Miere Manuka si Copacul Manuka din Noua Zeelanda

Spread the love

Istoria Copacului Mānuka — Mānuka, sau Leptospermum scoparium, este un copac de tip scrub care crește prolific în jurul zonelor de coastă din Noua Zeelandă, unde terenurile care anterior au fost limitate pentru silvicultură sau agricultură sunt acum lăsate să se întoarcă în pădurile native. Mānuka este de obicei una dintre primele plante care se regenerează pe terenurile curățate.Ca arbust, Mānuka va crește până la 5 m înălțime, dar poate crește și într-un copac moderat de până la 15 m (49ft). 

O frunză perenie, cu ramuri dense și frunze mici, Mānuka a fost populară cu maori autohtoni pentru utilizările ample ale lemnului și scoarței sale. Folosirea albinelor pentru colectarea nectarului pentru miere a venit mult mai târziu doar cu Mary Bumby, care a adus doi stupi cu albine cu ea din Sydney în 1839.Înainte de sosirea căpitanului Cook și a primilor coloniști, Māori folosea lemnul dur și roșu de mānuka / kāhikatoa pentru orice, de la padele, arme, lame de pală, sulițe de păsări și maule până la construirea casei. 

Coaja a fost folosită pentru confecționarea containerelor de apă, iar scoarța interioară ca strat impermeabil pentru acoperișuri. Deși mierea a devenit populară numai după sosirea primilor coloniști, Mānuka a fost cunoscut și de maori pentru sănătatea și proprietățile sale vindecătoare.O infuzie de scoarță a fost utilizată extern și intern ca sedativ și pentru a trata scaldurile și arsurile. Cenușa de la scoarță a fost frecată pe piele pentru a trata bolile pielii, în timp ce vaporii din frunzele fierte în apă erau folosiți pentru răceli. 

Miere Manuka-Copacul Manuka-Noua Zeelanda

Coaja interioară a fost fiartă și lichidul folosit ca apă de gură.Florile Mānuka / kāhikatoa au un miros foarte dulce și oferă o sursă importantă de polen și nectar pentru albinele native, muștele, molii, gândacii și gecoșii. La începutul anilor 1990, Phil Caskey și soția sa Sharan au fost printre primii care au explorat calitățile și beneficiile mierii colectate de albinele din floarea Mānuka. — Miere Manuka – Noua Zeelanda — Mierea Mānuka este o miere monoflorală produsă din nectarul copacului mānuka , Leptospermum scoparium . Mierea este vândută în mod obișnuit ca medicament alternativ . 

Nu există nicio dovadă concludentă a valorii medicamentoase sau dietetice în utilizarea mierii de mānuka, decât ca îndulcitor . Cuvântul mānuka este numele Māori al copacului; ortografia manuka (fără macron) este comună în engleză. – Identificare – Mierea de Mānuka este produsă de albinele europene de miere ( Apis mellifera ) care se hrănesc cu mānuka ( Leptospermum scoparium ), ceea ce sugerează că a apărut în Australia înainte de debutul aridității Miocenului .  Crește necultivat atât în ​​sud-estul Australiei, cât și în Noua Zeelandă.

Mierea de Mānuka este marcant vâscoasă . Această proprietate se datorează prezenței unei proteine ​​sau a unui coloid și este principalul său caracter definitoriu vizual, alături de cremul său tipic până la culoarea maro închis.Mierea de Mānuka pentru export din Noua Zeelandă trebuie testată în mod independent și trece testul de definire a științei Mānuka Honey, astfel cum este specificat de Ministerul Industriilor Primare (MPI). Testul cuprinde cinci atribute. Patru (4) sunt chimice și unul (1) este ADN al scoparium Leptospermum . Mierea trebuie să treacă toate cele cinci teste pentru a fi etichetată ca mānuka. Această testare a intrat în vigoare la 5 ianuarie 2018.

MPI nu are o definiție pentru mānuka vândută pe piața internă din Noua Zeelandă. Testul de atribute MPI Five este singurul standard recunoscut de legislația din Noua Zeelandă.Asociația australiană de miere Manuka (AMHA), a stabilit un set de standarde pentru mierea de Manuka australiană autentică. Mierea care poartă marcajul de autenticitate al AMHA trebuie să fie miere de Manuka pură, naturală, produsă în întregime în Australia și să fie testată de un laborator independent, aprobat, pentru a se asigura că respectă standardele minime de metilglicoxal (MGO), dihidroxiacetona (DHA) și leptosperin.

