Panda Roșii nu sunt o specie potrivit ADN-ului si Existenţa a Două Specii de Panda Roşu

Spread the love

Panda roșu (Ailurus fulgens) este o rudă de dimensiunea unei pisici a ratonilor și a dihorilor. Deși se credea că este o rudă a ursului panda, prin analize moleculare s-a constatat că nu face parte din familia urșilor.Este cunoscut și sub numele de „ursul pisică”, „pisica vulpe”, „vulpea de foc” sau „ratonul de Himalaya”. Capul și corpul măsoară până la 66 cm lungime, iar coada poate avea 50 cm lungime. Blana sa pufoasă are o culoare roșcat-castanie, cu pete albe pe față și inele negre pe coadă.Urșii panda roșii trăiesc în pădurile montane de la altitudini mari din Nepal, statul indian Sikkim, provinciile chineze Yunnan și Sichuan și Myanmar.

Ei petrec cea mai mare parte a timpului în arbori, unde manifestă o mare agilitate. Pe sol se deplasează încet. În timpul zilei dorm, iar dimineața devreme și seara se hrănesc, consumând în principal frunze și fructe pe care le procură de pe sol. Se crede că se hrănesc și cu ouă și se presupune că fură lapte și unt din satele nepaleze.Împerecherea are loc iarna, iar puii se nasc primăvara. Aceștia rămân neputincioși până cu puțin timp înainte de nașterea următoarei serii de pui.Panda roșu consumă majoritar bambus. Precum ursul panda, nu poate digera celuloza, așa că trebuie să consume un volum mare de bambus pentru a supraviețui.

Dieta sa este alcătuită din circa două-treimi bambus, dar include de asemenea fructe, ciuperci, rădăcini, ghinde, licheni, ierburi, și este cunoscut că își suplimentează dieta cu pui de păsări, pește, ouă, rozătoare mici, și ocazional insecte. În captivitate, ei consumă ușor și carne. Panda roșu este un excelent cățărător căutându-și hrana mai ales în copaci. Panda roșu nu face multe în afara hrănirii și dormitului din cauza conținutului caloric scăzut al hranei. Mugurii de bambus sunt mult mai ușor digerabili decât frunzele și prezintă cel mai înalt grad de digerabilitate vara și toamna, mai mic primăvara, și cel mai scăzut iarna.

Panda Roșii nu sunt o specie potrivit ADN-ului si Existenţa a Două Specii de Panda Roşu

Aceste variații se coreleaza cu conținutul de nutrienți al bambusului. Panda roșu nu digeră complet bambusul, celuloza și componentele pereților celulari rămânând nedigerate. Aceasta implică faptul că digestia microbiană joacă doar un rol minor în funcția digestivă. Tranzitul bambusului prin intestin este foarte rapid (circa 2-4 ore). Pentru a supraviețui cu această dietă de proastă calitate, panda roșu selectează părți ale plantei de bambus care conțin nutrienți de înaltă calitate, cum ar fi frunzele fragede și mugurii în cantități mari (peste 1,5 kg de frunze proaspete și 4 kg de muguri proaspeți pe zi), care trec prin tubul digestiv destul de rapid, pentru a maximiza aportul de nutrienți (Wei et al., 1999).

Studii din 2008 au arătat că panda roșu poate gusta îndulcitorii artificiali, precum aspartamul, fiind astfel singurul non-primat capabil de acest lucru. Panda roșie nu este o specie, ci două, potrivit dovezilor ADN. – Au fost deja pe cale de dispariție din cauza vânătoarei și a pierderilor de habitat, eforturile de conservare sunt acum și mai critice, spun oamenii de știință.Panda roșu trăiește în pădurile muntoase din China, India, Nepal, Bhutan și Myanmar, unde numerele scad la câteva mii de persoane și scad în fiecare zi.Două soiuri au fost suspectate de mult timp, bazate pe trăsături fizice, dar au lipsit dovezi genetice.

Panda roșie chineză are blană roșie și inele de coadă în dungi, în timp ce pandasii din Himalaya au fețe mai albe.Cercetătorul principal Yibo Hu de la Academia Chineză de Științe din Beijing, a declarat că panda roșie din Himalaya are nevoie de o protecție mai urgentă, din cauza diversității sale genetice mai mici și a dimensiunii mici a populației.Pentru a păstra unicitatea genetică a celor două specii, ar trebui să evităm întrepătrunderea lor în captivitate și să construim pedigre clare captive”, a spus el. – Imperativ de conservare – Cercetătorii din China au analizat ADN-ul a 65 de panda roșii sălbatice.

Acest lucru a relevat două specii separate care au parcurs propriile căi separate după ce populațiile au fost împărțite la un râu acum aproximativ 250 de mii de ani.Mike Jordan, directorul plantelor și animalelor la Chester Zoo , care are o pereche de panda roșie, spune că dovezile genetice ne permit să spunem că sunt considerate a fi specii complet diferite, mai degrabă decât variații ale unei specii.Populația se reduce la ceea ce poate fi doar câteva mii”, a spus el. „Acum că trebuie să împărțim acele câteva mii între două specii diferite, poate crește imperativul de conservare și bănuiesc că una sau mai multe dintre speciile pe care le vom descoperi sunt și mai amenințate decât am crezut anterior”.

Ursuletul Panda Roșu – Mamiferele mici seamănă cu urșii, dar se află într-un gen propriu cunoscut sub numele de Ailurinae. Populația sălbatică continuă să scadă din cauza pierderii habitatului, braconajului și consaninării. Trăiește în copaci și mănâncă în principal bambus, folosind gheare ascuțite și curbate pentru a strânge tulpinile. Nu este strâns legat de panda uriaș. Acum este protejat în toate țările în care trăiește, iar vânătoarea este ilegală.Panda roșie ( Ailurus fulgens ) a fost considerată inițial o rudă a racului din cauza unor caracteristici precum coada inelată și apoi s-a crezut că este legată de urși.

Acum se știe că se află într-o familie proprie și unul dintre cele mai evolutive mamifere distincte și pe cale de dispariție la nivel mondial din lume. Mamiferul este vânat ilegal pentru blana sa din sud-vestul Chinei, în special pentru coada sa stufoasă foarte apreciată din care sunt produse pălăriile, a spus ea. Pălăriile cu „farmecul de noroc” sunt folosite de căsătorii nou-chinezi.„A fi două specii diferite înseamnă că planurile de acțiune de conservare pot fi specifice nevoilor și cerințelor de specii diferite”, a adăugat ea. „Datorită fragmentării habitatului lor natural, numărului mic și a alimentelor de nișă necesită numărul lor de frontieră în pragul dispariției.”

Panda Roșii nu sunt o specie potrivit ADN-ului si Existenţa a Două Specii de Panda Roşu

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/Panda_ro%C8%99u

Sursa — https://www.bbc.com/news/science-environment-51632790