Legenda bradului, copac de leac si pom de Craciun

Spread the love

Descrierea bradului — Bradul este un copac popular, nobil pentru grădinile de terenuri și zone de case de țară. Se pare foarte decorativ și nu necesită o atenție deosebită. Acest conifer continuu aparține familiei de pin. Bradul crește în zone cu subtropical, subalpine și tropicale. Bradul este un copac monoeic, bisexual (există organe de reproducere masculine și feminine pe aceeași plantă). Forma coroanei este piramidală, acele sunt plane, conurile cresc

Există aproximativ 60 de specii de brad, unele dintre ele putând ajunge la o înălțime de 35-50 de metri. Partea centrală a rădăcinii este puternică, se îndreaptă adânc în pământ, restul părții din rădăcină se află mai aproape de suprafața pământului. Arborele este rezistent la vânturi puternice. Coaja de brad este netedă, are creșteri mici. Vârsta medie a brazilor este de 300-400 de ani. Ajungând la vârsta de 60 de ani, copacul înflorește. Conurile se formează în primăvară, cresc toată vara, iar toamna se usucă și cad, aruncând semințele. Cele mai multe specii de brad cresc în Siberia, Orientul Îndepărtat, Urali. Acest copac este comun în Canada, Alaska, în Mexic.

Tipuri de brad — Toți reprezentanții genului de brad sunt copaci mari, în sălbăticie atingând 70-100 m. Caracteristicile celor mai populare specii pentru grădinăritul decorativ: Siberian (Abies sibirica). Cea mai obișnuită varietate din Rusia. Coroana are forma unui con îngust. Înălțimea copacului este de 20-40 de metri, trunchiul are diametrul de 50-60 cm, lemnul este de culoare deschisă. Ramurile sunt subțiri, situate aproape de pământ, conurile sunt roșii. Coaja este netedă, gri, groasă medie. Acele de brad siberian nu se toarna nici cand ramurile se usuca. Această specie este considerată medicină, se utilizează coaja, ramurile, rășina și acele.

Nordman brad (Caucazian). Această vedere montană este numită brad Apollo în cinstea zeului grec. Se dezvoltă în munți în Caucaz și în Asia Mică, până la 50 m înălțime. Baril cu diametrul de până la 2 m, coroana piramidală. Un copac cu durată lungă de viață poate ajunge la vârsta de 700 de ani. Acele sunt verde închis cu sclipici. Coaja tanara este gri si neteda, cu varsta, o nuanta obisnuita devine maro. Conurile de sex masculin sunt conuri roșii și feminine sunt maro. Acest soi preferă soluri slăbite, umede, tolerează umbra și este rezistent la înghețuri severe. În Europa, este folosit ca un pom de Crăciun. Hibrizii cei mai apreciați: Spreaderul de aur (pitic), crește încet. Jadviga este un copac înalt, cu creștere rapidă, cu ace lungi și o coroană luxuriantă. Pendula – crește încet, coroana se extinde.

Brad alb (pieptene, european, ucrainean). Distribuită în Carpați, în Europa Centrală și de Sud. Creste la o inaltime de 30-60 m, acele sunt plate, mici, au doua dungi albe in partea de jos. Shade-tolerant vedere. Pentru creșterea și dezvoltarea normală a copacului este nevoie de un sol umed, fertil, dar nu de mlaștină. Poluarea slabă a gazelor și aerul uscat, cu o scădere a temperaturii aerului de la -25 ° C, pot îngheța. Această specie este mai puțin decorativă decât bradul siberian și caucazian.Balsamic (canadian). Distribuit în America și Canada. Înălțimea copacului de 20-25 de metri. Se poate ajunge la vârsta de 150-200 de ani. Rădăcinile sunt superficiale, acele mici. Dropurile de rășină sunt eliberate din coajă.

Fiestera Fiesra (Abies fraseri). În mediul natural se găsește în America de Nord, rezistent la îngheț. Vedere decorativă, înălțime de până la 10-12 m. Coroana este un con, acele sunt argintiu pufos, conurile sunt mici. Coaja de copaci tineri este netedă și subțire, are o nuanță de culoare gri-brună, cu timpul devine mai densă și mai închisă. Un model sub formă de fisuri apare pe suprafața sa, picăturile de rășină se ridică din sub coajă. Acele sunt mici, fără fier. În Rusia, acest soi este mai puțin popular.