Arborele mānuka înflorește în același timp cu Kunzea ericoides , o altă specie Myrtaceae numită și kānuka, care împărtășește adesea aceleași zone de creștere. Unii stupini nu pot diferenția cu ușurință aceste specii, deoarece ambele flori au o morfologie similară și diferențierea polenului între cele două specii este dificilă. Prin urmare, melissopalinologia ca identificare pentru tipul de miere este valabilă numai în asociere cu alte teste de identificare. În special, mierea de L. scoparium este întunecată, în timp ce mierea de K. ericoides este galben pal și limpede, cu o aromă „delicată, dulce, ușor aromată” și o aromă „dulce, ușor aromată” și nu este vâscoasă.

Mierea de Heather ( Calluna vulgaris ) este, de asemenea, vâscoasă, dar planta înflorește la sfârșitul verii și distribuția sa montană în Europa temperată de nord și Asia centrală nu corespunde cu cea a scoparium Leptospermum . Prin urmare, recolta sa nu poate fi confundată cu cea a mierii de manuka.Mierea de Mānuka are o aromă puternică,  caracterizată drept „pământească, uleioasă, erbacee”,  și „floridă, bogată și complexă”. Este descrisă de industria mierii din Noua Zeelandă ca având o aromă de „pământ umed, brumă, aromă” și o aromă „minerală, ușor amară.

Metilglyoxal , un component al mierii de mānuka, este studiat pentru activitatea sa potențială împotriva E. coli și S. aureus .  Mierea de Mānuka nu reduce riscul de infecție în urma tratamentului cu unghiile de la picioare. — Miere de Manuka – Beneficii., Proprietati pentru sanatate — Mierea de Manuka este o miere iesita din comun datorita proprietatilor sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice. Beneficiile ei sunt recunoscute de catre autoritatile medicale.Proprietatile si Beneficiile oferite de mierea Manuka – Miere de Manuka este o miere unica in lume datorita proprietatilor sale medicinale iesite din comun.

Este extrem de eficienta in intarirea si sustinerea sistemului imunitar.Mierea de Manuka este un puternic:

 • antibacterian
 • antifungic
 • antiinflamator
 • antiviral
 • antioxidant
 • antiseptic

Componenta principala a acestei mieri care ii confera proprietatiile speciale este Metilglioxalul(MG). Cu cat concentratia de MG este mai mare cu atat este mai puternic efectul antibiotic al mierii.Pentru stabilirea concentratie de Metilglioxal din miere, producatorii au creat mai multi factori in functie de care se poate face o clasificare a mierii. Acesti factori pot fi diferiti in functie de firma producatoare insa UMF-ul sau Unique Manuka Factor este principalul factor de evaluare si se gaseste pe toate produsele originale provenite din Noua Zeelanda sau Australia.Principalul beneficiu al mierii de Manuka este ca poate trata unele afectiuni chiar mai bine decat medicamentele antibiotice conventionale.

Tratarea infectiilor cu stafilococ – Miere de Manuka este foarte eficienta in distrugerea unei game largi de microorganisme bacteriene si fungice cum ar fi:

 • Escherichia coli (E. coli)
 • Staphylococcus aureus (Staph infections)
 • Citrobacter freundii
 • Proteus mirabilis
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Salmonella typhimurium
 • Streptococcus faecalis
 • Streptococcus pyogenes
 • Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)
 • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
 • Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)
Steagul din Noua Zeelandă
Miere Manuka-Copacul Manuka-Noua Zeelanda

Unele dintre aceste bacterii precum stafilococul auriu rezista la tratamentul cu antibiotice conventionale insa in urma studiilor si cercetarilor medicale s-a descoperit eficacitatea mierii de Manuka in eradicarea acestor microorganisme. Si mai mult, fata de medicamente, mierea nu provoaca reactii adverse iar actiunea ei nu este agresiva fata de organism. – Tratarea problemelor gastro-intestinale – Mierea de Manuka te poate ajuta sa scapi de probleme gastrice cum ar fi aciditatea, refluxul gastric, arsurile la stomac.

