Istoria Reginei Nefertiti si a Egiptului Antic

Spread the love

Nefertiti. regină a Egiptului din Dinastia a 18-a, „Marea soție” a faraonului Amenhotep al IV-lea, zis și Akhenaten. Ea a domnit aproximativ între 1379-1361 î.Hr., în vremea marii reforme religioase conduse de acest faraon, care a promovat cultul unic al discului solar, Aten. Nefertiti și soțul ei erau cunoscuți pentru o revoluție religioasă, în care se închinau doar unui zeu, Aten sau discul de soare. Cu soțul ei, ea a domnit ceea ce a fost, probabil, cea mai bogată perioadă din istoria egipteană antică. 

 Unii savanți consideră că Nefertiti a condus pe scurt ca Neferneferuaten după moartea soțului ei și înainte de aderarea lui Tutankhamon , deși această identificare este o problemă de dezbatere continuă .Dacă Nefertiti a condus ca faraon, domnia ei a fost marcată de căderea Amarnei și de relocarea capitalei în orașul tradițional Tebe.Nefertiti a avut multe titluri, inclusiv prințesa ereditară ( iryt-p`t ); Marea lăudării (wrt-Hzwt); Lady of Grace (nbt-im3t), Sweet of Love (bnrt-mrwt); Lady of The Two Lands (nbt-t3wy); Soția regelui principal, iubita lui (Hmt-nswt-‘3t mryt.f); Soția Regelui Mare, iubita lui (Hmt-nswt-wrt mryt.f), Lady of All Women (Hnwt-Hmwt-nbwt); și Stăpâna Egiptului de Sus și de Jos (Hnwt-Shm’w-mhw). A fost făcută celebră prin bustul ei , acum în Muzeul Neues din Berlin . Bustul este una dintre cele mai copiate opere ale Egiptului antic . Acesta a fost atribuit sculptorului Thutmose și a fost găsit în atelierul său .

Nefertiti si Akhenaton l-au descoperit pe Dumnezeu cu un secol inaintea lui Moise — In istoria Egiptului, nu există cuplu mai fascinant decat cel al faraonului Akhenaton şi a soţiei sale, Nefertiti, care au trăit în secolul al XIV-lea î.Hr. Ei au devenit personaje emblematice ale civilizaţiei egiptene, aflandu-se la originea unicei schisme profunde pe care a cunoscut-o Egiptul pe parcursul a trei mii de ani de istorie. Detronand atotputernicul cler al clanului zeului Amon pentru a impune un zeu unic, discul solar Aton, Akhenaton a deschis, pentru prima oară în istoria umanităţii, drumul spre monoteism.

Numit iniţial Amenophis, care înseamnă „Amon este mulţumit”, faraonul şi-a luat apoi numele Akhenaton, în traducere, „Cel care îi place lui Aton”, şi şi-a instalat o nouă capitală la Akhetaton, „Orizontul lui Aton” (actualmente situl Tell al-Amarna). — Akhenaton sau Moise? — Noul cult pe care l-a introdus aduce o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte ritualul. Nu mai este vorba de o procesiune, fiindcă nu mai există idoli de „plimbat”. Dar se aduc în continuare ofrande şi se înalţă imnuri. Unul dintre ele, compus chiar de faraon, este de un adevărat lirism.

Reforma religioasă iniţiată de Akhenaton si Nefertiti, paranteză unică în istoria egipteană, a starnit controverse în randul istoricilor, unii dintre ei susţinand că faraonul egiptean este, de fapt, părintele monoteismului, cu un secol înaintea lui Moise, alţii, mai curajoşi, susţinand chiar că el ar fi Moise, cel descris în Biblie.Dar, privite mai de aproape, între religia lui Akhenaton si a lui Moise există diferenţe importante. — Zeul Soare nu putea fi Dumnezeu — Primul monoteist a fost, fără indoială, omul primitiv, dominat de sentimentul vag că în Univers există o forţă superioară care îl depăşeşte.

