Poveglia cea mai înspăimântătoare insulă din Italia interzisă turistilor

Spread the love

Poveglia, insula a lagunei venetiene situata intre Venetia si Lido, are o poveste care inspira groaza. Interzisa astazi turistilor, se spune ca Poveglia este locuita de spirite neimpacate care nu-si primesc cu bratele deschise vizitatorii, facandu-i pe cei care indraznesc sa ajunga aici sa nu se mai intoarca niciodata. Locuita inca din secolul V de o mana de oameni fugiti din calea invaziei barbare, Poveglia a ramas neatinsa pana in 1379, cand Genova a atacat Venetia iar locuitorii insulei au fost mutati pe Giudecca. Pe insula a fost construita o fortificatie numita „Octogon”, ale carei ruine sunt vizibile si astazi, scrie : Cogitz. Incepand cu epidemia de ciuma din 1576, Poveglia s-a transformat in „lazaretto”, spatiu in care erau izolati cei atinsi de boala.

Tot aici erau aduse si corpurile neinsufletite ale venetienilor, pentru a fi depozitate in gropi comune sau pentru a fi arse. Se spune ca in acele vremuri sumbre au fost aduse pe Poveglia nu mai putin de 160.000 de trupuri, a caror cenusa acopera si astazi insula. Insula si-a pastrat statutul unei statii de detentie pentru persoanele bolnave de ciuma pana in anul 1805.Legende au inceput sa apara nu mult dupa acea perioada, locuitorii din zona sustinand ca vad sau ca aud lucruri ciudate dinspre insula.Incepand cu anul 1922, cladirile existente pe insula au fost transformate in case de batrani.

Acestea si-au gasit utilitatea pana in anul 1968, cand nu au mai fost folosite iar insula, dupa o scurta activitate agricola, a fost abandonata. In prezent ea se afla in proprietatea publica a statului italian.Intre 1922 si 1968, pe Poveglia a functionat un spital de boli psihice, condus de un doctor care n-ar fi fost nici el in deplinatatea facultatilor mintale. Acesta si-ar fi torturat pacientii sub umbrela unor experimente stiintifice, pana la moartea lui survenita in conditii iesite din comun.Se povesteste ca doctorul, bantuit de fantomele pacientilor lui, s-ar fi aruncat intr-o zi din clopotnita ridicata pe insula. Se mai spune ca trupul lui ar fi fost zidit chiar de catre pacienti in peretii clopotnitei, de unde si astazi, in anumite nopti, se mai aud sunete bizare.

Potrivit unor legende, Poveglia, o mică insulă situată în laguna venețiană, între Veneția și Lido, ar fi fost bântuită de fantomele a mii de oameni, care ar fi murit aici, când insula a servit drept colonie de carantină pentru victimele ciumei, pe vremea lui Napoleon, iar mai târziu ca un azil pentru bolnavii mintal. Medicul psihiatru care a condus spitalul era un psihopat care şi-a torturat şi măcelărit pacienţii, iar mai târziu şi-a pus capăt vieţii aruncându-se de pe clopotniţa insulei. Dupa ce spitalul a fost închis, insula a rămas abandonată timp de aproape 50 de ani.

Pescarii au evitat zona din cauza fricii de multiplele oase umane. Acum, un nou proiect speră să transforme această insulă abandonată şi temută într-un campus universitar de vis. Insula Poveglia a intrat în cărţile de istorie pentru prima dată în 421. Primii locuitori ai insulei erau refugiaţii care se adăposteau de invadatorii barbari huni conduşi de înfricoşătorul Attila Hunul, care a devastat continentul. Pentru următoarele câteva secole, Poveglia a avut o perioadă liniştită. Oamenii extrăgeau sare, se ocupau cu pescuitul şi cu agricultura.

Către anul 1379, populaţia insulei a început să crească, la fel şi importanţa sa. În acest timp, Veneţia a fost atacată de flota Genoveză, iar oamenii din Poveglia au fost evacuaţi în grabă într-un loc mai sigur. Prin 1645, guvernul veneţian a construit cinci forturi octogonale pentru a proteja şi controla intrările în lagună. Octogonul Poveglia este unul dintre cele patru care încă mai există pe insulă. În anul 1776, biroul de Sănătate Publică a deschis pe insulă un punct de examinare pentru a inspecta toate bunurile şi oamenii care veneau şi plecau cu vaporul din Veneţia.

