic, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Alături de aceste păduri există și o secțiune subterană situată în Peștera Zhiyun. Zhiyun prezintă cum are loc formarea peșterilor într-un teren carstic. De asemenea există Peștera Vânturilor Ciudate, Peștera Penfeng, Izvorul Hongxi și un râu subteran. Aici întâlnim și un lac carstic numit Lacul Lung, ce are peste 3 kilometri lungime și 300 de metri lățime.

Shilin – Pădurea de piatră din China, un peisaj magnific format din roci masive

Formațiunile gigantice au înălțimi între 30 și 40 de metri. Despre această pădure de piatră se știe încă din 1368-1644 D.Hr., atunci când dinastia Ming conducea China. Formațiunile atrag milioane de vizitatori anual, atât din China cât și din străinătate. Rocile diferă atât în formă cât și în dimensiune, ele fiind denumite după cum arată. Așa se face că aici putem întâlni Marele Mogul, Mama și Fiul, Dinții Dragonului, Pasărea Phoenix, Maimuța pe spatele elefantului și Rinocerii ce privesc luna. În adâncul Pădurii de Piatră, există numeroase lacuri ce par a fi oglinzi luminoase se reflectă rocile și vârfurile acestora.

Una dintre cele mai faimoase atracții din Shilin este Piatra AshimaO legendă interesantă ce are legătură cu atracția spune că eroina Asham a Sani (populația Sani este o ramură a naționalității Yi ce trăiește în provincia Yunnan) a fost născută într-o familie săracă în provincia Yunnan. Conform legendei, fata era foarte inteligentă și muncitoare, ea începând să-și ajute tatăl în a avea grijă de turma de oi pe când avea doar 12 ani. Într-o zi, ea salvează un băiat numit Ahei care se pierduse în timp ce culegea fructe. Ahei era un orfan de 12 ani care lucra pentru un moșier.

Fiindu-i milă de el, Ashma l-a luat acasă. Aici cei doi au crescut împreună și s-au îndrăgostit unul de celălalt, în cele din urmă și căsătorindu-se. Dorind-o pentru el, fiul moșierului o răpește pe Ashma. Când Ahei află, el îl omoară pe moșier și pe fiul său și o salvează pe Ashma. Cei doi fug în pădurea de piatră unde trăiesc fericiți, Ashma dând naștere unor fii și fiice despre care se spune că ar fi strămoșii poporului Sani. În fiecare an, pe 24 iunie, localnicii Sani organizează Festivalul Torței în Shinil, unde au loc multe spectacole tradiționale precum luptele, alpinismul, dansurile (precum dansul lunii).

Alte pietre seamănă cu ciuperci, turnuri, piramide, coloane și cu alte lucruri ce ne înconjoară. Majoritatea rocilor sunt înconjurate de apă, reflecțiile acestor coloși emanând o liniște stranie. Unele roci s-au prăbușit, pierzându-și forma originală, din cauza cutremurelor repetate ce au devastat zona. Pădurea de piatră se află la 83 de kilometri de Kunming și este legată de oraș atât printr-o autostradă cât și printr-o cale ferată, zona bucurându-se de un acces ușor. Kunming, care este situat în apropierea provinciei centrale Yunnan și la nord de bazinul Dianchi, este înconjurat din trei părți de munți, cu deschidere laterală spre lacul Dianchi.

Pădurea de piatră se află la câteva sute de kilometri în frontiera de nord a Thailandei, Burmei și Vietnamului. Unul dintre principiile de bază ale geologiei e așa-numitul Principiu al Uniformitarismului care este adesea parafrazat ca „prezentul este cheia trecutului”. Dacă se dorește să se studieze o deltă veche s-ar putea începe cu un studiu al uneia moderne. Dacă există interes pentru studierea variațiilor în stilul erupțiilor vulcanice se poate studia activitatea insulelor Hawaii. În cazul în care se dorește studierea efectelor apei subterane asupra calcarului cu potențialul de dezvoltare a peșterilor, atunci se poate vizita Pădurea de piatră din China.