Pentru prima oară în istoria umanităţii, în Biblie, Dumnezeu este suprem în Univers, total distinct de tot ceea ce există, necreat, absolut.El există dintotdeauna şi, dacă totul ar dispărea într-o zi, şi nu ar rămane decat neant în infinit, Dumnezeu ar rămane. Astfel stand lucrurile, pare surprinzător că Freud, în „Omul Moise şi religia monoteistă” sau recent, autorii cărtii „Secretele Exodului”, pot confunda pe zeii Egiptului cu Dumnezeul lui Moise. Deoarece, chiar dacă Aton este manifestarea unui Spirit, Akhenaton se adresează, de fapt, Soarelui: „cand te ridici la orizont, obscuritatea dispare…

Tu ai creat întinderea cerului, pentru a te ridica în slăvile sale, răsărind în toată splendoarea în zori„.Să nu uităm că cea de-a doua poruncă a lui Moise interzice orice asociere între Dumnezeu şi orice element din Univers.Cei care situează, în Egipt, originea monoteismului evreiesc este clar că se inşală. Nu poate fi vorba de un zeu universal „manifestat în Soare”, care să fi devenit prin intermediul lui Moise, Dumnezeul unui popor, ci dimpotrivă, Dumnezeul personal, tribal, a devenit Dumnezeul umanităţii.

Dumnezeu este al tuturor — În timp ce interesul lui Aton pentru umanitate este selectiv, cu o preferinţă pentru cei bogaţi şi puternici, începand cu faraonul, considerat fiul Soarelui, Dumnezeul biblic se adresează tuturor oamenilor, de la Adam şi Eva, le vorbeşte, si strigă. Dumnezeul adevărat nu este impresionat de splendoarea templelor şi a mormintelor, nici de incantaţii si ofrande, ci cere numai supunere faţă de Lege, care era citită o dată pe an poporului. Această Lege, pe care Pascal o defineşte „cea mai perfectă din lume”, este apropiată de codul lui Hammurabi şi, în general, seamănă cu dreptul cutumiar al Orientului Apropiat antic.

Originalitatea sa constă în faptul că a integrat în Cod nu numai prescripţii religioase, ci mai ales legi morale şi umane fără precedent. Nu se poate imagina un rege israelian vinovat de incest, sau pedofilie, cum s-a întamplat în Egipt. Dacă gandirea biblică are atat de puţine puncte comune cu Egiptul, ar putea fi şi pentru că istoria lui Moise a fost scrisă după şapte sute de ani de la Exod, subliniază unii istorici. O misiune arheologică egipteano-olandeză a descoperit mormantul marelui preot Meri Aton, din timpul domniei faronului Akhenaton si a reginei Nefertiti. Echipa de cercetători a pătruns în cele două încăperi cu pereţii acoperiti de marmură si decorati cu imagini din timpul funeraliilor marelui preot.

Au mai fost descoperite trei blocuri de hieroglife, care indică numele si titlurile defunctului. Mormantul este o nouă şansă pentru a dezlega tainele faraonului care a initiat cea mai curajoasă reformă religioasă. — Familia lui Nerfetiti — Numele lui Nefertiti, egiptean Nfr.t-jy.tj , poate fi tradus ca „Femeia frumoasă a venit”.  Părința lui Nefertiti nu este cunoscută cu certitudine, dar o teorie adesea citată este că ea a fost fiica lui Ay , ulterior să fie faraonă .  O problemă majoră a acestei teorii este că nici Ay, nici soția sa, Tey nu sunt numiți în mod explicit tatăl și mama lui Nefertiti în sursele existente.

De fapt, singura legătură a lui Tey cu ea era că era „asistenta marii regine” Nefertiti, un titlu improbabil pentru mama unei regine.În același timp, nu există surse care să contrazică direct paternitatea lui Ay, care este considerată probabil datorită marii influențe pe care a exercitat-o ​​în timpul vieții lui Nefertiti și după moartea ei.  Pentru a rezolva această problemă, sa propus ca Ay să aibă o altă soție înaintea lui Tey, pe nume Iuy, a cărei existență și legătură cu Ay este sugerată de unele dovezi.  Conform acestei teorii, Nefertiti era fiica lui Ay și Iuy, dar mama ei a murit înainte de a se ridica în funcția de regină, după care Ay s-a căsătorit cu Tey, făcând-o pe mama ei vitregă a lui Nefertiti. Cu toate acestea, această întreagă propunere se bazează pe speculații și conjuctură.

