Miere mană de padure, dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu

Spread the love

Mierea de mană de pădure provine în cea mai mare parte din sucurile dulci de pe alte părţi ale plantelor decât florile (este obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar), în amestec cu nectarul florilor din pădure.Este o miere foarte închisă la culoare, aproape neagră, cu un gust pronunţat, uşor amărui. Este singura miere care nu coţine polen, de aceea se recomandă persoanelor alergice la polen.Mierea de mană este foarte bogată în proteine, aminoacizi şi minerale (Ca, Mg, Fe), de până la 20 de ori mai mult ca alte sortimente, de aceea este indicată consumarea acesteia mai ales de către copii, persoanele anemice şi cele aflate în convalescenţă.

Organismul uman asimilează mult mai bine aceste săruri prin alimentaţia naturală decât prin administrarea sintetică.Pentru că are proprietăţi energizante şi revitalizante este recomandată sportivilor şi oamenilor activi. Are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, favorizează eliminarea toxinelor din corp. — De unde vine expresia „mană cerească“. Dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu de la pieire — Expresia vine din perioada de pribegie a evreilor prin pustiu, care a durat 40 de ani, fiind mijlocul de existenţă al acestui popor.

Expresia „mană cerească” este foarte răspândită în scrieri, putând fi interpretată sub diferite înţelesuri, de surpriză plăcută, bogată, belşug obţinut fără efort.Sursa ei este, însă, una biblică şi are legătură, conform dicţionarului lui I. Berg, cu Vechiul Testament, unde se spune despre surpriza pe care Dumnezeu le-a făcut-o israeliţilor plecaţi din Egipt şi aflaţi în pustiu, să le pice din cer o hrană gustoasă zi de zi, dimineaţa şi seară şi gata preparată.”Cum această hrană era cu totul nouă, necunoscută, având orice gust după dorinţă fiecăruia şi nesemănând cu nici una dintre bucatele de până atunci, a fost numită mană, care e o îmbinare de două cuvinte ebraice (man, hu)”, se arată în lucrarea lui Berg.

Miere mană de padure, dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu

Practic, mana era o substanţă care a constituit hrana de bază a israeliţilor în timpul pribegiei de patruzeci de ani prin pustie.Această hrană a israeliţilor era o pâine materială şi de folos trupului, creată de Dumnezeu, asemănătoare cu grăunţele, măruntă, ca sămânţa de coriandru, la gust ca turta cu miere, de culoare albă, asemenea cristalului sau gheţii curate. Poporul o aduna şi o măcina ori o pisa, apoi o punea în oale şi o făcea turte pe care le cocea în spuză”, conform Arhim. Luca Diaconu.

Teologul Maxim Mărturisitorul, sfânt şi apărător al ortodoxismului, a dat o definiţie spirituală  acestei expresii. Mana înseamnă Cuvântul lui Dumnezeu care hrăneşte sufletul şi care este potrivit tuturor, pe măsura fiecăruia, prin lucrarea practică şi prin cunoştinţă. Însă dacă cineva se foloseşte de Cuvânt în mod cuvenit şi după raţiune, adică atinge calea de mijloc a virtuţilor, fugind deopotrivă şi de excesul acestora şi de lipsirea de vreuna din ele, acesta culege mana după dreapta socotinţă.

Dar când se foloseşte de Cuvânt nu în chip cuvenit, ci în exces , căci este bine să înţelegem ceea ce se spune, în Scriptură, de la o singură virtute, precum dacă cineva a ajuns la înfrânare şi se fereşte de desfrânare, dar judecă nunta ca spurcată, deja i s-a stricat aceluia raţiunea înfrânării lui, din pricina nemăsurii mândriei, şi nu numai că i se strică lui mana, ci mişună de viermi, adică naşte celelalte patimi”, a lăsat scris în lucrările sale Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Mierea de mană, pe cât de rară, pe atât de sănătoasă — Odată cu primăvara, în organismul nostru apar modificări biochimice și funcționale care ne afectează tonusul fizic și starea psiho-emoțională. Ca să fim în formă merită să consumăm mierea de mană de brad, foarte sănătoasă, indicată pentru creșterea imunității, dar și în tratarea anemiilor. Este o miere rară, extrem de gustoasă, închisă la culoare, singura miere non-florală, fiind obținută de albine din sucurile dulci existente pe scoarța copacilor. Mierea de pădure are un conținut ridicat de antioxidanți și substanțe minerale, acestea având un rol esențial in creșterea imunității, are proprietăți antibacteriene, calitățile acesteia fiind deseori comparate cu cele ale mierii de manuka.

