Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic

Spread the love

Laponia (în suedeză: Lappland) este o provincie în nordul Suediei.

Se mărginește cu Jämtland, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten, Norvegia și Finlanda. Circa un sfert din suprafața Suediei este reprezentată de Laponia. Laponia inițial s-a extins spre est. Cu toate acestea, în 1809, Imperiul Rus a anexat partea de est a Suediei, și a creat Marele Ducat al Finlandei, care, de fapt a împărțit Laponia într-o parte suedeză și o parte finlandeză, care încă mai există astăzi.

Provinciile tradiționale din Suedia nu au scopuri politice sau administrative, dar sunt entități culturale și istorice. Administrativ, Lapland constituie partea de vest a două ținuturi din Suedia, Norrbotten în nord și Västerbotten în partea de sud. Spre deosebire de cele mai multe unități administrative din Suedia, aici există mai mult o identificare cu ținuturile decât cu provinciile. Astfel, cei mai mulți oameni în aceste ținuturi se referă la întregul ținut, inclusiv în zonele din Laponia, atunci când spun „Norrbotten” sau „Västerbotten”.

Cetățenii Sami sunt eligibili de a fi si de a vota la alegerile pentru Parlamentul suedez Sami, care este și pentru cei din afara Suediei. Limba Sami are un statut oficial de minoritate în Kiruna, Gällivare, Jokkmokk și Arjeplog. Laponia în sine nu a fost niciodată considerată un ducat, dar pe 18 ianuarie 1884 Consiliului de Coroană a dat tuturor provincilior dreptul de a utiliza o coroană ducală pentru armele lor. După cum știm cu toții, Laponia este un pământ situat la nord, în peninsula Scandinavă, în cadrul Cercului Arctic. În zona de vest teritoriul este format din fiorduri, sau văi adânci formate din ghețari. În această zonă este posibil să întâlnim cel mai înalt munte din întreaga Laponie, sau Lebnekaise cu cei 2.100 de metri, în partea suedeză.

Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic
Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic

Totuși în partea suedeză, teritoriul se caracterizează prin prezența unor râuri mari care se întind de la nord-vest la sud-est, în timp ce în provincia finlandeză terenul pare mai degrabă o câmpie în care se află multe mlaștini și lacuri. Cel mai mare lac din Laponia finlandeză este Lacul Inari. În partea de nord a regiunii noastre găsim gheață perenă cu permafrost. Lacul Inari După cum își pot imagina mulți oameni, clima din Laponia este deosebit de rece; climatul său face parte din cele sub-arctice și determină o creștere minimă a întregii vegetații (cu excepția zonelor cele mai sudice unde este posibilă găsirea unor păduri vaste).

Pe coasta de vest temperatura este ușor mai blândă, iar precipitațiile sunt mai numeroase decât în ​​est. În partea de nord a Laponiei, iernile sunt caracterizate de unele fenomene naturale foarte particulare, cum ar fi aurora borealis, în timp ce vara te găsești în fața faimosului Soare de miezul nopții! Părți ale Laponiei au fost declarate de UNESCO ca aparținând patrimoniului mondial.

Istorie – Laponia — Istoria Laponiei este din multe puncte de vedere legată de istoria ținuturilor Norrbotten și Västerbotten, deoarece Laponia este o regiune istorică conectată la acestea. In timpul Evului Mediu, Norrbotten / Lappland a fost în principiu, un tarâm al nimănui. Zona a fost slab populată de populațiile nomade Sami, dar această regiune a devenit din ce în ce mai locuită de către coloniștii suedezi, finlandezi și norvegieni, în special de-a lungul coastelor și râurilor mari. Încă din evul mediu, regii suedezi au încercat să colonizeze și sa creștineze zona folosind coloniști din Finlanda și sudul Suediei.

Astăzi, în ciuda asimilației demografice dominantă în cultura suedeză și finlandeză, minoritățile Sami continuă să își mențină cultura și identitatea. În timpul industrializării Suediei, resursele naturale (hidroelectricitatea, cheresteaua și mineralele) din jurul provinciei au jucat un rol-cheie. Totuși, industria minieră, silvicultura și hidrocentralele de putere sunt coloana vertebrală a economiei locale, împreună cu serviciile municipale. Rata șomajului a fost totuși relativ mare pentru mai multe decenii și mulți tineri părăsesc locul pentru orașele mari, de pe coastă sau din sudul Suediei.

Laponia, țara lui Moș Crăciun. 20 lucuri pe care poți să le faci în Rovaniemi — Mulți copii visează să ajungă măcar o dată în Laponia, țara lui Moș Crăciun. Află unde este satul lui Moș Crăciun și care sunt 20 lucruri pe care poți să le faci în Rovaniemi, Finlanda. Bineînțeles, dacă vei merge acolo, vei vedea că ai mult mai multe lucruri de făcut. Descoperă satul natal oficial al lui Moș Crăciun. Este locul unde petrece cea mai mare parte a anului. Aici citește scrisorile trimise de copii din întreaga lume. Construiește jucării alături de elfi și pregătește totul la timp pentru Crăciun!

