Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania

Spread the love

Festivaluri și obiceiuri de iarnă în Maramureş, Romania — Maramureșul este una dintre cele mai vizitate zone istorice din România, indiferent de anotimp. Turiștii români și străini vin aici atât datorită peisajelor naturale spectaculoase, cât și pentru tradițiile și obiceiurile, transmise din generație în generație, care se păstrează și în prezent. În perioada Crăciunului, în această zonă au țării au loc numeroase obiceiuri și festivaluri de iarnă. Pe lângă obiceiul colindatului, umblatului cu steaua sau cu capra, aici pot fi văzute și alte tradiții specifice Maramureșului.

Traditional ,Umblatul cu Steaua — Din Ajunul Crăciunului și până la sfârșitul zilelor de Crăciun în Maramureș copiii umblă cu „Steaua” pentru a vestii nașterea Domnului. Aceștia sunt asemănați cu magi care au fost călăuziți de o stea pentru a ajunge la ieslea unde s-a născut Iisus. Copiii poartă steaua îmbrăcați în costume populare și panglici multicolore și poartă pe cap un coif cu numele unui personaj biblic. De asemenea, și steaua este împodobită, iar în mijloc are o imagine cu o scenă biblică.

Zânele Vestitoare ale Crăciunului — Zânele Vestitoare ale Crăciunului este un obicei întâlnit în localitățile Borșa și Săcel, din județul Maramureș. Zânele sunt trei fete îmbrăcate în haine albe care au câte o baghetă magică realizată din buruieni și care umblă din casă în casă și vestesc Nașterea lui Iisus, rostind texte speciale gazdelor a căror case le vizitează. La final, cele trei zâne sunt răsplătite cu daruri tradiționale sau cu bani.

Iarna in Maramures
Iarna in Maramures

Herdetișurile — Herdetișurile reprezintă un obicei întâlnit în satul maramureșean Văleni. Acesta are loc în ziua de Crăciun și presupune ca localnicii care au avut un comportament nepotrivit de-a lungul anului să fie „mustrați” în public de câțiva tineri mascați. Astfel, după slujba de Crăciun, tot satul se adună într-un singur loc și ascultă glumele care se fac pe seama celor care nu au trăit în anul respectiv după regulile nescrise ale vieții la țară. La final, toată lumea se întoarce spre case zâmbind și glumind pe seama celor auzite de la tinerii mascați.

Viflaimul — Viflaimul este unul dintre cele mai populare obiceiuri tradiționale maramureșene, des întâlnit în localitățile Vișeu de Sus, Botiza, Ieud. Acesta reprezintă o scenetă de teatru popular, jucată de cete mari de feciori (20 – 30 de personaje), în care apar mai multe personaje biblice care au legătură cu momentul Nașterii Domnului, precum: Fecioara Maria, Iosif, Irod, îngerii ori craii. La aceste personaje se adaugă și patru draci în frunte cu șeful lor, Scaraoţchi, care poartă tălăngi şi măști populare, dracii și măștile având origini foarte vechi. Această scenetă se joacă din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezătorul.

Vergelul — Un alt obicei de iarnă specific Maramureșului este Vergelul. Acesta este de fapt o petrecere dedicată doar tinerilor, care se organizează în localitățile Bozânta Mare, Bozânta Mică, Arieșu de Câmp, Ardusat, Bârgău, Merișor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Petrecerea este organizată de bărbații tineri din sat, numiți „feciori” și la ea sunt invitate tinerele din localitate. La această petrecere tinerii se distrează și prezintă dansuri specifice acestui eveniment, precum: „Danțul dintâi”, „Patru pași”, „Șapte pași”, „Codrenească” și „Roatile”.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” — Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” este cel mai important eveniment din anotimpul rece care are loc în Maramureș. Acesta este organizat în jurul datei de 27 decembrie, în orașul Sighetu Marmației. Festivalului, cu o vechime de 47 de ani, aduce în prim-plan obiceiurile de Crăciun și tradițiile de iarnă specifice Maramureșului. În prezent, festivalul este precedat de numeroase concerte de colinde, expoziții sau lansări de carte, prin care se încearcă promovarea obiceiurilor de iarnă românești.

