Sferele uriase si misterioase din Costa Rica

Spread the love

Niste sfere, bile uriase din piatra au fost descoperite în 1930 în Costa Rica, unele dintre ele masurând doi metri în diametru. Conform legendelor, ele ar fi aparut acolo undeva între anii 600 si 1.000 e.n., pe plan local fiind denumite Las Bolas (Bilele), dar partea proasta din punctul de vedere al studierii lor este faptul ca nu exista nici un fel de dovezi scrise ale civilizatiei care le-a realizat. Ca sa nu mai vorbim ca modul în care au fost construite si scopul construirii lor ramân si astazi adevarate mistere pentru cercetatori.Primele pietre sferice au fost gasite in jungle in anul 1930, cand o companie a inceput defrisarea junglei, pentru a pune bazele unei plantatii de banane.

De atunci au fost descoperite mai multe asemenea sfere misterioase, iar prima lor mentionare dateaza din secolul al XIX-lea. Unele pietre sunt mici, cat o minge, altele cantaresc peste 16 tone si sunt de dimensiunea unei masini. John Hoopes, de la Universitatea din Kansas, spune ca datarea acestor obiecte este foarte dificila. Unele au fost gasite alaturi de resturi de ceramica din perioada culturii Aguas Buenas, care a fost intemeiata in anul 200 i.Hr. Altele se aflau langa morminte mai recente, din anul 1.000 d.Hr. Hoopes crede ca aceste sfere erau reutilizate timp de mai multe generatii, transportate si chiar modificate.Unele dintre ele erau aliniate in linii drepte sau aranjate in triunghiuri ori alte forme geometrice. 

Din pacate, pozitia lor initiala a fost schimbata si acum este greu de aflat cum fusesera aliniate.Asa cum se intampla de obicei, lipsa de date concrete si explicatii a dat nastere la multe speculatii. Unii cred ca pietrele provin din Atlantida sau ca au fost aduse de extraterestri. Desi aceste variante sunt putin probabile, scopul si originea sferelor de piatra raman inca un mister. La mai bine de 80 de ani de la descoperirea lor, sferele din piatra din Costa Rica sunt inconjurate de mister. Primele pietre de forma sferica, au fost gasite in jungla cand o companie a inceput defrisarea zonei in 1930, pentru a pune bazele unei plantatii de banane.

De atunci au fost descoperite mai multe asemenea sfere misterioase, iar prima lor mentionare dateaza din secolul al XIX-lea.Amplasate in delta Diquis, in apropierea orasului Palmar Sur, sferele de piatra reprezinta cele mai interesante si unice descoperiri din Costa Rica. Cunoscute de locuitorii denumiti Tico drept Las Bolas, in numar de trei sute, au nedumerit si au facinat oamenii de stiinta si deopotriva turistii.Variind in marime, de la doar cativa centimetri pana la peste doi metri, cea mai mare dintre aceste sfere a fost estimata la o greutate de 15 tone.Desi nu exista o data clara pentru crearea lor, s-a determinat de catre majoritatea arheologilor si a paleontologilor ca acestea au fost sculptate in perioada cuprinsa intre anul 200 i.Hr. si 1.500 d.Hr.

Cel mai mare numar de aceste sfere misterioase – aproximativ 300 – a fost descoperit în Costa Rica. Analiza efectuata a dovedit ca vârsta bilelor depaseste 12 mii de ani.Compusul sferelor nu este acelasi, o mare parte din ele este facuta din piatra de lava, dar exista si bile, care sunt compuse din rocile sedimentare.Este interesant faptul ca, pietrele au fost supuse unei încalziri si raciri repetate, probabil, pentru a prelucra mai usor stratul superior.Un alt fapt, chiar mai surprinzator, este locatia acestor sfere, acestea au fost gasite nu numai în America, dar si în Europa, Asia, Noua Zeelanda si chiar pe Pamântul lui Franz Josef!” ecology.“În zilele noastre ele decoreaza cladirile oficiale, spitalele si scolile din zona.

