Nefertari – Prima regină a lui Ramesses al II -lea

Spread the love

Nefertari (Nefertari Merytmut sau Mut-Nefertari) (c. 1300–1250 î.Hr.) a fost prima soție a lui Ramses cel Mare. Ea este printre cele mai cunoscute regine egiptene după Cleopatra, Nefertiti și Hatshepsut. Nefertari , cunoscut și sub numele de Nefertari Meritmut , a fost o regină egipteană și prima dintre Marii Neveste Regale (sau soții principale) din Ramesa cea Mare . Nefertari înseamnă „tovarăș frumos”, iar Meritmut înseamnă „Iubit de [zeița] Mut”. Este una dintre cele mai cunoscute regine egiptene, lângă Cleopatra , Nefertiti și Hatshepsut. 

A fost foarte educată și capabilă să citească și să scrie hieroglife, o abilitate foarte rară la acea vreme. A folosit aceste abilități în activitatea ei diplomatică, corespunzând cu alți regali proeminenți ai vremii. Mormântul ei generos decorat, QV66, este unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase din Valea Reginelor . Ramesses a construit, de asemenea, un templu la Abu Simbel, lângă colosalul său monument de acolo. Nefertari a deținut numeroase titluri diferite, printre care: Marele lăudări (wrt-hzwt), Sweet of Love (bnrt-mrwt), Lady of Grace (nbt-im3t).

Soția Regelui Mare (hmt-niswt-wrt), iubita lui (hmt) -niswt-wrt meryt.f), Doamna celor două țări (nbt-t3wy), Doamna tuturor pământurilor (hnwt-t3w-nbw), Nevastă a taurului puternic (hmt-k3-nxt), soția zeului (hmt- ntr), stăpâna Egiptului de Sus și de Jos (hnwt-Shm’w-mhw).  Ramesses II a numit-o și „cea pentru care strălucește soarele”. Familie — Cu toate că nu se cunoaște fondul familiei lui Nefertari, descoperirea în mormântul ei a unui butel inscripționat cu cartușul faraonului Ay a determinat oamenii să speculeze că este legată de el.  Timpul dintre domnia lui Ay și Ramesses II înseamnă că Nefertari nu ar putea fi o fiică a lui Ay și, dacă există vreo relație, ar fi o nepoată.

 Cu toate acestea, nu există dovezi concludente care să le lege Nefertari de familia regală a dinastiei 18 .  Nefertari s-a căsătorit cu Ramesses II înainte de a urca pe tron.  Nefertari a avut cel puțin patru fii și două fiice. Amun-ei-khepeshef, cel mai în vârstă era prințul coroanei și comandantul trupelor, iar Pareherwenemef urma să slujească mai târziu în armata lui Ramesses II. Prințul Meryatum a fost ridicat în funcția de Mare Preot al Re din Heliopolis . Inscripțiile menționează că a fost un fiu al lui Nefertari.

 Prințul Meryre este un al patrulea fiu menționat pe fațada micului templu de la Abu Simbel și se crede că este un alt fiu al lui Nefertari. Meritamen și Henuttawy sunt două fiice regale înfățișate pe fațada micului templu de la Abu Simbel și sunt considerate fiice ale lui Nefertari.Prințesele numite Bak (et) mut,  Nefertari,  și Nebettawy sunt uneori sugerate ca fiice suplimentare ale lui Nefertari bazate pe prezența lor în Abu Simbel, dar nu există dovezi concrete pentru această presupusă relație de familie.

Viata lui Nefertari — Nefertari apare prima dată ca soția lui Ramesses II în scenele oficiale din timpul primului an de Ramesses II. În mormântul lui Nebwenenef , Nefertari este înfățișată în spatele soțului ei, în timp ce îl ridică pe Nebwenenef pe poziția Înalților Preoți din Amun, în timpul unei vizite la Abydos .  Nefertari apare de asemenea într-o scenă alături de o stelă de un an. Este descrisă agitând două sistre înaintea Taweret , Thoth și Nut .Nefertari este o prezență importantă în scenele de la Luxor și Karnak . Într-o scenă din Luxor, Nefertari apare conducând copiii regali. 

O altă scenă îl arată pe Nefertari la Festivalul Mast of Amun – Min- Kamephis. Se spune că regele și regina se închină în noul templu și li se arată că supraveghează erecția Mastului înainte ca Amen-Re să fie prezenți de purtătorii standard. Discursul lui Nefertari în timpul acestei ceremonii este înregistrat: — „Fiul tău iubit, Lordul ambelor Țări, Usermaatre Setepenre, a venit să te vadă în frumoasa ta manifestare. El a ridicat pentru tine catargul (pavilionului) lucrării. Poate să-i acordi eternitatea ca rege și să biruiești cei rebeli (împotriva) Majestății Sale, LPH.