Miere de mană naturală, pură, pentru apiterapie, cu indicaţii în anemie, rahitism copii, osteoporoză. Cules din pădurile submontane etc.Mierea de mană este poate tipul de miere cu aspectul cel mai puţin comercial – datorită culorii mai închise, dar unul dintre cele mai sănătoase sortimente.Conţine un adevărat cocktail de minerale (calciu, magneziu fier, potasiu, fosfor, seleniu), substanţe antioxidante, acizi organici, bioflavonoide, vitamine (în special C şi grupul B), multă inhibină (bactericid puternic) şi enzime.Substanţele minerale, proteice şi unii acizi se găsesc în cantităţi de 5 până la 10 ori mai mari decât în mierea din flori.

Ce este mierea pură de mană? – Mierea de mană este mai specială faţă de toate celelalte sortimente şi datorită faptului că nu provine din nectar, ci din mana -secretia afidelor- o substanţă dulce care se găseşte în anumite perioade ale anului pe frunzele sau tulpinile unor arbori (răşinoase, stejar). – afidele – nişte insecte mici care se hrănesc cu seva copacilor şi care elimină o substanţă dulce, mana, culeasă ulterior de albine.Cum spuneam la început, mierea de mană are o culoare diferită faţă de a mierii din flori. Aceasta poate varia în funcţie de sursa de provenienţă, de la maroniu închis sau chiar negricioasă, brună-roşiatică sau chiar verzuie. Gustul ei este şi el diferit, mai puţin dulce, cu note de răşină sau uşor caramelizat.

Beneficiile mierii pure de mană — Având o compoziţie atât de complexă, mierea de mană aduce foarte multe beneficii asupra sănătăţii. Datorită conţinutului bogat de prebiotice, ajută la refacerea florei intestinale. Este benefică şi ajută la refacerea echilibrului intestinal în special atunci când se administrează tratamente cu antibiotice.Datorită conţinutului ridicat de minerale, este benefică pentru ameliorarea rahitismului la copii şi a osteoporozei şi altor afecţiuni articulare la adulţi şi personae vârstnice.

Mierea de mană ajută la creşterea imunităţii organismului datorită conţinutului ridicat de substanţe bioactive. Astfel, se recomandă in cazul anemiilor şi în infecţiile respiratorii. Aminoacizii şi mineralale din compoziţia acestui tip de miere hrănesc sistemul nervos şi susţin activitatea cerebrală în parametrii optimi. – Provenienţa mierii de mană – Mierea de mană pură provine din stupina proprie, este o miere cristalizată, un proces natural al mierii adevarate. După extragerea din stup intr-un interval de doar câteva săptămăni se transformă din stare semifluidă in cea cristalizată.

Mierea naturală de mană nu a fost filtrată, tratată termic, sau falsificată cu zahăruri, provine din stupi intreţinute pe principii tradiţionale si ecologice in scopul menţinerii tuturor beneficiilor terapeutice. Doza profilactică a mierii naturale de mană – La adulţi se recomandă 3-6 linguri/zi – La copii se recomandă in felul urmator:

  • copii de 1-3 ani, intre 1-3 linguriţe/zi
  • copii de 4-7 ani, intre 3-5 linguriţe/zi
  • copii peste 8 ani, intre 4-6 linguriţe/zi

Cantitatea zilnică se imparte in trei prize, cu o oră inainte sau după mese. In cazul oricarui deranj la stomac se consumă impreună cu lichide.Multe persoane trec pe lângă borcanele cu miere şi când văd că acolo scrie miere de mana” nu prea înţeleg cum vine asta?Foarte puţină lume cunoaşte originea acestui sortiment de miere special.Mierea de mană este singurul sortiment de miere care nu provine din nectarul florilor.Acest tip de miere poate să provină din două surse:Prima sursă, cea mai importantă, o reprezintă secreţiile dulci ale arborilor.

