Fluviul Dunarea – Amazonul Europei a Romaniei

Spread the love

Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania. Dunărea este un fluviu de o varietate uluitoare care se întinde pe o distanță de aproape 3000 de kilometri, pornind din Munții Pădurea Neagră din Germania. I se mai spune ”Amazonul Europei”. Dunărea este un fluviu de o varietate uluitoare care se întinde pe o distanță de aproape 3000 de kilometri, pornind din Munții Pădurea Neagră din Germania până la Marea Neagră.

Traversând zece țări și patru orașe-capitală, Dunărea este, în lume,  fluviul cu cel mai pregnant caracter internațional și are o importanță covârșitoare pentru fauna sălbatică a Europei. Din cauza așezării geografice în cadrul continentului a bazinului hidrografic dunărean, la contactul dintre climatul temperat-oceanic din vest, temperat-continental din est și influențele baltice în nord, regimul hidrologic al Dunării se caracterizează prin existența unor importante variații de nivel și de debit în cursul anului și în decursul timpului. Apele mari se produc primăvara ca urmare a topirii zăpezilor și ploilor abundente, însă în cursul superior și mijlociu, au loc în lunile martie-aprilie, iar în cel inferior, în mai.

Creșterea debitului are loc din amonte spre aval: 1.470 m3/s la Passau, 1.920 m3/s la Viena, 2.350 m3/s la Budapesta, 5.300 m3/s în defileul Porților de Fier, 6.470 m3/s la Ceatalul Ismail. Debitele maxime reflectă regimul continental al fluviului: 15.100 m3/s la Orșova (13 aprilie 1940), 15.900 m3/s (mai 1942) și 15.500 m3/s la Ceatalul Ismail (5 iunie 1970). Debitele cele mai mici se înregistrează toamna și uneori iarna: 1.250 m3/s la Orșova (12 ianuarie 1954), 1.450 m3/s Oltenița (ianuarie 1964). 

 Dunărea prezintă secretele acestui fluviu în detalii impresionante, urmărindu-i curgerea de la sursă la mare. Păsări, căprioare sau castori sunt surprinși săpând în grădinile de pe malurile fluviului pentru a fura fructe… și aceasta-i doar o parte din latura sălbatică a unui fluviu dezvăluit în toată splendoarea sa. Nu doar un paradis natural, Dunărea străbate și zone urbane și, deseori, locuitorii săi – oamenii și animalele – intră în conflict.

Dunărea Albastră (The Blue Danube) — Johann Strauss
Fluviul Dunarea – Amazonul Europei a Romaniei

 Fluviul Dunarea – lungime 2860 km – in Romania parcurge 1075 km — Din cei aproximativ 2860 km pe care ii parcurge catre varsarea din Marea Neagra, 1075 km ii parcurge pe teritoriul Romaniei. Pentru noi fluviul are o importanta deosebita economica, strategica si turistica. Ivoarele se afla in Muntii Padurea Neagra din Germania, sub forma a doua rauri Brigach şi Breg care izvorăsc sub vârful Kandel. Naturalistul Grigore Antipa spunea despre Dunare ca este „cea mai mare comoara cu care natura a inzestrat tara noastra”. Tot comoara este si pentru tarile prin care curge fiind o cale de transport foarte eficienta.

Importanta transportului naval a crescut si dupa inaugurarea celor doua canale importante Dunare-Main-Rhin si Dunare-Marea Neagra. Apa Dunarii este folosita si pentru obtinerea energiei electrice prin hidocentralele Portile de Fier I si II, pentru irigatii si pentru necesarul de apa potabila si menajera a oraselor pe care le strabate. Dunarea strabate pe tot parcursul ei 10 tari (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina, Serbia) si patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad).

 Dunarea se varsa in mare prin 3 brate care formeaza Delta Dunarii. Aceasta reprezinta un adevarat paradis al faunei si in special al pasarilor si pestilor.Cele trei brate sunt : Chilia care are o lungime de 120 km si care preia 58% din debit, Sulina cu 64 km si care preia 18% din debit si Sfantul Gheorghe care este cel mai vechi brat, cu o lungime de 70 km si care preia 24% din debitul Dunarii.

Dunărea şi zonele riverane — Astăzi vă propunem un periplu mai puţin obişnuit în zone riverane Dunării. — Dunărea, în România, este promovată cel mai mult pentru zona Deltei Dunării, a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene, aflată în patrimoniul mondial UNESCO din 1991 şi clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național.Dar Dunărea mai are 1000 de kilometri în ţara noastră, iar zonele riverane sunt foarte ofertante din punct de vedere turistic, după cum ne-a spus Traian Bădulescu, consultant de turism: 

„Pe malul Dunării sunt mai multe regiuni turistice atractive. Dunărea intră în România pe la Cazane, care este considerat de mulţi specialişti drept cel mai fascinant şi frumos peisaj riveran-montan din Europa. La Cazane avem câteva localităţi turistice, precum Eşelniţa şi Orşova, unde sunt multe pensiuni rurale şi agroturistice, majoritatea pe malul Dunării, priveliştea este superbă. Acolo pot admira vestitul cap al regelui Decebal, pot face o plimbare cu ambarcaţiuni, pot vizita peşteri.”

