Merişor (Vaccinum vitis idaea)

Spread the love

Merișorul (Vaccinium vitis idaea ) este o plantă medicinală din familia Ericaceae. Denumire populară: merișor de munte; afin, afin roșu, bujor, cimișir, coacăz, coacăz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununiță, pervincă.Merișorul este un arbust tufos, înalt de 10–40 cm. Tulpina este cilindrică și ramificiată. Frunzele sunt alterne, eliptice, pieloase, cu marginile răsfrânte și puncte negre pe spate. Florile sunt campanulate, de culoare alb-roz, în raceme terminale cu două-șase flori.Crește la altitudine mare, în pajiști alpine sau luminișuri, mai rar în locurile umbrite (molidișuri).

Merișorul crește pe soluri schelete, acide puternic, având cerințe mici față de sol. Rezistă și la uscăciune. În România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cat si la campie in zone impadurite etc.Fructele acestui arbust se folosesc consumate ca atare sau uscate, confiate, conservate în diferite moduri. Se folosesc de asemenea și frunzele (Folium Vitis idaea). Se taie ramurile care se pun la uscat, apoi se scutură frunzele prin batere. Substanțe active: arbutină, hidrochinonă, tanin, flavonoizi.

Preparatul din frunze este diuretic energetic, litontriptic (dizolvă calculii urinari, numiți popular pietre la rinichi), antidiareic, puternic antiseptic al căilor urinare. Este recomandat pentru afecțiuni renale (mai ales litiaze), infecții urinare, cistite, la reumatism, gută, diaree. Se administrează sub formă de decocție simplă (5-10 minute cu 1 1/2 lingurițe la cană), 2 căni pe zi, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Intră în formula unor ceaiuri diuretice.

Closeup of wild and ripe lingonberries (or cowberries) (Vaccinium vitis-idaea). — Merişor (Vaccinum vitis idaea)

Merişor (Vaccinum vitis idaea) – beneficii şi proprietăţi — Merişorul sau altfel spus arbustul pitic Vaccinium vitis-idaea L., asemănător cu afinul, creşte în zone montane, la altitudini de peste 1300 m; are frunze permanent verzi şi acoperă solul ca un covor.Merişorul sau altfel spus arbustul pitic Vaccinium vitis-idaea L., asemănător cu afinul, creşte în zone montane, la altitudini de peste 1300 m; are frunze permanent verzi şi acoperă solul ca un covor. Florile sunt campanulate, albe sau roşietice.Fructul de merişor este o bacă sferică, la început albă, apoi roşie, lucitoare, comestibilă, cu gust amărui, datorită conţinutului în arbutină.

Merişoarele conţin zaharuri (4-7%), acizi citric, malic, benzoic (circa 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, etc., tanin, vaccinin (un glucozid), săruri minerale, etc. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de suc, compot, gem şi ceaiuri.În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele şi mugurii de merişor. Merişoarele au acţiune bactericidă (datorită acizilor benzoic şi citric), diuretică, antiinflamatorie şi antiinfecţioasă. Sunt un dezinfectant urinar şi lizează uraţii. Merişorul este principala specie pomicolă ale cărei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizează (dizolvă, netezesc) uraţii.

Frunzele de merişor se recoltează în septembrie-octombrie, când conţinutul lor în substanţe active este maxim; se usucă la umbră, în strat subţire. Ele conţin arbutozidă, glicozid al hidrochinonei, hidrochinonă liberă, metilarbutozidă, flavonoizi, taninuri, ericolină, acid chinic, săruri de magneziu, săruri ale acizilor organici, vitamina C şi alte vitamine, leucoantociani şi flavonali glicozidaţi (leucocianidină, cianidină, cvercetol, derivaţi fenilpropanolici, etc.). Conţinând acid benzoic şi acid citric, frunzele – ca şi fructele – au acţiune bactericidă.

Pe traiectul căilor urinare, arbutozida şi metilarbutozida din infuzia din frunze de merişor se dedublează în hidrochinonă şi, respectiv, metil-hidrochinonă, care alături de flavonide, imprimă infuziei acţiune diuretică si dezinfectantă a căilor urinare. Totodată, frunzele de merişor au acţiune antiinflamatorie, astringentă (datorită taninului), precum şi o slabă acţiune antidiabetică.Decoctul din frunze de merişor se administrează ca diuretic şi antiseptic în tratamentul bolilor căilor urinare, îndeosebi în stări inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite).