De asemenea, s-a propus ca Nefertiti să fie sora deplină a lui Akhenaten, deși acest lucru este contrazis de titlurile sale care nu includ cele folosite de obicei de fiicele unui faraon.  O altă teorie despre parentalitatea ei care a obținut un anumit sprijin a identificat Nefertiti cu prințesa Mitanni Tadukhipa , bazată parțial pe numele lui Nefertiti („Femeia frumoasă a venit”), care a fost interpretată de unii savanți ca semnificând o origine străină.Cu toate acestea, Tadukhipa era deja căsătorită cu tatăl lui Akhenaten și nu există nicio dovadă pentru niciun motiv pentru care această femeie ar trebui să își modifice numele într-o căsătorie propusă cu Akhenaten sau vreo dovadă dura a unui fundal străin non-egiptean pentru Nefertiti.

Scenele din mormintele nobililor din Amarna menționează sora reginei care este numită Mutbenret (citită anterior ca Mutnodjemet).Datele exacte când Nefertiti s-a căsătorit cu Akhenaten și a devenit Marea Nevastă Regală a regelui sunt incerte. Cele șase fiice ale lor cunoscute (și anii de naștere estimate) au fost .

  • Meritaten : Nu mai târziu de anul 1.
  • Meketaten : Anul 4.
  • Ankhesenpaaten , cunoscută mai târziu sub numele de Ankhesenamun, soția lui Tutankhamon
  • Neferneferuaten Tasherit : Anul 8.
  • Neferneferura : anul 9.
  • Setepenre : anul 11.

Viață Nerfetiti — Nefertiti apare pentru prima dată în scene din Tebe . În mormântul deteriorat ( TT188 ) al majordomului regal Parennefer , noul rege Amenhotep al IV-lea este însoțit de o femeie regală și se consideră că această doamnă este o ilustrare timpurie a lui Nefertiti. Împăratul și regina sunt arătați închinându-i lui Aten . În mormântul vizirului Ramose , Nefertiti este arătat în spatele lui Amenhotep IV în Fereastra Apariției în timpul ceremoniei de recompensă pentru vizir.În primii ani în Tebe, Akhenaten (încă cunoscut sub numele de Amenhotep IV) a avut mai multe temple ridicate la Karnak .

 Una dintre structuri, Conacul Benbenului (hwt-ben-ben), a fost dedicată Nefertiti. Este înfățișată împreună cu fiica sa Meritaten și în unele scene participă și prințesa Meketaten . În scenele găsite pe talatat , Nefertiti apare de aproape două ori mai mult decât soțul ei. I se pare că apare în spatele faraonului său, faraonul, oferind scene în rolul reginei care îi susține soțul, dar este înfățișată și în scene care ar fi fost în mod normal prerogativa regelui. I se arată că lovește inamicul, iar dușmanii captivi îi decorează tronul.

În al patrulea an al domniei sale, Amenhotep al IV-lea a decis să mute capitala în Akhetaten (Amarna modernă). În cel de-al cincilea an, Amenhotep IV și-a schimbat oficial numele în Akhenaten , iar Nefertiti a fost cunoscut ca Neferneferuaten-Nefertiti. Schimbarea numelui a fost un semn al importanței din ce în ce mai mare a cultului lui Aten . Acesta a schimbat religia Egiptului de la o religie politeistă la o religie care poate a fost mai bine descrisă ca monolatrie (reprezentarea unui singur zeu ca obiect de cult) sau henoteism (un singur zeu, care nu este singurul zeu).

Stelae limita de ani 4 și 5 marca limitele noului oraș și sugerează că trecerea la noul oraș de Akhetaten a avut loc în jurul valorii de acel moment. Noul oraș conținea mai multe temple mari în aer liber dedicate Atenului . Nefertiti și familia ei ar fi locuit în Marele Palat Regal din centrul orașului și, eventual, și la Palatul Nordului . Nefertiti și restul familiei regale prezintă un rol proeminent în scenele de la palate și în mormintele nobililor . Stewardul lui Nefertiti în această perioadă era un oficial pe nume Meryre II . El ar fi fost responsabil de conducerea gospodăriei ei.

Inscripțiile din mormintele lui Huya și Meryre II datate anului 12, a 2-a lună din Peret, ziua 8 arată un mare tribut străin. Oamenii din Kharu (nordul) și Kush (sud) sunt arătați care aduc cadouri din aur și obiecte prețioase pentru Akhenaten și Nefertiti. În mormântul lui Meryre II , ispravnicul lui Nefertiti, cuplul regal este arătat așezat într-un chioșc cu cele șase fiice ale lor. Aceasta este una dintre ultimele ori când prințesa Meketaten este arătată în viață.Două reprezentări ale lui Nefertiti care au fost săpate de Flinders Petrie par să-l arate pe Nefertiti în mijlocul unei părți ulterioare a domniei lui Akhenaten „după ce stilul exagerat al primilor ani s-a relaxat oarecum”.  