 Se spune că Moș Crăciun ar locui în Rovaniemi (Finlanda), un loc în care fantezia și realitatea se împletesc. — Laponia, țara lui Moș Crăciun. 20 lucuri pe care poți să le faci în Rovaniemi. — 1. Începe turul vizitând satul lui Moș Crăciun. Este locul în care îl poți întâlni personal în fiecare zi a anului! 2. Oprește la oficiul poștal al lui Moș Craciun și trimite o carte poștală familiei și prietenilor. Elfii vă vor sigila scrisoarea cu un autentic sigiliu al cercului Arctic! 3. Vizitează-l pe Moș Crăciun în biroul său personal. Dar nu rămâne prea mult timp, e foarte ocupat de această dată a anului!

4. Descoperă SantaPark. Este o lume magică în care copiii pot explora Peștera de Crăciun. Pot vedea galeria de gheață, admira o colecție de sculpturi de gheață impresionante. Pot merge chiar merg într-o excursie la fabrica de jucării a lui Santa. 5. Înscrie-te pentru un curs rapid la „Școala Elfilor’ și devin-o unul dintre ajutoarele lui Moș Crăciun! 6. Petrece o noapte la un hotel făcut în întregime din gheață. Te vei simți ca un adevărat eschimos. 7. Și dacă tot ești acolo … Nu rata ocazia de a te relaxa la spa-ul uimitor de gheață!

Mos Craciun cu plete dalbe – Vine Mos Craciun


8. Încearcă mâncarea locală! Principalele ingrediente folosite în bucătăria laponă includ carnea de ren, somonul, peștele proaspăt și fructele de pădure.
9. Mergi într-o excursie cu snowmobilul. 10. Pescuiește la copcă…
11. …și gătește peștele prins la un foc de tabără!
12. Oprește-te să admiri Aurora Boreală, spectacolul incredibil și unic al luminilor. 13. Fă-ți propriile sculpturi de zăpadă! Lăsă-ți creativitatea să zburde!
14. Bucură-te de o plimbare cu sania trasă de ren …


15. … sau experimentează o plimbare într-o sanie trasă de câini Huski! 16. Vizitează Joulukka. Este un parc de distracții de Crăciun (16 km de Rovaniemi), care oferă diverse ateliere și activități, cum ar fi crearea propriilor decorațiuni din turtă dulce. 17. Pune-ți pe o pereche de bocanci sau skiuri… Și pornește într-o expediție pe jos.
18. Dacă ești antrenată, poți alege traseul de drumeții Auttikongas. Are doar 3,5 km lungime!
19. Vizitează Ranua Wildlife Park. Este la aproximativ o oră cu mașina de Rovaniemi și este casa a peste 50 de specii diferite de animale!


20. Nu uita să-ți faci o fotografie cu Moș Crăciun. Pentru a va face o idee mai clară despre ce înseamnă Laponia, țara lui Moș Crăciun, urmărește acest film. Va plăcea întregii familii: Una dintre cele mai mari sărbători din lume este cea a Crăciunului, iar Finlanda este cunoscută ca ţara lui Moş Crăciun. Potrivit tradiţiei, cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, este Sfântul Toma când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie. Astfel, în fiecare an, în fata catedralelor din Finlanda se ridică câte un pom de Crăciun înalt de 30-40 metri, împodobit cu de toate. 

În Ajunul Crăciunului, în Laponia “oraşul-reşedinţă” al lui Moş Crăciun, la ora 12.00, un reprezentant al oraşului proclamă “pacea de Crăciun”. Din acest moment şi până la încheierea sărbătorilor de iarnă, toţi cei care tulbură pacea primesc pedepse dintre cele mai aspre. Acest obicei există de 600 de ani şi se păstrează în întreaga ţară. Tot cu acest prilej se cântă şi imnul naţional, la care participă localnicii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Timp de o săptămână înainte de Crăciun gospodinele fac curăţenie şi pregătesc mâncăruri şi prăjituri speciale, iar bărbaţii merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos. 

În ajun se împodobeşte bradul, iar după-amiaza, finlandezii merg la sauna tradiţională, specifică acestui popor, după care familiile se reunesc la masa festivă şi aşteaptă venirea lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, membrii familiilor merg la mormintele rudelor. Laponia este atractivă şi datorită numeroaselor staţiuni de practicare a sporturilor de iarnă, alături de renumitul centru al sporturilor de iarnă Lahti unde se află şi un muzeul dedicat acestora.

Locuitorii acestei ţări sunt consideraţi cei mai mari iubitori de schi. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi. Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafaţă de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcţia se mândreşte cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiştii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele şi scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să îşi unească destinele.