Subalpine (mare). În natură, crește până la 50 m, are ace dense de 1.5-4 cm lungime (albastru), coaja este ușoară. Arborele dur de iarnă. Frunze întregi (negru Manchu). În condiții naturale, crește până la 60 m. Este distribuit în Primorsky Krai, China și Coreea. Coaja are o culoare închisă, în copaci adulți este neuniformă cu fisuri. Acele sunt grele, ciudate. Această specie de brad se găsește în Moscova, regiunea Moscovei și Sankt-Petersburg.

Brad alb. Distribuit în Orientul Îndepărtat, în China și Coreea. Coroana este groasă, cu copaci tineri coaja este ușoară, rășinoasă, cu timpul devine mai întunecată. Iarnă-hardy, dar frică de temperatura de primăvară picături, tolerant la umbră. Sahalin (Abies sachalinensi). Distribuit pe Sakhalin, Kuriles. În condiții naturale cu o înălțime de până la 40 m. Are o coroană groasă sub forma unui con regulat. Conurile mature de o nuanta inchisa, scoarta gri, aloca pitch. Monocrom (Violacea). Înălțimea copacului adult în condiții naturale este de aproximativ 9 metri. În latitudinile noastre, acest tip de brad nu crește la o astfel de înălțime. Rezistență la frig, ușor de adaptat la condițiile orașului. Se pare decorativ, coroana este largă, piramidală, în vrac. Acele sunt lungi, moi, cu o nuanță albastră și mirosul de lamaie. Conuri mari 6-12 cm.

Plantarea și îngrijirea — Este necesar să se abordeze în mod responsabil alegerea materialului săditor, nu să se cumpere răsaduri de la oameni aleatorii. Bradul va crește pe site de mulți ani și este mai bine să-l cumpărați în grădiniță. Se recomandă să alegeți instanțe cu un sistem rădăcină închis, acestea să se rădăcească mai ușor. La plantare, trebuie remarcat faptul că copacul adult creste la o dimensiune impresionantă, prin urmare, acolo unde braza crește, nu ar trebui să existe clădiri. Densitatea plantelor: răsadurile sunt plasate la o distanță de cel puțin 4-5 metri unul de celălalt. Este de dorit ca clădirea să nu fie mai mică de 6 m, iar bradul să nu fie plantat în apropierea căilor de acces. În creștere, ramurile sale pot îndoi și închide locurile de mișcare.

Groapa de plantare este pregătită de 2 ori mai mare decât mingea de rădăcină cu solul. Aceasta se aplică plantelor cu sistem deschis. Rădăcinile trebuie să fie într-o groapă într-o stare îndreptată. La plantarea unei plante cu un sistem rădăcină închisă, este suficient să gătiți o gaură cu 5-6 cm mai lungă. Bradul este îngropat la rădăcina gâtului, pământul este compactat. După compactare în jurul instalației creați o gaură de udare. Acest lucru se face astfel încât apa să nu se răspândească și se duce complet la rădăcini. Solul din jurul portbagajului este recomandat a fi multicat. Coaja altor conifere sau conuri sfărâmate este folosită ca mulci. În viitor, îngrijirea este în udare pe măsură ce se usucă, pansamente periodice (în cazul în care solul este slab) și tăiere sanitare.

Legenda bradului, copac de leac si pom de Craciun — In popor exista credinta ca tot ce vietuieste pe Pamant, tot ce ne inconjoara, este creatia lui Dumnezeu si ca fiecare dintre acestea a fost binecuvantata cu calitati dupa vorba, dupa fapta. Legenda bradului, ajunsa pana la noi, din om in om, ne povesteste cum a ajuns bradul sa fie de leac suferinzilor si, mai apoi, pom de Craciun. Se spune ca demult, tare demult, cand picioarele sfinte ale Domnului nostru Iisus mai paseau pe acest pamant, s-a iscat din senin o furtuna, cum nu se mai pomenise. Grindina era cat oul de porumbel, vantul smulgea pietrele din loc, iar cerul se intunecase ca la venirea noptii, macar ca era miez de zi.