Una este o mică bucată pe calcar și este o schiță preliminară a lui Nefertiti, care poartă coroana ei înaltă deosebită, cu sculptură începută în jurul gurii, bărbie, ureche și fila coroanei. Un alt cap este un cap mic de incrustare (numărul Petrie Museum UC103) modelat din cuarțit maro-roșiatic, care a fost intenționat clar pentru a se încadra într-o compoziție mai mare.Este posibil ca Meketaten să fi murit în anul 13 sau 14. Nefertiti, Akhenaten și trei prințese sunt arătate jelind-o. Ultima inscripție datată cu numele ei și Akhenaten provine de la o inscripție a clădirii în cariera de calcar de la Dayr Abū Ḥinnis. Acesta datează din anul 16 al domniei regelui și este, de asemenea, ultima inscripție datată cu numele de rege.

Posibilă domnie ca faraon  — Mulți savanți consideră că Nefertiti a avut un rol ridicat de cel al Marii Soții Regale și a fost promovat în co-regentă de către soțul său, faraonul Akhenaten, înainte de moartea sa. Ea este înfățișată în numeroase situri arheologice ca fiind egală cu starea unui rege, trântind pe dușmanii Egiptului, călărind un car și închinându-l pe Aten în maniera unui faraon .  Când numele lui Nefertiti dispare din evidențele istorice, acesta este înlocuit cu cel al unui co-regent pe nume Neferneferuaten , care a devenit un faraon feminin.  

Se pare că Nefertiti, într-o manieră similară cu Faraonul feminin anteriorHatshepsut , și-a asumat regatul sub numele de faraon Neferneferuaten după moartea soțului ei. De asemenea, este posibil ca, într-o manieră similară cu Hatshepsut, Nefertiti să se deghizeze ca bărbat și să-și asume alter-ego-ul masculin al lui Smenkhkare ; în acest caz, ar fi putut să o fi ridicat pe fiica sa Meritaten la rolul de Mare Nevastă Regală.Dacă Nefertiti a condus Egiptul ca faraon, s-a apreciat că ea ar fi încercat controlul pagubelor și ar fi putut reinstala religia egipteană antică și preoții Amun și ar fi crescut Tutankhamun cu zeii tradiționali.Arheologul și egiptolog Dr. 

Zahi Hawass a teoretizat ca Nefertiti a revenit la Teba din Amarna la regula ca Faraon, bazată pe ushabti și alte dovezi feminine faraonului de sex feminin găsite în mormântul lui Tutankamon , precum și dovezi ale dușmanilor Nefertiti lovirea Egiptului care a fost o taxă rezervată la regi.  — Viața nefericită a lui Nefertiti, regina Egiptului Antic — În jurul secolului al IV, lea î.C. faraonul Amenofis a întreprins numeroase reforme, care au transformat societatea egipteană. O bună parte dintre aceste reforme se datorează și reginei Nefertiti, soția faraonului.

Dar, Nefertiti a dispărut din viața publică, însăși faraonul i-a șters numele din istorie, distrugând toate statuile ei. Nefertiti a fost înlocuită de un consilier al faraonului, de enigmatica Semenkare, o persoană tânără, care ar fi putut avea relații amoroase cu faraonul.Nefertiti a încercat să dea o lovitură de stat, planul său a dus la moartea lui Semenkare și a faraonului, după 12 ani de domnie. Nefertiti a încercat să profite de dublul deces pentru a-l declara faraon pe unul din fiii săi, Tutankhamon. Tânărul faraon a abolit monoteismul și a fixat capitala Egiptului la Teba.

Este unanim acceptat că Nefertiti este fiica cea mare a generalului Aya. Numele ei înseamnă ”Frumoasa care, iată, a sosit”. La 16 ani s-a căsătorit cu tânărul său văr Amenofis. La 12 ani s-a urcat pe tron și a fost sub influența reginei-mamă. După eliberarea de această tutelă a inițiat o serie de reforme, printre altele, abolirea politeismului și adorarea unui singur zeu: Athon. Capitala a fost mutată la Amarna.La un an după ce l-a adus pe lume pe viitorul faraon Tutankhamon, a avut loc divorțul dintre Nefertiti și Amenofis al IV-lea.