Datorită conţinutului în tanin, acest decoct se poate folosi şi în tratamentul diareii şi hemoragiilor. Se recomandă, de asemenea, în gută, reumatism, litiază urinară urică etc. Prepararea decoctului se face prin extracţie dublă: peste două linguriţe de frunze de merişor mărunţite se toarnă 100 ml apă rece şi se lasă timp de o oră pentru macerare la rece; după aceea lichidul se strecoară într-un alt vas, iar peste frunzele rămase se toarnă 100 ml apă clocotită şi se fierb 15 minute. Vasul se ia apoi de pe foc şi după 10 min. se strecoară conţinutul. Se amestecă ambele lichide.

Se completează cu apă fiartă şi uşor răcită, până la 200 ml. Din acest decoct se ia câte o lingură la intervale de 3-4 ore. Decoctului preparat ca mai sus, i se poate adăuga şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.Decoctul din frunze de merişor (30 g), flori de albăstrele (10 g) şi lemn dulce (10 g). Se pune o lingură din acest amestec într-un vas cu 250 ml apă clocotită, se fierbe 10 minute, apoi se lasă să se răcească, se strecoară, se îndulceşte şi se ia ca diuretic câte o lingură de supă înaintea fiecărei mese principale. Pentru a mări actiunea dezinfectantă a acestui ceai şi a creşte alcalinitatea urinii, se recomandă să se ia concomitent şi bicarbonat de sodiu.

Acest decoct este contraindicat în timpul sarcinii.În tratamentul infecţiilor urinare se mai folosesc tinctura din frunze de merişor şi maceratul de glicerina din muguri de merişor. — Merișorul, tratamentul miraculos pentru numeroase boli — Merișorul (Vaccinium vitis idaea – L.) este un arbust din familia Ericaceae. Crește la altitudine mare, la peste 1.300 m altitudine, în pajiști alpine sau luminișuri, mai rar în locurile umbrite, având cerințe mici față de sol. Prosperă în solurile umede și acide din Massachusetts, în Alaska.

Este un arbust nativ pentru regiunile nordice temperate, boreale și arctice din Europa și America de Nord. De fapt, este unul dintre puținii arbuști cu fructe pe care grădinarii îi pot cultiva cu succes în acele zone cu climă rece, potrivit site-ului garden.org. Este întâlnit și în regiuni muntoase din Europa Centrală și de Sud și în Asia.Denumit popular: merișor de munte, afin, afin roșu, bujor, coacăz de munte, pomușor, în România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania.

Există două tipuri merișor: sălbatic sau american, care produce, în general, o recoltă pe an în timpul verii și cel european sau cultivat, care produce două recolte pe an, de vară (august) și de toamnă (sfârșitul lunii octombrie — mijlocul lunii noiembrie), potrivit www.fruit.cornel l.edu. Este un arbust tufos, înalt între 10-40 cm, cu tulpina cilindrică și ramificată. Frunzele sunt mereu verzi, alterne, eliptice, pieloase, cu marginile răsfrânte, mai închise la culoare pe fața superioară și cu puncte negre pe spate. Florile cresc pe vârfuri sub formă de clopoței de culoare alb-roz, în raceme terminale cu două-șase flori.

Fructele sunt mici, zemoase, albe la început și roșii ulterior. Merișoarele sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, cu precădere pentru cele ale tractului urinar. Impactul lor benefic a fost descoperit de către strămoșii noștri și confirmat în zilele noastre prin studii specializate. Proprietățile medicinale sunt mai presupus de beneficiile nutriționale. Se folosesc, de asemenea, și frunzele pentru proprietățile terapeutice. Se taie ramurile care se pun la uscat, apoi se scutură frunzele prin batere. Se prepară sub formă de infuzie sau decoct.