Nefertari apare ca consoarta lui Ramesses II pe multe statui atât în ​​Luxor, cât și în Karnak. În Teba occidentală, Nefertari este menționat pe un grup statuar din Deir el-BAhari, o stelă și se află la blocuri din Deir el-Medina.Cea mai mare onoare a fost acordată lui Nefertari, însă, în Abu Simbel . Nefertari este înfățișat în formă de statuie la marele templu , dar micul templu este dedicat lui Nefertari și zeiței Hathor . Proiectul de construcție a fost început mai devreme în timpul domniei lui Ramesses II și pare să fi fost inaugurat până la 25 de ani al domniei sale (dar nu a fost finalizat decât după zece ani mai târziu). 

Proeminența lui Nefertari la tribunal este în continuare susținută de tablete unei forme din orașul hitit Hattusas (astăzi Boghazkoy , Turcia ), care conține corespondența lui Nefertari cu regele Hattusili al III-lea și soția sa Puduhepa . Ea este menționată în scrisori sub numele de Naptera. Se știe că Nefertari a trimis cadouri către Puduhepa: — Marea regină Naptera din țara Egiptului vorbește astfel: Vorbește cu sora mea Puduhepa, Marea Regină a țării Hatti. Eu, sora ta, (de asemenea) să fiu bine !! Fie ca țara voastră să fie bine. 

Acum, am aflat că tu, sora mea, mi-ai scris întrebându-mă după sănătatea mea. … Mi-ai scris din cauza bunei prietenii și a relației frățești dintre fratele tău, regele Egiptului, Marele și zeul furtunii va aduce pace și el va face relația frățească între regele Egptian, Marele Regele, și fratele său, regele Hatti, Marele rege, durează pentru totdeauna … Vedeți, v-am trimis un cadou, pentru a vă saluta, sora mea … pentru gâtul dvs. (un colier) din aur pur , compus din 12 benzi și care cântărește 88 de sicli, material din lenjerie colorată, pentru o rochie regală pentru rege …

În total 12 articole de lenjerie.Nefertari este prezentat la festivitățile inaugurale de la Abu Simbel, în anul 24. Fiica ei Meritamen este înfățișată participând la locul mamei sale în unele scene. Este posibil ca Nefertari să fi avut probleme de sănătate în acest moment. După moartea ei, a fost înmormântată în mormântul QV66 din Valea Reginelor.

Nefertari – Prima regină a Ramessesului cel Mare — Nefertari a fost cunoscută sub numele de „Doamna harului”, „Doamna tuturor pământurilor”, „Nevastă a taurului puternic”, „Marea lăudări” și multe alte porecle, regina Neferati a fost una dintre cele mai cunoscute regine egiptene și o femeie iconică din Egiptul antic.Ramesea a II-a , ca și alți regi ai Egiptului , avea un mare harem de soții. Cu toate acestea, oricând o singură soție a primit onoarea de a fi „regina sa principală”.

Deși a luat opt ​​dintre aceste regine de-a lungul vieții sale, regina Nefertari a fost prima și cea mai iubită.Ramesses era incredibil de devotat lui Nefertari și era obsedat de frumusețea ei. Toate cele mai bune turnee din Egipt vor include povestea lui Ramesses și admirația lui pentru soția sa, deoarece această poveste de dragoste este atât de importantă pentru istoria egipteană . — Nefertari nu era o femeie obișnuită — Afecțiunea pe care Ramesses a avut-o pentru soția sa, care este evident în adorația pictată pe pereții mormântului ei faimos, arată că căsătoriile regale egiptene nu au fost întotdeauna bazate pe putere, alianțe sau comodități. 

În unele cazuri provin dintr-o dragoste profundă și semnificativă. Nefertari nu era o femeie obișnuită și Ramesses voia ca lumea să știe cât de specială era pentru el. Nefertari era o femeie foarte educată și avea capacitatea de a citi și scrie hieroglife, ceea ce era o abilitate destul de rară la vremea respectivă. Ea și-a pus intelectul și talentul de a-l folosi în diplomație, corespunzând cu alte figuri regale importante ale vremii. Originile ei nu sunt cunoscute cu adevărat, în afară de faptul că era membru al nobilimii.

