Polen crud-uscat- utilizare, beneficii, precauţii – Elixirul sanatatii noastre

Spread the love

Cules de albine din florile plantelor pentru hrănirea puietului, conţine nenumărate minerale, vitamine şi alte substanţe preţioase pentru om. Bogat în carbohidraţi buni, proteine, lecitină, calciu, fosfor, fier, nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor, mai ales dacă sunt anemici, lipsiţi de energie sau trec printr-o perioadă de efort intelectual. Stimulează pofta de mâncare, învinge oboseala, ajută la fucţionare optimă a sistemului nervos. Doza recomandată este de o jumătate de linguriţă înainte de mesele principale pentru copii, respectiv o linguriţă pentru adulţi, timp de cel puţin 30 de zile.

Polen uscat si polen crud Polenul reprezintă sursa principală de proteine pentru albine, în toate stadiile de viată ale acesteia, datorită continutului ridicat în aminoacizi esentiali si a digestibilitătii lui ridicate (60%). Ca produs apicol, se prezintă sub formă de granule microscopice cu diametrul de 2-3 mm. La recoltarea lui participă 30-50% din albinele culegătoare iar formarea ghemotocului de polen are loc în timpul zborului albinei. Culoarea polenului variază de la alb-gălbui la cafeniu-brun, conformă cu specia de flori de la care provine si este datorată pigmentilor carotenoizi si compusilor flavonoizi.

În functie de provenientă, polenul poate avea o valoare biologică ridicată (salcie, castan, trifoi alb si rosu, mac, cereale păioase, etc). Aminoacizii sunt constituentii de bază ai proteinelor, iar în polen se regăsesc în jur de 21 aminoacizi (arginina, izoleucina, metionina, treonina, valina, histidina, triptofanul etc). Polenul are cu 50% mai multe proteine decât carnea de vită, dar are un nivel foarte scăzut de grăsimi. Este o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, deoarece contine aminoacizi mai mult decât în ouă, carne şi orice fel de produse lactate.

Polen crud-uscat- utilizare, beneficii, precauţii – Elixirul sanatatii noastre
Polen crud-uscat- utilizare, beneficii, precauţii – Elixirul sanatatii noastre

Consumul de polen asigura cantitatea de minerale, care este necesară pentru organismul uman.Compozitia în elemente minerale (macro si microelemente) a polenului este diferită de la o specie la alta, iar din totalul lor potasiul este în proportia cea mai mare(20-45%). Vitaminele în polen sunt reprezentate de: B1 (tiamina 3-11 mg/kg), B2 (15-35 mg/kg), B3 (20 mg/kg, B4, B5 (100 mg/kg), B6 (3-11 mg/kg), B7, B8, B12. Unele vitamine sunt prezente în polen sub formă de provitamine (alfa, beta, gamma, delta caroten).Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment „viu” si are un grad de biodisponibilitate superior.

Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat. Pentru consumul familiei, polenul crud se tine in frigider, intr-un recipient (preferabil de sticla) inchis ermetic. — Polenul crud primăvara – utilizare, beneficii, precauţii — Primăvara s-a instalat deja, cu toate semnele ei. Desigur că şi-a facut apariţia şi astenia de primăvară. După ce s-a schimbat şi ora, oamenii au un motiv în plus să se simtă obosiţi. Spre revigorare din astenia primăverii, se recomandă un regim alimentar uşor, împrospătător, bogat în vitamine, enzime; surse imediate verdeţurile primăvăratice sau suplimente potrivite.

Unul care a devenit la îndemână este polenul apicol crud.Tocmai am intrat în postul Învierii, cu o întemeiată aşezare în această perioadă. Polenul, sub raport legal, este produs animalier, albina fiind încadrată în legislaţia veterinară. Stiinţific vorbind, e un produs vegetal, căci albina intervine minimal asupra sa, doar la recoltarea de pe flori. Părinţii duhovniceşti ortodocşi consideră polenul apicol un produs vegetal ce poate fi administrat în post.Pe de altă parte se apropie sezonul alergiilor la polenuri. Aceste alergii sunt provocate de polenurile purtate de vânt, numite şi anemofile.