Este foarte eficace si in indepartarea parazitilor intestinali.Folosind mierea in locul medicamentelor antibiotice normale eviti distrugerea florei intestinale care are un rol extrem de important in procesul de asimilare a substantelor nutritive de catre organism. – Intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor respiratorii – Pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor virale mierea Manuka este foarte eficienta datorita proprietatilor pe care le-am enumerat mai sus. Poate fi folosita atat ca solutie de prevenire a infectiilor cat si ca solutie pentru ameliorarea simptomelor in special in cazul infectiilor respiratorii.

– Inmbunatatirea sanatatii orale – Mierea de Manuka contribuie la sanatatea cavitatii bucale fiind foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene, reducand sangerearea gingivala si prevenind aparitia paradontozei. Tratarea acneei si eczemelor – Datorita efectelor sale antioxidante, antiseptice si antiinflamatorii puternice, mierea Manuka este un tratament natural foarte eficient pentru acnee sau eczeme.In cazul acneei, mierea accelereaza procesul de vindecare a pielii, reduce roseata si indeparteaza petele. Mai mult decat atat, previne dezvoltarea bacteriilor si curata porii.

Mastile cu miere de Manuka hidrateaza pielea in profunzime si ajuta la repararea tenului uscat si deteriorat. – Cum se consuma mierea de Manuka – Modul de administrare al mierii este in functie de uz.Pentru uz intern, 2-3 lingurite de miere pe zi dimineata si seara inainte de masa.Pentru uz extern mierea se aplica direct pe piele si se acopera zona cu o compresa sterila.Pentru uz cosmetic mierea de Manuka poate fi folosita ca ingredient in compozitia mastiilor de fata si de par.Nu este recomandat sa se administreze mierea copiilor mai mici de 1 an, dupa unii experti chiar si celor sub 2 ani.De asemenea in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza este important ca acestea sa ceara acordul medicului inainte de a consuma miere.

Mierea de Manuka pentru copii — Pentru copii mierea de Manuka este cea mai buna alternativa naturala la antibiotice. Mierea de Manuka nu numai ca poate fi folosita ca tratament natural impotriva virozelor si racelii la copii dar este si un foarte eficient intaritor al sistemului imunitar.Ca si contraindicatii, mierea de Manuka nu este recomandata copiilor mai mici de 18 luni. – Pentru intarirea sistemului imunitar in sezonul virozelor se poate da copilului o jumatate de lingurita de miere pe zi, cel mai indicat ar fi dimineata cu jumatate de ora inainte de masa.

Se poate intinde pe o felie de paine sau amestecata cu lichide.Pentru tratament, se poate de tot o jumatate de lingurita insa de 2-3 ori pe zi cu jumatate de ora inainte de a manca.Ca si potenta, pentru intarirea sistemului imunitar este indicata mierea cu factor UMF 10+ sau MGO 100+. Tot ce este mai mare de UMF 10+, MGO 100+ se foloseste doar ca tratament in tratarea infectiilor. Clasificarea mierii de Manuka – Cum ziceam mai sus, producatorii de miere Manuka au creat diferiti factori in functie de care s-a facut clasificarea mierii.Acestia sunt:

 • MGO
 • UMF
 • KFactor
 • NPA
 • TA
 • RAW

Ce inseamna MGO? – Factorul MGO este o marca inregistrata a producatorului Manuka Health din Noua Zeelanda si reprezinta concentratia de Metilglioxal din miere. Cu cat MGO-ul este mai mare cu atat mai puternic este considerat a fi efectul antibacterian al mierii.MGO 100+ -nivel intretinere, sustinerea sist. imunitar in cazul afectiunilor usoare.MGO 250+ – nivel util, indicat in tratarea infectiilor cu microorganisme bacterien si fungice.MGO 400+ – nivel superior cu efect puternic, pentru tratarea afectiunilor cronice care rezista la tratamentele conventionale.