Jocul Moșilor — Jocul Moșilor este un alt obicei de iarnă maramureșean dedicat doar tinerilor. Acesta este un dans arhaic care se dansează în casele în care sunt fete de măritat. Dansatorii poartă măști colorate, confecționate din lemn, piei de animale pe cap și sunt îmbrăcați cu piei de oaie neprelucrate pentru a nu fi recunoscuți. Costumul este astfel alcătuit încât să sugereze prezența moșilor, a strămoșilor chemați, conform tradiției, să îndrume tinerii care se află la începutul vieții de adult. Obiceiul Jocului Moșilor se desfășoară, de obicei, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou și este unul dintre cele mai vechi jocuri tradiționale de iarnă din Maramureș.

Traditional , Umblatul cu Capra — Un alt obicei din perioada sărbătorilor de iarnă, prezent și în Maramureș, este umblatul cu „Capra”. Acesta este de fapt un ritual, un dans popular menit să aducă rodnicie în anul ce urmează. Participanții la spectacol se îmbracă în costume naționale și poartă măști cu diverse personaje precum: capre, ciobani, țigani, moși sau draci. Personajele scenetei muzicale, alături de lăutari, merg din casă în casa și strigă „Primiți cu capra?”. Apoi, jocul „caprei” se desfășoară sub forma unei scenete comice ce prezintă târguiala dintre un vânzător și un cumpărător.

Brondoșii — Brondoșii este un obicei de iarnă întâlnit doar în orașul Cavnic, între Crăciun și Anul Nou, fiind unic în Maramureș. Brondoșii sunt tineri îmbrăcați în costume tradiționale, iar pe cap poartă măști confecționate din piei de oaie sau de capră și la brâu au o curea pe care sunt prinși foarte mulți clopoței. Potrivit semnificației străveche a obiceiului, brondoși trebuie să alerge pe străzile orașului pentru a alunga spiritele rele, având rolul de purificare a spațiului. Tradiția locului spune că dacă te întâlnești pe stradă cu brondoșii îți va merge mai bine în anul următor.

7 motive pentru care trebuie sa vizitezi in aceasta iarna Maramuresul — Putem spune ca iarna abia a inceput cu adevarat si daca esti in cautarea unor locuri mirifice, iti sugeram sa te indrepti anul acesta spre Maramures. Este o zona superba, incarcata de traditii si obiceiuri – in special in acest anotimp. In Maramures vei simti cu adevarat ce inseamna colindele si viata rurala, vei descoperi frumosul si vei invata sa-l iubesti.

In calatoria ta nu trebuie sa ocolesti Poienile Izei, o comuna de poveste, careia i se mai spune si ”Inima Maramuresului”, in care oamenii parca sfideaza timpul si-si traiesc viata in cel mai pur mod cu putinta. Sunt foarte multe motive pentru care trebuie sa vizitezi Maramuresul, insa noi iti aratam mai jos doar sapte dintre ele, pentru cazul in care vrei sa-ti programezi o vacanta de iarna ca in povesti:

Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania
Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania

1. Farmecul sarbatorilor — Aproape ca in nicio alta zona din Romania n-ai sa vezi obiceiuri mai bine pastrate decat in Maramures. Aici, feciorii satului se pregatesc din timp si invata colindele si Viflaimul (teatru religios, jucat pe o scena in fata bisericii), intocmai cum ii indruma batranii satului. In noaptea de ajun, toate casele trebuie sa fie luminate si cu portile deschise, ca sa intre colindatorii. Imbracati in costumele populare traditionale, de o frumusete aparte, colindatorii – copii si tineri – trec pe la toate casele si vestesc Nasterea lui Iisus.

Putini stiu, poate, ca maramuresenii au acceptat foarte greu ideea impodobirii bradului de sarbatori, pentru ca in conceptia satului, impodobirea bradului era asimilata mortii. De aceea, abia pe la mijlocul anilor ’20 maramuresenii au inceput sa impodobeasca bradul in preajma sarbatorilor de iarna. La fiecare sfarsit de decembrie, la Sighetu Marmatiei se organizeaza un Festival al Datinilor si Obiceiurilor de Iarna.