Nefertiti s-a retras, la vârsta de 30 de ani, într-o fortăreață, până la moartea prin otrăvire a faraonului. Despre Nefertiti nu mai știm mare lucru. În schimb Tutankhamon a devenit faraon la o vârstă fragedă. El a mutat capitala la Teba, rupând legătura cu ”faraonul eretic”. Știm că a murit foarte timpuriu și a fost înhumat în Valea Reginelor. Mormântul lui a fost descoperit în anul 1922, de Howard Carter și lordul Carnavon, unicul mormânt de faraon a rămas neatins până în zilele noastre.În Muzeul Egiptului din Berlin se păstrează bustul lui Nefertiti, descoperit printre dărâmăturile atelierului artistului Tutmes, în prefectă stare.

Decesul lui Nefertiti — Prin anul al 14-lea al domniei lui Akhenaten (1336 î.H) Nefertiti dispare din documentele istorice. După această dată nu se mai vorbește de ea nimic. S-au emis diferite ipoteze în legatură cu soarta ei. Ar fi murit subit în urma unei epidemii ce lovise orașul ori de o altă cauză de moarte naturală. O altă teorie, care presupunea o cădere a ei în dizgrație, este astăzi afirmată, deoarece ștergerile deliberate de pe monumente ale unei regine-soții ale lui Akhenaten sunt astăzi demonstrate referindu-se la regina Kiya. 

Împrejurările dispariției lui Nefertiti sunt așadar pierdute în negura istoriei.„Stela co-regenței ” (aflată la Muzeul Petrie din Londra) o arată, după cum se vede, având statut de coregenta alături de sotul ei, și s-ar putea ca ea a domnit și după moartea sa. Unii cercetatori cred că Nefertiti și-ar fi schimbat numele, mai întâi în Ankhkheperure Neferneferuaten, iar mai apoi în Ankhkheperure Smenkhkare și că ar fi domnit pentru scurtă vreme ca unică suverană, sub acest ultim nume. Ei presupun și că, în calitatea ei de co-regentă și de succesoare a soțului ei, a încercat să ajungă la o reconciliere cu tabăra preoților zeului Amen și a celorlalți tradiționaliști.

Nefertiti ar fi luat măsuri pentru a își pregăti urmașii – fiica, numită de acum înainte Ankhsenamun și fiul ei vitreg Tutankhamon – pentru perioada de după moartea ei. Aceștia ar fi fost educați în spiritul religiei tradiționale a vechilor zei. După această teorie, după doi ani de domnie, lui Neferneferuaten i-a urmat pe tron Tutankhamon. În februarie 2010 au fost publicate rezultatele unor teste DNA care au confirmat ca Tutankhamon era fiul lui Akhenaten. Tutankhamon era căsătorit cu fiica lui Nefertiti, Ankhesenpaaten. Noua pereche regală era tânără și neexperimentată, după toate estimările de vârstă făcute.

Ankhesenpaaten era însărcinată cu doi feți feminini prematuri care s-au născut morți și ale căror mumii au fost găsite de Howard Carter în mormântul lui Tutankhamon. După unele teorii, Nefertiti ar fi fost, totuși, încă în viață și ar fi avut o influență asupra tânărului cuplu regal. Daca era așa, această influență și probabil și viața lui Nefertiti s-au încheiat în al treilea an de domnie a lui Tutankhamon (1331 î.H.). În acel an Tutankhaten și-a schimbat numele în Tutankhamon. Ceea a dovedit întoarcerea sa la cultul oficial tradițional al lui Amon.

El a părăsit și Akhetaten (Amarna) pentru a se întoarce în vechea capitală Waset (Teba).Așa cum indică și identificările diverse dintre Tadukhipa, Nefertiti, Smenkhkare și Kiya, documentarea vremii și vieților lor e în mare măsură incompletă. Și în ceea ce privește locul, rămas necunoscut, în care a fost înmormântată Nefertiti, s-au elaborat numeroase ipoteze. Viitoare descoperiri arheologice și cercetări istorice vor conduce, poate, la noi teorii în legătură cu Nefertiti și dispariția ei precipitată din scena publică.