Cazanele Dunării reprezintă un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi, cu o lungime de circa 9 km. În unele locuri fluviul este mărginit de pereţi verticali, stâncoşi, pe care veţi putea vedea desfăşurându-se un spectacol natural de excepţie. Aici se întâlneşte o mare diversitate de specii floristice, precum fagul de Crimeea, fagul oriental, cărpiniţa, mojdreanul, laleaua galbenă a Cazanelor, ghimpele, brânduşa galbenă, alunul turcesc, păducelul negru sau stânjenelul de stâncă. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) şi Veliki Strbac (Serbia).

Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziţionate între masivele Ciucarul Mic (România) şi Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunării şi masivele Ciucarul Mare  şi Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier. Barcagiii din zonă oferă plimbări fie cu ambarcaţiuni de viteză în care un tur complet poate dura 45 de minute, fie cu ambarcaţiuni lente, care durează aproximativ o oră şi jumătate. Pe Cazanele Mici se intră în golful Mraconia, unde se află şi mănăstirea Mraconia, cunoscută şi sub denumirea de „Mănăstirea de sub apă”. Apoi se poate merge spre Cazanele Mari unde se vizitează golful Dubovei. Tot pe Cazanele Mari se vizitează peştera Ponicova şi grota Veterani.

Peştera Ponicova traversează muntele intr-o parte în cealaltă cu o lungime de aproximativ 700 metri, şi o lungime totală de 1660 metri, fiind compusă din trei galerii. Poate fi parcursă la pas de doritori, dar necesită încălţăminte adecvată deoarece este inundată şi lanterne pentru că nu e iluminată. Grota Veterani este formată pe două nivele, primul nivel a fost acoperit de apă la construirea barajului Porţile de Fier I, iar al doilea nivel se poate vizita la pas. Pentru aceasta există un ghid turistic specializat pus la dispoziţie de Parcul natural Porţile de fier I.

Doritorii de drumeţii pot să urce pe Ciucarul Mare, unde este o belvedere asupra întregului peisaj din zonă. Dincolo de o plimbare relaxantă cu barca, Dunărea vă invită să vă scăldaţi în apele ei sau să pescuiţi. De asemenea, puteţi porni în descoperirea împrejurimilor, după cum ne-a spus Traian Bădulescu:  Nu departe, se află şi alte zone turistice. De exemplu Drobeta Turnu Severin, unde pot vizita Cetatea Severinului, restaurată recent, o cetate pe unde au trecut şi cavalerii ioaniţi, acum vreo 700-800 de ani. Pot vizita Cheile Nerei, pot vedea Cascada Bigăr, Herculane, toate sunt foarte apropiate de această zonă.”

Dunărea, fluviul regină — Dunărea, regina fluviilor din Europa, a influențat dintotdeauna istoria și cultura popoarelor din preajma ei și a generat habitate unde își găsesc refugiul nenumărate specii sălbatice. Este paradisul morunului, cel mai mare pește de apă dulce de pe glob, al vulturului codalb, amenințat cu dispariția până prin anii 1970, sau a milioane de păsări care poposesc în Delta Dunării în cursul odiseei lor anuale între Arctica și Africa. Lung de 2860 kilometri, cursul Dunării ocupă locul al doilea în Europa, după Volga, și un modest loc 30 în lume. Se poate lăuda, însă, cu statutul de „cel mai internațional” fluviu, deoarece străbate patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad) și nu mai puțin de zece țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.

De unde izvoraste Dunarea — De unde izvoraste Dunarea, fluviul care strabate zece tari si considerat al doilea mare fluviu ca si marime dupa Volga, avand lungimea de 2.860 km de la izvor, pana la Delta Dunarii. Denumit Danubius, Dunarea izvoraste din muntii Padurea Neagra si strabate zece tari europene, pana la Marea Neagra.Aceste tari sunt Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina. Totodata trece prin 4 capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Punctul de izvor al fluviului, intitulat Donauquelle, este situat intr-un oras mic si vechi, cunoscut cu numele Donaueschingen. An de an, aici se perinda multi turisti curiosi care doresc sa descopere de unde izvoreste Dunarea, locul devenind o atractie extrem de populara. Este un loc amenajat cu un farmec aparte si care apare sub forma unei fantani, inconjurata de mai multe statui sculptate de Adolf Heer in 1895, noteaza  Atlas Obscura. Printr-un canal subteran, ce are o lungime de aproximativ 100 m lungime, apa din acest izvor este deversata intr-un rau cu numele Brigach.