2. Plimbari cu sania trasa de cai — In Maramures, una dintre marile distractii ale iernii este sa te plimbi cu sania trasa de cai. Este un obicei care se pastreaza, de regula, pentru a doua zi de Craciun. Insa orice zi e indicata pentru o plimbare printre brazii incarcati de omat, peisajul muntos oferit de muntii Gutai si linistea deplina. Nu va faceti griji, frigul va va ocoli, pentru ca saniile sunt dotate cu cergi de lana adevarata, tesute de femeile maramuresene. Iar turistii satui de zgomotul urban, se pare ca apreciaza din ce in ce mai mult acest gen de distractie. Atat de mult, incat in unele sate maramuresene caii au fost inlocuiti cu caini husky, aceasta fiind atractia de ultima ora pe timp de iarna.

3. Plimbarea cu Mocanita — Sa tot mergi cu mocanita de Craciun, de la Viseu de Sus pan’ la Novat si inapoi. Nu-s decat vreo 12 kilometri, dar ii vei face in aproape cinci ore si vei avea senzatia ca aluneci mai mult decat mergi pe sine, insa placerea va fi cu atat mai mare. Peisajele sunt senzationale si te vei simti aproape rupt de realitate. Salbaticii, sate care par adormite, drumuri si paduri cu vulpi, lupi sau chiar ursi (daca ai norocul sa-i vezi cu ochii tai), pe toate le poti admira din locul tau confortabil rezervat in mocanita, unde vei sta invelit cu o cerga de lana, alaturi de o gustare si o horinca maramureseana.

Abia dupa aceasta plimbare ai sa intelegi de ce se afla Valea Vaserului sub protectie europeana. Mocanita cu aburi din Maramures circula pe ultima cale ferata forestiera din Europa; sa nu te sperii daca mai sare de pe sine din cand in cand, trebuie sa intelegi ca e batrana, are 80 de ani! Si apoi, drumul cu mocanita este o aventura, nu?

4. Ospitalitatea oamenilor — Indiferent cand vei alege sa mergi in Maramures, vei descoperi ca localnicii regiunii sunt cei mai veseli si placuti romani. Vei fi intampinat chiar de la poarta cu cel mai larg si mai sincer zambet de pe pamant. Apoi, daca nimeresti in zona lor in preajma unei sarbatori – cum sunt cele de iarna -, vei vedea ca maramuresenii nu se despart de portul lor popular aproape niciodata. Sunt atat de mandri de straiele lor frumos colorate incat le imbraca la orice zi ”inrosita” in calendar, la nunti, botezuri si mai ales in zilele de duminica. Maramuresul este o zona in care te vei simti in largul tau, pentru ca nimeni nu te va apostrofa in vreun fel; fiecare isi vede de treburile lui, fara sa-l deranjeze pe celalalt.

5. Mancarea traditionala din Maramures — In Maramures nu vei gasi prea multe magazine cu produse alimentare, mai ales in zonele rurale. Oamenii acestor locuri sunt atat de gospodari incat isi prepara in propria gospodarie cam tot ce le trebuie in casa; de la magazin nu cumpara decat sare, zahar, ulei si cafea. Asa ca fii sigur ca toate bucatele din farfurie sunt 100% naturale. Neaparat trebuie sa incerci retetele traditionale precum ”mamaliga in paturi”, o mancare care se face astfel: intr-un vas se alterneaza cate un strat de mamaliga si un strat de branza, peste care se adauga niste carnati afumati (si ei preparati tot in casa) taiati cu bardita. E musai ca acest fel de mancare sa fie stropit cu niste horinca. Mai ales ca e din belsug, si e din partea casei. Iar la desert, un cozonac aburind, copt in vatra.

6. Pensiuni nenumarate, la preturi foarte bune — Pensiunile din Maramures au fost si vor ramane la mare cautare printre turisti, si nu ne referim aici doar la cei romani. Englezi, francezi, nemti si chiar americani bat drumul pana in aceasta regiune de poveste pentru o portie zdravana de traditii, la preturi foarte accesibile, rasplatite cu servicii de calitate. Cele mai cautate sate sunt cele de pe Valea Izei, Poienile Izei, Sapanta sau Tara Lapusului – e drept, faima lor se datoreaza in mare parte si bisericilor de lemn incluse in patrimoniul UNESCO (manastirile Barsana, Rohia si Peri de la Sapanta).