Ele sunt diferite de polenurile recoltate de albine, numite şi entomofile. Important e că albinele recoltează doar polenuri ce nu sunt purtate de vânt. Între cele două tipuri de polen nu există încrucişări la nivel de alergii. Ca urmare cei cu alergii de primăvară sau vară la polenurile purtate de vânt, pot lua polen apicol fără probleme. Mai mult, polenul apicol ajută la liniştirea reacţiilor alergice faţă de polenurile anemofile. Ne referim la polenul apicol crud, căci cel uscat nu are acelaşi efect.Observăm cu bucurie de o vreme, că tot mai mulţi oameni caută informaţii despre folosirea polenului apicol, un semn bun pentru vigoarea sănătăţii în general.

Polenul crud poliflor – o bogăţie naturală – În unele ţări din Europa, precum Franţa şi Belgia, polenul este considerat un aliment. În România el este considerat un supliment alimentar.Polenul crud, spre deosebire de cel uscat, păstrează bine valenţele vitaminelor, enzimelor, coenzimelor şi mai ales proprietăţile probiotice şi prebiotice. Încărcătura sa în lactobacili utili pentru buna stare şi funcţionare a intestinului gros, poate fi comparată cu cea a unui iaurt natural de bună calitate.Polenul este un bun revigorant şi reconstructor pentru sânge, fluidul vieţii, un trofic general pentru organism şi în particular pentru ficat, inimă, muşchi.

Conţine precursori de neurotransmiţători, cu efecte antidepresive şi normalizatoare pentru funcţiile creierului; e recomandat în toate problemele neurologice. Nu vom insista asupra bunelor proprietăţi şi efecte ale polenului, cu deosebire a celui crud, căci le-am descris în alte rânduri. Dar menţionez că acţiunea sa trofică generală, „hrănitoare”, este observată de către utilizatori într-un timp scurt, de numai câteva zile de la începerea administrării, şi este cu atât mai rapidă şi mai evidentă cu cât persoana în cauză e mai slăbită.De remarcat că polenul românesc este în cea mai mare parte poliflor, motiv pentru care e mult apreciat pe piaţa externă, datorită varietăţii compoziţionale şi aromatice.

În alte ţări (ex. Portugalia, Spania) polenul apicol provine în majoritate de la 1-2 specii florale, fiind mai modest nutriţional. Polenul poliflor este mai adaptat necesităţilor alimentare umane. Ceea ce pentru alţii e raritate, la noi e uzual, mai uşor de procurat, deci şi la un preţ mai accesibil decât polenurile monoflore. Pe de altă parte, polenurile monoflore ar putea să provină din culturi, care de regulă sunt tratate cu îngrăşaminte chimice şi pesticide. Ca efecte se pare că polenul unei plante nu reproduce fidel calităţile terapeutice ale plantei.

Nu există încă experienţă clinică, nici studii de laborator suficiente asupra efectelor polenurilor monoflore pentru anumite suferinţe. De exemplu polenul de păducel nu are efect hipotensiv, aşa cum au ceaiul sau o tinctură de păducel bine preparată. Cum se administrează – Cel mai bun moment pentru administrarea polenului crud este dimineaţa. Când situaţia o impune, poate fi administrat şi la prânz. Fiind un aliment cu efect tonic nu este recomandabil seara, caci poate întârzia sau superficializa somnul.

Pentru cei care utilizează prima dată polen, este indicat să înceapă cu 1-2 linguriţe (ne referim la linguriţa de ceai) cu vârf, adică 5-10 grame. Se pune în suspensie, ori la dizolvat, cum se mai spune. Soluţia pentru suspensie poate fi apă cu zeamă de lămâie, sucuri fresh de fructe, borş, iaurt, sana, kefir. Polenul cu sucuri de fructe poate fi dulce-acrişor, iar în „soluţiile” lactate este mai degrabă dulce-dulceag. Lichidul pentru suspensie se alege şi se poate schimba după gust. Volumul minim necesar e de circa 50 de mililitri pentru 2 linguriţe de polen; la doze mai mari se creşte proportional.

