Istoria dezvoltării produselor sculptate în bambus

Spread the love

Artizanatul produselor din bambus este acela de a indica produsul realizat din bambus ca materie primă, pe lângă tocatorul pe care îl folosește zilnic, maceta pentru curatat si taiat bambusul pentru popularitatea lemnului de mobila de bambus din ultimii ani, cioplirea de bambus pentru artizanat , sculptat ,bambusul este folosit si in medicina chineza cat si in alimentatie. În cele mai vechi timpuri, pe câmpiile centrale ale Chinei, zonele nordice nu cresc bambus, astfel încât se foloseau oasele animalelor pentru a scrie, sudul este bogat în bambus, va semna sau personaje gravate pe bambus.

Dar recipientele din bambus sunt greu de păstrat, nu la fel de bune ca oase de animale. Așadar, după multă vreme, suntem încă norocoși să vedem rămășițele inscripțiilor oselor ale oracolului dinastiei shang, dar este greu să vedem sculpturile din bambus din acea vreme. Cu toate acestea, potrivit documentelor din literatura antică , originea artei de cioplire a bambusului chinez a apărut înaintea dinastiei shang, care este dincolo de orice îndoială.China este prima țară din lume care folosește produse din bambus. Prelucrarea produselor din bambus constă în principal din țesutul din bambus și sculptura din bambus.

Țesutul din bambus este prelucrarea bambusului în benzi țesute sau bucăți de bambus înainte de țesut. Iar tehnologia de prelucrare a sculpturii din bambus este mai profesională, din cele mai vechi timpuri ca un fel de artă pentru a apreciere. Ca urmare a oamenilor în căutare de calitate, bambusul face ca meșteșugurile să nu fie folosite, de asemenea, pentru a face coș de bambus și coș doar, lampa de podea în podoaba contemporană pentru gospodărie, lampă de birou, valiza , de asemenea, din bambus se face multe meșteșuguri ,lucruri frumoase și practice.

Istoria dezvoltării produselor sculptate în bambus

China este iubită pentru padurile de bambus din cele mai vechi timpuri. China este prima țară din lume care a studiat, cultivat și utilizat bambus. Bambusul și prunul, orhideea, crizantema este cunoscută sub numele de patru gentlemani, cu ecranul lunii eoliene, reputația vieții naturale și nelimitate este cunoscută și pentru toți.Su dongpo a spus „Eu aș prefera să mănânc fără carne decât să trăiesc fără bambus. Nici o carne nu face un om subțire, niciun bambus nu face un om vulgar. Un bărbat subțire poate fi gras, dar un om vulgar nu poate fi vindecat.”

Limbă simplă, arătând că lungul spiritul cultural a pătruns în măduva savanților. Bambusul „jin jie”, reprezintă integritatea morală nestăpânită; „golul” său, reprezintă mintea smerită, „subțire”, reprezintă poetul transcendent și liber de vulgaritate. Prin urmare, bambusul are un statut ridicat în ochii literaturilor.

Sculptură în bambus in China —  Statutul clasei de artizan a crescut odată cu progresul social și economic. Pe la mijlocul orașului Ming, sub domniile Zhengde (1501-1521) și Jiajing (1522-1565), diferite școli de arte sculpturale au apărut și s-au stabilit în Wuzhong (吳中, Soochow sau Suzhou 蘇州, provincia Jiangsu) și în vecinătățile sale. În târziu Ming, Jinling (金陵, Nanking sau Nanjing 南京) și Jiading (嘉定), ambele în provincia Jiangsu, au fost două regiuni cheie cu activități de cioplire a bambusului. Până la timpul dinastiei Qing (1644-1911), Jinling și-a pierdut încet-încet marginea, în timp ce Jiading a continuat cu moștenirea celor Trei Zhu (Zhu He 朱 鶴, Zhu Ying 朱 纓, Zhu Zhizheng 朱 稚 征) pentru generație după generație . 

Sculptura în bambus a devenit specialitatea locală și ambarcațiunea de bază a Jiading.  În jurul târziu-Ming și începutul Qing-ului, cioplitorii de bambus Jiading au început să combine reliefuri înalte și joase pentru a da soiuri și contraste. Aptitudinile au devenit din ce în ce mai sofisticate în timp. Nivelurile de adâncimi diferite în proeminență au crescut de la inițial doar una simplă sau două până la „adânc și puțin adânc în total cinci sau șase grade diferite (窪 隆 淺深 可 五 六層)”, până la începutul domniei Kangxi din Qing. Jiading-ul din perioada timpurie-Qing a fost liderul, deși nu a fost singura regiune pentru cele mai bune sculpturi în bambus. 

În afara Jiading-ului, au existat persoane consacrate artei, dar contribuțiile lor au rămas personale, formând o practică locală comună și nici nu s-au răspândit dincolo. Târziu-Qing a continuat cu dezvoltarea începută la mijlocul Qing a aplicării stilului antic de inscripții din bronz la arta sculptării în bambus. Pe lângă cioplirea pe bambus, artizanii provinciei Fujian în timpul domniei Qianlong (1736-1795) erau bine cunoscuți pentru tehnica lor unică de galben de bambus (also, denumită și „aplicație de bambus”), și anume, folosind interiorul bambusului piele pentru ornamentarea produselor sau a altor obiecte. 