Istoricul — Pădurea de piatră din China. Cum arată „prima minune a lumii  — Shilin, padurea de piatra din sud-vestul Chinei, este un uimitor ansamblu de formatiuni calcaroase, din provincia Yunnan. Zona este apreciata inca din timpul dinastiei Ming, 1368 – 1644, cand era cunoscuta drept intaia minune a lumii. Totusi, padurea de piatra a fost inscrisa in circuitul turistic abia in anii ’50 si inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 2007. Stancile de calcar par iesite din pamant, multe dintre ele semanand cu niste copaci pietrificati, de unde si numele zonei, Shilin (n.r. Shí, piatra, stanca si Lín, crang, padure).

Relieful deosebit se intinde pe 400 de kilometri patrati si include „paduri” de diferite dimensiuni, rauri, lacuri, pesteri si cascade. Geologii spun ca cum 270 de milioane de ani, in perioada carbonifera a erei Paleozoice, pe locul stancilor se afla o mare intinsa. in timp, miscarile litosferei au cauzat retragerea apelor si au scos la suprafata calcarul. in timp, vantul si ploaia au erodat stancile, care au capatat forma din prezent, a unor stalpi sau trunchiuri de copaci, cu o inaltime de pana la 30 de metri.

Zona cuprinde trei „paduri” importante la suprafata, Naigu, Padurea Mare si Padurea Mica, dar si o „padure” subterana in pestera Zhiyun, care se intinde pe trei kilometri patrati, in mai multe galerii. O alta atractie turistica importanta este Pestera Vantului Straniu, care include pestera Penfeng, izvorul Hongxi si un rau subteran. Din august pana in noiembrie, vijelii care dureaza pana la trei minute matura pestera din jumatate in jumatate de ora. Lacul carstic Changhu (n.r. Lacul lung) este denumit asa datorita formei alungite, avand o lungime de trei kilometri si o latime de doar 300 de metri.

Pe langa insula din mijlocul apei, lacul include si stalactite si stalagmite subacvatice. — Kunming, capitala provinciei Yunnan, se bucura de o mare faima printre turisti. Rododendronii si cameliile cresc din abundenta in climatul cald, zona fiind un adevarat paradis al florilor si al copacilor. Una din minunile zonei este padurea de piatra, renumita pentru numeroasele formatiuni de calcar, sculptate de timp si de fortele naturii in forme stranii. Padurea de piatra (Shilin) este cunoscuta inca din timpul Dinastiei Ming ca fiind “Prima minune a lumii”.

O vorba locala spune ca “daca ai vizitat Kunming fara sa vezi padurea de piatra, ti-ai irosit timpul degeaba”. Unele formatiuni par niste sabii uriase, altele aduc cu niste animale sau pasari ori tufe imense de bambus. Potecile croite strabat spatiul dintre zidurile verticale de piatra, alcatuind un labirit ce depaseste orice alta creatie a omului. Din loc in loc, natura a creat cateva podete de lagatura si zone de odihna pentru turistii obositi, dand impresia unei imense gradini.

Nenumarate legende s-au creat in jurul acestui loc magic. O poveste romantica despre iubirea fidela a unei fete sani, frumoasa si inteligenta, pe nume Ashima, pentru Ahai, care a trebuit sa mearga sa o salveze. Transformata in stana de piatra, frumoasa isi asteapta si acum iubitul. In fiecare an, pe 24 iunie, aici are loc Festivalul Tortelor, spectacole traditionale cu cantece si dansuri si celebrul dans al trigrului, in care doi oameni acoperiti cu o blana de tigru ameninta femeile care culeg fructe. Manunchiurile de stalpi de calcar, cu sculpturile sale gravate de natura, sunt un adevarat miracol pentru privirile vizitatorilor.