7. Priveliste unica — Ati vazut vreodata cum arata albul de Maramures intr-o fotografie? Imaginati-va cum arata in realitate, cand toate poienile, capitele de fan, casele, ulitele si vaile sale minunate sunt acoperite de albul zapezii proaspete, deranjate cand si cand doar de urmele pasilor sau ale saniilor trase de copii. In aer pluteste linistea si un miros fin de vin fiert cu scortisoara sau de horinca. Si imaginati-va cum ar fi sa va plimbati intr-o sanie trasa de cai vanjosi impodobiti cu zurgalai si funde colorate prin toata aceasta liniste. Nu vi se pare Raiul pe Pamant?

Maramures Romania — Situat in partea nord-vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina, Maramuresul este locul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. De aceea punctul forte al turismului in Maramures este viata satului. Arhitectura maramureseana traditionala ocupa un loc insemnat in arta prelucrarii lemnului din Romania si Europa, originalitatea satelor din zona constand in portile sculptate. Acestea impreuna cu bisericile din lemn creeaza spatiul cultural asezat pe ambele parti ale muntilor Gutai – Tibles.

Zona Maramures ofera foarte multe locuri care merita sa fie vizitate, precum: Cimitirul Vesel din Sapanta – cea mai atractiva etapa a unei vacante in Maramures, Valea Izei  – centrul istoric al Maramuresului, Valea Vaserului, Baia Mare, Sighetu Marmatiei. Biserica Izvorul Negru este situata langa Moisei si dateaza din 1672. Cascada Cailor se afla in  apropiere  de  statiunea  turistica  Borsa – Complex, in  partea de NE a Muntilor Rodnei, apa adunata dintr-un cerc glaciar se scurge peste  un abrupt calcaros rezultand o frumoasa cascada.

Cimitirul Vesel din Sapanta este unic in lume, uluind prin originalitatea sa, crucile din lemn sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu. Coloritul crucilor si textele pline de umor reliefeaza ipostazele esentiale ale vietii si scoate in evidenta vigoarea spiritului nemuritor romanesc. — Borsa Maramures  — statiunea se gaseste la poalele Muntilor Rodnei si Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atragator si de numeroase resurse turistice naturale. Este situata la 91 km de Sighetu Marmatiei, 156 km de Baia Mare si 10 km de Pasul Prislop, care face legatura între Maramures si Bucovina. Gospodariile de tip rural montan, sunt grupate in jurul statiunii sau dispersate pe culmi, cu elemente de traditie veche, precum porti sculptate in lemn, cergi, covoare tesute manual din lana.

Sighetu Marmatiei este situat in partea de nord a Maramuresului si se afla la 55 km de Baia Mare si la 75 km de Borsa, multa vreme cel mai important centru cultural al Maramuresului. Muzeul Maramuresului reprezinta obiectivul turistic central, cu cea mai importanta sectie de etnografie care expune unelte si instalatii legate de principalele mestesuguri traditionale (unelte agricole, unelte legate de arta tesutului, cergi, icoane, masti, ceramica). — Ieud este una din cele mai vechi asezari ale Maramuresului – locuita din timpuri stravechi de dacii liberi si de romani.

Biserica din dealul Ieud, denumita si Biserica din Deal sau Biserica Balcului, este considerata  ca  fiind  cea  mai  veche  constructie  de acest fel din Maramures (1364). Pictura, realizata in stil bizantin primitiv, a fost executata de pictorul Alexandru Ponehalschi, originar din Berbesti – Maramures, direct pe lemn in anul 1782 si este recunoscuta de UNESCO ca fiind parte din patrimoniul universal. — Biserica Barsana intra in topul celor mai inalte constructii de acest tip din Europa, fiind un exceptional punct de belvedere – 62 m. Reprezinta un complex monahal remarcabil prin faptul ca aici este concentrata arta  cioplitului  in  lemn  din  Tara  Maramuresului.  Manastirea cuprinde mai multe constructii, toate realizate cu mult gust, sub indrumarea staretei Filofteia Oltean.

Sectia etnografica in aer liber, numita si Muzeul Satului Maramuresean este situata pe Dealul Dobaies; in jurul bisericii din lemn, adusa din satul Oncesti, se dezvolta un adevarat sat tipic maramuresean. Gospodariile acestuia  ii permit vizitatorului  sa sesizeze adevarata valoare a arhitecturii populare a Tarii Maramuresului, asa  cum a fost aceasta structurata de-a lungul secolelor. — Viseu de Sus se afla la 60 km de Sighetu Marmatiei si la 18 km fata de Borsa. Orasul insusi constituie un obiectiv turistic, prin centrul sau bine ingrijit cu spatii verzi, prin constructiile noi alaturi de cele traditionale in care abunda elementele arhitectonice din lemn.