În 1793, atunci când au fost înregistrate mai multe cazuri de ciumă, infectaţii au fost debarcaţi forţat şi închişi temporar pe insulă. Însă atunci când ciuma a luat proporţii pandemice în Europa, Insula Poveglia a devenit terenul de ”depozitare” al bolnavilor şi celor infectaţi. Se estimează că aproximativ 160.000 de oameni au trăit şi au murit aici. Unele legende spun că aproape jumătate de insulă conţine rămăşiţe umane. În 1922, clădirile existente pe insulă au fost transformate într-un azil pentru bolnavii mintal, care a funcţionat până în 1968, când spitalul a fost închis.

Poveglia cea mai înspăimântătoare insulă din Italia interzisa turistilor. Peste 160.000 de oameni şi-au găsit sfârşitul aici

Timp de aproape jumătate de secol, Poveglia a rămas izolată. Iar în ultimii ani, insula a fost supusă unor diverse proiecte de renovare. În 2014, un om de afaceri italian, Luigi Brugnaro, a închiriat insula pentru 99 de ani. În prezent, Asociaţia Tinerilor Arhitecţi a lansat un concurs, invitând arhitecţii să-şi prezinte ideile pentru un campus universitar pe insulă. Nu se ştie dacă proiectul este sau nu susţinut de Luigi Brugnaro. Poveglia, insulă aflată la sud de Laguna Veneţiei, este una dintre cele mai înfricoşătoare destinaţii turistice din lume, ea fiind recunoscută datorită numeroaselor povestiri de groază cu fantome şi fenomene paranormale.

Însă Italia a decis recent să o scoată la licitaţie pentru a şterge o parte din datoriile ţării, iar gropile comune ale victimelor ciumei şi ruinele spitalului pentru boli mintale ar putea deveni fundaţia pentru o hotel de lux. Au existat atât de multe poveşti despre spiritele care bântuie insula, încât autorităţile au interzis turiştilor să mai calce pe pământul „blestemat” al Povegliei, relatează publicaţia britanică „The Daily Mail”. Însă situaţia este pe cale să se schimbe, iar orice doritor cu dare de mână ar putea avea o parte din insulă, deoarece guvernul italian intenţionează să o liciteze pentru a acoperi o parte din uriaşele datorii ale ţării. Reputaţia insulei dăinuieşte de secole, fiind susţinută de nenumăratele mărturii ale vizitatorilor.

Poveglia este locul unde autorităţile din Veneţia au decis să arunce cadavrele a aproximativ 100.000 de cetăţeni omorâţi de ciumă, în secolul al XVI-lea, din cauză că oraşul s-a dovedit incapabil să suporte o asemena plagă. Însă pe lângă corpurile neînsufleţite au fost târâţi pe insulă şi veneţienii atinşi de boală, însă vii, şi au fost lăsaţi să moară în agonie. Pe insulă există gropi comune, unde cadavrele au fost arse sau pur şi simplu lăsate deschise. Se spune că solul insulei este un amestec de ţărână şi cenuşă de om. Ulterior, pe insulă a fost înfiinţat un spital pentru boli mintale, unde au fost aduşi zeci de bolnavi. Aceştia ar fi spus că aud şoaptele şi plânsetele victimelor ciumei în interiorul spitalului, însă nimeni nu le-a dat crezare din cauza bolilor de care sufereau deja.

Pacienţii erau în controlul directorului, un medic crud care îşi dorea atât de tare să depisteze sursa problemelor psihice ale omului încât supunea bolnavii la operaţii de lobotomie inutile. Chiar directorul spitalului ar fi ajuns înnebunit de vocile fantomelor de pe insulă şi s-a aruncat de pe acoperişul spitalului. Puţinii vizitatori care au mai avut ocazia să calce pe insulă de atunci au repovestit aceleaşi istorisiri de groază, vorbind despre voci şi suspine. Pe insulă au sosit şi echipe care au spus că ar fi detectat activităţi paranormale intense.

În ciuda acestor legende, guvernul italian speră să obţină aproximativ 500 de milioane de euro, iar potenţialul insulei să fie descoperit şi exploatat în scopuri profitabile. – Biografie – History – Prin secolul XVI insula a fost în carantină datorită epidemiei de ciumă, iar aproximativ 160.000 de trupuri au fost arse acolo. În secolul XX pe insulă s-a construit un spital pentru boli mentale unde se pare că s-au petrecut lucruri de neimaginat. Astfel, în prezent, Poveglia este considerată una dintre cele mai ”bântuite” insule din lume, iar accesul turiștilor a fost interzis.

