Parcul Național Cheile Nerei Beușnița o zonă superbă a României

Spread the love

Meleagurile Banatului Montan uimesc prin frumusețea sălbatică a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Acesta este situat în Sud – Vestul României, în județul Caraș – Severin. Cu o suprafață de 36758 ha, aria protejată este administrată în special pentru ocrotirea ecosistemelor și recreere (categoria II IUCN). Străbătând Parcul, Râul Nera sapă în calcare jurasice cele mai lungi chei din România (aproape 23km). Aici îsi găsesc refugiu unele specii rare, relicte terțiare, așa cum sunt Amphimelania holandri (Mollusca) și Cobitis elongata (Pisces), care se regăsesc și în râurile Sava și Drava din Serbia.

Cheile Nerei împreună cu numeroasele izvoare petrifiante cu formare de travertin care dau naștere la impresionante cascade și mirifice lacuri naturale, constituie farmecul acestei zone. — Cheile Nerei, un loc de basm, o vacanţă de neratat — Parcul Național Cheile Nerei Beușnița face parte dintr-o zonă superbă a României, prea puţin exploatată şi vizitată de lume. Locul de basm din sud-estul ţării este un loc pe care iubitorii de natură şi de aventură nu ar trebui să-l rateze. Situat la limita sud-vestică a țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin, acesta este unul dintre locurile protejate ale României.

Parcul se întinde pe teritoriile administrative ale orașelor Anina și Oravița și pe cele ale comunelor: Bozovici, Cărbunari, Ciclova Română, Lăpușnicu Mare, Sasca Montană și Șopotu Nou. Cheile Nerei atrag printr-o frumuseţe de-a dreptul sălbatică, dar şi prin poveşti şi legende nespuse care abia aşteaptă să fie descoperite. Mai mult, cascada Bigăr, parte a Cheilor Nerei, situată în Valea Minisului, din Muntii Aninei, judetul Caras-Severin, a fost inclusă, în urmă cu ceva timp, în topul celor mai frumoase și unice zece cascade din lume. Şi nu degeaba. Faimoasa cascadă are o frumuseţe aparte şi o înfăţişare pe măsură. Apa curge în mod uniform pe o stâncă foarte mare în formă de ciupercă, aceasta fiind “cucerită” de un mușchi verde.

Cascada Bigăr

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este un adevărat izvor nesecat de frumuseţe. Cascada Bigăr nu este, nici pe departe, singura minune din acest colţ de sălbăticie. Cascada Vaioaga nu este nici ea cu nimic mai prejos. Vaioaga este aşezată de natură într-un cadru superb care îţi va lua ochii din prima. Şi dacă tot vorbim despre ochi, să facem cunoştinţă şi cu… Lacul Ochiul Beiului, aflat în acelaşi peisaj fabulous. Pentru aţi putea îmbăta ochii cu o privelişte pe care nu o vei mai pierde niciodată din minte, vei fi nevoit să parcurgi un drum anevoios, dar îți va fi meritat efortul.

La destinație te va întâmpina un lac cu apa turcoaz, încremenit în mijlocul pădurii. Lacul carstic este alimentat de un izvor şi nu îngheata nici măcar pe timp de iarnă. Acesta are o adâncime de aproximativ 3,6 metri si o suprafata de 284 mp. Culoarea sa diferită și unică se datorează dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului. Pe lângă frumuseţea fabuloasă, Lacul Ochiul Beiului are şi o poveste care te-nfioară. Legenda spune că un bei hain ce deţinea aceste ţinuturi, avea un fiu cu ochi albaştri, care s-ar fi îndrăgostit de o localnică întâlnită în Poiana Florilor. Iubirea lor l-a înfuriat pe turc, iar acesta şi-a trimis oamenii să o ucidă pe valahă.

Tânărul a plâns încontinuu, apoi a decis să-şi pună capăt zilelor, iar lacul s-a format din lacrimile scurse de ochii albaştri ai tânărului turc. Dar să lăsăm în urmă lacrimile turcului cu ochi albaştri pentru că avem de descoperit alte minuni româneşti din Cheile Nerei. Urmează o altă cascadă de poveste…Beuşniţa. Calcarul dizolvat de apa râului Beu a format, în timp, cascadele. Beuşniţa are o înălţime de 15 metri, iar ea se dă în spectacol cel mai bine primăvara, când râul are volum. În verile secetoase este posibil ca Beuşnita să fie secată.