Teorii vechi — Teoriile egiptologice anterioare anului 2012 credeau că Nefertiti a dispărut din palmaresul istoric din jurul anului 12 al domniei lui Akhenaten, fără să mai vorbească despre ea. Cauzele conjecturate includeau vătămări, o ciumă care străbătea orașul și o cauză naturală. Această teorie s-a bazat pe descoperirea mai multor fragmente ushabti înscrise pentru Nefertiti (acum localizate în Luvru și Muzeul Brooklyn).O teorie anterioară conform căreia ea a căzut în dizgrație a fost discreditată când s-a arătat că ștergerea deliberată a monumentelor aparținând unei regine din Akhenaten se referea la Kiya.

În timpul domniei lui Akhenaten (și poate după), Nefertiti s-a bucurat de o putere fără precedent. Până la cel de-al doisprezecelea an al domniei sale, există dovezi că ea ar fi putut fi ridicată la statutul de co-regent:  egală cu statutul faraonului, așa cum poate fi descrisă pe stela Coregency .Este posibil ca Nefertiti să fie conducătorul numit Neferneferuaten . Unii teoreticieni cred că Nefertiti era încă în viață și deținea influența asupra tinerilor regali. Dacă acesta este cazul, acea influență și, probabil, propria viață a lui Nefertiti s-ar fi încheiat până la anul 3 al domniei lui Tutankhaten (1331 î.Hr.).

 În acel an, Tutankhaten și-a schimbat numele în Tutankhamon. Aceasta este o dovadă a întoarcerii sale la închinarea oficială a lui Amun și a abandonului lui Amarna pentru a întoarce capitala în Tebe. Teorii noi — În 2012, a fost anunțată descoperirea unei inscripții datată anului 16, luna 3 a lui Akhet , ziua 15 a domniei lui Akhenaten. A fost descoperită în Quarry 320 în cea mai mare wadi a carierei de calcar de la Dayr Abū Ḥinnis.  Inscripția de cinci linii, scrisă cu ocru roșu, menționează prezența „Marii soții regale, iubitului Său, amantei celor două țări, Neferneferuaten Nefertiti”. 

 Ultima linie a inscripției se referă la lucrările de construcție în curs de desfășurare sub autoritatea scribului regelui Penthu pe Templul Atenului Mic din Amarna.  Van der Perre subliniază că: — Această inscripție oferă dovezi incontestabile că atât Akhenaten, cât și Nefertiti erau încă în viață în cel de-al 16-lea an al domniei lui [Akhenaten] și, mai important, că dețineau încă aceleași poziții ca la începutul domniei lor. Acest lucru face necesară regândirea ultimilor ani ai Perioadei Amarna.Aceasta înseamnă că Nefertiti a fost în viață în cel de-al doilea până în ultimul an al domniei lui Akhenaten și demonstrează că Akhenaten a mai domnit singur, cu soția sa de partea sa. 

Prin urmare, regula faraonului feminin Amarna, cunoscut sub numele de Neferneferuaten, trebuie plasată între moartea lui Akhenaten și aderarea la Tutankhamon . Acest faraon feminin a folosit epitetul „Eficient pentru soțul ei” într-unul dintre cartușele sale ceea ce înseamnă că a fost fie Nefertiti, fie fiica sa Meritaten (care era căsătorită cu regele Smenkhkare ). — Înmormântare  lui Nefertiti, regina Egiptului Antic — Înmormântarea lui Nefertiti a fost destinată să fie făcută în Mormântul Regal, așa cum este prevăzut în Stele Boundary . Este posibil ca anexa neterminată a Mormântului Regal să fie destinată utilizării ei. 

Cu toate acestea, având în vedere că Akhenaten pare să fi decedat, este foarte puțin probabil să fi fost înmormântat acolo. Se știe că un shabti a fost făcut pentru ea.  Mormântul neterminat 29, care ar fi avut dimensiuni foarte similare cu Mormântul Regal dacă s-ar fi terminat, este cel mai probabil candidat la un mormânt început pentru utilizarea exclusivă a lui Nefertiti.  Având în vedere că îi lipsește o cameră de înmormântare, nici ea nu a fost intervenită acolo.În 2015, arheologul englez Nicholas Reeves a anunțat că a descoperit dovezi în scanări de înaltă rezoluție ale mormântului lui Tutankhamon, „indicații ale a două uși necunoscute anterior, una aflată într-un perete despărțitor mai mare și ambele aparent neatinse încă din antichitate …

Spre nord [acolo] pare a fi semnalată o continuare a mormântului KV62 , iar în aceste adâncuri neîncadrate se află o îngrădire regală anterioară – cea a lui Nefertiti însăși. Scanările radar efectuate în noiembrie 2015 de către expertul radar japonez Hirokatsu Watanabe păreau să confirme teoria lui Reeves potrivit căreia existau goluri în spatele zidurilor nordice și vestice ale camerei de înmormântare a lui Tutankhamun.O a doua scanare radar nu a putut reproduce rezultatele lui Watanabe. O a treia scanare radar a eliminat posibilitatea existenței unor camere ascunse.  Rezultatele pozitive ale primei scanări GPR au fost probabil rezultatul unor reflexe „fantomă” ale semnalului de pe pereți.