Când ai fost într-o pădure de brad, pin, molid, sau chiar într-o pădure de fag sau salcie, probabil ai observat că de multe ori pe trunchiul sau pe frunzele acestor arbori se scurg răşini sau anumite substanţe lipicioase dulci.Aceste substanţe dulci sunt preluate de albine, mai ales în perioada de primavară şi toamnă, când florile sunt puţine sau oferă puţin nectar.A două sursă de miere de mană o reprezintă excreţiile dulci ale afidelor.Cand ai mers în grădină cu siguranţă ai vazut nişte insecte mici verzui care de multe ori acoperă crenguţe întregi, iar frunzele şi zona în care ele se găsesc este acoperită cu ceva lipicios.

Seva plantelor conţine o cantitate mare de glucide şi mai puţine substanţe necesare pentru sinteza proteinelor.Ca atare, afidele sunt silite să extragă  multă sevă pe care o prelucrează cu aparatul lor digestiv, iar surplusul de glucide îl excretă sub formă de picături dulci (mana).Albinele preiau aceste picături dulci mai ales dacă sunt foarte abundente iar flora din jur nu acoperă necesarul lor de nectar.Prin urmare mierea de mană poate avea origine vegetală (secreţia dulce a plantelor) sau animală (excreţia afidelor).

Cum se obtine mierea de mana? — Spre deosebire de  celelalte soiuri de miere care sunt obtinute din polenul diferitelor flori, mierea de mana este obtinuta dintr-un amestec de doua surse:  vegetala – acea substanta dulce si vascoasa care este secretata in anumite perioade de frunzele si tulpinile copacilor, sau de origine animala – cand acea substanta este produsa de mici insecte care vietuiesc pe copaci.Daca ai fost intr-o padure de fag, salcie, brad, pin sau  molid probabil ca ai observat ca  de multe ori se scurg anumite rasini de pe tulpinile lor, aceasta fiind folosita de albine in perioada primavara-toamna pentru a produse miere, datorita faptului ca florile sunt putine sau nu mai produc atat de mult nectar.

Acea rasina vascoasa este sursa vegetala de provenienta a mierii de mana, tocmai lipsa polenului din continut facand-o ideala pentru cei alergici la polen.A doua sursa din care se poate obtine mierea de mana este cea animala, daca o putem cataloga asa, reprezentand excretiile dulci ale afidelor. Daca gandul asta iti creaza repulsie, atunci ar trebui sa stii ca orice fel de miere de produce prin regurcitarea substantelor colectate de albine, asadar, orice fel de miere este, pe scurt, rezultatul unei regurcitari. Insa, multi nu stiu asta sau, incearca sa ignore imaginea ce poate fi redata destul de plastic in  mintea noastra, tocmai pentru a putea sa se bucure de efectele miraculoase ale mierii de albine.

Afidele sunt mici insecte de culoare verde care pot fi gasite pe diferite plante (eu le-am observat in aceasta perioada pe copacii de corcoduse sau pe gardurile vii din arbustii care, cu o luna in urma pictau o imagine foarte frumoasa cu ale lor flori albe adunate in buchetele). Afidele sunt acele insecte foarte mici care uneori pot acoperi complet o crenguta a copacului si ale caror excremente albinele  le colecteaza si produc ulterior mierea. – La ce se foloseste mierea de mana? – Am dedus deja ca mierea de mana este una cu totul speciala, incepand inca de la originile sale, de la culoarea astfel obtinuta, de la gust, iar aceste lucruri se traduc si in scopurile in care este ea folosita

Mierea de mana este singura miere tolerata de alergicii la polen, insa, inainte de toate trebuie ca acestia sa se asigura ca este miere de mana pura si nu amestec. In acest sens alege un brand care isi poate asuma responsabilitatea, care produce multe soiuri de miere si, care iti poate garanta cu certitudine ca ceea ce consumi este doar miere de mana,  este un bun exemplu de brand in care te poti increde, fiind pe piata cu diferite soiuri de miere inca de prin anii ’90 si care a patruns deja pe pietele internationale din Canada, Japonia, Singapore sau China. Tot aici vei gasi si mierea eco, atat de autentica si parfumata, mierea completa poliflora sau mierea de salcam daca stii cat cat de important este micul dejun.