Zonele turistice cele mai importante sunt Tara Oasului si zona Codru, municipiile Satu Mare si Carei, orasele Negresti-Oas si Tasnad, comunele Mediesu Aurit si Ardud, satul Ady Endre. Zona Tarii Oasului este o zona complexa cu peisaje naturale deosebite precum Luna Ses cu Varful Pietroasa, Depresiunile Puturoasa si Camarzana, Lacul Calinesti-Oas, folclor si arta populara bogata si de mare traditie. Zona Codru detine cele mai atractive peisaje la Oteloaia, Valea Bolzii, Hodisa, izvorul lui Pintea. Principalele unitati de cazare din judet, cu activitate pe parcursul intregului an sunt: Hotel Dacia, Hotel Aurora, Hotel Sport, Hotel Dana si Hotel Casablanca, toate din municipiul Satu Mare, Hotel Osanul Negresti Oas, Cabana Valea Mariei, Cabana Calinesti-Oas.

Obiective turistice Maramures: — – Rezervatia dacilor liberi de la Mediesu Aurit; – Ruinele vechii cetati medievale a fratilor Dragfi din Ardud, construita în secolul XV si reconstruita in secolul XVII, in stil gotic si baroc; – Castelul familiei Károly din Carei, construit la sfarsitul secolului XVIII, in stil baroc unde fiinteaza muzeul orasului; – Ruinele castelului medieval construit in stil renascentist din secolul XVIII din Mediesu Aurit; – Catedrala romano-catolica din Satu Mare a carei constructie a inceput in anul 1786;- Biserica reformata “cu Lanturi”, monument semnificativ pentru imaginea orasului Satu Mare;

– Biserica in stil gotic din Acis, construita in secolul XIII; – Bisericile din lemn, construite in stil codrenesc si maramuresean, in secolul XVIII, in satele Soconzel, Stana, Bolda, Corund si Lechinta; – Hotelul Dacia din centrul municipiului Satu Mare, construit in stil arhitectural Secession, in anul 1902; – Muzeul judetean din Satu Mare cu sectii de arheologie, istorie, etnografie si arta (sectie amenajata intr-o cladire construita in secolul XVIII in stil neogotic si baroc, declarata monument istoric); – Turnul pompierilor din centrul orasului Satu Mare, care dateaza din anul 1904;

– Monumentul ostasului roman din Carei, opera a sculptorului Vida Gheza (1964), dedicat victoriei in lupta pentru eliberarea localitatii de sub dominatia fascista (25 Octombrie 1944); – Casa memoriala dr. Vasile Lucaciu, aflata in comuna Apa; – Casa memoriala unde s-a nascut poetul maghiar Ady Endre, din localitatea care ii poarta numele; – Moftinu Mic, locul unde Mihai Viteazul, intors de la Viena (1601), si-a instalat tabara pentru a-si reorganiza oastea in scopul infruntarii trupelor principelui Sigismund Bathori;

– Complexul de agrement Somes din Satu Mare, amplasat pe malul drept al raului Somes si care dispune de bazine cu apa termala si de inot, de un complex de tratament cu restaurant si de un camping; – Strandul termal din orasul Tasnad; – Cabana Sambra Oilor asezata pe dealul cu acelasi nume, unde anual, in prima duminica a lunii Mai se desfasoara “Sarbatoarea Sambra Oilor”; – Cabana Valea Mariei si Teilor din localitatea Valea Mariei; – Lacul Calinesti-Oas, unde in luna Iunie a fiecarui an se desfasoara “Sarbatoarea Capsunilor”.

Intr–un cuvant Maramuresul este un taram de basm, de poveste, este senzational de frumos, de vis.

Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania
Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania
Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania
Obiceiuri Traditionale de iarnă in Maramureş Romania

Sursa — https://bunadimineata.ro/de-dimineata/travel-calatorii/festivaluri-si-obiceiuri-de-iarna-maramures/

Sursa — https://blog.travelminit.ro/7-motive-pentru-care-trebuie-sa-vizitezi-aceasta-iarna-maramuresul/

Sursa — https://www.infoghidromania.com/maramures.html