Istoric — Adevarata Poveste a Insulei Blestemate din Poveglia Italia — Uneori, legendele își au rădăcinile în istorie … dar nu este cazul cu insula Poveglia pe care au apărut legende care nu au nicio legătură cu istoria ei. Povești fantome despre victime ale ciumei, povești despre spitale mentale, povești de doctori nebuni … dar insula nu a fost folosită pentru dăunători majori, așa cum a făcut-o pentru Lazzaretto Vechi și Nou, nu a fost niciodată folosită ca spital mental, așa cum s-a întâmplat pentru San Clemente și San Servolo … asta este istoria insulei care are singura blestem este faptul că abandonarea de către bărbați.

 Aceasta insula a fost odată numit „Popilia“, sau „Dei Pioppi“ , probabil , din cauza vegetației sale, potrivit unor istorici ai secolului al XlX – lea.  Profesorul Wladimiro Dorigo oferă o versiune diferită în loc. În Veneția originilor, a existat o cale formată din crearea omului, care folosea unele părți ale albiei râului Medoaci și Sile-Piave, această cale se numea Popilia și Popiliola. Potrivit istoricului, toponimul Poveglia derivă, așadar, dintr-un statio (fossae) Popiliae, acest canal a trecut adiacent insulei și apoi a trecut lângă San Pietro di Castello, Murano și Sant’Erasmo. 

– ORIGINEA TOPONIMULUI POVEGLIA – Această insulă a fost numită anterior „Popilia”, sau „Dei Pioppi” după unii istorici ai secolului al XIX-lea, probabil din cauza vegetației sale. Profesorul Wladimiro Dorigo oferă însă o altă versiune. În Veneția inițială a existat o potecă formată din gropi artificiale, care foloseau unele secțiuni din albia râului Medoaci și Sile-Piave, această cale a luat numele de Popilia și Popiliola. Potrivit istoricului, toponimul Poveglia derivă, așadar, dintr-un statio (fossae) Popiliae, acest canal a trecut adiacent insulei și apoi a trecut lângă San Pietro di Castello, Murano și Sant’Erasmo. Un mod endolitoranea care a fost folosit pentru conectarea Lagonului de Nord cu cel de Sud, în condiții de siguranță cu orice condiții meteorologice.

 Din acest motiv, navele puteau intra din canalul Tre Porti, apoi se îndreptau spre Malamocco și urcau spre Padova sau invers, luau drumul spre Altino. În memoria acestei străzi, există mai multe toponime în documente. În 1186, lângă Vigna Murata (actuala Lazzaretto Nuovo) din Sant’Erasmo, este atestat un canal cu numele de Puviglola. Tot în apropierea Lido Maggiore (Lio Mazor) a existat o „Posta dela Puvola” menționată într-un document din 1312. Schimbările geografice și de apă, ulterior ar distruge ruta lăsând doar numele insulei Poveglia în memoria un trecut îndepărtat. 

în apropierea Vigna Murata (actuala Lazzaretto Nuovo) din Sant’Erasmo, un canal cu numele de Puviglola. Tot lângă Lido Maggiore (Lio Mazor) a fost menționată o „Posta dela Puvola” menționată într-un document din 1312. Schimbările geografice și de apă, ulterior ar fi distrus ruta lăsând doar numele insulei Poveglia în memoria un trecut îndepărtat. lângă Vigna Murata (actuala Lazzaretto Nuovo) din Sant’Erasmo, un canal de la acronimul Puviglola. Tot lângă Lido Maggiore (Lio Mazor) a fost menționată o „Posta dela Puvola” menționată într-un document din 1312. Schimbările geografice și de apă, ulterior ar fi distrus ruta lăsând doar numele insulei Poveglia în memoria un trecut îndepărtat.

Potrivit lui Pompeo Molmenti, în a doua jumătate a secolului al IX-lea, insula era populată de aproximativ două sute de familii venețiene: erau slujitorii Dogei Pietro Tradonico care au fost uciși în 864 în urma unei conspirații a unor nobili venețieni. După conspirația, servitorii s – au baricadat în Palatul Dogilor timp de patruzeci de zile pentru dreptate. Orso Partecipazio, succesorul câinelui ucis, a rezolvat întrebarea: le-a acordat să trăiască pe insulă și i-a îmbogățit cu multe privilegii. În mai puțin de un secol, comunitatea Poveglia a fost extinsă: au fost construite numeroase clădiri și insula a devenit bogată în podgorii și mlaștini sărate.