Timpul minim de interacţiune a celor două e de 20-30 minute,  în care ghemotoacele de polen se desfac aproape total la o simplă agitare cu linguriţa. Se poate lăsa în suspensie şi pentru mai multe ore – astfel gustul suspensiilor cu lactate devine acrişor din dulceag. Iar dacă nu puteţi să vă luaţi doza pregătită, ea vă poate aştepta în frigider până mâine. Linguriţele pot fi de lemn, plastic sau chiar şi metal inoxidabil, cu condiţia să nu lăsaţi linguriţa de metal cufundată în mixtură. Avantajul suspensiei, dovedit şi în laborator şi prin practică, e că principiile active ale polenului trec din microgranule în soluţie, aşadar devin uşor şi integral absorbabile.

Dacă sunteţi la primele administrări de polen, cel mai bine este să-l luaţi imediat după micul dejun, până se obişnuieşte stomacul cu el. Dacă v-aţi obişnuit, după una-două săptămâni puteţi începe să majoraţi dozele cu câte o linguriţă pe săptămână. Cam la 5-6 linguriţe, încercaţi-l înainte de micul dejun. Dacă stomacul îl suportă bine, păstraţi acest mod de administrare şi majoraţi dozele în continuare până spre 10 linguriţe pe zi. Dacă sunteţi în recuperare fizică ori a greutăţii, păstraţi şi micul dejun integral. Daca vreţi să slăbiţi, scădeţi concomitent raţia volumică şi calorică a micului dejun, până la a-l înlocui cu polenul.

Pentru un adult în plină activitate fizică şi/sau intelectuală, femeie sau bărbat între 50-70 de kilograme, 10 linguriţe de polen crud reprezintă un mic dejun suficient. Dacă mai adăugaţi şi 2-4 mililitri de laptişor de matcă crud, aveţi un mic dejun regal. Cum senzaţia de saţietate este dată de aportul de nutrienţi dar şi de gradul de umplere al stomacului, daca aţi fost obişnuiţi cu un mic dejun voluminos, probabil că o să aveţi nevoie de un fruct sau una-două felii de pâine o vreme, până stomacul se acomodează cu un consum volumic redus. Cei mai mulţi oameni nu resimt foame până la prânz, chiar dacă au fost obişnuiţi să consume şi o gustare la ora 10.

Dozele cele mai mici la care se poate constata un efect benefic într-un timp scurt sunt 2-4 linguriţe cu vârf. Cele mai mari doze pe care le-am încercat în proprie experienţă sunt 20 de linguriţe pline, adică vreo 100 de grame pe zi. Generic putem considera utilă pentru o persoana activă, o doză de 5 grame de polen crud (o linguriţă cu vârf) pentru fiecare 5-10 kilograme masa corporală. Nu sunt obligatorii pauzele, dar pentru armonizare fizico-emoţională recomandăm 3-4 săptămni cură şi o saptamână pauză, sau 5 zile cură cu 2 zile pauză.Sunt persoane cărora le place mult gustul polenului crud, încât preferă să-l ia ca atare.

Metoda e mai puţin eficientă decât dacâ se dizolvâ, dar se poate compensa parţial prin masticare îndelungată. Astfel, conform preceptelor acupuncturii, esenţele polenului se absorb direct şi trec către organele vitale. – Posibile evenimente neplăcute – cauze şi rezolvarea lor – Dintre utilizatorii adulţi, cam unul din 20 ne spun că polenul le provoacă senzaţii neobişnuite la stomac. Cam unul din 100 raportează chiar dureri. Aceasta de regulă dacă îl iau de la început pe stomacul gol sau nedizolvat, mai ales dacă e polen uscat şi dacă au o sensibilitate gastrică, ori au avut în trecut gastrită sau ulcer.

Faptul se datorează în principal conţinutului ridicat proteic, care stimulează secreţia de suc gastric. De aceea începem administrarea după micul dejun. Numărul celor care reclamă astfel de stări neplăcute creşte din păcate la generaţia tânără, probabil pe seama alimentaţiei tot mai denaturate care irită stomacul. Foarte corozive sunt băuturile răcoritoare sintetice, care au ajuns să provoace gastrite și la vârste de 10-15 ani. Pentru corectare se trece la administrarea polenului după masă. Dacă totuşi senzaţiile persistă, se face pauză in administrarea de polen şi se ia un macerat de Obligeană. Este un tratament bun şi relativ rapid, dupa experienţa noastră, pentru calmarea stomacului. 