MGO 550+ – nivel de activitate maxim, recomandat in cazul infectiilor foarte rezistente. – Ce inseamna UMF? – UMF-ul este marca inregistrata care garanteaza ca mierea de Manuka este originala, produsa in Noua Zeelanda de catre un producator licentiat.Nivelul factorului UMF reprezinta la fel ca si MGO-ul, concentratia de Metilglioxal din miere. – UMF 5+, UMF 8+ – proprietati antibacteriene scazute, recomandata doar pentru uz zilnic ca si supliment alimentar. UMF 10+, UMF 12+ – activitate antibacteriana mica spre medie, recomandata pentru intretinerea sistemului imunitar si mentinerea unei bune stari de sanatate

.UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+ – nivel de activitate bacteriana mare.UMF 20+, UMF 25+ – nivel de activitate bacteriana foarte mare.Tot ce depaseste UMF 16+ este considerata a fi miere de calitate superioara. Ce inseamna KFactor? – KFactor, marca inregistrata a producatorului Wedderspoon, reprezinta concentratia granulelor de polen Manuka din miere. Cu cat aceasta concentratie este mai mare cu atat mai puternic este efectul antioxidant al mierii. KFactor are 3 nivele:KFactor 12 – mierea contine 65% granule de polen Manuka.

– KFactor 16 – continutul de granule de polen Manuka este de 75%. – KFactor 22 – continut de 90% de granule de polen Manuka. – Ce inseamna NPA? – NPA sau Non Peroxide Activity masoara activitatea non-peroxidica a mierii. Activitatea antibacteriana a mierii este data de peroxidul de oxigen. Datorita expunerii la fluide, caldura, lumina soarelui activitatea acestui compus este usor distrusa, astfel miere isi pierde din proprietatile sale antibacteriene.Factorul NPA este folosit la determinarea puterii enzimelor active in combaterea infectiilor. Cu cat NPA-ul este mai mare cu atat mierea este mai puternica din punct de vedere antibacterian.

– Ce inseamna TA? – TA reprezinta activitatea totala a mierii Manuka. Valoarea TA a mierii este determinata prin combinarea NPA-ului cu PA-ul. – Ce inseamna miere Manuka RAW? – Mierea de Manuka RAW se refera la mierea cruda, in stare bruta, care nu a suferit nici un fel de procesare din partea producatorului.De unde cumperi miere de Manuka originala?Exista mai multe surse de unde poti cumpara miere de Manuka originala produsa in Noua Zeelanda insa daca vrei preturi mai rezonabile iti recomand aceste 3 magazine online: Vegis, Plantum si Biosano.

Mierea de Manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Densa, ea are o culoare bruna, portocaliu inchis, si o aroma distincta, delicioasa, puternica, usor caramelizata, iar mirosul caracteristic este de planta lemnoasa.Un astfel de produs natural are o istorie indelungata, cu origini in vechile triburi indigene. Astfel, mierea de Manuka a fost utilizata de populatia Maori si apoi preluata si de catre colonistii care au populat aceste teritorii indepartate.Dupa multe secole ea a intrat in atentia oamenilor de stiinta, care au inceput sa ii studieze caracteristicile unice. In 1981, Dr. Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda a reusit sa identifice o serie de proprietati ale acestui tip de miere.

Astfel a concluzionat ca ea este antibacteriana, anti microbiana, antioxidanta, antiinflamatorie, antivirala, antiseptica si antifungica.Studiile sale avansate, carora le-a dedicat mare parte din timpul si din cariera sa, au scos la iveala faptul ca mierea de Manuka este un produs cu multiple beneficii pentru sanatate, intarind imunitatea si contribuind la ameliorarea multor altor probleme de acest fel. Un avantaj considerabil al acestui tip de miere este ca ea poate fi conservata si isi pastreaza proprietatile pentru multi ani.

Mierea de Manuka are si proprietati antioxidante, ea protejand impotriva radicalilor liberi, care  sunt responsabili pentru numeroase probleme de sanatate, dar si pentru deteriorarea celulelor si imbatranirea accelerata a pielii si a intregului organism.Datorita proprietatilor ei de vindecare a pielii, mierea de Manuka este folosita tot mai mult drept ingredient activ in produsele de ingrijirea tenului si a parului. Multe studii au identificat beneficiile aplicarii sale pe piele.

Proprietatile ei antibacteriene ajuta la vindecarea ranilor, si calitatile ei antioxidante si nutritive contribuie la hranirea, hidratarea si repararea pielii, facandu-o mai neteda si proaspata, imbunatatindu-i textura, luminozitatea si supletea. Aceste proprietati ajuta si la protejarea pielii impotriva efectelor razelor de soare, care sunt considerate a fi una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature, si sprijina capacitatea acesteia de reintinerire.Totodata, ea calmeaza, reface si repara pielea iritata, uscata si deteriorata; reface starea naturala a parului, penetrand firele de par, pentru a le hrani si a le regenera.