Unele dintre lucrările lor au fost onorate ca tribut local pentru împărat atunci când se afla în excursii de inspecție în regiunea Jiangnan (sudul râului Yangtze) și a obținut aprobarea regală. Până la sfârșitul domniei Qianlong, obiectele galbene de bambus fuseseră incluse în cadourile statului în scop diplomatic; tehnica în sine s-a răspândit și de la locul său de origine în Shanghang (上杭), Fujian (福建), până la Shaoyang (邵陽), Hunan (then), apoi într-un sens giratoriu ajungând spre vest la Jiangan (江 安), Sichuan (四川), apoi în cele din urmă Jiading (嘉定), Jiangsu (江蘇) spre est.

Istoria plantelor de bambus — Existența fabricii de bambus din provincia Zhejiang din China datează de mai mult de 7.000 de ani, potrivit datelor din această perioadă. Cu toate acestea, bambusul a fost indigen în China din vremurile preistorice. Pe lângă frumusețea naturală a acesteia, ca și o plantă interioară și exterioară, bambusul are o multitudine de utilizări care au făcut-o favorită la nivel mondial. – Istoria timpurie – Cu mai mult de 5000 de ani în urmă, casele de copaci din China au fost construite din bambus, precizând rolul important pe care bambusul l-ar juca în cele din urmă în industria construcțiilor.

Înregistrările arată, de asemenea, utilizarea bambusului pentru a face hârtie și cărți în timpul dinastiei Han (206 î.H. până la 221). Din timpul dinastiei Ming (1368-1644), chinezii făceau așternuturi și podele din bambus. – Soiurile – China a finalizat o clasificare a mai mult de 60 de soiuri de bambus în timpul dinastiei Chin (265-420). Bamboo este cea mai rapidă plantă din lume și există aproximativ 1500 de specii cunoscute. Un avantaj major al bambusului este capacitatea sa de regenerare după ce a fost tăiat, ceea ce asigură o abundență continuă de aprovizionare.

În timp ce bambusul este indigen în China, acesta nu este nativ în Canada, Europa, Antarctica sau Asia de Vest. – Utilizarea medicinala, cat si in bucataria Chineza – De-a lungul secolelor și încă astăzi, fiecare parte a plantei de bambus servește un scop în medicina tradițională chineză și în bucătăria. Frunzele de bambus calmează căldura corporală și flegma, în timp ce rădăcina stimulează energiile vitale, iar sucul se crede că vindecă astmul. Se crede, de asemenea, că antioxidanții conținute în bambus pot ajuta organismul să lupte împotriva cancerului. Lăstarii de bambus, care au un conținut ridicat de fibre și potasiu, rămân ingrediente populare în bucătăria chineză.

Totodata si ursii panda se hranesc cu bambus.Bamboo este mâncarea de bază a celor mai cunoscute pandas gigant din China despre care se crede că au prăbușit mai întâi pământul între doi și trei milioane de ani în urmă. Existența lor nu era cunoscută în lumea occidentală până când comercianții din secolul al XIX-lea s-au dus în China. Pandele sunt numite și „urși de bambus” și mănâncă fiecare parte a plantei de bambus, în conformitate cu dieta lor vegetariană de până la 85 de kilograme de bambus zilnic.

– Cercetătorul Anna Lewington scrie în publicația din 1990, „Plante pentru oameni”, că există mai mult de 1.000 de produse diferite fabricate din bambus. Probabil una dintre cele mai puțin cunoscute este vinul de bambus, creat în Tanzania din specii de bambus de vin numit Oxytenanthera braunii. Bamboo este de asemenea folosit pentru a face arcuri, săgeți și săbii pentru arta marțială japoneză de kendo. În Peru, Bolivia și Ecuador, meșteșugari de moda instrumente muzicale, cum ar fi fluiere și panpipes de la bambus nativ.

În orașele asiatice, cum ar fi Hong Kong și Macau, poliamida de bambus a fost odată alegerea predominantă în schele pentru construcția de clădiri. În Hiroshima, Japonia, a fost bambusul care a returnat peisajul în verdeață după explozia atomică din 1945.În 1979, admiratorii de bambus au format Societatea Americană de Bambus. Astăzi, site-ul societății oferă o multitudine de informații despre utilizarea, îngrijirea și propagarea bambusului – și oportunitatea de a se alătura.

Istoria plantelor de bambus
Istoria dezvoltării produselor sculptate în bambus

Sursa – http://www.chinaonlinemuseum.com/carving-bamboo.php

Sursa – http://m.ro.msemballage.com/info/the-development-history-of-bamboo-products-42642102.html

Sursa – https://ro.philgardent.com/81160-history-bamboo-plants