Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator

Spread the love

Icoana Maicii Domnului numita „Gherontissa”, adica „Stareta”, este o icoana facatoare de minuni aflata in Manastirea Pantocrator, Sfantul Munte Athos. Icoana este praznuita anual, in data de 2 decembrie (si 4 aprilie), cand parintii savarsesc indelungata si minunata priveghere.Manastirea Pantocrator se afla in partea de nord-est a Sfantului Munte, langa Manastirea Stavronikita, fiind a saptea in ordinea ierarhica a manastirilor athonite. Manastirea a fost intemeiata intre anii 1357-1363, de catre Alexie Stratopedarhul si de catre Ioan Primikerios, amandoi fiind inmormantati in manastire.

Peste ceva vreme, datorita unui cutremur puternic, manastirea a ramas pustie. Banul valah Gavril, din Tara Romaneasca, dimpreuna cu alti boieri crestini au refacut-o, au zugravit-o si au impodobit-o frumos. Aci a vietuit, pentru o vreme, si Sfantul Paisie Velicicovski (+ 1794), reorganizatorul vietei monahale din Moldova.Copii ale acestei sfinte icoane se afla si in alte biserici ortodoxe din lume. Astfel, o frumoasa copie a icoanei Maicii Domnului „Gherontissa” se afla in Sfantul Altar, in Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Lavra Poceaev. Cu binecuvantarea Arhiepiscopului Modest de Volynsk si Zhitomir, preotii slujitori, mai inainte de a incepe savarsirea sfintelor slujbe, iau binecuvantare de la Maica Domnului.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator — Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Stareţa” se află în Sfânta Mănăstire Pantocrator din Sfântul Munte şi este cea mai importantă icoană a Mănăstirii. – Istoria ei are rădăcini adânci, din moment ce tradiţia menţionează că ea este un dar făcut Mănăstirii Pantocrator de către împăratul bizantin Alexie I Comnen. Reprezintă o copie a icoanei în mozaic a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Grabnic Ascultătoare”, care se găsea în Sfânta Mănăstire Pantocrator din Constantinopol, construită de către acelaşi împărat.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator

Este singura icoană portabilă care reprezintă pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu întreagă şi în poziţie de rugăciune.Icoana a dobândit Denumirea de „Stareţă” mai târziu, după o minune deosebită a Născătoarei de Dumnezeu. Locul ei iniţial era în Sfântul Altar, în spatele Sfintei Mese. Aşadar, în timp ce icoana se afla încă în acel loc, trăia un stareţ foarte virtuos, dar înaintat în vârstă şi muribund din cauza unei boli. El şi-a cunoscut sfârşitul prin descoperire dumnezeiască şi a dorit să se împărtăşească cu preacuratele şi făcătoarele de viaţă Taine ale Domnului nostru.

De aceea, el l-a şi rugat pe ieromonahul de rând, care slujea în acea zi, să termine mai repede Dumnezeiasca Liturghie. Însă ieromonahul nu s-a supus imediat dorinţei stareţului şi a continuat să slujească încet. În felul acesta, a fost nevoită să intervină însăşi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a schimba dispoziţia preotului slujitor. S-a auzit, prin urmare, deodată vocea ei din icoană, care i-a poruncit în repetate rânduri să termine cât mai repede Dumnezeiasca Liturghie, încât să apuce stareţul să se împărtăşească. Aşa s-a şi petrecut.

De îndată ce s-a împărtăşit stareţul, a adormit; de atunci i-au dat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi icoanei sale denumirea de Stareţa, datorită strânsei sale legături cu stareţul. După acest fapt, icoana a fost mutată şi aşezată în afara Sfântului Altar, pe coloana stângă a naosului central, unde se află până astăzi, pentru ca pelerinii să i se poată închina. Icoana are înălțimea de 196 centimetri si lățimea de 76 centimetri. Ferecătura de argint, lucrare de o înaltă artă, a fost realizată în urma dorinţei Preasfintei Născătoare, cu cheltuiala unei femei bogate din Constantinopol.