Zona este apreciată încă din timpul dinastiei Ming, 1368 – 1644, când era cunoscută drept întâia minune a lumii. Totuşi, pădurea de piatră a fost înscrisă în circuitul turistic abia în anii ’50 şi inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2007. Stâncile de calcar par ieşite din pământ, multe dintre ele semănând cu nişte copaci pietrificaţi, de unde şi numele zonei, Shilin (n.r. Shí, piatră, stâncă şi Lín, crâng, pădure). Relieful deosebit se întinde pe 400 de kilometri pătraţi şi include „păduri” de diferite dimensiuni, râuri, lacuri, peşteri şi cascade.

Geologii spun că cum 270 de milioane de ani, în perioada carboniferă a erei Paleozoice, pe locul stâncilor se afla o mare întinsă. În timp, mişcările litosferei au cauzat retragerea apelor şi au scos la suprafaţă calcarul. În timp, vântul şi ploaia au erodat stâncile, care au căpătat forma din prezent, a unor stâlpi sau trunchiuri de copaci, cu o înălţime de până la 30 de metri. Zona cuprinde trei „păduri” importante la suprafaţă, Naigu, Pădurea Mare şi Pădurea Mică, dar şi o „pădure” subterană în peştera Zhiyun, care se întinde pe trei kilometri pătraţi, în mai multe galerii. O altă atracţie turistică importantă este Peştera Vântului Straniu, care include peştera Penfeng, izvorul Hongxi şi un râu subteran.

Din august până în noiembrie, vijelii care durează până la trei minute mătură peştera din jumătate în jumătate de oră. Lacul carstic Changhu (n.r. Lacul lung) este denumit aşa datorită formei alungite, având o lungime de trei kilometri şi o lăţime de doar 300 de metri. Pe lângă insula din mijlocul apei, lacul include şi stalactite şi stalagmite subacvatice. Zona a fost înscrisă în circuitul turistic abia în anii ’50, iar din 2007, pădurea Naigu şi satul Suogeiy fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

China se află pe a doua poziţie în lume din acest punct de vedere, cu 45 de locuri protejate, fiind depăşită doar de Italia. În a 24-a sau a 25-a zi din a şasea lună a calendarului localnicilor, (n.r. calendar selenar, care se bazează pe fazele lunii) etnici Yi organizează festivalul torţei. În timpul sărbătorii, stâncile sunt luminate de torţele din ramuri de pin făcute de localnici, care organizează concursuri de lupte şi de frumuseţe, dansează şi cântă melodii tradiţionale. Stâncile din zonă sunt formate de fenomene naturale, în sute de milioane de ani, în afara uneia, spun localnicii.

Conform acestora (n.r. cunoscuţi sub numele de Sani), Ashima, o fată frumoasă din antichitiate, s-ar fi născut în zonă. Tânăra s-ar fi îndrăgostit de un păstor numit Ahei, dar, înainte să se mărite cu el a fost răpită de fiul unui om bogat din împrejurimi. Deşi iubitul ei a salvat-o şi au plecat împreună spre casă, Azhi, răpitorul, a deschis o ecluză care a inundat zona şi a ucis-o pe Ashima. În locul în care a murit a apărut o stâncă înaltă care le ocroteşte pe femeile Sani şi le reaminteşte că au libertatea să îşi aleagă soţul.

Shilin – Pădurea de piatră din China, un peisaj magnific format din roci masive
Shilin – Pădurea de piatră din China, un peisaj magnific format din roci masive
Shilin – Pădurea de piatră din China, un peisaj magnific format din roci masive

Sursa — https://destepti.ro/shilin-padurea-de-piatra-din-china

Sursa — https://www.kanald.ro/padurea-de-piatra-din-china-cum-arata-prima-minune-a-lumii-16748990

Sursa — https://www.paralela45.ro/blog/padurea-impietrita-din-china-prima-minune-a-lumi

Sursa — https://www.debarbati.ro/style/asa-arata-prima-minune-a-lumii-imagini-spectaculoase-cu-padurea-de-piatra-din-china-video.html