Mormântul lui Nefertari din Valea Reginelor  — Mormântul lui Nefertari, QV66 este unul dintre cele mai mari din Valea Reginelor . Are 520 de metri pătrați și este acoperit cu imagini cu Nefertari. Soțul ei faraonul nu este reprezentat în nicio imagine. Nefertari poate fi văzut purtând cercei din argint grecesc, cu un design labrys într-unul dintre portrete (a se vedea imaginea de plumb). Acestea i-ar fi fost trimise ca un cadou din motive diplomatice. Mormântul a fost jefuit în antichitate. În 1904 a fost redescoperită și săpată de Ernesto Schiaparelli .

  Mai multe obiecte din mormânt, inclusiv părți din brățări de aur, figuri shabti și o mică bucată dintr-un cercel sau pandantiv se află acum în Muzeul de Arte Plastice din Boston. Figuri shabti suplimentare se află în Muzeul Egiptului din Cairo.Un raport al jurnalului științific PLOS ONE publicat pe 30 noiembrie 2016, a indicat că o pereche de picioare mumificate găsite în QV66 și acum la Muzeul Egizio din Torino , pot fi într-adevăr cele ale lui Nefertari pe baza structurii osoase și a vârstei persoanei, care se potrivește profilului lui Nefertari.

Având în vedere cât de important a fost Nefertari pentru Ramesses în viață, nu este de mirare că un mormânt impresionant a fost construit pentru ea în moarte. Cunoscută sub numele de QV66, este una dintre cele mai spectaculoase construcții din Valea Reginelor . Istoricii sunt cunoscuți de „Capela Sixtină din Egiptul Antic”Când intri în mormântul din Cisiordania de Luxor , un zbor de trepte tăiate în stâncă te conduce în anticameră, care este plină de tablouri bazate pe Cartea Morților. Acestea sunt unele dintre cele mai bine păstrate și cele mai frumoase tablouri din orice mormânt egiptean, deci sunt un popas foarte popular în orice turnee din Egipt 

.Plafonul mormântului este pictat cu mii de stele minuscule. Reprezentări mari ale lui Anubis și Osiris umplu camera, precum și imagini ale lui Neferati care sunt prezentate zeilor. Există, de asemenea, un tablou al lui Nefertari care se află în fața zeului scrisului și al literaturii, ceea ce simbolizează abilitățile ei de scriere. În timp ce continuați spre camera de înmormântare, ați fi văzut sarcofagul de granit roșu al reginei – dacă nu ar fi fost jefuit cu mulți ani în urmă.Ramesses a construit, de asemenea, temple uimitoare

în onoarea lui Nefertari, sculptate din stâncile de la Abu Simbel, în Nubia – situată chiar la sud de Tebe. Vizibile pe kilometri, aceste temple colosale au fost concepute pentru a umple cu nerăbdare orice vizitator din regiune – așa cum se întâmplă și în prezent. Vizitarea ambelor monumente uimitoare este o necesitate absolută atunci când explorezi zona în pachetele turistice din Egipt .

Regina Nefertari — Nefertari înseamnă „tovarăș frumos” și a fost primul dintre marile soții regale ale lui Ramses cel Mare. Cunoscută și sub numele de Nefertari Meritmutor sau „Iubită de zeița Mut” Nefertari este una dintre cele mai iconice regine din Egipt, alături de Nefertiti , Hatshepsut și Cleopatra . Cu toate acestea, se știe relativ puțin despre familia ei sau despre trecutul ei înainte ca Rameses să urce pe tronul Egiptului. O mare parte din istoria ei din spate se bazează pe ipoteze educate, folosindu-și titlurile ca indicatori ai trecutului ei.

Fapte despre regina Nefertari

  • Nefertari a fost prima Mare Regină a faraonului Ramses II
  • Nefertari înseamnă „tovarăș frumos”
  • Cunoscut și sub numele de Nefertari Meritmutor sau „Iubit de zeița Mut”
  • S-a căsătorit cu Ramsez II, în vârstă de 15 ani, la doar 13 ani
  • Relatările supraviețuitoare sugerează căsătoria lor a fost o relație afectuoasă și iubitoare
  • Nefertari deținea veneratul titlu religios „Soția lui Dumnezeu din Amon ”, care conferea un statut religios ridicat, bogăție și influență politică
  • Se știu foarte puține lucruri despre istoria sa personală sau despre originile familiei sale înainte ca Rameses să urce pe tronul Egiptului
  • Până în prezent, mormântul lui Nefertari este cel mai frumos decorat descoperit în Valea Reginelor din Egipt
  • Arheologii au descoperit în mormântul lui Nefertari poezia de dragoste scrisă de Ramses al II-lea pentru iubita sa regină
  • Ramses II a dedicat micul templu al lui Abu Simbel reginei Nefertari și zeiței Hathor.

