Peştera Valea Cetăţii din Palatul de Cleştar

Spread the love

Peștera Valea Cetății este o peșteră situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, situată la 825 m altitudine. Peștera descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste – a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata). Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m. De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) a fost parțial amenajată introdusă în circuitul turistic. Peștera dispune de locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat in interiorul peșterii.

Înainte de 2011 in peștera intrarea se faceă anevoios, doar pe burtă. Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei. Deși cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în „Sala Mare” stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. Din „Sala Mare”, cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77. Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii.

Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală. Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.

Peştera Valea Cetăţii din Palatul de Cleştar
Conturul calului a fost realizat pe unul din pereții activi ai peșterii de unul dintre primii speologi care au pătruns în peșteră după descoperirea ei. De atunci și până în prezent natura a continuat conturarea acestuia.

Secretele Peşterii Valea Cetăţii, din Vârtejul Dracului. „Palatul de Cleştar“ are poteci din fibră de sticlă — Peştera este una dintre cele mai moderne şi mai frumoase din Europa de Est. A devenit obiectiv turistic în 2010 şi este situată într-un decor natural superb, între Poiana Braşov şi Râşnov. „Adevărul“ vă spune care sunt secretele acestei peşteri. Peştera Valea Cetăţii are câteva caracteristici care o fac unică la noi în ţară. Face parte din rezervaţia naturală cu acelaşi nume care se întinde pe 18.000 de hectare. În total, peştera se întinde pe un kilometru, dar turiştii pot vizita o porţiune de 330 de metri. Potecile sunt din fibră de sticlă, un material care a fost folosit şi la construirea primelor avioane invizibile.

Iluminatul este şi el unul unic la noi în ţară, pe bază de led, prietenos cu mediul, un sistem care nu deranjează coloniile de lilieci care locuiesc în peşteră. Potrivit reprezentanţilor peşterii, sistemul de iluminat îi face pe turişti să se simtă ca într-un palat de cleştar şi în plus elimină sentimentul de claustrofobie. Pereţii nu mai par a fi foarte aproape, iar modul în care este iluminată peşteră dă senzaţia se spaţiu deschis, chiar dacă este sub pământ. — Natura furioasă a vrut să ţină peştera ascunsă — Deşi există de sute de mii de ani, peştera a fost închisă până în 1949, fiind obturată de bolovani şi aluviuni care s-au prăvălit de pe munte în timpul mai multor furturi care au dus la inundarea Văii Cetăţii şi a Râşnovului.

Din cauza fenomenelor meteo extreme, poiana din zonă se mai numeşte şi Vârtejul Dracului. În 1949 intrarea în peşteră a fost eliberată printr-o explozie care a îndepărtat bolovanii, iar 1954 mai mulţi tineri din Râşnov au fost primii care au explorat-o. În 2010 peştera a fost modenizată cu 100.000 de euro şi zeci de specialişti au lucrat pentru ca proiectul să nu afecteze absolut deloc mediul înconjurător. „Stricăciunile au fost reparate prin procese de conservare ample şi complexe. Acum, o lăsam aşa, să o modeleze apa şi să o refacă aşa cum era acum câteva sute de mii de ani“, a spus Victor Puiu, custodele peşterii.

Aici în 2011 a avut loc şi primul concert în peşteră susţinut de Filarmonica Braşov. Spectacolele au devenit deja o tradiţie şi se ţin în sala denumită Catedrală, care are o inălţime impresionantă şi o acustică excepţională. — Sentiment de relaxare deplină — Prin intrarea superioară se intră în galeria care coboară din Poieniţa Dracului, se ajunge apoi în Sala Mare care are o înălţime de 30 de metri, după care se poate ajunge în galeria care se deschide în Valea Fundata. Tavanul din Sala Mare s-a păstrat intact şi aici poate fi văzută o gamă largă de stalactite. Peisajul din subteran este unul care va uimi orice turist. În faţa ochilor vor apărea sculpturi în piatră, semne ale minunilor pe care apa le-a făcut de-a lungul timpului.

În timpul turului există un moment în care se sting toate luminile. Întunericul este unul profund, nu se vede absolut nimic, dar se aude susurul apei care se prelinge pe pereţii peşterii. Este un moment de relaxare absolută. — Istoric Peștera Valea Cetății, o catedrală subterană — Peștera Valea Cetății, cunoscută și sub numele de Peștera Fundata este impresionantă prin deschiderea și imensitatea sălii centrale. “Sala Mare” a Peșterii Valea Cetății este o veritabilă catedrală naturală subterană.