Iisus Hristos si Sfantul Petre tocmai se aflau atunci pe drum, la marginea unei paduri, si au cerut adapost copacilor, care insa se ascundeau, care mai de care mai zgribuliti si mai infricosati. Mandrii stejari si fagi nu au vrut sa-i primeasca la adapostul lor, pentru ca abia isi puteau pazi frunzisul bogat de urgia cerurilor – unde sa-i mai adaposteasca si pe cei doi calatori? Merii si perii au spus ca trebuie sa-si apere fructele, salciile si plopii s-au facut ca nu-i baga in seama si au tacut. Dintre toti, doar bradul s-a invoit sa le ofere adapost. El a spus: „Fructe mandre pe care sa le apar nu am, frunzisul meu e facut din ace ascutite care nu se tem de grindina, oamenii ma ocolesc si ma socotesc nefolositor, dar, daca vreti sa-mi cinstiti acoperamantul cu prezenta voastra, eu va voi primi cum voi sti mai bine si am sa invelesc trupurile voastre cu ramurile mele dese”.

Zis si facut. Domnul Iisus si Petre au fost paziti cum nu se poate mai bine de bradul cel vrednic. Apoi, furtuna s-a oprit, iar soarele a rasarit din nou, mandru, pe cer. Atunci, iesind din adapostul cetinei, Iisus cuvanta astfel catre brad: „Dintre toti copacii, tu, bradule, ai fost cel mai vrednic, iar eu, prin voia Tatalui Meu, te voi rasplati. Fie ca, de azi inainte, iarna, tu sa nu-ti mai lepezi frunzisul ca ceilalti copaci, ci sa-l pastrezi vesnic. Apoi, fie ca acele tale intepatoare sa capete o mireasma care sa-i bucure pe oameni, sa le dea putere si sa le vindece bolile, astfel incat ei sa te pretuiasca asa cum se cuvine.

Cat despre lipsa ta de rod, fie ca in miez de iarna, cand toate fructele pamantului se vor fi terminat, oamenii sa te impodobeasca si sa puna pe ramurile tale toate bunatatile, iar atunci cand se vor strange in jurul tau, ei sa se gandeasca la Mine, pentru ca tu esti copacul cel mai drag Mie.”Numai ce zise acestea si Cel Sfant disparu, impreuna cu Petre, intr-o geana de lumina. A ramas in padure, insa, bradul cel falnic, cu darurile sale nemuritoare, precum si aceasta poveste murmurata de frunzisul copacilor, infiorati de minunea dumnezeiasca.

Fapte interesante — De ce este bradul verde tot timpul anului? — Bradul cuprinde între 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae. Acesta se găsește preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Bradul este copac de talie mare cu înrădăcinare pivotantă. Coroana acestui arbore este piramidală deasă, umbroasă, scoarța mult timp netedă cu pungi de rășină. — De ce este bradul veșnic verde? — Frunzele bradului sunt speciale, ele se aseamănă cu niște ace de 2 cm. Acestea sunt mai moi decât ale altor conifere și se schimbă treptat de-a lungul întregului an. Bradul crește în jurul altitudinii de 500 de m și se găsește cu precădere în ariile muntoase ale zonei temperate.

De ce bradul nu se usucă? — Bradul se adaptează ușor tuturor condițiilor de climă, inclusiv înghețului. Frunzele bradului sunt ca niște ace foarte subțiri și în felul acesta mențin apa și nu îngheață pe timpul iernii. Totodată, ele sunt aparate și de o rășină. Conurile nu sunt fructele bradului, însă în ele se dezvoltă semințele acestuia. La maturitate, aceste conuri se desfac, iar semințele ies din ele, căzând pe pământ și dând naștere altor brazi. Bradul crește foarte drept, iar lemnul lui este folosit la fabricarea mobilei fiind foarte rezistent.

Bradul de Crăciun — Bradul este un simbol de Crăciun și este împodobit în fiecare an, în luna decembrie, de majoritatea populației de pe glob. Primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania în anul 1510. 11 ani mai târziu, în 1521, prințesa Helene de Mecklenburg duce tradiția tocmai în Franța, după căsătoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se răspândește cu rapiditate în întreaga Europă. În România primul brad a fost împodobit la curtea regelui Carol I, în anul 1866. Obiceiul a fost preluat, după aceea, de restul populației.

Bradul la români. De ce n-au vrut românii brad împodobit de sărbători la începuturi? — Pomul sau bradul de Crăciun este de obicei un brad verde decorat, natural sau artificial. Acesta este în mod tradițional asociat cu celebrarea Crăciunului. Este adus în case și decorat cu lumini de Crăciun. Totuși, românii nu și-au dorit de la început să adopte moda Occidentului cu bradul împodobit dintr-un motiv de-a dreptul interesant. De sute de ani, în mediul mioritic, bradul constituia un element deosebit de important la nunţi şi înmormântări. Numai că, în spațiul carpato-danubiano-pontic, brad împodobit se făcea doar la înmormântări în anumite zone ale României, pentru a alunga spiritele rele. Acesta a fost motivul pentru care românii au fost reticenți la adoptarea obiceiului occidental.

