Masini si Aparate de muls Animale din Ferma si Gospodaria ta

Spread the love

Masini si Aparate de muls Animale din Ferma si Gospodaria ta

Mulgatori pentru vaci cu unul si doua posturi cu bidon de colectare din aluminiu sau inox. … Echipamente ferma · Echipamente ferme … Mulgatori. Mulgatori animale / Mulgatoare cu un si doua posturi / Aparate de muls

Aparatul de muls a devenit pentru multi fermieri un utilaj indispensabil, deoarece ofera o productie de lapte mai rapida, la costuri minime si in conditii igienice.

In zilele noastre tot mai multi fermieri folosesc aparatele de muls, avantajele utilizarii unui astfel de utilaj fiind numeroa se.

Dintre acestea enumeram: reducerea timpului de mulgere si realizarea unui muls mai igienic, cresterea productivitatii laptelui, reducerea la maxim a contaminarii laptelui.

Cum functioneaza aparatul de muls?

Lucrurile nu sunt foarte complicate. Un aparat de muls extrage laptele din ugerul animalului si il transporta in bazinul de racire. Totul trebuie sa se petreaca intr-un mod rapid, placut pentru animal si usor pentru utilizator.

Componentele aparatului de muls
Sistemul de pulsare si prindere
Piesa de prindere si capsulele pentru mameloane reprezinta elementele de baza ale oricarui sistem de muls. In timpul procesului de muls mameloanele ugerului sunt prinse in capsulele piesei de prindere. Stoarcerea periodica si miscarile de aspirare ale piesei de prindere fac ca animalul sa-si elibereze laptele.

Cele doua miscari mentionate sunt declansate de pulsator, un dispozitiv ingenious care utilizeaza presiunea scazuta a aerului furnizata de catre sistemul vid pentru a simula suptul.

Unul dintre cele mai importante principii aplicate inainte de mulsul mecanic este curatenia si aerisirea grajdului.

Spalarea ugerului inainte de muls este o conditie obligatorie. Acesta se spala cu apa calduta cu ajutorul buretelui sau cu o carpa curata de unica folosinta.

Inainte de inceperea mulsului mecanic cu ajutorului aparatului de muls se vor mulge manual cateva picaturi de lapte care se vor scurge pe jos sau intr-un alt recipient. Aceasta ajuta si la depistarea inaite de muls a eventualelor boli ale ugerului.

Mulsul mecanic oferit de aparatul de muls asigura o productivitate sporita de lapte, un lapte curat si igienic si reduce considerabil timpul de muls.

aparatul de muls

Componentele masinii de mult

Sasiu
Pompa cu vid si motor
Rezervor cu vid
Pulsator
Indicator de vid
Brate de muls
Galeata de lapte
In alegerea celei mai potrivite mulgatori trebuie sa tinem cont de numarul de posturi pe care le are in dotare acest utilaj. Decizia este influentata de numarul de animale.

Pe piata se gasesc de cele mai multe ori mulgatori cu 1 post sau cu mulgatori bovine cu 2 posturi pentru bovine si cu 2 sau cu 4 posturi pentru oi si capre.

O mulgatoare de vaci cu un singur post are o productivitate de 8-10 vaci in decurs de o ora, iar o mulgatoare cu 2 posturi 16-20 de vaci pe ora.

O mulgatoare de oi si capre cu doua posturi are o productivitate de 30 oi/capre in decurs de o ora, iar o mulgatoare cu 4 posturi 40-60 de oi/capre pe ora.

Motorul este caracteristica importanta in alegerea aparatului de muls.

Cu ajutorul acestuia se creaza forta de suctiune prin care se obtine laptele din ugerul vacilor.