Mierea de Manuka are si capacitatea de a absorbi impuritatile din piele, acest lucru determinand utilizarea ei in produse de curatare a tenului, potrivita pentru problemele cauzate de acnee.Miere Manuka se regaseste in prezent sub multe forme: gel antibacterian pentru rani, dropsuri pentru gat, otet de mere cu miere de Manuka, balsam de buze, crema hidratanta cu miere antibacteriana, si fireste, miere la borcan.

Leptospermele descrise mai întâi de Johann Forster — Johann Forster (de asemenea Ioannes Forsterus , Förster sau Forstheim ) (născut la 10 iulie 1496 la Augsburg , † 8 decembrie 1556 la Wittenberg ) a fost un teolog luteran german din secolul al XVI-lea, lingvist și însoțitor al Reformei .Johann Forster era fiul unui lăcătuș la Augsburg.  După participarea la școală în orașul său natal, sa înscris la 24 septembrie 1515 la Universitatea din Ingolstadt . În 1517 a obținut un bacalaureat, iar în ianuarie 1520, un master în arte liberale . 

De asemenea, el a dobândit cunoștințe vaste de limbă ebraică la Universitatea de Stat din Bavaria, sub Johannes Reuchlin .Când Ingolstadt a fost lovită de ciumă, Forster s-a mutat la Universitatea Leipzig , unde s-a înscris în semestrul de vară al anului 1521 și l- a auzit pe cunoscutul umanist Petrus Mosellanus . În mai 1525 a fost numit de către consiliu din Zwickau ca profesor de limba ebraică la colegiul de acolo. După o vizită bisericească a lui Georg Spalatin , Anton Musa și Anarg zu Wildenfels , el a cerut un transfer, deoarece a fost ignorat când directorul școlii a fost completat.

În aprilie 1529 și-a luat concediul din Zwickau și s-a îndreptat către universitatea din Wittenberg , unde a intrat în registrul studenților la 1 iunie 1530. Primăvara i s-a făcut o slujbă de predicare în biserica castelului . În această poziție s-a dovedit atât de bine încât, la cererea lui Martin Luther , pe care l- a ajutat la traducerea Bibliei , a fost angajat de consiliul de la Wittenberg ca diacon la biserica orașului . Forster era unul dintre colegii de masă zilnici de la casa lui Luther .

În 1535, la cererea Consiliului Augsburg, Forster a fost trimis ca predicator la Biserica Sf. Johannis din Augsburg. După ce a devenit predicator la Biserica Sfânta Cruce din Augsburg la 12 iulie 1537 , s-a implicat în dispute cu frații săi în funcție și consiliul municipal, după care a fost eliberat la 25 noiembrie 1538. De aceea, în decembrie 1538 a acceptat invitația lui Joachim Camerarius de a prelua catedra de limbă ebraică la Universitatea din Tübingen . A ajuns acolo la 15 ianuarie 1539, a intrat la facultatea de teologie acolo la 7 februarie și a devenit profesor de ebraică la 17 februarie 1539.

 Și-a primit doctoratul acolo pe 8 decembrie a aceluiași an. Respectarea lui la ideile Reformei cu toate acestea, în 1541 și-a pierdut funcția.În 1541, Forster a devenit administrator provost la St. Lorenz din Nürnberg . Pe 5 octombrie, la solicitarea consiliului municipal din Regensburg, a fost trimis acolo timp de câteva luni pentru a introduce Reforma. La 5 ianuarie 1543, s-a întors la Nürnberg. La 25 septembrie 1543, Forster, solicitat reformarea în județul Henneberg-Schleusingen, a primit certificatul de serviciu de la consiliul municipal al Nürnbergului și la jumătatea lunii octombrie numirea sa ca reformator al comitatului Henneberg – Schleusingen, semnat de contele Wilhelm la acea vreme .

Din 1544 până în 1547, Forster a introdus Reforma acolo prin vizitele și introducerea reglementărilor reformatorii corespunzătoare (inclusiv Agende Veit Dietrichs ) și ordonanțe (cel puțin până la Paștele 1547). Disputele cu cele două numere despre creșterea bisericii și atitudinea numărătorilor în așa-numitele. Războiul de la Schmalkaldic a determinat Forster să-și solicite demisia în 1547. Cu toate acestea, atât conexiunile de afaceri, cât și cele personale, inclusiv cu casa Earl în sine, au rămas pe loc până în ultimii ani ai lui Forster.