Pot fi întâlnite, de asemenea, în muzee si sunt elemente care înfrumuseteaza casele si gradinile celor bogati. Provenienta acestor ciudate sfere este cunoscuta. Cariera din care s-a extras roca se afla în muntii Talamanca. Ceea ce este interesant este faptul ca nu s-au descoperit nicaieri sfere nefinisate. Dificultatile tehnice de fabricatie, de transport si de asezare a lor în diverse locuri trebuie sa fi fost considerabile. În ce scop au fost confectionate aceste sfere de piatra? Mai multe dintre acestea sunt asezate pe o platforma stâncoasa, fapt ce sugereaza ca au fost dispuse conform unui plan. Altele sunt plasate în grupuri, aliniamente rectilinii sau orientate spre nord. Se pare ca a fost urmat un plan geometric, întrucât unele grupari sunt triunghiulare, altele circulare sau patrate.

Din pacate, pozitia lor initiala a fost schimbata si acum este greu de aflat cum fusesera aliniate. Asa cum se intampla de obicei, lipsa de date concrete si explicatii a dat nastere la multe speculatii. Unii cred ca pietrele provin din Atlantida sau ca au fost aduse de extraterestri.Desi aceste variante sunt putin probabile, scopul si originea sferelor de piatra raman inca un mister.“De la început, pietrele sferice au stârnit interesul cercetatorilor. Din pacate, o parte din enigmaticele roci au fost deteriorate la scurt timp dupa ce au fost gasite. Vânatorii de comori, care credeau ca în interiorul pietrelor sunt ascunse bijuterii, le-au distrus cu ajutorul dinamitei.

Altele s-au crapat sau chiar s-au spart din cauza activitatilor agricole. Primul care a studiat sferele a fost cercetatorul american Samuel K. Lothrop. El a observat ca multe dintre pietre formau linii drepte, curbe, triunghiuri sau paralelograme si a sugerat ca asezarea sferelor de granodiorit semnifica un aliniament astronomic. Lothrop a fost izbit si de maiestria cu care au fost realizate sferele. Într-adevar, investigatiile facute 20 de ani mai târziu au aratat ca pietrele aveau o eroare de numai 2 milimetri fata de perfectiunea sferica absoluta, o realizare imposibila în epoca noastra pâna la aparitia razei laser.

În prezent, cercetatorii sunt de parere ca sferele n-ar fi putut fi taiate, curatate, slefuite si lustruite cu atâta precizie daca sculptorii n-ar fi posedat cunostinte matematice avansate si unelte extrem de sofisticate.“In traditia indigenilor, fiecare sfera (numita bolas grandes, indians-ball sau Sky-ball) reprezinta simbolul Soarelui. De altfel, ei refuza de multe ori sa-i conduca pe vizitatori in locurile cu asemenea obiecte, pe care le considera sacre, amplasamentele respective fiind sanctuare interzise. Unii arheologi resping insa ideea de mai sus, argumentand ca, la acest grad de latitudine, soarele a fost reprezentat intotdeauna printr-un cilindru, o roata sau un disc de aur si nicidecum printr-o forma sferica.Ei insa uita ca, de exemplu, la anumite popoare precolumbiene se practicau meciuri bizare: lovirea unei mingi de cauciuc, pentru a evoca miscarea soarelui si a planetelor.

Apoi, stiind ca legendele includ relicve ale memoriei colective, nu trebuie exclusa ipoteza unei gigantice harti a cerului, pe care sferele de granit ar putea infatisa planetele, a caror marime depinde de departarea fata de Terra si de stralucirea lor. Alti cercetatori se gandesc la un gen de stele funerare sau la monede de schimb. — O mica biografie – Sferele misterioase din Costa Rica — Totul a început atunci când a fost trimisă o expediție pentru a explora jungla deltei Diquis, un râu în apropierea orașului Palmar Sur. În zona cea mai inospitală a orașului, s-au găsit sfere de piatră tare împrăștiate pe șantier, toate având o formă sferică aproape perfectă.

 Pietrele, în sutele lor, aveau cele mai variate dimensiuni, de la dimensiunile unei mingi de tenis, până la cele mai mari cu un diametru mai mare de 2 metri. Aproape toate obținute din granit pur (altele din calcar), cel mai mare a atins greutatea de 16 tone. Materialul utilizat în construcția lor nu putea fi extras decât în ​​zone aflate la 48 km de locul descoperirii. Oricine a fost sculptorul, trebuie să fi lucrat neîncetat pentru a putea netezi pietrele la un asemenea nivel de precizie (cele mai bine păstrate au o marjă de eroare de câțiva centimetri), pornind de la cele mai mari exemplare de la un cub de rocă cu latura de 2,75 m (minim pentru a putea obține o sferă cu un diametru de 2,4 m). De asemenea, transportul trebuia să fie o întreprindere, chiar și prin rulare controlată.