Fructele se recoltează în perioada septembrie-octombrie. Ele sunt consumate proaspete, uscate, confiate sau conservate în diferite moduri. Substanțe active sunt: arbutină, hidrochinonă, tanin, flavonoizi. Cercetătorii au descoperit că acestea conțin mai multe flavonoide decât orice alte fructe de pădure. De asemenea, în compoziția lor se regăsesc vitamina C, vitamina A (beta-caroten), vitamine din grupa B (B1, B2, B3), precum și potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Frunzele merișorului, mereu verzi, conțin taninuri (substanțe antimicrobiene și antioxidante), flavonoide (antioxidanți), având o acțiune puternic antiinfecțioasă.

Merișoarele sunt foarte prețioase pentru efectul lor antiinfecțios extrem de puternic, fiind folosite în industria farmaceutică, la producerea de medicamente antiinfecțioase extrem de sofisticate. Un studiu efectuat la Universitatea din Kuopio, Finlanda, a constatat că aceste fructe conțin cantități extrem de ridicate de quercetina, un flavonoid (un pigment prezent în multe fructe, legume, flori) cu proprietăți anti-inflamatorii puternice, potrivit www.healwithfood.org, fiind eficiente în calmarea durerii provocate de artrită și reducerea inflamațiilor.

Preparatele din frunze sunt diuretice, litontriptice (dizolvă calculii urinari), antidiareice, puternic antiseptice pentru căile urinare. Sunt recomandate pentru afecțiuni renale (mai ales litiaze), infecții urinare, cistite acute și cronice, uretrită, leucoree, pielonefrită. De asemenea, frunzele sunt incluse în compoziția unor ceaiuri diuretice. S-a consemnat și faptul că merișorul reduce mirosul urinei — efect benefic pentru vârstnicii care suferă de incontinență.Sucul de merișor este folosit pentru prevenirea aglomerării de bacterii printre dinții, cauza formării tartrului și a cariilor dentare.

Pentru aceste afecțiuni se recomandă clătirea gurii cu infuzie de plante combinate cu frunze de merișor.Merișorul supranumit „insulina verde”, nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentrație scăzută de zahăr, și datorită proprietăților sale ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, potrivit site-ului healthyfocus.org.Totodată, frunzele și fructele pot crește acuitatea vizuală, au efecte antiseptice, antidiareice, astringente și diaforetice (provoacă transpirația).Vitamina C din fruct, împreună cu mineralele antioxidante, pot preveni gripa și guturaiul.

Este indicată consumarea fructelor sub orice formă (crude sau deshidratate, suc, sos etc.) și în mai multe reprize. Ele protejează organismul de bolile cronice, în primul rând de cele cardiovasculare, prin cel mai mare conținut de antioxidanți, dintre toate fructele comune, care se regăsește în merișoare.Consumul zilnic de coacăze de munte, cum mai sunt numite popular, formează un zid de protecție împotriva bacteriilor patogene, precum ar fi E.coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare).

Responsabile pentru aceste beneficii medicale sunt proantocianidele din merișoare, care acționează împotriva diferitelor bacterii.În plus, s-a mai demonstrat științific că merișoarele au un impact pozitiv în ceea ce privește lupta împotriva tumorilor maligne. Un grup de cercetători din Canada au demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scăzut de a evolua spre tumori, dacă se consumă aceste fructe, datorită proantocianidinei, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

Datorită antioxidanțiilor, care neutralizează radicalii liberi din organism, merișoarele sunt un real sprijin pentru organism și în fața bolilor reumatice. Cura cu suc de merișoare poate să completeze și curele de slăbire: acizii organici au capacitatea de a reduce depozitele de grăsime, în doar câteva săptămâni, potrivit menționărilor de pe plantegoji.ro.Cercetări recente publicate în 2014 au arătat că un consum regulat de merișoare (indiferent sub ce formă) împiedică bacteriile să se fixeze în organism, scăzând numărul infecțiilor și întărind sistemul imunitar, potrivit site-ului healthyfocus.org.

Beneficii sănătate Merișor : foarte bun antibacterian și antiinflamator — Denumirea stiințificăa merișorului este Vaccinium vitis-idaea (merișorul de munte). Merișorul, este cultivat foarte mult în SUA și în Canada. Aici produsele obținute din merișor sunt foarte populare în special sucul de merișor, merișorul uscat și îndulcit sau diverse dulcețuri și gemuri. Doar 5% din producția de merișor este consumată crudă.La noi în țară, merișorul crește în zonele muntoase la altitudini destul de mari (peste 1300 m), fiind un arbust mic, de până la 30 cm, foarte rezistent la condiții vitrege (temperaturi scăzute, soluri acide).