Primii brazi au apărut în România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în casele locuite de nemți. Apoi, treptat, pomul de Crăciun a fost integrat firesc în sărbătoarea Crăciunului, și toți românii aveau în case un asemenea pom, mai ales că brazii se găseau din belșug în pădurile te pe teritoriul României. — Curiozități despre bradul de Crăciun: — Primul brad de Crăciun a fost împodobit la Riga, capitala Letoniei, în anul 1510; — Prima instalatie electrică a fost inventată în anul 1882, de către Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, cel care a inventat becul; — Conform obiceiului, în Suedia, bradul rămâne împodobit încă 20 de zile de la Crăciun; — Cel mai vândut brad de Crăciun este molidul din Norvegia; — În Statele Unite ale Americii, există mai mult de 4.000 de programe de reciclare a brazilor.

Bradul (Abies) este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Sunt arbori de talie mare cu înrădăcinare pivotantă. Coroana este piramidală deasă, umbroasă, scoarța mult timp netedă cu pungi de rășină. Lujerii sunt netezi, iar mugurii dispuși terminal întotdeauna câte trei. Prezintă frunze aciculare lățite, pe dos cu 2 dungi albicioase de stomate, persistente, se schimbă la 6-15 ani. Conurile sunt erecte, cilindrice, cu bractei obișnuit vizibile și răsfrânte; solzul carpelar cade la maturitate odată cu semințele, iar pe lujer rămâne axul erect. Semințe relativ mari, triunghiulare, cu pungi de rășină pe tegument și prinse strâns de aripioară.Specii: Abies alba, A. nordmanniana, A. cephalonica, A. pinsapo, A. concolor, A. grandis. Bradul face parte din familia de conifere. Cele mai cunoscute conifere sunt: — Bradul — Molidul — Pinul.

Bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, popular, se mai numesc și ace (aciculare). Acestea au o lungime medie de 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere la care acele sunt dispuse de jur împrejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decât ale altor conifere ale căror frunze înțeapă mai tare. Diferența majoră față de foioase este că bradul (ca majoritatea coniferelor, căci există și excepții – Larice) stă verde pe tot parcursul anului. Bradul ca și celelalte conifere își schimbă frunzele(acele) treptat de-a lungul întregului an iar noi putem observa acest lucru doar văzând covorul de ace căzute la tulpina bradului.

Altitudinea la care cresc și se dezvoltă brazii este cuprinsă între 500 m iar răspândirea acestora este pe tot globul, dar cu precădere în zonele muntoase ale zonei temperate. Coniferele au rădăcina pivotantă, alta deosebire față de foioase care au rădăcina foarte ramificată. Conurile nu sunt fructele bradului (Gymnospermele sunt plante ale căror semințe sunt dezgolite, nude, fără un fruct în jurul lor), ele sunt inflorescențele bradului. În alveolele conurilor se dezvoltă semințele bradului.

Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele pot ieși din conuri. Căzând pe pământ, ele dau naștere la noi brazi. De asemenea, semințele brazilor sunt o sursă de hrană pentru păsări , veverițe și alte rozătoare ale pădurii. Conurile pot fi barbatesti sau femeiesti. Polenizarea este facuta natural prin vant. Brazii cresc foarte drepți și din această cauză lemnul de brad se folosește în special în construcții, dar și la fabricarea mobilei, fiind un lemn destul de rezistent.

Ce se întâmplă dacă stai mai mult timp la umbra unui Brad? — Pădurile din speciile rășinoaselor – brazi, pini – degajă cantitati mari de substante aromatice și aerul emanat are efecte terapeutice. Pădurile joase sunt cele mai vesele și au efect stimulativ, recreativ, relaxant în timp ce pădurile din zonele înalte de brad, molid, sunt mai tăcute, induc o stare de liniște, calm profund lăuntric, fiind recomandate persoanelor stresate care s-au confruntat o perioadă de timp cu o stare de tensiune psihică.

