Icoana Iisus Hristos Pantocrator 21 x 25 cm + Cadouri

Spread the love

Icoana Iisus Hristos Pantocrator 21 x 25 cm + Cadouri

Icoană ortodoxă bizantină, laminată cu argint pur 999 Icoana este o replică exactă după o icoană ortodoxă bizantină, reprodusă pe metal argintat, lemn antichizat și pânză. Culorile originale de serigrafie, tipărite pe pânză, rămân neschimbate în timp. Icoana este laminată cu argint pur 999 și acoperită cu lac de protecție. Tehnica utilizată a permis reproducerea fără a pierde niciun detaliu de la pictograma originală. Icoana este ideală pentru a fi dăruită drept cadou sau pentru a veghea asupra propriei locuințe. Imaginea reprezentată de această icoană este binecunoscută în întreaga lume. Icoana este lucrată cu respectul pentru tradiție dar și pentru calitate a producătorilor greci. Icoana are un suport din lemn fin lucrat, de culoare închisă. Icoana poate fi așezată pe masă datorită piciorului de susținere sau poate fi pusă pe perete. Nici o icoană ortodoxă nu este zugrăvită la întâmplare, ci numai după o anumită rânduială, bine gândită și simțită de către cei ce au înmulțit, în inimile lor, harul. Există deci un tipic iconografic bine stabilit care arată pictorilor și iconarilor cum și în ce fel să picteze fiecare trăsătură a chipurilor sfinte și a celorlalte detalii din icoană. Aceasta rânduială s-a așezat, încetul cu încetul, de-a lungul a multor ani de rugăciuni și simțire a lui Dumnezeu. La fiecare comanda primiți cadou o cruciuliță cu lanț, o iconiță cu magnet și o brățară.

Icoana Iisus Hristos Pantocrator

Hristos Pantocrator este o icoana cu doua fete, aflata in prezent in Muzeul Bizantin din Veria, Grecia. Aceasta icoana a apartinut Bisericii Sfintilor Teodori din Veria.

Icoana II infatiseaza in ambele fete pe Hristos in tipul Pantocratorului, ca bust si din fata, tinand in mana stanga Sfanta Evanghelie si binecuvantand cu mana dreapta.

Termen grecesc, Pantokrator (ό παντοκράτωρ), insemnand „Atottiitorul” apare de nenumarate ori in versiunea elina a Vechiului Testament si de noua ori in Noul Testament. Din punct de vedere doctrinar, aceasta formula este inclusa in Simbolul Credintei – Crezul niceoconstantinopolitan. In formula de inceput a crezului se afirma: „Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul (Pantocrator)…” Desi acest tip iconografic este reprezentat mai ales sub cupola bisericii, acesta este intalnit si in icoane portabile.

Prima fata a icoanei poarta inscriptia IC XC, in timp ce fata a doua: „Cel ce este. Deisis al roabei lui Dumnezeu Doukena in anul 1656”.

In partea mai veche, ce dateaza din ultimul sfert al secolului al XV-lea, Hristos poarta o mantie de culoare albastra-verzui inchisa. Chipul Lui este modelat pe un fond pregatitor de culoare cafenie-verde si castanie deschisa la partile goale ale fetei. In castaniu este amestecat un rosu care se vede mai ales in partea de jos a obrajilor, in marginile fruntii, la nas si la buze, in vreme ce niste serii de linii albe in colturile ochilor lumineaza chipul.

Acest mod de lucru ne aminteste de anumite lucrari din ultimul sfert al secolului al XV-lea, precum sunt icoana portabila a „Sfintilor Teodori” din Biserica cu acelasi nume din Veria si icoanele sfintilor Guria, Samona si Avidou din Muzeul Bizantin din Veria si Biserica Preasfintei Fecioare „Grabnica-ascultatoare”, unde insa culoarea pregatitoare este mai dulce si obrajii si suprafetele mai largi ale fetei mai trandafirii. Este vorba probabil de lucrari ale aceluiasi pictor. De aceea, asezarea icoanei la sfarsitul secolului al XV-lea este aproape sigura, ceea ce este intarit si de faptul ca biserica din care provine poarta un strat de pictura din aceeasi perioada.

In cea de a doua fata, ofranda a unei oarecare Doukena, Hristos poarta un nimb cu cruce bogat inflorat cu inscriptia: „O ON = Cel ce este”. Poarta o mantie cu diferite amanunte aurite si un vesmant de culoare albastru inchisa cu cute dese si stramte. Este pictat pe un fond in doua registre cromatice. Alcatuirea figurii se afla neobisnuit de aproape de lucrari de la mijlocul secolului al XVII-lea, precum „Pantocratorul” din icoana cu doua fete din Biserica Sfantului Gheorghe din Veria, dar si „Hristos Pantocrator” si „Preasfanta Fecioara Calauzitoarea”, amandoua din Biserica Bunei Vestiri din Veria.