Trecem la un nou loc pitoresc din Cheile Nerei, dar şi…înfricoşător. Să facem cunoştinţă cu Lacul Dracului , cel mai mare lac carstic din România, Acesta a ajuns în actual formă după prăbuşirea tavanului peşterii. Pentru a ajunge la el trebuie să pleci din Sasca Romană către Cantonul Damian, apoi Poiana lui Vogiun şi să cobori până la lac, aflat în vecinătatea malului Nerei. Numele lacului ascunde, bineînţeles, o altă legendă despre un bătrân păstor care îşi conducea caprele în jurul lacului albastru-verzui. În calea lui a apărut un om mic, care i-a cerut bătrânului să-i prăjească un peşte fără ca acesta să se îndoaie. Omul era chiar dracul.

Păstorul a fost de acord, dar i-a cerut, la rândul său, să-i prăjească un cap de ţap fără ca acestuia să i se arate dinţii. Păstorul a luat peștele, l-a înfipt într-o țeapă pentru a nu se îndoi și l-a pus l-a prăjit. Dracul, la rândul lui, a luat și el capul de țap, l-a legat bine, dar când l-a pus la prăjit, acesta și-a arătat dinții. De ciudă că a fost păcălit, dracul s-a aruncat în apele lacului, de unde și numele Lacul Dracului. Deși lacul are 10 metri adâncime, se spune că nu ar avea fund, iar cine își va face curaj să facă baie în apele sale, nu se va mai întoarce niciodată. Să trecem de la legendă, la…Cascada Șușara. Aceasta are o înălțime de aproximativ 15 m, iar apa cade într-un bazin cristalin. Din păcate, locul nu este foarte foarte promovat.

Dacă ajungi în Cheile Nerei, nu trebuie să ratezi în niciun caz Sasca Montană. Aici poți vizita Muzeul de etnograie Victor Tăutu, unde vei descoperi tradițiile locului, piese de mobilier, ceramica, covoare realizate manual, diverse obiecte, roci și minereuri din minele închise sau poti merge la Casa Verde, un experiment ecologic asemănător a unui hobbit. La doar doi kilometri de Sasca Montană, turiștii pot vizita Mănăstirea Nera, dar și alte mănăstiri și biserici foarte vechi. Pentru a putea vizita Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, turiștii se pot caza în apropiere. Prețurile de cazare încep de la 75 lei pe noapte și pot ajunge și la peste 100 lei pe noapte.

Puteți opta pentru Pensiunea Cheile Nerei, Pensiunea Casa cu Roti, Pensiunea Sasca, Casa Montană, etc. Pensiunile asigură și diferite activități precum: parcurgerea râului Nera într-o barcă (rafting), tir cu arcul, plimbări cu bicicleta și diferite drumeții. — Biografie — Vizitaţi unele dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din România și admiraţi-le în splendoarea lor, neatinse de influenţa umanăParcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa a fost înființat în anul 1990 și acoperă 36.758 de hectare în județul Caraș-Severin.

Acesta conține unele dintre cele mai frumoase comori naturale, nederanjate de intruziunea omului. Are peşteri impresionante, lacuri de albastrul cel mai pur, munți impunători, pământuri fertile, izvoare și pâraie limpezi. Acesta este un loc unde vipera cu corn, libelula și licuricii încă domnesc netulburaţi. Relieful parcului a fost săpat de două râuri, Nera și Beu. De fapt, cheile se întind de-a lungul râului Nera, pe 22 de km. Râul are curenți puternici în timpul ploilor și a topirii zăpezii, dar în timpul verii, acesta se linişteşte și permite spectatorilor să îi admire adâncimile. Vara este perioada perfectă pentru a vizita cheile pe apă.

Parcul național are două lacuri de o frumusețe de nedescris. Unul dintre ele se numeşte Lacul Dracului, iar celălat, Lacul Ochiul Beiului. Lacul Diavolului este un lac carstic – lac într-o depresiune subterană – și cel mai mare de acest gen din România. Iniţial a fost lac subteran, într-o peșteră, dar unul dintre pereții peșterii s-a prăbușit și l-a adus la suprafață. Lacul se întinde pe o suprafață de 700 m și are o adâncime de 12 m. Culoarea sa este albastru-verzuie, dar aceasta variază în funcție de culoarea cerului si de lumină.

Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă sălbatică a parcului, în locul unde Munții Aninei și Munții Locvei se întâlnesc. Are forma unui crater și o adâncime de 3,6 m. La fel ca Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului are o culoare albastră aproape nenaturală. Dar, în același timp, apa sa este atât de limpede încât privitorii pot admira peștii înotând. Un alt lucru interesant despre lac este că nu îngheață niciodată. Acesta îşi păstrează o temperatură constantă de 4-8 ° C pe tot parcursul anului și acesta este motivul pentru care unele păsări migratoare rămân aici peste iarnă în loc să călătorească spre țările calde.