Pădurile de pin, situate la o mare altitudine conferă o stare de solitudine, de izolare, de reveratie interioară și sunt recomandate de psihologi doar persoanelor cu o puternică forță interioară care să-și amplifice personalitatea și contraindicate celor cu o fire anxioasa.  Aerul de pădure conține catitati apreciabile de ioni negativi de oxigen, denumiți „vitaminele aerului” care stimulează toate funcțiile organismului uman, asigură oxigenarea creierului și împiedică procesul de îmbătrânire; totodată stimulează sistemul hemato-formator (producerea de globule roșii), fiind deosebit de benefic în anemie; alte efecte: fortifica, vitalizează, creează o stare de bine, îmbunătățește respirația fiind benefică bolnavilor cu bronșite, astm bronșic, laringite, această deoarece pădurea acționează că un filtru gigantic, nelăsând să pătrundă noxele prin ramurile dese ale copacilor și în același timp este o adevărată uzină de oxigen în procesul de fotosinteză.

Concentrația de oxigen variază pe parcursul zilei: ziua arborii sub acțiunea luminii fotosintetizeaza și produc oxigen, iar în timpul nopții consumă oxigenul și produc bioxid de carbon. De aceea curele de oxigen se fac de la 10 dimineață până în momentul înserării, în timp ce bolnavii care trebuie să beneficieze de efectele bioxidului de carbon, vor face plimbări în pădure seară; creșterea concentrației CO2 duce la o mărire reflexă a respirației prin excitarea centrului nervos respirator, ușurează respirația bolnavilor de bronșită cronică astmatiformă, astm bronșic, alte boli respiratorii.

Efectele benefice ale diversilor copaci care populeaza padurile autohtone sunt variate si mai mult decat la indemana noastra sa le apreciem. — -pinul – Pinus sylvestris, Fam. Pinacee  — Actiune: antiinflamatorie, antiseptica fiind folosit in bronsite si alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare; efect balsamic, expectorant, fluidifiant al secretiilor bronsice , sedative, calmant al tusei; efect diuretic ,antiseptic ,cicatrizant fiind util in cistite, pielite, uretrite, vaginite, etc;indicat de asemeni in afectiuni reumatismale, guta; pentru uz extern este recomandat in afectiuni congestive, iritante (arsuri solare sau de alta natura, eczema, dermita alergica, muscatura de insecte, etc; cel mai bine sunt resimtite efectele in perioada inmuguririi in luna mai.

Bradul — Abies alba ( dar exista cam 50 varietati de abies) ,Fam. Pinacee a fost socotit copac sfant ;si astazi in Oltenia exista obiceiul ca mirele sa trimita miresei in ajunul nuntii un brad impodobit ca simbol al legaturii trainice ce va exista si dainui intre miri ; in traditia populara, bradul este simbolul bogatiei, caci “ acea gradina care va gazdui un brad , va da roade bogate “ sau la nasterea unui copil, se planta un brad , se uda si se avea mare grija de el, pentru ca acesta crescand o data cu copilul sa dea din seva si energia lui ,copilului sa creasca mare. Apoi un proverb spune “bradul se frange dar nu se apleaca niciodata” Cata mandrie, prestanta si verticalitate ne poate induce aceasta postura milenara! 

Actiune: efect balsamic, decongestionant, antiseptic folositor in tratarea afectiunilor respiratorii(rino-sinuzite, bronsite, pneumopatii), efect sedative, calmant util in afectiuni nervoase (neurastenii, nevroze, stari depresive ),inbunatateste circulatia cerebrala ;perioada cea mai active este in timpul inmuguririi sfarsitul lui mai inceputul lui iunie; afeciutiuni endocrine (hipertiroidii, sterilitate, tulburari de dinamica sexuala este un afrodisiac), stimuleaza hematopoeza (formarea globulelor rosii) fiind util in anemii, anorexii); efect decontracturant util in tulburari neurologice (distrofii musculare, pareze, mialgii.

Sursa — https://ziare.com/magazin/inedit/legenda-bradului-copac-de-leac-si-pom-de-craciun-1138206

Sursa — https://www.shtiu.ro/bradul-la-romani-de-ce-n-au-vrut-romanii-brad-impodobit-de-sarbatori-6705.html

Sursa — https://ro.guide-herb.com/kak-rastet-pihta

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/Brad

Sursa — https://www.realitatea.net/stiri/actual/ce-se-intampla-daca-stai-mai-mult-timp-la-umbra-unui-brad_5dcc9256406af85273d6237a