–  PASTILE DE ISTORIE: POVEGLIA ȘI CRATIȚA CU SARE – Pe originea și importanța îndepărtată a insulei Poveglia există numeroase documente, unele referitoare la primele activități economice care s-au dezvoltat în lagună, vă voi povesti despre acest episod pe o tigaie de sare. În mai 1163, la Malamocco, un judecător și doi martori din Poveglia au confirmat că gastaldo din insulă a confirmat granițele unei mlaștini din Poveglia, în care tatăl său s-a angajat la pescuit plătind o taxă către vechiul proprietar Giovanni Succugullo. El fusese poruncit să clarifice limitele acestui loc de către Doge Vitale Michiel însuși și, evident, îi ceruse ajutorul tatălui său care le pescuia. 

Acesta din urmă i-a spus că odată acea mlaștină a fost o bază de soluție salină, s-a produs sare și Succugullo însuși și-a încasat veniturile tranzacționând-o. Până acum nu mai acționa ca o tigaie de sare și se limita la a-l folosi la pescuit vara și la vânătoare iarna. În diversele pahare de lemn ale rezervoarelor, nu a rămas nicio urmă, dar a fost încă posibil să percepem cât de împărțit era. Un secol mai târziu, în 1287, judecătorii din Piovego, o justiție care astăzi este Magistratul Apelor pentru noi, a vizitat acest loc și a constatat că nu este clar unde a început proprietatea privată și unde a început proprietatea publică. 

Ar fi putut fi o problemă de conflict privat-public, așa că au decis să se întoarcă de nenumărate ori pentru a cere ajutor locuitorilor, printre care se număra și Don Giovanni Succugullo, un descendent îndepărtat al proprietarului de sare. Prin poveștile bătrânilor au reușit să delimiteze mlaștina cu stâlpi de lemn, astfel încât toată lumea știa unde pot pescui și vâna liber, fără să dea socoteală nimănui. Ar fi putut fi o problemă de conflict privat-public, așa că au decis să se întoarcă de nenumărate ori pentru a solicita ajutorul locuitorilor, printre care se număra și Don Giovanni Succugullo, un descendent îndepărtat al proprietarului de sare.

 Prin poveștile bătrânilor au reușit să delimiteze mlaștina cu stâlpi de lemn, astfel încât toată lumea știa unde pot pescui și vâna liber, fără să dea socoteală nimănui. Ar fi putut fi o problemă de conflict privat-public, așa că au decis să se întoarcă de nenumărate ori pentru a cere ajutor locuitorilor, printre care se număra și Don Giovanni Succugullo, un descendent îndepărtat al proprietarului de sare. Prin poveștile bătrânilor au reușit să delimiteze mlaștina cu stâlpi de lemn, astfel încât toată lumea știa unde pot pescui și vâna liber, fără să dea socoteală nimănui. Activitatea sării a fost foarte importantă la Veneția înainte de Veneția, în acest caz chiar și în 1160 a fost identificată o veche fundație distrusă, în timp ce la sfârșitul secolului următor a fost necesar să se bazeze pe mărturiile bătrânilor pentru a reconstrui granițele, deoarece acum era doar una dintre multe mlaștini pierdute în lagună și alcătuite din fluturi și canale.

La 30 decembrie 1339, cu rezoluția Consiliului Major, a trecut de la gastaldia la podesterie, cu alegerea podestà Pietro Lando. – PODESTÀ ȘI DREPTATE ÎN POVEGLIA – Nel giugno del 1305 Tolberto da Camino, Iacopo Ricco, Guido Avogaro e Pirolino de’ Costantini, ambasciatori di Gerardo e Rizzardo da Camino e del comune di Treviso, chiesero al doge la consegna di alcuni colpevoli di “machinazioni” a danno dei Da Camino e del comune stesso di Treviso. Il Doge rispose che gli spiaceva il fatto ma non poteva consegnarli in quanto “forestieri” ma li aveva già fatti arrestare a Poveglia e li avrebbe lui stesso giudicati a soddisfazione delle loro richieste.

