Descoperire, cel mai vechi crucifix din Danemarca de 1.100 de ani

Spread the love

Un vânător de comori amator a făcut o descoperire “senzațională”, care ar putea schimba înțelegerea noastră a creștinismului în Europa. Dennis Fabricius Holm a găsit pe insula daneză Funen un crucifix acoperit cu fire de aur şi pelete filigranate, care datează din prima jumătate a secolului al X-lea, undeva între anii 900-950 d.Hr. Pandativul are o înălțime de 4,1 cm, cântărește 13,2 g, iar arheologii care l-au cercetat susțin că aceasta ar putea fi dovada vie a faptului că primi creștini au apărut în Danemarca precum și în alte zone mult mai devreme decât se credea inițial.

Reversul este neted, iar o gaură mică poate fi văzută în partea superioară a acestuia, probabil pentru a putea fi agățată pe un lanț. Crucifixul este expus în prezent la muzeul Ladby Viking din orașul Vikingevej. Este o descoperire absolut senzațională, care face parte din prima jumătate a secolului al 10-lea. Credeam că Danemarca a fost unul dintre ultimele locuri din Europa care au îmbrățișat creștinismul, în epoca vikingilor. Noua descoperire ne face să ne întrebăm dacă știm chiar totul despre modul de răspândire a creștinismului în această zonă a lumii”, a declarat arheologul danez Malene Refshauge Beck.

Înainte de această descoperire, pietrele Jelling erau considerate a fi cea mai veche reprezentare cunoscută a lui Isus în Danemarca. Pietrele sculptate au o vechime de circa 1.000 de ani. — Istoric Descoperire: Crucifixul care poate schimba istoria creștinismului în Nordul Europei — Un crucifix de aur reprezentându-l pe Iisus ar putea fi cel mai vechi artefact creștin descoperit în Danemarca. Datând de acum 1100 de ani, pandantivul ar putea schimba ceea ce știm despre convertirea la creștinism a popoarelor nordice, anunță Live Science.

Sa descoperit cel mai vechi crucifix din Danemarca de 1.100 de ani
A fost descoperit cel mai vechi crucifix din Danemarca,Crucifixul de 1.100 de ani

Crucifixul a fost descoperit în luna martie în mod întâmplător, cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din insula Funen, Danemarca. „Este o descoperire senzațională care datează din prima jumătate a anilor 900”, a declarat Malene Refshauge Beck, arheolog la Muzeul Østfyns. „Acest obiect va figura cu siguranță în viitoarele cărți de istorie căci ar putea schimba perioada în care credem că danezii s-au convertit la creștinism”.  Descoperirea a fost pur întâmplătoare. Dennis Fabricius Holm, pasionat de căutarea de comori cu detectorul de metale, inspecta un câmp din apropierea unei biserici medievale când a descoperit un pandantiv de aur în formă de cruce.

După ce a postat fotografia pe internet și a fost sfătuit să ia legătura cu un arheolog, Holm a realizat că a descoperit ceva extraordinar. Pandantivul este realizat din aur, cântărește 13.2 grame, măsoară 4.1 cm și îl înfățișează pe Iisus. Probabil că bijuteria aparținea unei femei bogate, însă specialiștii nu pot spune sigur dacă posesoarea era creștină sau pur și simplu o femeie păgână care purta un bun furat. Pandantivul este, oricum, o raritate. Este ceva neobișnuit să găsești o astfel de piesă delicată și valoroasă pe un câmp. 

Arheologii au mai descoperit fragmente de cruci în situri funerare vikinge, dar toate datând din perioade mai târzii și făcute din argint. O cruce similară, datând din aceeași perioadă, a fost descoperită în Suedia. Datând din prima jumătate a secolului al X-lea, pandantivul este mai vechi decât cele mai timpurii dovezi privind creștinarea danezilor (anul 965). Astfel, istoricii pot clădi o nouă cronologie a expansiunii creștinismului în Europa nordică, mai ales că în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe semne că religia creștină a pătruns în lumea vikingă mai devreme decât se credea până acum. 

Concepția generală este că pirații vikingi au jefuit și terorizat Europa timp de mai multe secole înainte de a se converti la creștinism și a trece la un stil de viață sedentar. In ultimele decenii, arheologii și istoricii au ajuns la concluzia că realitatea istorică a fost ceva mai complicată. Spre exemplu, vikingii aveau într-adevăr activități de piraterie, dar se ocupau în același timp și cu agricultura. Totodată, mulți vikingi nu organizau simple expediții de jaf, ci își stabileau și centre urbane în locurile în care ajungeau. Un astfel de exemplu este orașul Dyfflin, Dublinul de astăzi.

A fost descoperit cel mai vechi crucifix din Danemarca,Crucifixul de 1.100 de ani

Sursa — http://www.cunoastelumea.ro/crucifixul-care-poate-schimba-istoria-crestinsumului-in-nord-ul-europei/

Sursa — https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/a-fost-descoperit-cel-mai-vechi-crucifix-din-danemarca