În martie 1548, Forster a preluat funcția de superintendent al diecezei de Merseburg . El a administrat acest birou până în jurul Paștilor 1549, când a fost chemat din nou la Wittenberg . Aici Forster a devenit succesorul regretatului Caspar Cruciger d. Ä. pe catedra de profesor de teologie și limba ebraică la Universitatea Wittenberg și pe poziția de predicare asociată, precum și pe amvonul bisericii castelului . În ultimii săi ani, Forster a reușit să-și finalizeze marea sa viață științifică, dicționarul multi-volum ebraic-latin ( Dictionarium hebraicum novum , Basel 1557), înainte de a muri la 8 decembrie 1556. – Lucrări (selecție)  – Dictionarium Hebraicum novum . Basel 1557. ediția a II-a 1564.

Leptospermele descrise mai întâi de Johann Forster – Johann Forster a descris inițial Leptospermums în studiul său din 1776, caracteres Generum Plantarum. Originară din Australia, multe specii endemice ale plantei Manuka nu se găsesc nicăieri în altă parte din lume. Au evoluat de-a lungul a milioane de ani și sunt foarte toleranți la secetă și foc, ceea ce le face bine adaptate la climatul australian. Manuka este un arbust scurt, rezistent, cu frunze dense și conice, frunze alungite, cu vârful ascuțit. Floarea sa stelată este formată din cinci petale rotunjite care înconjoară o cupolă expusă cu stamine proeminente.

 Scoarța aspră care se decojeste în fâșii oferă plantei un aspect caraghios caracteristic. – Albina europeană de miere este introdusă pe continentul australian – Odată cu sosirea coloniștilor coloniali din Marea Britanie, așa a venit și European Honey Bee (Apis mellifera), introdus în Australia în 1822. Datorită capacității lor de a poleniza culturile, albinele contribuie cu o cantitate considerabilă la capacitatea noastră de a produce hrană și coloniștii timpurii au știut acest lucru. Ceea ce nu știau era că atunci când albinele colectau nectarul din plantele Manuka, mierea produsă avea proprietăți excepționale. 

Interesant este că este cu aproape 20 de ani înainte de sosirea albinelor în Noua Zeelandă, ceea ce face din Australia casa originală a mierii de Manuka. Datorită culorii sale întunecate și a gustului puternic, o mare parte din primele culturi de miere de Manuka au fost readuse la albine, deoarece aroma sa era mai puternică decât mierea de Eucalipt sau Trifoi. Beneficiile terapeutice unice ale Manuka descoperite – Cercetările efectuate în anii 1980 au identificat beneficiile terapeutice unice ale mierii de Manuka atunci când sunt utilizate într-un cadru clinic (Molan & Russell, 1988). 

Drept urmare, a existat o creștere semnificativă a cererii și acest lucru a condus la cercetări ulterioare de ce mierea de Manuka este atât de specială. – Cel mai mare număr de specii native Leptospermum se găsește în Australia – Australia găzduiește 84 dintre cele 87 de specii de Leptospermum cunoscute la nivel mondial, inclusiv speciile Leptospermum Scoparium (Wrigley J, Fagg M. 1996). O singură specie se găsește în Noua Zeelandă, specia NZ având originea în Australia. – Rolul lui Manuka în lupta împotriva agenților patogeni rezistenți la antibiotice.

– Studiile au descoperit că bacteriile cu rezistență la antibiotice moderne (care devin superbe) nu pot dezvolta rezistență la activitatea mierii de Manuka (Blair et al. 2009). Manuka inhibă eficient agenții patogeni bacterieni problematici, spre deosebire de orice alte antimicrobiene cunoscute, cu încercări de a genera tulpini bacteriene rezistente la miere într-un laborator nereușit. – Niveluri excepțional de ridicate de activitate găsite în mierea australiană de Manuka – În probele de miere de Manuka provenite din Australia au fost descoperite niveluri excepțional de MGO provenite din Australia (Cokcetin et al. 2016). Nivelurile de DHA și MGO găsite în unele mieri australiene sunt comparabile sau mai mari decât cele observate în mierea de Manuka din Noua Zeelandă.