În 1898, arheologul francez Victor Loret a găsit două mumii feminine printre cele ascunse în mormântul lui Amenhotep II din KV35 din Valea Regilor . Aceste două mumii, cunoscute sub numele de „ Bătrâna Doamnă ” și „ Tânăra Doamnă ”, au fost identificate ca fiind probabil candidații rămășiței ei.Un articol din revista KMT din 2001 a sugerat că Bătrâna Doamnă poate fi trupul lui Nefertiti.S-a susținut că dovezile sugerează că mumia este în jurul vârstei de treizeci de ani sau la începutul anilor patruzeci, vârsta de moarte a lui Nefertiti. 

Mai multe dovezi care să sprijine această identificare au fost că dinții mumiei arată ca cea a unei vârste de moarte a lui Nefertiti, între 29 și 38 de ani. De asemenea, busturile neterminate ale lui Nefertiti par să semene cu chipul mumiei, deși alte sugestii au inclus Ankhesenamun .Cu toate acestea, în cele din urmă s-a arătat că „Bătrâna Doamnă” este de fapt regina Tiye , mama lui Akhenaten . O încuietoare de păr găsită într-o sicriu cu o inscripție numită Regina Tiye s-a dovedit a fi o potrivire aproape perfectă cu părul „Doamnei în vârstă”.  Analiza ADN a dezvăluit că era fiica lui Yuya și Thuya , care erau părinții reginei Tiye , declarând-o astfel ca Nefertiti.

Doamna cea mai tânără Nefertiti, regina Egiptului Antic — La 9 iunie 2003, arheologul Joann Fletcher , un specialist în părul străvechi de la Universitatea din York din Anglia, a anunțat că mumia lui Nefertiti ar fi fost doamna mai tânără. Fletcher a sugerat că Nefertiti era faraonul Smenkhkare. Unii egiptologi susțin această părere, deși majoritatea consideră că Smenkhkare a fost o persoană separată. Fletcher a condus o expediție finanțată de Discovery Channel pentru a examina ceea ce credeau că ar fi fost muma lui Nefertiti. 

Cu toate acestea, o cercetătoare independentă, Marianne Luban, a sugerat anterior că KV35 Younger Lady ar putea fi Nefertiti într-un articol online, „Avem muma Nefertitilor?” publicat în 1999. Echipa a susținut că mumia pe care au examinat-o a fost deteriorată într-un mod care sugerează că trupul a fost desecat în mod deliberat în antichitate. Tehnicile de mumificare, cum ar fi utilizarea lichidului de îmbălsămare și prezența unui creier intact , au sugerat o mumie regală din dinastia a XVIII-a. Alte elemente pe care echipa le-a folosit pentru a-și susține teoria au fost vârsta corpului, prezența mărgelelor neferice încorporate și o perucă cu un stil rar purtat de Nefertiti. 

Aceștia au mai susținut că brațul mumiei a fost inițial îndoit în poziția rezervată faraonilor, dar ulterior a fost smuls și înlocuit cu un alt braț în poziție normală. Majoritatea egiptologilor, printre care Kent Weeks și Peter Lacovara , resping , în general, afirmațiile lui Fletcher ca fiind nefondate. Ei spun că mumiile antice sunt aproape imposibil de identificat ca o anumită persoană fără ADN. Deoarece corpurile părinților sau copiilor lui Nefertiti nu au fost niciodată identificate, identificarea ei concludentă este imposibilă.

 Orice dovezi circumstanțiale, cum ar fi coafura și poziția brațului, nu sunt suficient de fiabile pentru a identifica o singură persoană istorică specifică. Cauza pagubelor mumiei nu poate fi decât speculată, iar presupusa răzbunare este o teorie nesoluționată. Brațele îndoite, contrar afirmațiilor lui Fletcher, nu erau rezervate faraonilor; aceasta a fost folosită și pentru alți membri ai familiei regale. Peruca găsită în apropierea mumiei este de origine necunoscută și nu poate fi legată definitiv de corpul respectiv. În cele din urmă, dinastia 18 a fost una dintre cele mai mari și mai prospere dinastii ale Egiptului antic. 

