Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali

Spread the love

Pitorescul sat Baytali se află în raionul Ananiev din Ucraina, în codrii deşi de pe malul râului Tiligul, la o distanţă de 200 kilometri nord de Odessa. În acest sat trăieşte o comunitate de aproximativ 700 de români.Pe aceste meleaguri, pe la anul 1700 a fost ctitorită o mănăstire în care se nevoiau peste 300 de călugări şi fraţi. Mănăstire din Baytali a căzut pradă turcilor, iar astăzi, din vechiul aşezământ, se mai vede doar izvorul Maicii Domnului. În anul 2009, lângă izvor a fost zidit şi sfinţit un frumos paraclis cu scăldătoare, în cinstea familiei de Mucenici a Ţarului Nicolae Romanov. An de an, credincioşii din sat, împreună cu preotul lor, merg la această fântâna minunată de praznicul Naşterii Maicii Domnului.

Un alt odor scump rămas de la vechea mănăstire este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” (Îndrumătoarea) din Baytali, cu o bogată şi cutremurătoare istorie.Icoana Maicii Domnului din Baytali a fost salvată de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioși timp de două secole, până când vremurile au devenit prielnice pentru a fi scoasă din nou la iveală. Icoana s-a întors la Baytali în anul 2005, prin bunăvoința monahilor de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Odessa, unde fusese păstrată în ultimii ani.La întoarcerea în Baytali, icoana era înnegrită de vreme şi nu se mai deslușeau decât ochii Maicii Domnului. Deşi a fost adus unui pictor pentru restaurarea icoanei, acesta n-a reuşit să facă nimic. 

Însă, mai târziu, după multe rugăciuni, icoană a început să se înnoiască, fără ca vreo mână de om să fi intervenit în această lucrare.Nenumărate sunt minunile pe care le-a făcut Maica Domnului prin această icoană a sa. Multe familii au dobândit copii în urma rugăciunii la icoana de la Baytali. Bolnavi de cancer au fost tămăduiţi în chip minunat. O fată ţintuită la pat de ani de zile s-a ridicat dintr-o dată în picioare, după ce mama ei s-a rugat o noapte întreagă în faţa icoanei, iar un copil din Chişinău, pierdut de peste şase luni, a fost găsit imediat după ce s-au făcut rugăciuni la icoană.

Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni ‘Odighitria Baytalskaya’ — Sursa Videoclip — https://www.youtube.com/watch?v=AhYETPJdyfQ

Istoricul icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali — La o distanta de 200 km nord de Odessa, este situat pitorescul sat Baytali. Până în ziua de azi, s-au păstrat numeroase legende şi istorisiri despre acele timpuri de demult, când pe aceste meleaguri, în codrii deşi de pe malul râului Tiligul, se afla o mănăstire, înfiinţată pe la anul 1700. În ea se nevoiau şi se rugau peste 300 de călugări şi fraţi. Erau vremuri grele. Turcii jefuiau şi nimiceau tot ce se afla în calea lor. N-a scăpat de soarta tragică nici faimoasa mănăstire din Baytali.Acum, nu se mai păstrează nimic din vechea mănăstire. 

A rămas însă izvorul Maicii Domnului unde, de-a lungul veacurilor, n-au contenit să vină credincioşii în taină, să se roage, să capete vindecare trupească şi mângâiere sufletească. În anul 2009, aici la izvor, a fost zidită şi sfinţită o frumoasă capelă cu scăldătoare în cinstea mult pătimiţi Mucenici, Ţarul Nicolae al II-lea şi familia sa.Un alt odor scump rămas din acele timpuri este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Odighitria” din Baytali, cu o bogată şi cutremurătoare istorie. Icoana, în faţa căreia, acum aproape 300 de ani, ardea necontenit candela rugăciunii monahilor din Baytali, a fost salvată printr-o minune dumnezeiască în acea noapte de cumplit măcel.

 Icoana a fost tăinuită de-a lungul vremii de către diferiţi monahi şi credincioşi, până când vremurile au devenit prielnice pentru a fi scoasă din nou la iveală. Icoana s-a întors acasă, la Baytali, acum 8 ani, în 2005, prin bunăvoinţa monahilor de la Mănăstirea “Sf. Pantelimon” din Odessa, unde fusese păstrată în ultimii ani.Multe minuni s-au petrecut şi se petrec datorită acestei minunate icoane. Foarte multe familii au dobândit copii în urma rugăciunii la icoana Maicii Domnului de la Baytali.