Ce afectiuni poti trata cu Miere Manuka? – Mierea de Manuka UMF si mierea de Manuka Activa actioneaza diferit datorita compozitiei diferite, insa ambele pot fi folosite cu succes impotriva unui spectru larg de microorganisme bacteriene si fungice:

 • Escherichia coli (E. coli)
 • Staphylococcus aureus – streptococul auriu (cea mai comuna cauza a infectiilor ranilor)
 • Citrobacter freundii
 • Helicobacter Pylori (H. pylori, bacterie ce cauzeaza ulcerul de stomac)
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Proteus mirabilis
 • Salmonella typhimurium
 • Streptococcus pyogenes (bacterie dificila, adesea rezistenta la antibiotice, care inflameaza si cauzeaza durerile in gat)
 • Streptococcus faecalis
 • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
 • Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Mierea poate fi folosita atat intern cat si extern, pentru tratarea afectiunilor diverse. Astfel, intern, mierea de Manuka poate fi utilizata:pentru imunitate: raceli, afectiuni ale gatului, gripa. Cercetarile efectuate de Laboratorul de Biologie Moleculara a Agentilor Infectiosi al Universitatii din Nagasaki – Japonia au aratat ca mierea Manuka este eficienta in inhibarea virusului gripal.Pentru evacuarea mucozitatilor din gat, bronhii, sinus.

 • afectiuni ale sistemului digestiv: ulcere, gastrite, ulcer duodenal, sindromul colonului iritabil, gastro-esofagita de reflux, arsuri, indigestie, dureri de stomac
 • este eficienta in vindecarea mai rapida a diareei cauzate de bacterii. Studiile arata ca mierea ajuta la rehidratarea organismului in timpul diareei si ca bacteriile care cauzeaza diareea sunt sensibile la actiunea antibacteriana a acesteia
 • afectiuni ale cavitatii bucale – gingivita, placa dentara. Cercetatorii de la Universitatea din Otago (Dunedin, Noua Zeelanda) au descoperit ca mestecarea unui produs pe baza de miere de Manuka a determinat o scadere cu 35% a placii si a redus cu 35% sangerarile gingivale, in cazul persoanelor care sufereau de gingivita.

Extern, mierea activa si cea UMF poate fi utilizata ca unguent sterilizat sau in creme pentru tratament. Ea poate fi utilizata cu succes pentru:

 • arsuri, rani, taieturi, infectii si ulcere ale pielii – mierea protejeaza tesutul si ajuta la vindecarea mai rapida a ranii si la cicatrizarea acesteia, cu cat mai putine semne
 • Acnee, Eczeme, Psoriasis – in aceste cazuri se recomanda aplicarea mierii pe zonele afectate si, dupa un timp de asteptare, aceasta se clateste cu apa
 • Dermatite, eruptii cutanate
 • ciuperci ale unghiilor, pecingine, picior de atlet

Deoarece compozitia chimica a celor doua tipuri de miere este diferita, si reactia organismului uman la acestea este diferita. Mierea UMF este mai puternica, fiind recomandata in special in cazul unor infectii foarte rezistente la antibiotic. Un avantaj major al acestei alternative naturale la antibiotice este reprezentat faptul ca miere de Manuka nu conduce in timp la cresterea rezistentei bacteriilor, asa cum se intampla in cazul antibioticelor din farmacii. Totodata insa, ea poate duce la declansarea unor reactii alergice la persoanele mai sensibile, mai ales in cazul utilizarii mierii cu activitate UMF mare.

Miere Manuka-Copacul Manuka-Noua Zeelanda
Miere Manuka-Copacul Manuka-Noua Zeelanda
Miere Manuka-Copacul Manuka-Noua Zeelanda — Dr. Alan Mandell

Sursa – https://www.mieredemanuka.net/?campaign=1035997133&content=265998444126&keyword=mierea%20manuka&device=c&gclid=Cj0KCQjw9ZzzBRCKARIsANwXaeL2TyYlJ32MyhJi8dxe1iXImBsrPf0IFnv07m86DIWtlhn7fPTjDAsaAt-WEALw_wcB

Sursa – https://miere-manuka.com/#miere-manuka-8211-istorie

Sursa – https://www.manukaaustralia.org.au/history/