Unele sfere au fost găsite ușor îngropate, altele, mai mari, au fost așezate în rânduri drepte sau curbate, iar altele au fost aranjate pentru a forma triunghiuri. Unul dintre orașele în care s-au găsit multe dintre aceste sfere de granit se numește Bolas, tocmai în „ bal ” spaniol .  În cele din urmă, din 1940, unii arheologi americani au fost trimiși pe șantier. Au lucrat neobosit pentru recuperarea lor, pentru a studia și păstra acum cunoscutele „sfere din Costa Rica”. De fapt, numărul sferelor a scăzut semnificativ înainte de sosirea lor; multe fuseseră furate, vândute colecționarilor, altele rupte de localnici, într-o încercare zadarnică de a descoperi secretele ascunse în interiorul lor (gândiți-vă la filmul american Cocoon ). Pentru a evita pagubele lor, arheologii au apelat la autoritățile locale pentru a rearanja artefactele în parcuri și grădini private.

Astăzi sunt numeroase împrăștiate în toată țara, multe chiar împodobesc marginea drumului. Puțin mai grele și mai greu de transportat, jumătate îngropate în pământ, din cauza greutății mari, au rămas la locul lor de origine. Multe sfere pot fi încă îngropate și ascunse în vegetația groasă a junglei. Multe întrebări, chiar mai multe mistere care se ridică în jurul acestei descoperiri extraordinare (chiar deranjând Atlantida, rutele extraterestre, o civilizație hiper-tehnologică de acum 12.000 de ani, etc.). Voi pronunța la primele întrebări, neglijând explicațiile cele mai imaginative. 

Unul se întreabă cine le-a construit, în ce perioadă, de ce și mai ales cu ce mijloace a făcut-o?Este dificil de stabilit cu certitudine cine sunt creatorii, dar artefactele găsite în contextul săpăturii în apropierea sferelor indică manopera popoarelor indigene ale limbii Chibchan. Aceste culturi s-au așezat în așezări împrăștiate, unele dintre ele depășind 2000 de locuitori. Casele tipice aveau o formă rotundă, cu fundații de pietricele rotunjite. Ei trăiau din pescuit și vânătoare, precum și din agricultură. Datarea de încredere a sferelor a avut loc prin analize stratigrafice și artefacte găsite în apropiere. 

Prin urmare, majoritatea ar putea să dateze dintr-o perioadă cuprinsă între 600 d.Hr. și 1500 d.Hr., cu puțin timp înainte de sosirea spaniolilor, care vor stinge complet aceste popoare indigene. Sferele au fost probabil folosite de-a lungul secolelor de diferitele generații indigene, care le-ar fi modificat și mutat.Din cercetările preliminare s-a ajuns la concluzia că sferele aveau funcții diferite în funcție de zona pe care au insistat. Cele mai mici, cu diametrul cuprins între 20-40 cm, au fost așezate pe movile funerare joase, poate să reprezinte statutul social al decedatului prin diametrul lor; alții, însă, ar putea avea o funcție religioasă sau magică, deoarece mulți erau aliniați pe linii drepte și curbe, precum și în triunghiuri și paralelograme. 

Un grup de patru sfere s-a dovedit a fi plasat într-o linie orientată spre nordul magnetic.În ciuda uzurii timpului, sferele arată pe suprafața lor semnele dălților și uneltelor folosite pentru a le crea. Fără ajutorul metalului, însă, a fost posibilă netezirea suprafețelor, așa cum s-a făcut prin sculptarea sculelor din piatră, cum ar fi topoarele.Când nu cunoașteți o civilizație sau un subiect, de ce căutați în mod deliberat misterul? Mai bine să aștepți ca știința să completeze întrebările prin rezultatele fiabile ale cercetării următoare și să lase întrebările nesoluționate, cel puțin deocamdată .

Sursa – http://iltaccuinodipan.blogspot.com/2012/01/misteriose-sfere-del-costa-rica.html

Sursa –https://terraflorin.wordpress.com/2016/02/10/fenomene-terestre-naturale-bizare-si-inexplicabile/