Aici sunt stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de doi metri înălțime, are o înălțime maximă de 24 de metri, bolta rotunjită și o suprafață deschisă de peste 2500 metri pătrați din care pleacă în diferite direcții galerii secundare situate la diferite înălțimi în pereții boltiți din ”Sala Mare”, de diferite mărimi. Bolta din “Sala Mare” este impresionantă și este în sine un motiv suficient pentru a ajunge până la peșteră. Bolta este ”decorată” cu formațiuni calcaroase, iar senzația că acestea se vor prăbuși în orice moment este cu totul specială.

Peștera Valea Cetății a fost declarată arie naturală protejată suprafața totală a zonei care se află sub protecția legii fiind de un hectar – peștera și zona limitrofă acesteia. Un motiv pentru care Peștera a fost pusă sub protecția legii este acela că este o peșteră activă, unde procesele de formare ale structurilor este continuu. Aceasta este posibil mai ales pentru că temeeratura din peșteră se menține contantă, indiferent de temperatura din exterior. Peștera Valea Cetății se află pe povârnișul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Țării Bârsei, la 3,5 kilometri de Râșnov, la 1,5 kilometri de Cetatea Râșnov și la o altitudine de 825 metri (intrarea principală).

Accesul cu mijloace auto se face dinspre șoseaua DN1E Brașov-Poiana Brașov-Râșnov, urmând Valea Cetății, până la confluența ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare special amenajată pentru deservirea ariei naturale protejate. Accesul cu bicicleta și pe jos se poate face din parcarea amenajată, urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul Văii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice dinspre Poiana Brașov, Cetatea Râșnov-Valea Cetății, Bisericuța Păgânilor.

Peștera Valea Cetății a fost descoperită acum circa 60 de ani, iar intrarea în peșteră a fost mereu foarte mică și dificilă motiv pentru care nu a fost deschisă vizității, ci doar celor special pregătiți și antrenați. Toate acestea ppână în 2010 cînd prin reamenajare Peștera Valea Cetății a intrat în circuitul turistic, fiind unul din locurile în care merită să ajungi pentru spectacolul gratuit oferit de Mama Natură în joaca ei cu apa și calcarul, vreme de milioane de ani. Au fost construite scări, trotuare, balustrade și a fost instalat un sistem pentru iluminat rece, unic în România, care poate să păstreze același microclimat de 8-9 grade Celsius indiferent de anotimp, detaliu esențial pentru conservare.

Aria Naturală Protejată Valea Cetății protejează și conservă elementele naturale cu valoare și semnificație ecologică, științifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice (Peștera Valea Cetății, stâncăriile și lapiezurile din Poiana Dracului), arborii seculari, flora, pierderile de apă în ponorul Fundățica și, în general tot acest loc, cu totul și cu totul special. Peștera Valea Cetății are unele caracteristici care fac din ansamblu carstic și ecosistem unul special. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii.

Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală. Peștera se încadrează în categoria cavităților cu ventilație unidirecțională, ceea ce înseamnă că sensul curentului de aer se inversează în funcție de sezon: ascendent iarna și descendent vara. Formele exocarstice observate în interiorul peșterii sunt: lapiezuri, trepte antitetice, ponoare temporar sau permanent active, vale oarbă și depresiune de captare carstică, vale cu aspect de cheie.

În jurul peșterii sunt întâlnite specii de mamifere: lupul cenușiu, ursul brun, linxul, cerbul, căprioara, jderul de piatră, vidra, corbul și cocoșul de munte, tritonul cu creastă, buhaiul de baltă cu burta galbenă, șopârla, salamandra de uscat (una dintre cele mai colorate specii de salamandră). În interiorul peșterii, cândva plină de lilieci în prezent, este semnalată o singură specie de liliac, respectiv liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), dar și acesta doar sporadic. Spectaculos este faptul că ”Sala Mare” din Peștera Valea Cetății are o acustică perfectă, care depășește calitatea unora dintre cele mai cunoscute săli de concerte. Supranumită, deloc întâmplător ”Catedrala”, ”Sala Mare” este folosită frecvent pentru concerte de mizică clasică.

Peştera Valea Cetăţii din Palatul de Cleştar

Sursa — https://adevarul.ro/locale/brasov/secretele-pesterii-valeacetatii-vartejul-dracului-palatul-clestar-poteci-fibra-sticla-1_551f9411448e03c0fd3413b2/index.html

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Valea_Cet%C4%83%C8%9Bii

Sursa — http://www.montaniarzi.ro/pestera-valea-cetatii-o-catedrala-subterana/