Se prepară din o linguriţă de pulbere de plantă (rizom), la 250 de mililitri de apă rece, lăsat la plămădit 8-10 ore de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, dar nu lângă o sursă de caldură. Dacă stă mai mult riscaţi să fermenteze. Cana rezultată după strecurare se bea în şase prize, câte una înainte şi imediat după fiecare masă. După 2 săptămâni se poate reîncepe polenul, câte 1-2 linguriţe/zi, după masă, cu creştere progresivă cum am menţionat deja. În paralel se continuă ceaiul încă 2-4 săptămâni în cazurile obişnuite. Desigur este necesară şi o revizuire a alimentaţiei, pentru a evita reinstalarea acestor probleme.

Vă recomand „Ceaiul de obligeană” de la Larix, un bun producător. De menţionat că extractele sau capsulele cu pulbere nu au nici pe departe un efect la fel de bun şi de prompt asupra stomacului.La doze mai mari de polen, scaunul poate căpăta culoarea polenului ingerat. Sau poate deveni mai moale, uneori chiar diareic, mai ales dupa administrare pe stomacul gol sau nedizolvat. Dar atenţie – fenomenele diareice pot apărea şi din alte motive: amestecuri nepotrivite de alimente, lichide reci, toxi-infecţii alimentare. Sau la pacienţii sub tratamente antibiotice, citostatice,  radio-terapie, ori investigaţii imagistice cu substanţe de contrast.

Dacă aceste situaţii nu intră în calcul, de regulă administrarea după masa rezolvă problema. Dacă persistă, se ia o pauză in cura cu polen şi se urmează un tratament cu argilă pentru a stopa diareea.Două linguriţe de pulbere de argilă pe zi sunt suficiente pentru un adult. La nevoie se poate lua ca atare cu puţină apă. Altminteri se lasă în apă de seara pentru administrarea de dimineaţă, şi de dimineaţă pentru administrarea de seară. Se beau pe stomacul gol atât apa cât şi argila, în totalitate.După ce tranzitul intestinal s-a normalizat, se reia polenul la un număr de linguriţe redus cu 30-50% faţă de volumul anterior, administrîndu-se la început după masă. Când corpul se obişnuieşte cu el, se poate creşte lent doza.

De gustibus non discutandum – Remarcabil este că polenurile pot avea o mare varietate de gusturi, culori şi arome, corespunzător varietăţii de plante de origine, ce se schimbă sezonier. De la amar la dulce intens, şi de la galben pai la orange, roşu, maro şi violet. Mai mult decât atât, percepţia e diversă, chiar la persoane din aceeaşi familie. Depinzînd de starea fizica şi emoţională, diferenţele gustative pot fi extreme. În timp ce o persoană simte un sort de polen ca fiind „bomboană”, o alta spune că e amar… Aceste cazuri la antipozi sunt mai rare, dar le-am întâlnit personal.

În acelaşi timp fumătorii sau marii consumatori de băuturi alcoolice pot recepta gusturi diferite faţă de cei care nu au aceste obiceiuri. Persoanele sub chimio-terapie pot avea denaturări ale recepţiei gustului de polen (ca şi a altor alimente), mergând până la a declara că polenul are gust şi miros de peşte. – Cine poate lua polen – Polenul poate fi consumat practic de toata lumea: copii (inclusiv sugari şi fetiţe), femei, gravide, băieţi, bărbaţi tineri sau vârstnici. Am observat că foarte bine reacţionează copiii, inclusiv sugarii, mai ales prematurii, ori cei cu tare genetice sau deficite neurologice.

Polenul crud NU conţine hormoni. Diferenţa pe scara evoluţiei între plante şi om e atât de mare încât nu există identitate chimică între substanţele pe care plantele şi omul le folosesc pentru  reglarea funcţiilor.La diabetici, indiferent de tip, am administrat doze mai mici de polen, întrucat conţine şi o cantitate de glucide. Am recomandat 3 până la 6 linguriţe cu vârf pe zi. Ritmul recomandat de administrare e cel cu 5 zile da, două zile pauză.Cele mai neaşteptate beneficii le-am întâlnit la pacienţii cu epilepsie: sub un consum constant de polen crizele au dispărut, ori au scăzut frecvenţa şi intensitatea lor.