Fructele de merișor mai sunt denumite și afine roșii.Locuitorii din zonele bogate în afine roșii își tratau încă din vechime o serie de boli, în special cele ale tractului urinar, consumând aceste fructe. În timp, beneficiile afinelor roșii au fost studiate mai amănunțit. Chiar dacă primele rezultate ale cercetărilor au confirmat proprietățile antiinfecțioase, remarcate cu sute de ani în urmă de către populațiile locale din satele Munților Apuseni, totuși mie mi se pare că merișorul nu este foarte cunoscut și utilizat la noi. Până acum proprietățile sale au fost fructificate de industria farmaceutică pentru producerea de medicamente anti-infecțioase.

În ultimul timp însa, merișorul a devenit din ce în ce mai cunoscut și consumat în stare crudă. Nu este nicidecum cultivat pe plaiurile noastre la scara largă ca peste ocean, dar în timp sunt sigură ca micuțul merișor va câștiga din ce în ce mai multi adepți datorită proprietăților sale terapeutice. Conținutul său nutritiv și calitățile sale antioxidante au făcut din merișor un membru de seamă al categoriei super-fructelor.

Merişor (Vaccinum vitis idaea) – Substanțe active — De la merișor se recoltează și frunzele în perioada septembrie-octombrie. Frunzele de merișor conțin ulei volatil format din arbutozida și metilarbutozida, precum și hidrochinona, flavonoizi, tanin, acid chinic, vaccinina, vitamina C, săruri de magneziu, acizi organici. Fructele de merișor conțin zaharuri, acizi citric, malic, benzoic, vitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin și săruri minerale. The Cranberry Institute – Institutul dedicat merișorului – În anul 1951 în SUA a fost înființat un institut de cercetări care se axa pe studierea merișorului în scopuri terapeutice.

Fructele de merișor conțin proantocianidine, compuși care potrivit cercetătorilor pot preveni infecțiile tractului urinar prin acțiunea lor împotriva rezistenței bacteriilor de tip E. coli. Populațiile indigene din America, ca și moții, locuitorii Munților Apuseni, foloseau merișorul pentru vindecarea infecțiilor tractului urinar.Proprietățile acestora pot inhiba, de asemenea, bacteriile asociate cu afecțiunile gingivale și ulcerul gastric.Cercetările științifice au demonstrat că aceste fructe și produsele care le au în compoziție conțin cantități semnificative de antioxidanți și alți fitonutrienți care ar putea ajuta organismul să se protejeze mult mai ușor în fața bolilor de inimă, cancerului, dar și altor afecțiuni specifice mediului stresant al acestui secol.

Beneficiile – Merişor (Vaccinum vitis idaea) — Tratarea infecțiilor tractului urinar – Unul dintre cele mai cunoscute efecte benefice ale merișorului este prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar, deoarece merișorul are proprietăți anti-bacteriene și anti-inflamatoare. Mai multe studii din Finlanda, Statele Unite și Suedia arată că extractele de Merișor susțin acțiunea antibioticelor de sinteză, în tratarea cistitelor, inclusiv a celor recidivante. Un studiu american realizat în 2006 arată că administrarea extractului de fructe de Merișor și consumul a minimum 2 litri de apă pe zi reduce cu pana la 60% riscul apariției diferitelor tipuri de litiază renală.

Explicația acestei acțiuni constă în efectul diuretic și antiinflamator renal al fructelor. Efect contra bacteriilor E.Coli și H. Pylori – Sucul de merișor acționează asupra bacteriilor E.coli micșorând rezistența acestora la antibiotice. Posibilitatea declanșării unei infecții devine astfel mai redusă. Un studiu desfășurat în cadrul Universității Harvard și Rutgers a descoperit că efectul sucului poate fi obținut și prin consumul de merișoare uscate.Merișorul este și un tratament natural contra bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie este responsabilă de peste 40% dintre cazurile de gastrită și de ulcer.