Linia de familie — Numele ei, Nefertari Merytmut întruchipează statura și măreția senină a unei regine. La doar 13 ani s-a căsătorit cu Ramses II, în vârstă de 15 ani, destinat să-și forge locul în istorie ca Ramses cel Mare. Istoricii cred că Nefertari era probabil cu naștere nobilă, dar puțin probabil să fi fost membru al familiei regale. Nefertari a adoptat titluri asociate cu statutul ei probabil de nobilă, dar niciun titlu care să indice că era fiica unui rege. Nefertari intră în evidența oficială a Egiptului din primul an al domniei lui Ramses II și indică că s-a căsătorit cu Ramses II înainte ca acesta să câștige tronul.

Viață de familie — Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi ai Egiptului, trăind de peste nouăzeci de ani și conducând Egiptul șaizeci și șapte de ani. În acest timp s-a căsătorit cu șapte regine, creând cel puțin patruzeci de fiice și patruzeci și cinci de fii. Prima dintre reginele sale a fost regina Nefertari, care a născut pe Ramses cel puțin patru fii și două fiice. Dovada documentară a detalierii legăturii dintre reginele lui Ramses II și copiii lor este Artefacte rare și, în cea mai mare parte, egiptologul a făcut presupuneri despre mama unui copil pe baza locului în care au fost descoperite imaginile sale.

 Cei patru prinți considerați în prezent ca fii ai lui Nefertari sunt Pareherwenemef, Amun-her-khepeshef, Meryre și Meryatum. Două prințese care se credeau fiicele lui Nefertari erau Henwttawy și Meritamen. — Linia succesiunii — Horemheb, a cărui guvernare a urmat pe cele ale lui Tutankhamon și pe scurt Aye, l-a ales drept succesor pe generalul comandant al armatei egiptene al Egiptului. Cu un fiu și un nepot în siguranță la locul lui Ramses, instanța avea toate motivele să se aștepte ca succesiunea să se desfășoare fără probleme. 

Ramses I, care a fondat dinastia a XIX-a, a domnit un singur an înainte de a muri. Fiul său Seti a urcat pe tron. Seti Is-a bucurat de zece ani de conducere reușită înainte de a muri, educându-l pe fiul său Ramses al II-lea despre regat, politica curții și afacerile externe. După cum se rugase Horemheb, tranziția dintre conducători s-a dovedit a fi una lină. Inevitabil, când Seti a ales o soție pentru fiul său, el a fost conștient de faptul că el alege și viitoarea regină a Egiptului. Linia noilor regi a ieșit din regiunea Delta Egiptului și nu a putut pretinde legături cu nicio linie genealogică regală. 

Unii egiptologi susțin căsătoria lui Ramses cu Nefertari a fost concepută pentru a întări pretenția lui Ramses la tronul său prin asocierea familiei sale cu o familie aristocratică din Teba. În timp ce niciunul dintre titlurile sale nu indică faptul că Nefertari este o „fiică a regelui”, atât Ay, cât și Horemheb au fost propuși ca posibili părinți pentru Nefertari, împreună cu un soț de statut inferior din haremul regal. — O căsătorie reușită — Oricare ar fi manevrele dinastice din spatele căsătoriei lui Nefertari cu Ramses, supraviețuirea relatărilor, indică faptul că a fost una afectuoasă și iubitoare. 

Abordarea lui Nefertari cu privire la rolul ei de regină este deschisă presupunerilor. Unii egiptologi susțin că Nefertari a continuat tradiția egipteană a reginelor puternice și influente, care își are originea în dinastia a XVIII-a. Cu siguranță, Nefertari deținea titlul „Soția lui Dumnezeu din Amon”, care aducea cu sine un statut semnificativ independent, bogăție și putere. Mai mult, Nefertari este portretizat purtând pălăria decorată distinct a lui Ahmose-Nefertari. Cu toate acestea, înregistrările supraviețuitoare ale domniei sale sunt rare, așa că știm foarte puțin despre rolul ei activ ca regină.

Nefertari pare să fi jucat un rol semnificativ în treburile de stat și oficiale și în riturile sacre din primii trei ani de mare regină. Apoi, Nefertari dispare aparent din evidența statului Egiptului. Acest decalaj în înregistrările statului care a supraviețuit a durat aproximativ 18 ani. Apoi, Nefertari apare din nou, de data aceasta în corespondență cu Regina Hatti, marcând prilejul semnării celor două țări a unui tratat de pace care pune capăt unei perioade prelungite de relații tensionate și pline între cele două puteri.