Efect similar constatat şi în cazul consumului de produse cu apilarnil.Deşi polenul a fost foarte utilizat în sportul românesc înainte de 1989 (pe atunci era disponibil doar uscat), azi nu avem solicitări tocmai din partea sportivilor care ar putea avea numeroase şi îndrăznesc să spun, nebănuite beneficii pe seama consumului constant de polen, mai ales că azi îl avem pe cel crud, care e mai activ. Dar cine ştie, poate în viitor, când energizantele şi troficele sintetice îşi vor arâta pe deplin faţa ascunsă, ni se vor alătura în ataşamentul faţă de natură şi bogăţiile dăruite de Bunul Dumnezeu.

Polen Uscat Poliflor — Ce este polenul uscat? – Bogat în vitamine, minerale, oligoelemente și aminoacizi, polenul nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică a fiecăruia dintre noi. Polenul de albine, sau ”hrana zeilor” cum a fost numit, este o sursă extraordinară de energie și vitalitate pentru organism, consumat chiar și în cantități mici.Polenul conține 22 aminoacizi, 18 vitamine (provitamina A, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12 și vitaminele C, D, E, F, H, K, PP etc.) și 25 de minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, cupru, iod, zinc, sulf, siliciu, clor, molibden etc.).

Spre deosebire de polenul crud, care se depozitează la congelator, acest tip de polen se lasă la uscat. Pentru a ne bucura de beneficiile polenului uscat, este important să știm cum să îl administrăm, deoarece dacă granulele nu sunt desfăcute, substanțele nutritive nu vor fi absorbite. De aceea, se recomandă ca acestea să fie dizolvate înainte de a fi consumate. Beneficiile polenului uscat poliflor . – Unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare, polenul este considerat un nutrient complet și foarte bogat în substanțe hrănitoare. Polenul acționează pozitiv asupra metabolismului şi stării psihice, fiind un aliat de nădejde în lupta împotriva oboselii, depresiei și stresului.

Polenul este un excelent tonic, întărește sistemul imunitar, reglează tranzitul intestinal și stimulează detoxifierea organismului.Polenul uscat poliflor . – Administrarea polenului uscat poliflor: – Polenul uscat poliflor poate fi administrat dimineața, înainte de masă, cu cereale sau cu o salată de fructe.– Doza uzuală recomandată:

Copii – 1 linguriță/zi (5 g)

Adulți – 1 lingură/zi (15 g).

Polenul uscat este recomandat copiilor peste 12 luni.Pentru eficiență maximă, se recomandă o cură de minim 6 săptămâni, de 2-3 ori pe an, primăvara și toamna. Polenul uscat poliflor poate fi consumat tot timpul anului, fără restricții. – Mod de păstrare a polenului uscat poliflor: – Polenul uscat poliflor se păstrează bine închis, la temperatura camerei (15-20°C), ferit de umiditate şi căldură.Forma de prezentare: borcan 130g și 230g.Important! Deoarece produsul include ingrediente provenite din surse naturale, acesta nu este standardizat din punct de vedere al proprietăților organoleptice.

Astfel, pot exista variații privind culoarea, mirosul sau aspectul de la un lot la altul, fără a influența eficiența sau siguranța produsului. Fiecare lot de materie primă și de produs finit sunt supuse unui riguros proces de verificare, pentru asigurarea eficienței, biodisponibilității și siguranței corespunzătoare. Polen –  Polenul de albine este definit ca fiind “super-aliment. Polenul de albine este considerat ca fiind printre cei mai sanatosi nutrieti, datorita proprietatilor pe care le are. Acesta este utilizat ca supliment nutritional, medicament, revigorant, pentru stimularea organismului si a imunitatii.

Valoarea nutritiva si terapeutica este superioara mierii de albine. Compozitia chimica este foarte complexa, fiind alcatuita din proteine, zaharuri, lipide, vitamine, enzime, substante minerale, fitohormoni, pigmenti de natura carotenoida si flavonoida. Polenul de albine contine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanti, betacaroten, vitamina C, vitamina E, acid folic, provitamina A.   Din categoria mineralelor amintim: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, iod. Intr-un gram de polen se regasesc: 9,2 mg de vitamina B1 (tiamina), 18,5 mg de vitamina B2 (riboflavina), 5 mg de vitamina B6 (piridoxina), 200 mg de acid nicotinic, 28 mg de acid pantotenic, si 5 mg de acid folic. 