De multe ori acest organism devine rezistent la medicamente și este nevoie de o altă cale de tratament. Un studiu făcut la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, în care au fost asociate doua plante excepționale în tratarea infecțiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, și anume: Merișorul și Sovarvul (Origanum vulgaris). Cele doua plante fac un cuplu extraordinar în sensibilizarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabilă la tratamentul cu antibiotice clasice.Sucul de merișor sau merișoarele uscate consumate zilnic ajută la menținea sănătății și flexibilității vaselor de sânge.

 Au existat studii care au folosit purcei cu predispoziție genetică la ateroscleroză, care în timp poate duce la infarct și accident vascular cerebral, și s-au observat efecte benefice. Curățarea danturii și prevenirea bolilor gingivale – Merișorul împiedică placa bacteriană să atace gingiile și dantura. Studii făcute în Elveția arată că principiile active din componența frunzelor distrug bacteriile care creează placa ce se formează pe dinți și pe gingii și care poate duce la îmbolnăvirea acestora. O infuzie combinată de frunze și fructe poate fi folosită ca și apă de gură, pentru a curăța dinții și elimina bacteriile dăunătoare.

Sindrom pre-menstrual – Pentru femeile ce suferă de sângerări abundente în timpul menstruației, extractul de merișor  le poate veni în ajutor datorita acțiunii astringente a taninurilor din frunzele plantei. Hemoragia poate fi redusă considerabil, la fel ca și senzațiile neplăcute de balonare, greutate în bazin. Utilizarea suplimentelor cu merișor poate micșora durata ciclului menstrual și reduce stările de slăbiciune, anemie și devitalizare. Efect în boli grave precum cancerul – Există numeroase studii care vizează efectul preventiv al merișorul asupra cancerului de prostată.

S-a constatat că anumite extracte de merișor inhibă chiar dezvoltarea mai multor tipuri de cancer (cancer la sân, cancer de colon, plămâni). Nu se știe exact care este exact componența merișorului care conferă acestuia proprietățile vindecătoare. Există un ansamblu de elemente care împreună funcționează ca un super-medicament, nu degeaba au în conținutul numelui un cuvânt apropiat de cuvântul vaccin. Cum să folosim merișorul – Pentru a beneficia din plin de efectele terapeutice ale merișorului, cel mai bine ar fi să consumăm fructele crude întregi, uscate sau sub formă de suc.

Cum este cam acru, cred că puțină miere sau sirop de agave l-ar face ușor de consumat.Din frunzele și fructele de merișor se pot prepara infuzii sau tincturi. Infuzia combinată rece-cald este foarte puternică punând în contact substanțe care sunt mai ușor de absorbit crude cu substanțe pe care le putem obține doar prin tratare la cald. Se prepară astfel: patru lingurițe de pulbere de frunze de Merișor se macerează 8 ore într-un sfert de litru de apă, apoi se filtrează, iar preparatul obținut se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se strecoară.

În final, se combină maceratul cu infuzia, preparatul rezultat folosindu-se  extern, pentru spălaturi și comprese, și intern. Acest remediu inhibă dezvoltarea unor bacterii, fungi și viruși și elimină în buna măsură inflamația.Infuzia se poate prepara dintr-o linguriță de frunze mărunțite, la o cană cu apă. Pentru a beneficia de efectele sale, se beau 2 căni pe zi.Ceaiul de frunze de merișor este utilizat pentru infecții renale, cistite sau gută. Acesta se găsește la magazinele naturiste dar se poate prepara bineînțeles și acasă dacă avem materia primă.

O excursie în Munții Apuseni în lunile septembrie/octombrie ar fi mai mult decât binevenită, pentru a culege merișor și a întreba locuitorii de străvechile rețete.Se găsește cam greu merișor uscat nezaharisit sau proaspăt în magazinele noastre. De obicei nu se găsesc neîndulcite, fiind foarte acre. Dacă doriți o variantă mai sănătoasă căutați merișor uscat în suc de mere sau congelat.

Merişor (Vaccinum vitis idaea)
Merişor (Vaccinum vitis idaea)

Sursa – https://celestekgodwin.ro/info-sanatate/merisorul/

Sursa – https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/merisorul-tratamentul-miraculos-pentru-numeroase-boli-610449

Sursa – http://www.bzb.ro/stire-supliment-religios/merisor-vaccinum-vitis-idaea-beneficii-si-proprietati-a1914