O mumie regală de sex feminin ar putea fi oricare dintre o sută de soții regale sau fiice din cei peste 200 de ani de pe tronul dinastiei 18.În plus, a existat controverse atât în ​​ceea ce privește vârsta, cât și sexul mumiei. Pe 12 iunie 2003, arheologul egiptean Zahi Hawass , șeful Consiliului Suprem pentru Antichități din Egipt , a respins și el cererea, invocând dovezi insuficiente. La 30 august 2003, Reuters a citat-o ​​în continuare pe Hawass: „Sunt sigur că această mumie nu este o femeie”, iar „dr. Fletcher a încălcat regulile și, prin urmare, cel puțin până când am analizat situația cu universitatea ei, trebuie să să li se interzică să lucreze în Egipt.

Într-un efort de cercetare mai recent condus de Hawass, mumia a fost supusă analizei CT și analizei ADN . Cercetătorii au concluzionat că este mama biologică a lui Tutankhamon, o fiică fără nume a lui Amenhotep III și Tiye , nu a lui Nefertiti.  Fragmente de os spulberat au fost găsite în sinus. Teoria conform căreia deteriorarea părții stângi a feței a fost cauzată post-mumificare a fost respinsă, deoarece ambalajele nedeteriorate au fost plasate peste partea afectată. Brațul îndoit înaintat în apropierea mumiei, care i s-a propus că i-a aparținut, s-a dovedit definitiv că nu aparține de fapt doamnei tinere.

Litere hitite — Un document a fost găsit în antica capitală hitită a lui Hattusa care datează din perioada Amarna; așa-numitele „fapte“ ale Suppiluliuma I . Conducătorul hitit primește o scrisoare de la regina egipteană, în timp ce se afla în asediu pe Karkemiș . Scrisoarea scrie: – Soțul meu a murit și nu am niciun fiu. Ei spun despre tine că ai mulți fii. Poți să-mi dai unul dintre fiii tăi să devin soțul meu. Nu aș dori să ia unul dintre subiecții mei ca soț … îmi este frică.Această propunere este considerată extraordinară, întrucât femeile regale din Noul Regat nu s-au căsătorit niciodată cu regalitate străină. 

 Suppiluliuma Am fost surprins și am exclamat curtenilor săi: — Nu mi s-a întâmplat nimic în felul acesta în toată viața mea! Înțeles, era îngrijorat și avea un trimis să investigheze situația, dar făcând acest lucru, el a ratat șansa de a aduce Egiptul în imperiul său. În cele din urmă, a trimis pe unul dintre fiii săi, Zannanza , dar prințul a murit, probabil ucis, în drum.Identitatea reginei care a scris scrisoarea este incertă. Ea este numită Dakhamunzu în analele hititilor , o posibilă traducere a titlului egiptean Tahemetnesu (Soția regelui). 

 Posibilii candidați sunt Nefertiti, Meritaten ,  și Ankhesenamun . Ankhesenamun părea probabil o dată întrucât nu existau candidați la tron ​​la moartea soțului ei, Tutankhamun, în timp ce Akhenaten a avut cel puțin doi succesori legitimi, dar aceasta s-a bazat pe o domnie de 27 de ani pentru ultimul faraon din 18 dinastie din Horemhebcare acum este acceptat să fi avut o domnie mai scurtă de numai 14 ani. Acest lucru face ca regele egiptean decedat să pară Akhenaten în loc de Tutankhamon.Mai mult, sintagma privind căsătoria cu „unul dintre subiecții mei” (tradusă de unii drept „slujitori”) este, fie, o referire la Marele Vizir Ay sau un membru secundar al liniei familiei regale egiptene. Întrucât Nefertiti a fost înfățișată ca fiind la fel de puternică ca soțul ei în monumentele oficiale care loveau pe dușmanii Egiptului, ea ar putea fi Dakhamunzu în corespondența Amarna, după cum crede Nicolae Reeves.

Sursa — https://cursulistoriei.webnode.ro/nefertiti/

Sursa — https://wordpress.com/post/asema.home.blog/42620