Consumul de polen este recomandat pentru ameliorarea unor functii deficitare ale organismului, in cazul carentelor, asteniei, surmenajului, stresului, insomniei. Utilizarea polenului in timpul sarcinii combate oboseala, scade retentia azotata, reduce edemul si creste calitatea laptelui matern. Polenul este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, stimularea sistemului imunitar si detoxifierea organismului, imbunatatirea circulatiei sanguine, ameliorarea astmului, reducerea nivelului colesterolului.  Polenul  este un tonic general .

Polenul reprezinta celulele sexuale vegetale masculine; –  Polenul are o marime cuprinsa intre 20-200 micrometri si o membrana externa numita exina.Polenul transportabil pe calea aerului (anemofil) este cel responsabil in marea majoritate de „alergia la polen” si nu polenul recoltat de albine, care este de tip entomofil (transportat de la floare la floare de catre diverse insecte, precum albinele, bondarii, fluturii, etc).Compozitie polenului de albine : Polenul cuprinde toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc.; polenul proaspat recoltat contine foarte mult Qi, putand fi considerat astfel un adevarat aliment viu (in realitate asa si este).

Proprietatile polenului : Polenul este afrodiziac, anabolizant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, amelioreaza functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine in procesul cresterii, in procesul nasterii, amelioreaza structura pielii, intinereste mintea, creierul si viata emotionala. intareste capilarele sanguine ,inima, sistemul imunitar. Este un tonic general.Indicatii:

Distrofii, anorexie, rinita alergica, boli hepatice, ulcer gastro-duodenal, tulburari de dinamica sexuala, prostatite, hiperlipidemie, anemie, angina pectorala, insuficienta cardiaca, tulburari de circulatie periferica, flebite, ulcer varicos, varice, schizofrenie, oligofrenie, in medicina sportiva ca stimulator al efortului fizi. Contra-indicatii:

 • Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);
 • Polenul care poate patrunde in arborele respirator in timpul inhalatiilor cu miere si/sau propolis
 • Alergii de tip alimentar
 • Atunci cand polenul se administreaza normal, per oral si determina simptome de tip alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.)
 • Diabet zaharat
 • Polenul poate contine pana la 30-32 % glucide si nu se recomanda deci in cantitate mare la diabetici; in cantitate mica poate avea insa rezultate foarte bune, avand in vedere ca polenul contine toti amino-acizii esentiali necesari sintezei insulinei.
 • Ulcer gastro-duodenal, gastrita

Mod de administrare:

 • 20-30 g/zi la adult, 5-10 g/zi la copil;
 • in amestecuri cu miere, laptisor de matca, plante medicinale etc;.

Polenul apartine lojei lemn (origine vegetala, influente predominante pe functionarea ficatului, muschilor, legat de miscare, regenerare, crestere etc.). Una din diferentele intre polen si pastura consta in distrugerea exinei la pastura, in urma transformarilor suferite. Se poate obtine un efect, intrucatva asemanator, prin amestecarea polenului in iaurt, seara, si consumarea acestuia a doua zi. In acest mod, ca si in cazul pasturii, o mai mare parte din substantele nutritive devin disponibile organismului.

Ce trebuie sa stim despre Polenul de albine? — Polen de Albine – sursa Naturala de Sanatate — Prin natura sa şi prin rostul său de element fecundant al florilor, polenul are o compoziţie chimică complexă, specială, care îl deosebeşte de toate celelalte produse vegetale şi îi conferă un spectru de influenţă surprinzător de larg asupra multor afecţiuni şi disfuncţii ale organismului uman.Proprietăţile principale ale polenului sunt legate de bogaţia mare în elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc.), din acest motiv el este unul dintre ingredientele principale din cel mai bun Energizant natural produs de noi.