Vasul mare de lut pentru păstrarea uleiului, reprezentat pe acoperământ, a fost realizat spre aducerea aminte a minunii pe care a făcut-o Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în secolul al XVII-lea, într-o vreme în care Mănăstirea nu mai avea deloc untdelemn.Icoana a fost aşezată într-un proschinitar de marmură, lucrat cu măiestrie, făcut cu cheltuiala şi grija Părintelui Teofil din Lemnos, fost stareţ al Mănăstirii.Preasfânta Născătoare de Dumnezeu „Stareţa” săvârşeşte mulţime de minuni pentru cei ce aleargă la ea cu credinţă.

Femeilor sterpe le dăruieşte copii, celor suferinzi de cancer şi de diferite boli le dă sănătate, elevilor iluminare şi diferitelor nevoi ale oamenilor le aduce degrabă rezolvare, ca „Grabnic Ascultătoare”; în acest fel, ea este călăuză a credincioşilor şi sfătuitoare sigură în viaţa lor. „Stareţa” dă o bucurie şi binecuvântare deosebită creşterii sau înfăptuirii oricărei lucrări bune, după cum mărturisesc pelerini evlavioşi care au crescut şi au progresat în muncile lor, în urma contactului cu această icoană a „Stareţei”.Chipul ei este foarte dulce la vedere, plăcut şi plin de milă, lăsând fiecărui pelerin simţiri de bucurie, satisfacţie, jubilare, nădejde, mângâiere şi compătimire, arătând că aleargă spre întâmpinarea nevoii copiilor ei şi că îi alină întotdeauna pe credincioşii săi.

Icoana este prăznuită în ziua de 2 decembrie, în aceasta zi făcându-se amintire de o minune săvârșită de Maica Domnului Gherontissa în anul 1948, când Mănăstirea Pantocrator a fost salvată dintr-un incendiu prin intervenția minunată a Maicii Domnului. Datorită acestei minuni, icoana mai este numită și „Pyrosoteira”, adică „Izbăvitoarea de foc”.Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” este cel mai de pret odor al Manastirii Pantocrator. Potrivit traditiei manastirii, icoana a fost daruita locului de catre imparatul bizantin Alexie I Comnenul, undeva prin secolul al XI-lea, fiind o copie dupa icoana in mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutatoarea”, de la Manastirea Pantocrator, din Constantinopol, ctitorita de el insusi.

Prima minune savarsita de catre Maica Domnului „Stareta” a avut loc in vremea ctitorului manastirii, Alexie imparatul. Acesta poruncise ridicarea unui mic asezamant monahal, in apropierea actualei manastiri. Intr-o noapte icoana Maicii Domnului „Gherontissa” si sculele mesterilor au disparut brusc. A doua zi, ele au fost gasite pe actualul loc pe care este zidita Manastirea Pantocrator. Aceasta minune s-a petrecut de mai multe ori, pana ce ctitorul si zidarii au inteles ca aceasta este voia Maicii Domnului, care si-a ales singura locul zidirii manastirii sale.

Pe locul ales initial de ctitori se inalta astazi Paraclisul Sfantul Atanasie cel Mare, undeva la o distanta de numai 500 de metri de manastire.Numele icoanei, anume „Gherontissa”, este primit de aceasta in urma unei alte minuni savarsite de Maica Domnului prin aceasta icoana. Initial, icoana era asezata in Sfantul Altar. Intr-o vreme cand staretul manastirii se imbolnavise destul de grav, apropiindu-se vizibil de adormirea lui in Domnul, el l-a rugat pe preotul slujitor de rand sa savarseasca mai repede Sfanta Liturghie, spre a nu muri mai inainte de terminarea ei, ca sa se poata impartasi.

Parintele nu a ascultat insa ultima dorinta a staretului, el negrabindu-se deloc.Vazand aceasta neascultare si lipsa de dragoste, Maica Domnului, din icoana ei cea preacinstita, a strigat catre preot sa asculte de staretul lui „gherontas”. Speriindu-se groaznic si intelegandu-si neascultarea, parintele a terminat repede si a mers de l-a impartasit pe staret. La scurt timp dupa aceasta, el a adormit in Domnul. Din acest moment, icoana a primit numele de „Gherontissa”, adica „Stareta”, ca una ce a purtat de grija staretului manastirii si ca una preainteleapta si plina de grija.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator

