Icoana Maicii Domnului Dulcea Sărutare 21 x 25 cm + Cadouri

Spread the love

Icoana Maicii Domnului Dulcea Sărutare 21 x 25 cm + Cadouri

Icoană ortodoxă bizantină, a Maicii Domnului Dulcea Sărutare laminată cu argint pur 999 Icoana este o replică exactă după o icoană ortodoxă bizantină, reprodusă pe metal argintat, lemn antichizat și pânză. Culorile originale de serigrafie, tipărite pe pânză, rămân neschimbate în timp. Icoana este laminată cu argint pur 999 și acoperită cu lac de protecție. Tehnica utilizată a permis reproducerea fără a pierde niciun detaliu de la pictograma originală. Icoana este ideală pentru a fi dăruită drept cadou sau pentru a veghea asupra propriei locuințe. Imaginea reprezentată de această icoană este binecunoscută în întreaga lume. Icoana este lucrată cu respectul pentru tradiție dar și pentru calitate a producătorilor greci. Icoana are un suport din lemn fin lucrat, de culoare închisă. Icoana poate fi așezată pe masă datorită piciorului de susținere sau poate fi pusă pe perete. Nici o icoană ortodoxă nu este zugrăvită la întâmplare, ci numai după o anumită rânduială, bine gândită și simțită de către cei ce au înmulțit, în inimile lor, harul. Există deci un tipic iconografic bine stabilit care arată pictorilor și iconarilor cum și în ce fel să picteze fiecare trăsătură a chipurilor sfinte și a celorlalte detalii din icoană. Aceasta rânduială s-a așezat, încetul cu încetul, de-a lungul a multor ani de rugăciuni și simțire a lui Dumnezeu. La fiecare comanda primiți cadou o cruciuliță cu lanț, o iconiță cu magnet și o brățară.

Icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” (Glykophilousa) de la Mănăstirea Filoteu

După o perioadă de timp, icoana Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu a apărut pe țărmurile Muntelui Athos, în apropiere de la Mănăstirea Filoteu, unde a fost primită cu mare cinste și bucurie de stareț și de obștea mănăstirii. Maica Domnului însăși i s-a arătat starețului într-o noapte indicându-i locul unde va găsi icoana Sa.

Icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” (Glykophilousa) de la Mănăstirea Filoteu este prăznuită pe 27 martie și în lunea din Săptămâna Luminată.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este una dintre icoanele salvate în timpul perioadei iconoclaste și ajunse în mod minunat în Muntele Athos.

Inițial, icoana a aparținut unei femei evlavioase din Constantinopol, numită Victoria. Ea era soția senatorului Simeon. Victoria cinstea sfintele icoane, mai ales pe cele ale Maicii Domnului, în fața cărora se ruga în fiecare zi.

Soțul ei îl susținea pe împăratul Teofil Iconoclastul (829-842) în combaterea cinstirii sfintelor icoane. Din porunca împăratului, soldaţii cercetau casele oamenilor şi ardeau icoanele pe care le găseau.

Ajuns acasă, Simeon i-a zis soției sale să-i dea icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” (Glykophilousa), ca să o ardă.

Victoria a încercat să salveze icoana Maicii Domnului, ducând-o pe ascuns la malul mării și i-a dat drumul pe apă. Imediat icoana s-a ridicat în picioare și a plutit deasupra valurilor.

După un timp, icoana Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu a apărut pe țărmurile Muntelui Athos, în apropiere de Mănăstirea Filoteu, unde a fost primită cu mare cinste și bucurie de stareț și de obștea mănăstirii. Maica Domnului însăși i s-a arătat starețului într-o noapte, indicându-i locul unde va găsi icoana ei.

După ce au scos icoana din mare și au așezat-o pe țărm, din acel loc a izvorât imediat apă dulce. Aceasta izvorăște și astăzi.

În fiecare an, în lunea din Săptămâna Luminată, Părinții de la Mănăstirea Filoteu merg în procesiune cu icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” (Glykophilousa) până la izvorul de pe țărmul mării, în locul minunatei aflări.

Despre această icoană se spune că ar fi una dintre cele 70 făcute de Sfântul Apostol Luca. Ea revarsă multe minuni asupra celor care îi cer ajutorul cu credință.

Icoana Maicii Domnului „Dulcea sărutare” aparține tipului iconografic „Glikofilusa”. Pruncul Hristos are fața lipită de a Maicii Sale, într-un gest de mare tandrețe. În această icoană Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pare a-L îmbrățișa mai bine decât în alte icoane, iar expresia ei este mult mai afectuoasă.

Icoana este așezată pe iconostas în partea stângă a Katholikonului (n.r. ‒ biserica principală/centrală) mănăstirii.