Spread the love

Cuptor Incorporabil- Cuptor Cu Abur Eficient Energetic, cu un un Consum Redus – Pret Avantajos

Cuptor cu aburi – Recomandari, avantaje, dezavantaje si cum functioneaza

In ultimul timp cuptoarele cu aburi devin din ce in ce mai populare, datorita multiplelor avantaje pe care le au fata de alte tipuri de cuptoare.
Tehnologia coacerii cu aburi nu este noua, fiind prezenta inca din antichitate. In 1950 s-au inventat in Franta oalele sub presiune, care sunt foarte des folosite si in zilele noastre, fiind o metoda foarte buna de a prepara legume sau carne.
La inceput, coacerea cu aburi era folosite in restaurante pentru rapiditatea crescuta la coacere, dar si pentru pastrarea mancarii calde pana in momentul servirii.

Aburul este o sursa de caldura cu unele limitari, care fac ca pregatirea unor tipuri de mancare sa nu se poata face doar in functia cu aburi.
Coacerea cu aburi este foarte sanatoasa, dar din pacate temperatura maxima care poate fi atinsa in cuptor este limitata, astfel incat nu se pot rumeni unele mancaruri.
Acest neajuns este eliminat in cazul cuptoarelor cu convectie cu aburi care au toate avantajele cuptoarelor cu aburi, dar si avantajele cuptoarelor cu convectie fortata.

De exemplu cuptorul acesta cu aburi cu convectie are trei functii diferite cu aburi:

• Abur pur (100% umiditate) – Temperatura in cuptor variaza intre 50 °C – 96 °C
• Abur combinat (50% umiditate + aer cald) – Temperatura in cuptor variaza intre 110 °C – 140 °C
• Abur redus (25% umiditate + aer cald) – Temperatura in cuptor variaza intre 140 °C – 230 °C

Ce este cuptorul cu aburi cu convectie si cum functioneaza?
Un cuptor cu aburi cu convectie combina avantajele cuptoarelor cu aburi cu performantele ridicate la gatit prezente la cuptoarele cu convectie. La un cuptor cu aburi cu convectie cele doua moduri de gatit pot fi folosite separat sau impreuna, in functie de necesitati.

Un cuptor cu aburi cu convectie contine un rezervor pentru apa care trebuie sa fie umplut manual inainte de fiecare functionare, exista si producatori care ofera posibilitatea conectarii cuptorului la instalatia de apa, astfel incat aparatul se autoalimenteaza cu apa.

Cand cuptorul este pornit apa din rezervor este incalzita si introdusa in cuptor sub forma de aburi, ceea ce face ca mancarea pregatita in cuptor sa nu aiba nevoie de ulei, astfel incat continutul de grasimi prezent la finalul procesului este mic, de asemenea se elimina si posibilitatea arderii mancarii.

La un cuptor cu convectie ventilatorul situat pe partea din spate face ca temperatura sa fie uniforma in tot cuptorul, astfel incat mancarea se coace uniform pe toata suprafata sa intr-un timp mai scurt decat in functia statica.

Cuptorul cu aburi cu convectie combina cele doua metode de gatit, si anume gatitul cu aburi va ofera o metoda sanatoasa de gatire, iar functia cu convectie permite atingerea in cuptor unor temperaturi mai inalte care, de exemplu, permite rumenirea carnii.

Unele cuptoare precum acest Bosch au incorporati senzori care masoara umiditatea din cuptor, astfel incat cantitatea de aburi introdusa in cuptor este exact cat trebuie pentru a avea rezultate perfecte la gatit.

Care este diferenta dintre un cuptor electric clasic si unul cu aburi?
Cuptoarele electrice clasice incalzesc mancarea cu ajutorul unui aer cald si uscat, ceea ce produce necesitatea de a prepara mancarea cu o cantitate mai mare de ulei.
Pe cand cuptoarele cu aburi se folosesc de acesta pentru a mentine o umiditate constanta in cuptor, astfel incat se elimina necesitatea utilizarii uleiului, ceea ce face ca acest mod de coacere sa fie unul sanatos.

Cuptoarele cu aburi nu numai ca reduc necesitatea de utilizare a uleiului, dar fac sa nu se piarda nutrientii din preparate, care in mod obisnuit sunt pierduti in modul de coacere clasic.
Pe langa faptul ca produsul preparat este unul sanatos, se reduce si timpul necesar prepararii. De exemplu, frigerea unui pui intr-un cuptor clasic dureaza aproximativ 2 ore, iar intr-un cuptor cu aburi dureaza in jur de 20 min – 30 min.

Avantajele si dezavantajele cuptoarelor cu aburi
• Legumele isi pastreaza aroma, culoarea si textura.

• Cantitatea de vitamine, minerale si nutrienti care se pierde in timpul procesului de gatire cu aburi este mult mai mica comparat cu modul de coacere traditional, astfel incat aceasta functie cu aburi este considerata cea mai sanatoasa functie de preparat mancarea.

• Mediul umed din interiorul cuptorului face ca mancarea din cuptor sa nu fie uscata la terminarea programului de gatit.

• In acelasi cuptor pot fi gatite simultan mai multe tipuri de produse fara a exista un transfer de aroma intre ele.

• Cand vine vorba de gatit legume, carne sau peste functia de gatit cu aburi este mult mai rapida ca si functia cu convectie.

• Mancarurile reincalzite intr-un cuptor cu aburi au acelasi gust ca si cand au fost preparate deoarece este refacuta cantitatea de apa din mancare.

• Curatarea acestui tip de cuptor se face foarte usor, astfel incat nu trebuie sa va faceti probleme din acest punct de vedere.

• Singurul dezavantaj care poate fi gasit in acest moment este pretul, care este destul de mare comparat cu alte produse.

By Akan