Tot acum, icoana va fi scoasa din Sfantul Altar si pusa in partea stanga a naosului, unde ea se afla si astazi.In aceasta icoana, care se afla asezata intr-o strana de marmura, in partea stanga a naosului, Fecioara Maria este infatisata stand in picioare, in pozitie de rugaciune catre Mantuitorul. Pe fundalul de argint al icoanei se poate vedea un vas plin ochi cu untdelemn, amintind de o minune a Maicii Domnului, savarsita la rugaciunile insistente ale batranilor (gherontas), care ramasesera cu vasele goale. De aici si numele icoanei de Gerontissa, adica „a batranilor” sau „Stareta”.In timpul unui atac al piratilor saracini asupra manastirii, unul dintre atacatori a vrut sa scoata aschii din lemnul sfintei icoane, spre a-si aprinde cu el pipa.

Imediat insa el si-a pierdut vederea. Ramanand orb, prietenii sai s-au speriat foarte, luand astfel icoana si aruncand-o intr-o fantana din apropiere. Cel care a orbit a suferit atat de mult, incat in ultima clipa a vietii sale si-a trimis familia in Sfantul Munte, spre a scoate icoana din acea fantana, doar de el stiuta. Acest lucru s-a savarsit dupa aproape 80 de ani. Actuala icoane se crede ca a fost repictata.Icoana are o inaltime de 1.96 metri si o latime de 0.76 metri. Ferecatura de argint, in care este imbracata icoana, a fost lucrata in Moscova, in anul 1874, de catre Mitropolitul Filaret. Potrivit traditiei, aceasta a fost daruita de un demnitar din Constantinopol, in urma vindecarii sotiei sale de catre Maica Domnului.

Icoana este asezata intr-o strana de marmura alba, masiva si frumos lucrata. Strana de marmura in care sta asezata icoana a fost lucrata in anul 1896, de catre sculptorul George Philippotis din Tinos. Aceasta a fost daruita manastirii de catre calugarii Achindin din Andros si Teofil din Lesbos.Icoana este praznuita in data de 2 decembrie, in aceasta zi facandu-se amintire de o alta minune savarsita de Maica Domnului Gherontissa. Astfel, in data de 1 decembrie 1948, manastirea a fost salvata dintr-un incendiu prin interventia minunata a Maicii Domnului.

Datorita acestei minuni, icoana mai este numita si „Pyrosoteira”, adica „Pazitoarea de foc”.Se mai spune despre aceasta icoana ca, atunci cand a fost pictata era de o frumusete ingereasca, fiind foarte luminata la chip, nu dupa cum arata acum. Se spune ca Maica Domnului si-a schimbat infatisarea din urmatorul motiv: un diacon, cand slujea si ajungea sa cadeasca icoana Maicii Domnului, se smintea de frumusetea ei si era tulburat de ganduri. Atunci, Preabuna Stapana, pentru a nu fi chipul ei motiv de sminteala si-a schimbat deodata fata, aratand putin mai intunecata si mai imbatranita, precum se vede acum.

In vremea ocupatiei germane, intre anii 1941-1944, unul dintre parintii manastirii, care se ocupa cu magazia de alimente, a observat ca uleiul din vase s-a terminat si nu mai avea de unde sa dea la bucatarie si nici la candelele bisericii. El a mers si a spus aceasta si celorlalti parinti, care s-au asezat la puternica rugaciune. In numai cateva zile, parintele Eftimie va auzi in somn: „Parinte, ingrijeste-te ca inainte de apusul soarelui sa ai toate vasele pentru ulei curatate, pentru ca ma voi ingriji ca in aceste zile sa aduc untdelemn, incat sa le umpleti.” Parintele, speriat, dar si bucuros, a facut toate cele cerute.