Ma chi amministrava la giustizia a Poveglia? Poveglia nei primi secoli era direttamente sotto di un gastaldo che faceva riferimento, ovviamente, a Palazzo Ducale. Vista l’importanza stessa dell’isola, il 30 dicembre del 1339 con deliberazione del Maggior Consiglio, passò da gastaldia a podesteria, con l’elezione del podestà Pietro Lando. La nuova podesteria con sede a Poveglia, aveva giurisdizione anche su Malamocco, Pellestrina e Pastene (Portosecco, località del lido di Pellestrina). Il podestà ogni lunedi doveva recarsi a Malamocco e un altro giorno della settimana a Pellestrina. Il viaggio per Pellestrina, però, essendo lungo e nei periodi invernali per nulla piacevole, fin dall’ottobre del 1341 era stato deciso per la sospensione.

La carica del podestà era annuale, e veniva assistito da un notaio e quattro famuli, di età compresa tra i venti e i cinquant’anni e con il requisito minimo di saper portare la barca. Il podestà Lando aveva piena giurisdizione penale e civile, ma non era il suo solo compito. L’ufficiale doveva anche salvaguardare i fragili equilibri ambientali, controllare il degrado dei vitigni, degli argini e dei lidi, inoltre, regolarizzava le entrare, dei dazi e delle gabelle essendo Poveglia una porta d’entrata e di uscita per la città. Proprio su questo tema, nel settembre del 1375, di fronte all’ennesimo episodio di contrabbando ad opera degli abitanti della Giudecca che di notte trasportavano di frodo vino da Chioggia a Venezia, si era fatto obbligo che chiunque girasse senza documenti dovesse presentarsi al Podestà di Poveglia prima di ogni carico e trasbordo, per ottenere la regolare bolletta. Il podestà Pietro Lando, ebbe un bel lavoro.

Noua podesterie cu sediul în Poveglia avea, de asemenea, jurisdicție asupra Malamocco, Pellestrina și Pastene (Portosecco, o locație pe plaja Pellestrina). În 1379, a început declinul insulei, coincidând cu Războiul Chioggia. (Citiți mai multe despre Războiul Chioggia) Când povegiani s-au întors pe insulă, au găsit-o redusă în suprafața sa din cauza eroziunii apelor și deteriorată de furtuni. Dpână în 1423, întrucât nu mai exista niciun locuitor pe insulă și, prin urmare, nici măcar un preot care a oficiat în biserica rămasă, la cererea primarului și a cetățenilor din Poveglia, care locuiau în altă parte, a fost hotărât de Senat și contrasemnat de Marele Consiliu, pe care Rason Vecchie, care a intrat în posesia insulei, putea petrece 30 de ducați pe an în salariul unui capelan care sărbătorea „oficiul divin”.

– TREZIȚI INSULA ABANDONATĂ – nsula Poveglia după Războiul de Chioggia a avut un astfel de declin, încât a rămas fără rezidenți: episcopul Chioggiei s-a plâns la Serenissima, deoarece din 1423, din moment ce nu mai exista niciun locuitor pe insulă și, prin urmare, nici măcar un preot care a oficiat în a rămas bisericească, prin pledoaria gastaldo și a cetățenilor din Poveglia, care locuiau în altă parte, s-a decis de senat și contrasemnat de Maggior Consiglio, că Rason Vecchie, care a intrat în posesia insulei, poate cheltui 30 de ducați pe an în salariu. a unui capelan care a sărbătorit „slujbele divine” fără a fi ales direct de episcopul Chioggiei. Un aspect care nu i-a plăcut episcopului de Chioggia

. Insula nu a fost niciodată uitată de vechii locuitori, care au cerut în mod repetat să se poată întoarce să locuiască pe insulă. Dar cine conducea insula la vremea aceea? sistemul judiciar al lui Rason Vecchie.Această justiție a fost înființată de Senat, într-un mod extraordinar, în 1368 și a devenit stabilă în 1375, când rolul său de auditor a fost extins tuturor rectorilor și ambasadorilor venețieni, cu atribuții de supraveghere asupra anumitor atribuții. Începând cu anul 1385, ofițerii aveau dreptul de încasare de la toți debitorii statului și drepturile de audit ale ofițerilor Levantului și Rectorilor din Istria și Dogado, având sarcini fundamentale de notat magistrații care lipseau de la birouri.

 În 1395, ofițerii s-au împărțit în două organe numite „Ofițeri la vechile rațiuni” și „Ofițeri la noua rațiuni”, fiecare format din trei membri. De la ambii judecători, din 1413, competența penală a fost acordată cu privire la furtul de bani publici. Arhivele statului sursă din Veneția. Între 1571 și 1574, a fost construit Octagonul, insula octogonală folosită ca baterie de artilerie pentru apărarea canalului. – OCTOGONUL POVEGLIA – Pe măsură ce cercetările mele istorice continuă, o sugestie din partea asociației Poveglia per tutti își concentrează atenția asupra Octagonului. 

