Icoane Sfinte cu Maica Domnului si Domnul Iisus Hristos din Aur,Argint si Pietre Pretioase.

Spread the love

Icoane Sfinte cu Maica Domnului si Domnul Iisus Hristos din Aur,Argint si Pietre Pretioase.

Icoana Maica Domnului cu pruncul

Tip de utilizare  Birou/Perete  este prevazuta cu un sistem  de sprijin cu picior. Rama este realizata din lemn

Dimensiuni 25 X 20 cm

Icoanele Maicii Domnului

Locul pe care Biserica i-l recunoaste Maicii Domnului, in dogma si viata liturgica, dar si in inimile credinciosilor este atat de important, incat icoanele inchinate Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sunt nenumarate. Acest lucru explica nu numai numarul impresionant al acestor icoane, ci si marea lor varietate.

Nu ne propunem aici sa cercetam toate icoanele Maicii Domnului ci, inainte de a ne opri cu mai multa atentie asupra uneia, dorim sa amintim cateva din cele mai des intalnite, atat ca punct de reper, cat si pentru a arata varietatea aspectelor sub care sunt infatisate.

Maica Domnului indrumatoarea -„Odighitria”

Istoric

Pictata de Sfantul Luca, Fecioara insasi ar fi atestat exactitatea asemanarii si ar fi asigurat de ocrotirea sa pe cei care i se inchina. Cumnata imparatului Teodosie II a gasit aceasta icoana la inceputul secolului al V-lea la Ierusalim si a trimis-o in capitala Imperiului. Zidita in Manastirea Pantocratorului, icoana a scapat de furia iconoclastilor. Ocrotitoare a Constantinopolului, atunci cand orasul era asediat, icoana era dusa pe metereze.

Descriere

Artistul trateaza tema dupa un canon strict. Pe bratul stang, Fecioara poarta Pruncul. Cu mana dreapta, arata spre El: ea Il infatiseaza oamenilor pe imparatul lumii. Pe maforionul rosu al Mariei se vad trei stele – pe frunte si pe umerii Sai – simboluri ale Pururea Fecioriei: inainte, in timpul si dupa Nastere.

Pe chipul Mariei, ochii mari si migdalati, cu orbitele intunecate, exprima o anumita melancolie. Privirea, indreptata catre privitor, se pierde in departare. Potrivit canoanelor chipului, nasul este drept si ingust, urechile imperceptibile si buzele subtiri.

Chipul Pruncului este deja cel al Domnului, cu fruntea mare si cu sprancenele accentuate, care dau fermitate privirii. Pruncul priveste spre maica Sa sau, mai adesea, spre privitor. Cu mana dreapta binecuvanteaza, cu cealalta tine rotulusul Scripturii, simbol al Evangheliei pe care a venit sa o vesteasca. Pe aureola Pruncului, crucea este inscrisa ca pe icoanele Pantocratorului.

Trebuie adaugata aici tema „Maicii Domnului a Patimilor”, care este o combinatie intre „Maica Domnului indrumatoarea” si „Maica Domnului Mangaietoarea”: Pruncul este intors catre un inger care duce crucea, in timp ce un altul duce buretele si sulita.

Maica Domnului alaptand -„Galaktotrophusa”

Istoric

Aceste imagini apar foarte de timpuriu in arta crestina. Se regasesc la copti, in manastirea lui Ieremia de la Sakkara si in bisericile si capelele din Bauit. In Egipt a fost infatisata pentru prima oara Maica Domnului alaptand Pruncul, sub influenta cultului lui Isis, care era inca foarte prezent la sfarsitul secolului al V-lea. Caracterul prea naturalist si prea uman a facut ca acest tip de icoane sa fie dat uitarii. Cu toate acestea, tema a fost reluata in secolul al XVI-lea si o regasim in Grecia si in Rusia.

In Apus, in special pictura italiana, umanizand istoria mantuirii, a preluat tema Maicii Domnului alaptandu-si Pruncul, aceasta devenind una din temele preferate ale iconografiei mariale.

Descriere

Tema iconografica s-a inspirat din Evanghelia lui Luca: Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care I-ai supt” (Lc. 11, 27). Mana dreapta a Mariei ii da sanul Pruncului, pe Care-L tine cu mana stanga. Copilul tine mana Maicii Sale cu mana Sa stanga, in timp ce cu dreapta binecuvanteaza. Cu toata tema tratata, nu ne aflam in fata unui „copilas”, ci in fata Domnului. Icoana pastreaza intregul caracter divino-uman.

Maica Domnului cu Pruncul pe genunchi -„Platytera”

Maica Domnului este asezata pe tron, cu Pruncul pe genunchi, intr-o atitudine solemna si plina de noblete. Hristos este zugravit cu culori luminoase, stralucind de maretia Domnului. El ridica mana dreapta binecuvantand, iar in mana stanga, asezata pe piciorul stang, tine rotulusul Scripturilor.

Maica Domnului a Semnului

Hristos apare in medalion, pe pieptul Maicii Sale. Variantele apusene il arata pe Prunc in sanul Mariei, dar El pare mai degraba un prunc aflat inca in pantecele Maicii Sale. Ori, in icoana noastra, Hristosul din medalion este chiar Domnul, cu fruntea larga, plina de intelepciunea dumnezeiasca, facand deja gestul binecuvantarii. Aceasta icoana infatiseaza vedenia lui Isaia, 7, 14: „Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele Lui Emanuel”.

Cateodata, arhanghelii Mihail si Gavriil o inconjoara pe Sfanta Fecioara. Centrul icoanei ramane Hristos care este si care vine, desi icoana este numita „Maica Domnului a Semnului”.

Icoana Maicii Domnului „Izvorul vietii – „Balukliotissa”

Istoric

Numele vine de la manastirea Baluldi, de pe coasta apuseana a Istanbulului. Legenda ne spune ca un calugar din aceasta manastire tocmai prajise niste pesti dintr-un vas, cand i s-a spus ca orasul fusese cucerit de turci. El a raspuns ca mai curand ar crede ca acesti pesti ar invia; si atunci pestii au sarit din tigaie si, plini de viata, au inceput sa inoate in vas. Dar erau rosii pe o parte si negri pe cealalta, pentru ca fusesera pe jumatate prajiti (dupa cum le explica monahii de astazi strainilor care viziteaza manastirea).

Descriere

Icoana corespunde acestui verset din imnele mariale: Bucura-te, izvorule al bucuriei celei neincetate; Bucura-te, suvoi al frumusetii celei negraite, Bucura-te, izgonitoare a tuturor bolilor.