Minunea Maicii Domnului a fost in felul urmator: o corabie a pornit din Mitilene, ca sa duca arme. Aceste arme le ascunsesera ei in cala vaporului, iar deasupra au pus mai mult de o suta de vase cu untdelemn. Calatorind pe mare, capitanul corabiei vede in timpul somnului o femeie minunata, a carei infatisare stralucea mai mult decat soarele si care i-a zis: „Sa schimbi directia de mers, ca sa scapi de germani, iar untdelemnul pe care il ai, sa-l dai pe tot la Manastirea Pantocrator din Sfantul Munte, unde am casa mea si de acolo sa plecati fara nici o frica in drumul vostru.” Cu binecuvantarea Maicii Domnului, acel ulei a ajuns pentru toti anii ocupatiei germane.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator

Rugăciune la Icoana Maicii Domnului „Stareţa” (Gherontissa)

Rugăciune la Icoana Maicii Domnului „Stareţa” (Gherontissa)

Bucură-Te, a Muntelui Athos sfântă dorire, Călăuzitoarea monahilor pe căile desăvârşirii, Candela nestinsă a rugăciunii pentru mântuirea lumii, Trezirea grabnică a conştiinţelor adormite în păcat, Negura care acoperă mulţimea păcatelor noastre, Norul Cel cuvântător străpuns de razele Soarelui dreptăţii, Corabia rugăciunii ce ne păzeşte de tulburările ispitelor lumeşti, Ancora cea tare a celor ce călătoresc pe marea vieţii, Pământul binecuvântat al mântuirii credincioşilor, Poarta pocăinţei celor greşiţi, Mângâierea cea lină a celor din necazuri, Dragostea cea nețărmurită pentru cei neputincioşi, Maica duhovnicească şi prea blândă a creştinilor, Izvorul darurilor dumnezeieşti, Scara împăcării noastre cu Dumnezeu, Scutul mântuirii credincioşilor de săgeţile ispitelor, Cartea nescrisă a Împărăţiei cerurilor, Odihna inimilor strâmtorate de gânduri potrivnice mântuirii, Îngrădirea inimilor cu stâlpii rugăciunii de pocăință, Stareţa Cea desăvârşită întru toată înţelepciunea, Care povăţuieşte pe toţi monahii în pământul binecuvântat al Împărăţiei cerurilor, nu seca izvorul rugăciunilor Tale, ci ne împărtăşeşte pe toţi dintru acesta, adăpând setea noastră de mântuire.

Pe monahi îi ocroteşte, tinereţile le îndreptează spre limanul Adevărului, pe prunci îi hrăneşte cu darurile bunătăţii Tale nesfârşite, pe fecioare le împodobeşte cu frumuseţea cea strălucitoare a virtuţilor, pe preoţi îi păzeşte sub acoperământul Tău de toată tulburarea vrăjmaşilor nevăzuţi, pe maici le înţelepţeşte a-şi creşte pruncii în frică de Dumnezeu, pe pustnici îi păzeşte de toată mânia celui potrivnic, pe cei din primejdii îi adu în corabia rugăciunii Tale, pe bolnavi îi ridică cu mâna Ta cea puternică şi pururea întinsă la rugăciune din patul durerilor, pe cei singuri îi acoperă cu veşmântul bucuriei duhovniceşti, pe cei chinuiţi de duhurile răutăţii îi slobozeşte la limanul păcii lui Hristos, pe cei ce călătoresc pe uscat, prin aer şi pe ape îi fereşte de toată primejdia şi tuturor Te fă toate, pe podul rugăciunii Tale ducându-ne pe toţi la Hristos, Calea Cea veşnică a adevărului Tatălui, întru lumina Duhului.Neputinţa noastră o cercetează şi, mai ales, fii lângă noi în ceasul sfârşitului, păzindu-ne de asuprelile celui potrivnic şi mijlocindu-ne iertare şi sălăşluire în corturile celor mântuiţi, ca pururea să Te mărim pe Tine şi să aducem slavă Tatălui Celui Milostiv şi Iubitor de oameni, Preaiubitului Său Fiu şi Duhului Celui mângâietor în veci. Amin.

Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator
Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator
Icoana Maicii Domnului Gherontissa de la Manastirea Pantocrator

Sursa – https://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/icoana-maicii-domnului-gherontissa-la-manastirea-pantocrator-119981.html

Sursa – https://doxologia.ro/icoana-maicii-domnului-stareta-gherontissa-de-la-manastirea-pantocrator-athos

Sursa – https://doxologia.ro/rugaciune-la-icoana-maicii-domnului-stareta-gherontissa