Într-un text anterior al meu, extras din studiile secolului al XIX-lea, Octagonul (acea insulă octogonală din partea insulei Poveglia) a fost raportat ca fiind construit în secolul al XIV-lea pentru războiul de Chioggia, în timp ce în cartografia din secolul al XVI-lea nu este raportat. Octogonele sunt terasamente îmbibate și înarmate cu artilerie și izolate, care se aliniază de-a lungul canalului care duce spre Malamocco în toate sunt: ​​Poveglia, Campana, Alberoni, San Pietro și Caroman. Octagonul Poveglia a fost construit după 1571, de pe site-ul www.fortificazioni.net „Senatul a decretat construirea a trei” bărbați „la 16 iulie 1571 pentru a apăra portul și canalul Malamocco: Octogonii din Alberoni, Campana , Poveglia și doi „bărbați” care apără porturile Chioggia: Ottagoni di Caroman și Forte di Brondolo, așa cum a fost propus de Comisie.

 Construcția Octagonului Sf. Petru a fost de asemenea decisă să apere portul Malamocco și canalul Sf. Petru, probabil la sugestia lui Giacomo Marcello. În 1574 doar „incamisadura” lipsea pentru a chema octogonele completate ”A doua jumătate a secolului al XVI-lea are loc sub steagul construcției a numeroase puncte fortificate: între 1543 și 1549 a fost fondat Fortul Sant’Andrea, iar între 1570 și 1573 asistăm la reconstrucția Castelului Vecchio. În 1565, Consiliul Zece a luat inițiativa de a construi noi butoaie de pulbere, pe lângă cele care erau deja în Arsenale.

Dar câți oameni locuiau pe insulă? iată o altă „bijuterie” istorică… într-un dosar privind un proces între Episcopul Chioggiei și Magistratul Razon Vecchie care a reușit alegerile pentru preotul paroh al insulei citim: „că din 1423 nefiind niciun habitat în Poveglia, nici preotul care a oficiat acea biserică în rugăciunea lui Gastaldo și a cetățenilor din Poveglia, care locuiau în altă parte, nu a fost luat în pregadi și a confirmat în Gran Conseio […] că Rasonul Vecchie poate petrece 30 de ducați pe an în salariu unui capelan care îi va sărbători în funcție divină. 

– Istoria insulei Poveglia – Voi începe să dezvălui istoria nepublicată pe Poveglia – Să vorbim despre ciuma … așa cum s-a scris deja insula nu a fost niciodată folosită pentru marile ciumă, spre deosebire de Lazzaretto Nuovo și Lazzaretto Vecchio, numai în secolul al XVIII-lea s-a gândit această utilizare, dar pentru contagiunea suspectată, iată două legi ale secolului al XVIII-lea pentru despre: 1750, 19 august nu. 34 c.30t „Permite circumstanțele timpului și apei, l-a obligat pe amiralul Malamocco să conducă navele la un moment dat la locul lor: provin din locuri infectate din Fisolo, cu suspiciuni mai mici în Poveglia .

 1771 2 decembrie not.41 c.153t: „Cu metodele prescrise prin reziliere la 5 februarie 1760, tradurul trebuie să aibă nave supuse in absență timp de 40 de zile în Canalul Poveglia, supunându-le la 28 de zile în cea a lui” Marani . Cât de mult s-a schimbat insula de-a lungul secolelor? un raport al unui inginer datat 20 aprilie 1842 ne oferă un rezumat al acestuia „Lazzaretto-ul din Poveglia, după cum știe toată lumea a fost redusă la această destinație puțin câte puțin, reducând mereu fabricile în care se aflau, dacă circumstanțele de sănătate imperioase cereau clădiri mai extinse nu sunt câțiva tezoni și cabine de taxare în cherestea, cu pereți și despărțiri în timp ce sunt încă în cherestea.

  Interesantă este nota din fântâni dintr-un „tabel sumar al cheltuielilor care trebuie suportate pe insula Poveglia în reorganizarea completă a acelei unități sanitare”, la punctul VIII se scrie „Noua fântână care urmează să fie construită pentru tezoni in in absentia, deoarece nu există niciuna doar una pe întreaga insulă. O altă temă dragă este zona cimitirului, într-un dosar din 1831 citim „Rezoluția făcută lui Giovanni Mora pentru lucrarea pentru ridicarea unui cimitir la Lazzaretto di Poveglia la 16 februarie 1833”.