Egiptologii se întreabă dacă Nefertari a revenit la rolul reginelor vechi regine asumate în mod tradițional sau dacă înregistrările de stat care detaliază acțiunile ei au dispărut sau au fost pierdute în nisipurile timpului? În mod tradițional, faraonii egipteni au luat mai multe soții, iar Ramzes II a urmat cu tradiție tradiția. Data căsătoriei lui Ramses cu Iset-Nofret rămâne necunoscută. Istoricii indică perioada următoare căsătoriei sale cu Nefertari. Iset-Nofret a născut prima fiică a lui Bintanath Rameses împreună cu al doilea fiu și eventualul moștenitor al lui Rameses, Merenptah.

Se crede că Nefertari a murit la un moment dat între 24 și 30 de ani al soțului ei pe tron. I-a succedat Iset-Nofret în rolul de mare soție a lui Ramses. Splendoarea mormântului lui Nefertari i-a dat faimă abundentă, dar știm foarte puține despre viața ei fie ca regină, fie ca mamă. — Picturi spectaculoase de morminte — Nefertari, așa cum se potrivea statutului ei de Mare Soție a lui Ramses II, a fost înmormântată într-unul dintre cele mai spectaculoase morminte din Egipt în monumentala vale a Reginelor. Din păcate, tâlharii de morminte vechi i-au jefuit mormântul, iar mumia ei a fost în mare parte distrusă. 

Din fericire, o mare parte din pictura murală din mormântul ei a supraviețuit. Picturile sunt capodopere de tipul lor, incredibil de frumoase și ne lasă o mulțime de informații despre credințele egiptene despre Ziua Judecății și conceptul lor de viață de apoi. — Închinată ca o zeiță — În conformitate cu tradiția egipteană adoptată de cei doi predecesori ai ei, Tiy și Nefertiti, oficial Nefertari a fost venerată ca o zeiță după moartea ei. Vechii egipteni au subscris la credința că aproape oricine ar putea atinge nemurirea.

 Această credință a făcut parte din cadrul lor religios, care l-a văzut pe rege drept întruchiparea pământească a zeului Horus în timpul vieții lor. La moartea lor au urcat în lumea interlopă, apărând ca zeități în sine. Nefertari a fost descrisă ca Hathor, zeița vacii muzicii și dansului, care a protejat femeile pe tot parcursul sarcinii și nașterii în templul ei de la Abu Simbel, în Nubia de atunci. Nu există dovezi care să arate că Nefertari a fost venerat în alte complexe de temple. În ciuda onoarei care i-a fost acordată, este puțin probabil ca cineva din afara templului să creadă că Nefertari este o zeiță divină.

Templele dedicate în cinstea ei — Ca parte a marelui său program de construcție, Ramses a ordonat să fie sculptate două temple în stânca vie de calcar a lui Abu Simbel. Templul mai mic, cunoscut astăzi sub numele de Templul mic al lui Abu Simbel, a fost dedicat lui Nefertari. În ciuda faptului că a fost consacrat lui Nefertari, Ramses a avut patru dintre cele șase statui poziționate în fața sa care îi reprezentau imaginea. Două statui o înfățișau pe Nefertari îmbrăcată în veșmintele zeiței Hathor și ținând simbolurile ei divine, în timp ce o imagine inscripționată pe peretele interior al sanctuarului îl înfățișează pe Ramses făcând o ofrandă lui Hathor.

Ramses al II-lea a inițiat construcția lui Abu Simbel în cel de-al douăzeci și al patrulea an al domniei sale. Nefertari este ilustrată în imaginile care ilustrează începutul fazei de construcție a templelor, în timp ce imaginile ulterioare înfățișează fiica ei Meritamen în locul ei. Egiptologii presupun că acest lucru indică faptul că Nefertari nu avea o stare de sănătate în această perioadă. Se crede că poate a murit la scurt timp după ce a început construcția complexului templului Abu Simbel.

În timp ce se crede că Nefertari a născut până la zece copii, în mod tragic, niciunul nu a supraviețuit tatălui lor neobișnuit de lungă durată pentru a-l urma pe tronul Egiptului. — Reflectând asupra trecutului — Regina, zeița, Nefertari a îndeplinit multe roluri care ilustrează profunzimea și bogăția sistemului complex de credințe sociale și religioase ale Egiptului.

Sursa — https://givemehistory.com/queen-nefertari

Sursa — https://ik-ptz.ru/ro/testy-ege—2017-po-matematike/kto-takaya-nefertari-prekrasnaya-sputnica-nefertari.html