Laponia un Taram de Poveste pentru cei Mici si cei Mari
Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic

Laponia un Taram de Poveste pentru cei Mici si cei Mari — Cine a spus ca Mos Craciun nu exista, s-a inselat cu siguranta. Sau nu a stiut unde sa il caute. Noi l-am gasit exact la el acasa, in Laponia. Intr-o casuta cu semineu si caldura, inconjurat de reni si spiridusi asteptand scrisorile celor mici sau pe cei ce vor sa-l viziteze. Un taram magic cu peisaje de basm, plimbari cu sania trasa de reni, cadouri personalizate si povesti magice pentru copii. Totusi, Laponia nu este numai raiul copiilor. Adultii vor fi fascinati de frumusetea peisajelor din apropierea Arcticului, iar atunci cand vor ajunge acasa vor avea ce povesti. Sigur nu vor uita asa usor Craciunul petrecut aici.

Uite cateva motive pentru care merita sa vizitezi Laponia: — Descopera coliba lui Mos Craciun — Satul lui Mos Craciun se afla in Rovaniemi. Aici vei gasi un parc de distractii, un muzeu, cafenele, restaurante, jucarii si alte personaje de poveste. Si tot de aici puteti trimite celor de acasa o scrisoare cu stampila Mosului. Nu uitati sa cumparati un suvenir celor dragi si obligatoriu sa surprindeti cele mai spectaculoase momente prin cateva fotografii care sa va aminteasca de clipele magice petrecute aici. Tot aici se afla si parcul tematic al lui Mos Craciun: “Santa Park”, o pestera uriasa sapata adanc intr-o stanca, la 132 de metri adancime.

 Aici va asteapta ajutoarele Mosului, care abia asteapta sa va initieze la cursurile Scolii de Elfi, Craciunita, Spiridusii si multe alte surprize. — Husky Safari — Lasa-te purtat de sania trasa de husky intr-o calatorie plina de aventura cu peisaje de basm! Prietenosii caini ne vor intampina cu bucurie, iar proprietarii ne vor povesti despre obiceiurile cainilor si procedurile de dresaj. E important sa stiti ca husky adora viteza, dar pot fi condusi din haturi.

Safari la ferma de reni — O experienta unica, plina de relaxare. Sania trasa de reni reprezinta un mijloc traditional de plimbare prin padurea acoperita de zapada. Chiar daca renii sunt foarte inceti, avantajul este ca poti admira indelung privelistea alaturi de cei mici. — Vizita la Gradina Zoologica Polara Ranua Wildlife — Este cea mai nordica gradina zoologica din lume unde vei avea posibilitatea sa vezi o varietate de animale din zona arctica in mediul lor natural: ursi polari, reni, caprioare, cerbi, lynx, vulpea artica, bufnita de zapada, bufnita vulture, caini husky si multe altele.

Gradina zoologica Ranua Wildlife Park este un loc cu adevarat magic in timpul iernii, a doua mare atractie pentru familii si copii dupa “Mos Craciun”.Sa speram ca Mosul o sa iti aduca cadoul preferat sau poate chiar o vacanta alaturi de el! — Ce trebuie să știi despre țara lui Moș Crăciun — Una dintre cele mai mari sărbători din lume este cea a Crăciunului, iar Finlanda este cunoscută ca ţara lui Moş Crăciun. Potrivit tradiţiei, cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, este Sfântul Toma când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie.

Astfel, în fiecare an, în fata catedralelor din Finlanda se ridică câte un pom de Crăciun înalt de 30-40 metri, împodobit cu de toate.  În Ajunul Crăciunului, în Laponia “oraşul-reşedinţă” al lui Moş Crăciun, la ora 12.00, un reprezentant al oraşului proclamă “pacea de Crăciun”. Din acest moment şi până la încheierea sărbătorilor de iarnă, toţi cei care tulbură pacea primesc pedepse dintre cele mai aspre. Acest obicei există de 600 de ani şi se păstrează în întreaga ţară. Tot cu acest prilej se cântă şi imnul naţional, la care participă localnicii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare.

Timp de o săptămână înainte de Crăciun gospodinele fac curăţenie şi pregătesc mâncăruri şi prăjituri speciale, iar bărbaţii merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos.  În ajun se împodobeşte bradul, iar după-amiaza, finlandezii merg la sauna tradiţională, specifică acestui popor, după care familiile se reunesc la masa festivă şi aşteaptă venirea lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, membrii familiilor merg la mormintele rudelor. 

Laponia este atractivă şi datorită numeroaselor staţiuni de practicare a sporturilor de iarnă, alături de renumitul centru al sporturilor de iarnă Lahti unde se află şi un muzeul dedicat acestora. Locuitorii acestei ţări sunt consideraţi cei mai mari iubitori de schi. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi. Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafaţă de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcţia se mândreşte cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiştii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele şi scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să îşi unească destinele.

Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic
Laponia, tara lui Mos Craciun,un tărâm magic

Sursa — https://www.helloholidays.ro/blog/laponia-un-taram-de-poveste-pentru-cei-mici-si-cei-mari/

Sursa — https://www.capital.ro/locul-unde-a-luat-nastere-mos-craciun.html

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/Lappland