Dar câți oameni locuiau pe insulă? iată o altă „bijuterie” istorică… într-un dosar privind un proces între Episcopul Chioggiei și Magistratul Razon Vecchie care a reușit alegerile pentru preotul paroh al insulei citim: „că din 1423 nefiind niciun habitat în Poveglia, nici preotul care a oficiat acea biserică în rugăciunea lui Gastaldo și a cetățenilor din Poveglia care locuiau în altă parte nu a fost luat în pregadi și a confirmat în Gran Conseio […] că Rasonul Vecchie ar putea petrece 30 de ducați pe an în salariu unui capelan care îi va sărbători în funcție divină.

În 1527, Magistratul alle Ragioni Vecchie, care a avut grijă de interesele Poveglia, a oferit insula camaldoleză insula pentru construirea unei mănăstiri. În 1777, insula a trecut sub jurisdicția Magistratului Sănătății. Navele care, datorită pescajului lor, nu au trecut prin portul Lido, au fost făcute să treacă prin canalul Poveglia și Tesonul, clădirea mare a insulei, a servit ca depozit pentru uneltele vaselor. În 1793, insula a fost adaptată rapid la un spital, numit „nou-nouț” pentru a izola echipajul unei „tarte cu ciumă infectată”. Două persoane, patru marinari și opt portari vor muri în această contagiune.

– NU DERANJA ! MORȚII, PRIN CONTAGIUNE ÎN VIAȚĂ, SE ODIHNESC. POVEGLIA 1793 – În timp ce căutam informații despre otrăvuri pentru niște conferințe pe care le voi ține în mai, manuscrisul scris de magistratul de la Sanità din Veneția despre ultimul caz de infecție cu ciumă din Veneția, tocmai într-o Tartana ( o anumită navă ), a fost acostat lângă insula Poveglia.Povestea magistratului ne transmite imediat toată groaza trăită de marinari, forțați să înfruntăm o moarte invizibilă. În amintirea acelui episod de pe insulă, încă astăzi, este posibil să vedem o placă cu o gravură care, după o consultare rapidă cu arheologul Paola Sfameni , am putea traduce în: „Nu deranjați! Morții, prin contagiune în viață, se odihnesc ”.

 Deși literalmente „ne fodias” ar însemna să nu săpăm, cred că, în acel moment, toată lumea s-a gândit în raport cu acele ultime victime sărace care veniseră în Veneția din mările îndepărtate pentru a muri pe o insulă semidesertată. Iată o parte din acel manuscris, restul pe care îl voi publica ulterior. „Descrierea istorică a contagiunii care s-a dezvoltat într-o tartană în Idriot, existentă în canalul Poveglia, în iunie 1793 și, practic, a fost practicată pentru a o reintroduce pe insula. Scris după comanda magistratului Foarte excelent la Sănătatea din Veneția 1793 .

Scriu evenimentul lui Poveglia memorabil în adevăr dintr-un motiv contrar, într-o măsură egală, sau poate mai mare decât celelalte descrise: acele memorandum pentru stație, pentru insistență și pentru pierderile sângeroase ale unui rău atroce și ireparabil , amintindu-mi acest lucru pentru că a putut cu mijloace distincte de activitate și solicitudine de a păstra sănătatea comună nevătămată de consecințele fatale ale aceluiași inamic imens inexorabil. În dimineața zilei de 5 iunie , a apărut în acest port un tartan Idriot, numit San Nicolò din pavilionul otoman, regizat de căpitanul Zuanne Mechxi quondam Toderin Spezzioto, cu doar o încărcătură de brânză sărată venită din Napoli a României cu un echipaj format din treizeci de persoane.

 A fost nevătămat de toate bolile, țara de la care a pornit pe măsură ce a fost asigurat permisul de conducere net, încărcătura nu era în general sensibilă, toți oamenii din lemn erau sănătoși, orice indiciu ar putea duce la considerarea unei suspiciuni foarte grave, apoi a acoperit lemnul el însuși de un Gardian al Sănătății, cu rezervările obișnuite a fost trecut în Canalul Poveglia, un loc destinat apoi pentru lemnul suspiciunii, la reducerea carantului său natural de Contumacia, unde în privința lor toată sănătatea a fost efectuată în câteva ore din în dimineața următoare 6 iunie, descărcarea brânzei constând din aproximativ nouă mii de bucăți deja îndepărtate de lege, în timp ce toată lumea a continuat să rămână în stare de sănătate perfectă.