O altă atracție ce merită văzută în parc este Cascada Beuşniţa, situată la 20 de minute de Lacul Ochiul Beiului. Ceea ce face această cascadă atât de spectaculoasă este că este compusă dintr-un număr de cascade mai mici. Acest lucru a dus la asemănarea ei cu vălul unei mirese. Cascada are o înălţime de 15 m și este acoperită cu mușchi verde. Dar este important să o vizitaţi în timpul primăverii sau în timpul unei verii ploioase, pentru a o putea admira în splendoarea sa deplină. În timpul sezonului cald este de obicei secată.

Cheile Nerei-Beuşniţa sau Grădina Edenului din România — Dacă eşti iubitor al naturii şi al frumosului şi ai puţină condiţie fizică, înseamnă că eşti pregătit pentru o călătorie spre Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Aici vei fi fascinat de frumuseţea Cheilor Nerei a Cascadei Beuşniţa, a Lacului Dracului şi a Lacului Ochiul Beiului. — Cheile Nerei — În Cheile Nerei, ai impresia că ai călătorit înapoi în timp in ai ajuns cumva în Grădina Edenului. Atât de frumos arată aici natura, pare nealterată şi stăpânită de sălbaticie. Vei descoperi apele reci şi învolburate ale râului Nera, păduri uriaşe, stânci impunătoare, peşteri, cascade şi lacuri hipnotizante. Aici găseşti tot cea re natura mai bun şi mai frumos.

Lacul Ochiul Beiului şi legendaLacul Ochiul Beiului este un lac carstic natural care te va vrăji prin albastrul pur al apei sale şi prin cadrul minunat în care se află, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa . Este un lac care nu îngheaţă niciodată datorită izvorului care îl alimentează cu apă în permanenţă, de aceea vei avea surpriza să vezi pe luciul său raţe sălbatice şi stârci în orice anotimp. Pe fundul lacului câţiva păstrăvi ce se plimbă de ici colo îţi vor atrage privirea pentru o clipă.

Este situat în Munţii Aninei, pe valea Râului Beu la intâlnirea cu râul Beuşniţa, are o adâncime maximă de 3,6 metri şi un diametru de 15 metri. Un lac mic ai putea spune, însă deosebit de frumos şi plin de mistere. Locuitorii zonei îţi vor spune nerăbdători  mai multe legende cu tâlc despre acest lac. Prima ar spune că lacul s-a format din lacrimile unui tânăr bei care a plâns amarnic după ce a necinstit o fată care apoi s-a sinucis. O alta ar spune că aceste ţinuturi au fost stăpânite de un paşă rău care avea un fiu extraordinar de frumos cu ochii albaştri ca cerul, fiu care s-a îndrăgostit de o valahă contrar voinţei tatălui. Paşa a ucis fata, tânărul a plâns atât de mult încât s-a format un lac, iar ulterior s-a sinucis. Te las să le descoperi pe celălalte la faţa locului, au cu totul alt farmec acolo!

Cascada Beuşniţa — Este situată la vreo 20 de minute de urcat dinspre Lacul Ochiul Beiului şi are o cădere a apei de  aproximativ 12-15 metri, fiind astfel cea mai mare şi spectaculoasă dintre cele 3 existente în această zonă. Şi aceasta face parte din rezervaţia naturală a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Efectul vizual creat de căderea apei împreună cu foşnetul apei crează un fenomen unic şi extraordinar de atractiv ce-ţi tai răsuflarea.

Lacul DraculuiLacul Dracului este un lac carstic format în regiunea Munţilor Locvei, situat pe malul stâng al Nerei şi s-a format în urma prăbuşirii unei peşteri. Are o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi şi o adâncime de 9 metri, ceea ce îl face cel mai mare lac carstic din ţară. Culoarea apei este impresionantă, un albastru-verzui care te va ademeni să faci o baie binemeritată, însă ai grijă, există numeroase legende care spun că lacul nu are fund, iar cei ce sar în el nu se mai întorc niciodată!

Poţi ajunge foarte uşor în Sasca Montană plecând din Bucureşti pe traseul: Bucureşti – Piteşti – Slatina – Craiova – Filiaşi – Drobeta Turnu Severin – Orşova – Moldova Nouă – Sasca Montană. Din Sasca Montană până la Lacul Beului, vei parcurge un traseu marcat. Vei merge pe o  potecă numită „La Tunele ” unde vei trece prin şase tunele scurte şi vei ajunge în vreo 30 de minute la locul mult dorit. Chiar vei simţi că eşti într-o rezervaţie naturală!

Lacul Ochiul Beiului

Sursa — https://descoperalocuri.ro/descopera-romania/cheile-nerei-beusnita-sau-gradina-edenului-din-romania.html

Sursa — https://www.imperialtransilvania.com/ro/2020/10/12/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/parcul-national-cheile-nerei-beusnita.html

Sursa — https://www.capital.ro/cheile-nerei-un-loc-de-basm-o-vacanta-de-neratat.html