Acest minunat produs floral şi apicol, are ca sursă potenţială peste 1000 de flori diferite; ca rezultat , compoziţia lui şi, desigur , proprietăţile, sunt foarte variabile. Datorită complexităţii elementelor lui componente polenul a fost utilizat drept „medicament” sau „stimulent al creşterii” de mult timp. Numeroasele cercetării efectuate de-a lungul timpului au relevat multiple posibilităţi de aplicare a polenului poliflor recoltat de albine în profilaxia şi terapeutica umană, obţinându-se rezultate foarte bune  în prevenirea şi combaterea anemiilor, a bolilor sistemului nervos şi endocrin, a unor boli ale tubului digestiv şi a hipovitaminozelor, etc. În primul rând polenul este un foarte bun aliment dietetic,dar şi un excelent medicament natural.

Proprietati terapeutice sau curative ale polenului — Polenul este un produs: Afrodisiac — polenul este celula sexuală vegetală, conţine mulţi hormoni şi vitamine ce stimulează funcţia sexuală. Alergic (febra fânului ; polenoză) – Anti-alergic datorită proteinelor de lungimi diferite din polen; totuşi, cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vânt şi NU cele aduse în stup de către albine. Când polenul este este administrat în doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii, constituindu-se astfel într-un produs anti-alergic.

Anabolizant — polenul conţine multe vitamine şi alte elemente nutritive ce sunt implicate în creşterea apetitului şi ajută la construirea noilor celule. Anorexie(pierderea apetitului). — dată de prezenţa multor vitamine. Anti-Aterosclerotic — Polenul, datorită compoziţiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale când aceasta este ridicată, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin îmbunătăţirea funcţiilor ficatului şi ajută la regenerarea celulelor endoteliului arterial. — Antibacterian — Florile care produc polenul nu sunt „interesate ” să hrănească bacteriile , astfel că vor adăuga substanţe antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii .

Previne cariile — Polenul este un produs antibacterian nespecific ; cariile sunt produse de bacteria „Streptoccocus mutans” , care nu se mai poate multiplica în prezenţa polenului atât de uşor . Antidepresiv — Polenul conţine toţi aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos să şi-i creeze pe ai săi , antidepresive naturale, cum ar fi endorfinele . — Antiinflamator — Polenul conţine , printre multe alte substanţe , mici cantităţi de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substanţe antiinflamatorii . — Antioxidant — Datorită conţinutului în flavonoizi al polenului.

Antiparazitar — Este o proprietate ce face parte din aceeaşi clasă cu „antibacterian” şi „antibiotic” ; plantele (florile) nu sunt „interesate” să hrănească vreun „parazit” ; pe de altă parte , polenul furnizează toţi nutrienţii necesari pentru îndepărtarea acestor creaturi nedorite. — Antipiretic — Polenul stimulează imunitatea (vezi paragraful anterior) ; un sistem imun puternic poate îndepărta multe dintre cauzele febrei (bacterii, virusuri, paraziţi, precum şi substanţele lor asociate) repede şi uşor . — Antitoxic — Polenul este cel mai bun aliment pentru ficat ; un ficat sănătos poate neutraliza mai bine toxinele.

Biostimulant — Polenul proaspăt este alcătuit din miliarde de celule vii, care au o „forţă vitală” foarte puternică ; gândiţi-vă la polenul stejarului sau al lămâiului care permit acestor copaci să trăiască peste 1000 de ani! — Dietetic — Polenul este un aliment foarte bun , după cum a fost menţionat mai sus ; el este o sursă vegetală de elemente nutritive foarte bine echilibrată ; astfel se recomandă pentru obezitate, hipertensiune arterială, gută, etc. — Diminuează edemele (apa în exces din ţesuturi) — Polenul scade nivelul proteinelor în sânge , astfel absorbindu-se apa aflată în exces în ţesuturi înapoi în curentul sanguin .

Diminuează hemoragiile — Polenul hrăneşte ficatul care produce toţi factorii anti-hemoragici necesari ; întăreşte pereţii capilarelor ; Creşte energia sângelui şi a corpului ; în acord cu Medicina Tradiţională Chineză , când Qi-ul (bioenergia) e scăzut, sângerările apar mai des ; un Qi crescut = fără hemoragii, sau mai puţine. — Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate — Îmbunătăţeşte fluiditatea sângelui deoarece polenul scade nivelul grăsimilor din sânge ; reduce microhemoragiile , şi astfel incidenţa aterosclerozei ; catifelează interiorul pereţilor arteriali, capilari şi venoşi, hrăneşte musculatura arterială , făcând-o mai flexibilă ; hrăneşte muşchii şi nervii cardiaci ; o inimă sănătoasă poate controla mai bine variaţiile tensiunii sanguine .