Pe traseul de unde izvoraste Dunarea si pana se varsa in Marea Neagra, mai strabate, de mai bine de 16 ooo de ani, si Delta Dunarii, una dintre cele mai frumoase delte din Europa. Delta Dunarii, este unica delta din lume declarata rezervatie a biosferei si care detine o suprafata de 580.000 hectare.

Biografie — Izvorul Dunarii — Inca din scoala generala am invatat la geografie ca, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania, trece prin 10 tari si 4 capitale, si curge de la vest la est pe o distanta de aproximativ 2860 km pana la varsarea ei in Marea Neagra. Mereu mi-am imaginat ca izvorul ei trebuie sa fie undeva in creierii muntilor, iar traseul pana la ea trebuie sa fie anevoios printr-o padurea neagra si deasa (dupa cum e si numele!)…Povesti!!! Mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca nu are nicio legatura cu imaginatia mea debordanta! Ba dimpotriva!

Sa stabilesti de unde incepe cursul unui fluviu, nu este un lucru atat de usor pe cat pare! Mai mult decat atat, controversele asupra locului de unde izvoraste Dunarea au inceput inca de prin sec al XVI-lea. Oficial, Dunarea incepe in apropierea localitatii Donaueschingen, prin unirea a doua rauri, Breg si Brigach, care izvorasc din Muntii Padurea Neagra, o zona a landului Baden-Wurttemberg, in sud-vestul Germaniei. Nu toti oamenii de stiinta in domeniu sunt de acord cu aceasta teorie, tocmai pentru ca in zona sunt multe izvoare care se unesc in cele doua rauri. Iar surpriza mare a venit atunci cand, o parte din cursurile raurilor Breg si Brigach au fost oprite insa Dunarea a continuat sa curga fara o explicatie stiintifica.

O alta varianta ar fi ca, o distanta de aproximativ 100 m, reprezinta cumpana de ape ce desparte Dunarea de Rin! Se pot spune multe despre originile fluviului, dar hai sa acceptam varianta oficiala si sa facem celebra localitatea Donaueschingen! O localitate aflata la o altitudine de 700 m, situata la o distanta de 120 km de Stuttgart, cu o arhitectura baroca impresionanta, multe fantani bine intretinute, Palatul Furstenberg cu un parc foarte frumos si biserici mari si impunatoare.

In apropierea castelului, chiar in spatele unei biserici inalte, ai sa vezi indicatorul Donauquelle (izvorul Dunarii), cobori treptele si ai sa ajungi in fata unui bazin cu un grup statuar impunator. Sincer, pare destul de amuzant sa spui ca fluviul Dunarea la izvoare, este de fapt un bazin din care izvoraste un biet paraias afluent al celor doua rauri reunite! Bazinul este imprejmuit de placi cu limbile tarilor prin care Dunarea trece, bineinteles exista una si in romaneste! Grupul statuar reperezinta 2 femei, mama Europa care ii arata fiicei sale, Dunarea, calea pe care trebuie sa o urmeze. Legenda, nelegenda…asta se spune! De jur imprejurul bazinului sunt semnele zodiacale…care o fi rostul? Inca nu l-am aflat, dar ceva legatura o exista!

Nu te speria, nu ai sa fii singurul care se va intreba in fata bazinului “cum este posibil sa fie vorba despre al doilea cel mai lung fluviu al Europei?!!”Am vazut-o la Sulina, la varsarea ei in mare, m-am plimbat pe canalele ei in delta, am traversat-o in Budapesta, Viena si chiar am mancat pe malul ei in Germania, la Regensburg, si tot nu pot sa cred ca din bazinul asta pleaca Dunarea! Bazinul este situat chiar langa Castelul Furstenberg, fosta resedinta a principilor de Furstenberg, aici aflandu-se cateva poze infatisand bazinul si castelul de-a lungul timpului. Ba chiar ai putea spune ca bazinul la un moment dat, s-ar fi aflat in curtea castelului, dar in prezent este delimitat de acesta. Intrarea este libera iar restaurarea bazinului a luat sfarsit in anul 2015.

Nu face parte din categoria destiantiilor turistice de mare avengura, dar daca te afli in zona, poti da o tura. Pentru noi, romanii, poate fi un loc ce-ti va face pielea de gaina…tocmai pentru ca, stii ce comoara este Dunarea pentru tara noastra, si cate locuri unice in lume ne ofera. Izvorul este dovada limpede ca, ceva mare incepe de la ceva mic…

Izvorul Dunarii —  Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania, trece prin 10 tari si 4 capitale, si curge de la vest la est pe o distanta de aproximativ 2860 km pana la varsarea ei in Marea Neagra. 

Sursa — https://www.rri.ro/ro_ro/dunarea_si_zonele_riverane-2621591

Sursa — https://www.anuntdivers.ro/blog/de-unde-izvoraste-dunarea/

Sursa — https://citygirltrip.wordpress.com/2016/07/16/izvorul-dunarii/