Mitologie nordică-Neil Gaiman

Spread the love

Mitologie nordică-Neil Gaiman

Mai multe despre carte —

O reinterpretare a marilor mituri scandinave, scrisă de unul dintre cei mai îndrăgiți autori de fantasy.

Miturile și zeii din panteonul nordic prind viață datorită prozei inventive a lui Gaiman: Odin, mai-marele zeilor, înțelept și cutezător, Thor, fiul lui Odin, cel incredibil de puternic, dar nu cel mai înțelept dintre zei, și Loki, un farsor și un manipulator neîntrecut, frate de cruce cu Odin.

Urmărind îndeaproape isprăvile zeilor, piticilor și uriașilor, Gaiman modelează aceste povești străvechi sub forma unor episoade de roman care încep cu geneza celor nouă tărâmuri legendare și au ca punct culminant Ragnarokul, sfârșitul zeilor și renașterea unui nou timp și a unor noi oameni.

„Repovestind aceste mituri, am încer­cat să mă văd pe mine în trecut, în ținuturile unde aceste povești au fost spuse pentru întâia oară, în fața unor oameni care voiau să știe ce-a mai făcut Thor, ce este un curcubeu, cum să-și trăiască viața și de unde vine poezia de proastă calitate.“ – Neil Gaiman

Neil Gaiman s-a născut în Anglia în 1960, iar în prezent trăiește în Statele Unite, lângă Minneapolis, Minnesota. 

Scriitor profesionist de peste douăzeci de ani, Neil Gaiman figurează în topul primilor zece autori postmoderni din Dictionary of Literary Biography, fiind considerat un „star rock“ al lumii literare datorită legiunilor de cititori împătimiți.

Creator prolific (autor de romane, bandă desenată, poezii, scenarii etc.), în 2001 romanul sau Zei americani este premiat cu Hugo, Nebula, Bram Stoker, SFX și Locus, devenind un bestseller longeviv. Îi urmează în 2005 Băieții lui Anansi, cu același mare succes la public, iar în 2002 romanul pentru copii Coraline devine bestseller internațional și câștigă numeroase premii: Hugo, Nebula, Bram Stoker, BSFA, Elizabeth Burr.

Comicsurile sale au fost și ele răsplătite cu premii prestigioase, Sandman nr. 19 fiind recompensat în 1991 cu premiul Word Fantasy pentru povestire (prima bandă desenată din lume care obține un premiu literar).

Mitologie nordică-Neil Gaiman