Abia în ziua de 8, la ora avansată a dimineții, o scrisoare de la Gardianul Sănătății, existentă la marginea Tartanelei menționate, a ajuns la magistrat, cu care a expus i s-au manifestat dureri de cap, semne de boală contagioasă, pe care alți doi s-au trezit agravați de dureri de cap și se închid în postscript, cu veștile fatale ale morții primei bolnave. O inspecție imediată efectuată de Nobil Homo ser Fabio Iseppo Gritti Furnizor adjunct la Lazzaretti , cu medicul doctor Leone Urbani , (găsindu-se infirm de la ultima boală, a fost precesorul medical Proto) cu colonelul Michieli Vitturi, inspector de sănătate , cu avocatul impozitul Lorenzo Alugara , care scrie istoria actuală, cu chirurgul magistratului.

 Foarte excelent Domenico Novello , și cu infanteriștii, voi experimenta prea mult caracterul bolii fatale. Giovanni di Apostoli de la Spezie a fost prima victimă a accesului, asaltată de vărsături cefale, amețitoare, amețeli, de petechia neagră, vibici, de antrax și buboni, în spațiul august de douăzeci și patru de ore își pierduse viața. Semnele evidente ale celor mai mortale ciumă au fost impresionate pe cadavrul său colectat în lancea de însoțitor a Tartanella. Semne egale de infecție malignă, au fost explicate mai sus alți trei navigatori , făcuți dezbrăcați și examinați cu atenție, Michiel d’Anagosti Greco avea o bubonă în zona inghinală dreaptă.

 Teodoro Sarandachi Greco a dat în judecată pentru Cefalagie, iar Giorgio d’Andriano Greco tânăr de paisprezece ani se plângea de dureri de cap, iar spre occiput avea o tumoare dilatată la gât, până la urechi și erau nemulțumiți în sulița în sine, unde se spunea cadavrul Apostolilor, totul spus în Tartanella în aceeași dimineață. În 1799, o vatră de ciumă a izbucnit la bordul unei cărămizi spaniole, el a fost dus în insula Poveglia, unde au murit opt ​​membri ai echipajului. A fost ultima dată când cimitirul insulei a lucrat pentru boală. 

La 12 octombrie 1814, s-au întocmit procesele verbale pentru livrarea insulei la Sanità, care a transformat-o într-o stație de sănătate maritimă, destinație menținută până după cel de-al doilea război mondial. Un nou cimitir a fost construit în 1831 ( legile cimitirului ) și un nou puț de apă ( legi de puțuri ). Odată, pe insulă, a existat o biserică dedicată San Vitale, care adăpostea un renumit faimos, acum păstrat în biserica Malamocco, și o masă de către Titian, dar în 1806 a fost închisă și distrusă mai târziu. Acum, din vechea biserică, mai rămâne doar clopotul cuspidat, folosit cândva ca far și încorporat astăzi într-un bloc de clădiri mari care au apărut când insula era folosită pentru carantina navelor.

 Locul de aterizare de pe insula a fost situat în fața Malamocco și un mic butoi de pulbere a rămas în apropiere. În secolul nostru, Poveglia a devenit o casă convalescentă și o casă de odihnă pentru vârstnici până când, în 1968, a fost abandonată. Niciun articol din ziar nu raportează medicii care s-au sinucis sau au murit pe insulă.În octombrie 1985 a fost furată o fântână din secolul al XV-lea, împodobită cu două San Marchi „trecătoare” de înaltă relief, unul dintre rarele exemplare care au scăpat de damnatio memoriae napoleoniene în 1797.

Poveglia cea mai înspăimântătoare insulă din Italia interzisa turistilor. Peste 160.000 de oameni şi-au găsit sfârşitul aici

Sursa – https://www.opiniatimisoarei.ro/poveglia-insula-bantuita-a-terorii-interzisa-turistilor/20/02/2011

Sursa – https://evz.ro/cea-mai-inspaimantatoare-insula-din-lume-peste-160000-de-oameni-si-au-gasit-sfarsitul-aici-galerie-foto.html

Sursa – https://adevarul.ro/international/europa/poveglia-cea-mai-bantuita-insula-lume-scoasa-licitatie-guvernul-italia-1_534e945e0d133766a8d7d2e2/index.html

Sursa – https://veneziacriminale.wordpress.com/2013/10/13/666/