Au avut loc tămăduiri miraculoase, inclusiv de cancer. O fată ţintuită la pat de ani de zile s-a ridicat dintr-o dată în picioare, după ce mama ei s-a rugat o noapte întreagă în faţa icoanei, iar un copil din Chişinău pierdut fără speranţă, de peste şase luni de zile, a fost găsit imediat după ce s-au făcut rugăciuni la icoană. Nenumărate sunt minunile pe care Maica Domnului le-a făcut, prin această icoană a sa, pentru cei necăjiţi şi aflaţi în nevoi, iar oamenii nu încetează a-i mulţumi, inclusiv prin odoarele de preţ pe care le lasă în dar la icoană.

Veche de câteva secole, icoana Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali a scăpat din mâinile turcilor, iar astăzi, prin intermediul acesteia, se fac nenumărate minuni.Pitorescul sat Baytali se află în raionul Ananiev din Ucraina, în codrii deşi de pe malul râului Tiligul, la o distanţă de 200 kilometri nord de Odessa. În acest sat trăieşte o comunitate de aproximativ 700 de români.Pe aceste meleaguri, pe la anul 1700 a fost ctitorită o mănăstire în care se nevoiau peste 300 de călugări şi fraţi. Mănăstire din Baytali a căzut pradă turcilor, iar astăzi, din vechiul aşezământ, se mai vede doar izvorul Maicii Domnului. 

 În anul 2009, lângă izvor a fost zidit şi sfinţit un frumos paraclis cu scăldătoare, în cinstea familiei de Mucenici a Ţarului Nicolae Romanov. An de an, credincioşii din sat, împreună cu preotul lor, merg la această fântâna minunată de praznicul Naşterii Maicii Domnului.Un alt odor scump rămas de la vechea mănăstire este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” (Îndrumătoarea) din Baytali, cu o bogată şi cutremurătoare istorie.

Icoana Maicii Domnului din Baytali a fost salvată de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioși timp de două secole, până când vremurile au devenit prielnice pentru a fi scoasă din nou la iveală. Icoana s-a întors la Baytali în anul 2005, prin bunăvoința monahilor de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Odessa, unde fusese păstrată în ultimii ani.La întoarcerea în Baytali, icoana era înnegrită de vreme şi nu se mai deslușeau decât ochii Maicii Domnului. Deşi a fost adus unui pictor pentru restaurarea icoanei, acesta n-a reuşit să facă nimic. Însă, mai târziu, după multe rugăciuni, icoană a început să se înnoiască, fără ca vreo mână de om să fi intervenit în această lucrare.

Nenumărate sunt minunile pe care le-a făcut Maica Domnului prin această icoană a sa. Multe familii au dobândit copii în urma rugăciunii la icoana de la Baytali. Bolnavi de cancer au fost tămăduiţi în chip minunat. O fată ţintuită la pat de ani de zile s-a ridicat dintr-o dată în picioare, după ce mama ei s-a rugat o noapte întreagă în faţa icoanei, iar un copil din Chişinău, pierdut de peste şase luni, a fost găsit imediat după ce s-au făcut rugăciuni la icoană.

Icoana Maicii Domnului „Odighitria“, salvată în chip miraculos de la distrugere — Înfiinţată în jurul anului 1.700, Mânăstirea Baytali, a cărei denumire provine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 de km de Odessa, nu a scăpat de cruzimea otomană care a dus la nimicirea ei. Un odor scump rămas din acea perioadă este Icoana Maicii Domnului „Odighitria“, care a fost salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi, timp de două secole. „În anul 2005, icoana s-a întors acasă, după o îndelungată pribegie, fiind adusă de călugării de la Mânăstirea «Sf. Pantelimon» (Odessa), unde a fost adăpostită în ultima perioadă. Din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii fiind înnegrit de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat“, spun reprezentanţii Bisericii „Sfântul Mina“.

Prima minune săvârşită — După întoarcerea acasă a icoanei, a apărut şi prima minune. Fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile icoanei au devenit din nou vizibile, redându-i frumuseţea şi strălucirea de odinioară. Din acest moment, minunile săvârşite de această icoană nu au încetat să apară, mai ales vindecările de diferite boli. În semn de mulţumire, mulţi dintre cei vindecaţi au prins de icoană diferite podoabe, păstrate şi în prezent drept mărturie a bunătăţii lui Dumnezeu.

Sursa — https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/o-icoana-facatoare-de-minuni-din-ucraina-a-ajuns-la-constanta-printr-un-miracol-562979.html

Sursa – https://www.resurse-ortodoxe.ro/text/icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-odighitria-din-baytali

Sursa – https://www.monitorulsv.ro/Religie/2013-09-06/Icoana-facatoare-de-minuni-a-Maicii-Domnului-Odighitria-de-Baytali-pentru-o-zi-la-Suceava

Sursa – https://doxologia.ro/iconografie/icoana-facatoare-de-minuni-maicii-domnului-odighitria-din-baytali

Sursa Videoclip — https://www.youtube.com/watch?v=AhYETPJdyfQ