Scade nivelul colesterolului sanguin, acizilor graşi liberi (prezenţi în inimă şi în alţi muşchi ca surse de energie metabolică) , trigliceridelor (sunt un grup din clasa lipidelor, legături (esteri) ai glicerinei cu acizii graşi) , beta-lipoproteinelor (sunt legături macromoleculare între lipide şi proteine şi sunt solubile în apă) şi al albuminelor (proteine de dimensiuni relativ mici ce se găseşte în sânge şi în alte lichide organice). — Diminuează efectele  stresului — Polenul conţine toate elementele nutritive necesare funcţionării sistemului nervos ; un sistem nervos mai sănătos înseamnă o mai bună adaptabilitate la mulţi dintre factorii de stres.

Reduce riscul bolilor genetice — Polenul conţine în interiorul cromozomilor săi mulţi acizi nucleici ; aceste substanţe sunt extrem de importante pentru regenerarea celulară ; când lipsesc una sau mai multe dintre acestea riscul bolilor genetice este crescut. Diuretic — Conţine toţi nutrienţii necesari celulelor noastre dinamice (celule musculare şi ale sistemului nervos. Conferă o senzaţie de bunăstare — Secreţia de endorfină este crescută de prezenţa a suficienţi aminoacizi în sânge.

Un aliment de bună calitate — Dat de compoziţia complexă a polenului. — Îmbunătăţeşte toate funcţiile cerebrale — Datorită prezenţei unei cantităţi incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se găsesc în polen ; aceste substanţe hrănesc în mod direct , după cum s-a menţionat mai sus, toate celulele neuronale ; efectul indirect este datorat hrănirii ficatului, un ficat sănătos produce la rândul său alte substanţe foarte importante pentru funcţionarea creierului.

Îmbunătăţeşte producerea de hemoglobină şi de hematii — Polenul conţine toate substanţele necesare pentru regenerarea celulară, inclusiv pe cele necesare pentru celulele sanguine ; de asemenea conţine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei . — Îmbunătăţeşte funcţionarea intestinului gros — Pentru că în final hrăneşte flora intestinului gros. Îmbunătăţeşte nutriţia şi funcţiile tuturor muşchilor (inclusiv muşchii netezi ai organelor interne) datorită elementelor nutritive din compoziţia lui.

Îmbunătăţeşte funcţiile prostatei

 • polenul este celula sexuală vegetală
 • este antibacterian
 • este antiinflamator
 • este diuretic

Îmbunătăţeşte funcţiile stomacului — Hrăneşte celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric ; hrăneşte muşchii stomacului , ajutând la amestecarea alimentelor cu sucul gastric şi la deplasarea bolului alimentar spre duoden şi intestinul subţire. Facilitează naşterea — A tât mama cât şi copilul au nevoie de muşchi puternici în timpul naşterii. — Ţineţi polenul (brut sau combinat) cât mai mult timp posibil sub limbă, înainte de a-l înghiţi; încercaţi să-I simţiţi aroma, gustul, originea. Încercaţi de asemenea să simţiţi, chiar înainte de a-l înghiţi, ce părţi ale corpului sunt activate de acel tip de polen.

Recomandam consumarea polenului ,, energizantului in paralel cu siropul de catina si tinctura de propolis, un pachet care va ajuta la cresterea imunitatii. Observati cum produsele apicole au efecte benefice asupra sanatatii omului, consumate preventiv pt imbunatatirea SANATATII sau in vindecarea unor boli.  Daca vom sti sa respectam natura, vom vedea frumusete, sanatate si bogatie.

Sursa – https://prisacabarnova.ro/produs/polen-uscat-160g/

Sursa – https://www.activenews.ro/prima-pagina/Polenul-crud-primavara-utilizare-beneficii-precautii-29590

Sursa – https://www.apiland.ro/polenuri-crude/polen-uscat-230g.html

Sursa – https://www.mierealbine.ro/polen?gclid=EAIaIQobChMI29W8u6mQ6AIVy5IYCh1JYAiUEAAYAiAAEgKUsvD_BwE

Sursa – https://www.mieresabadus.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-polenul-de-albine/