Mierea de mana este totodata singura miere netolerata de vegani. Desi unii dintre ei decid sa nu consume nici macar mierea provenita din nectarul florilor din simplul fapt ca substantele sunt colectate de albine, catalogand gresit produsul ca avand provenienta animala. Iata ca in cazul mierii de mana veganii au dreptate, provenienta acesteia ii impiedica sa o consume, desi acest aspect, dupa parerea mea, e unul discutabil.Continutul de minerale al mierii de mana este de 6 ori mai mare in cazul celei de salcam dar, in acelasi timp, prezenta melezitozei ii poate imprima calitati inferioare datorita faptului ca aceasta este greu digerabila.

Melezitoza este o trizaharida a carei procent poate varia in mierea de mana, acesta depinzand direct de sursa din care albina decide sa colecteze substanta. Cu cat procentul ei este mai scazut cu atat mierea este considerata a fi mai de calitate. Substantele volatile pe care mierea de mana le contine sunt foarte putine, tocmai din acest motiv nu este una parfumata, exceptie facand mierea obtinuta din  rasina coniferelor unde, se va resimti un miros mai pregnant de rasina.

Mierea de mana are un grad mare de componente bioactive si contine un numar foarte mare de antioxidanti din care fenoli si  flavonoizi, facand-o astfel cea mai buna miere pentru persoanele anemice.Mierea de mana are un continut ridicat de acizi organici, bioflavonoide, vitamina C si vitamine din grupul B fiind singura miere de albine care nu devine toxica si care isi pastreaza calitatile antibacteriene chiar daca a fost incalzita pana la 100° C.

De la tratamantul spasmofiliei la adulti, a rahitismului la copiii mici, osteoporoza si afectiuni articulare si pana la includerea ei in tratamentul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, mierea de mana ofera o intreaga gama de proprietati pe care alte tipuri de miere nu o ofera, iar culoarea maronie o face sa se distinga foarte usor fata de alte soiuri de miere.Mierea de mana este insa mortala pentru albine! Reziduurile acumulate in intestinele lor in timp ce o produc le pot cauza diaree sau moarte daca nu isi fac un zbor de “curatire” atunci cand vremea de afara le permite.

Asadar, inainte de a consuma mierea de mana ganditi-va ca ceea ce e pentru noi “muma”, pentru ele este “ciuma” iar mierea este un produs ce implica multe sacrificii din partea albinelor.Mierea de mană ajută la creşterea imunităţii organismului datorită conţinutului ridicat de substanţe bioactive. Astfel, se recomandă in cazul anemiilor şi în infecţiile respiratorii. Aminoacizii şi mineralale din compoziţia acestui tip de miere hrănesc sistemul nervos şi susţin activitatea cerebrală în parametrii optimi. Mierea de mana sau Mierea de Padure dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu de la pieire.

Miere mană de padure, dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu
Miere mană de padure, dumnezeu a creat-o pentru a salva poporul evreu

Sursa – https://paolaivan.ro/2018/06/04/mierea-de-mana-cea-mai-buna-miere-de-mana/

Sursa – https://www.apithera.ro/miere-de-mana-pura-390gr.html?gclid=Cj0KCQjw3qzzBRDnARIsAECmrypKAuwd0pKjc5l0zzzDvcCfgjvkKELUwBQwKHzhyNPKXQWcm5IEbWIaAhevEALw_wcB

Sursa – https://adevarul.ro/locale/focsani/de-vine-expresia-mana-cereasca-dumnezeu-creat-o-salva-poporul-evreu-pieire-1_5c8a3c8e445219c57e3c1b24/index.html

Sursa – http://carafacumiere.ro/mierea-de-mana-pentru-oameni-muma-pentru-albine-ciuma/