Cum se Prepara Sfântul Mir – Proprietățile și beneficiile mirului

Spread the love

Cum se prepară Sfântul şi Marele Mir. 39 de mirodenii sunt amestecate şi fierte încontinuu trei zile, în vin şi uleiuri de cea mai bună calitate, într-un recipient de 1.000 de litri? — Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu limbajul liturgic, Sfântul şi Marele Mir este făcut din ulei de măsline amestecat cu vin alb şi 39 de mirodenii. Acesta are o importanţă aparte în Biserica Ortodoxă Română deoarece, odată preparat, el a fost distribuit în toate bisericile din ţară pentru a fi folosit de către preoţi la Taina Mirungerii (după botez), sfinţirea bisericilor şi a altarelor.

Sfântul şi Marele Mir se prepară la un interval de câţiva ani. Mai exact, atunci când stocul este epuizat. Ultima dată a fost preparat în anul 2010. Săptămâna aceasta, din Lunea Patimilor, a fost preparată o altă cantitate de mir pe care preoţii o vor putea folosi în anii viitori. Prepararea Sfântului şi Marelui Mir a început luni la Mănăstirea Tuturor Sfinţilor din Bucureşti, o ctitorie a fostului Patriarh Teoctist, şi s-a terminat trei zile mai târziu. Mirul a fost în Joia Mare de către un sobor format din toţi episcopii ortodocşi.

Prepararea Mirului se face după o rânduială specială şi de către o comisie realizată special în acest scop. Din aceasta, face parte Patriarhul Daniel, dar şi alţi mitropoliţi şi episcopi. Preoţii rânduiti să participe la fierberea mirului, în toate cele trei zile, sunt acoperiţi de veşminte albe. Pe tot timpul fierberii, luni, marţi şi miercuri, mai mulţi slujitori, prin rotaţie, citesc fără întrerupere din Sfintele Evanghelii. Marele Mir se prepară din ulei de măsline de cea mai bună calitate, vin alb şi multe mirodenii care simbolizează darurile Duhului Sfânt.

Cum se Prepara Sfântul Mir – Proprietățile și beneficiile mirului

Din experienţa altor ani, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul, de către Arhiepiscopia Tomisului. Multe din plantele aromate şi uleiurile esenţiale necesare (peste 30) sunt de obicei procurate din străinătate, respectiv din Egipt, Iordania, Siria, Franţa, Bulgaria, Spania şi de la Ierusalim, cu sprijinul financiar al eparhiilor ortodoxe române. „Cazanul, folosit și în 2010, este din inox, are o capacitate de 1.000 de litri, dar am cumpărat încă trei cazane mai mici din inox, de 250 de litri, pentru pregătirea decoctului de plante și vin, care apoi va fi turnat în cazanul mare și se vor adăuga 400 de litri de ulei de măsline din Italia.

Toate ingredientele au fost pregătite mai ales prin grija părintelui arhimandrit Onufrie Cotos, care a procurat din Grecia ceea ce nu s-a găsit la noi. Aici este organizată și o magazie unde sunt plante speciale care se folosesc pentru prepararea Marelui Mir, dar și esențe de uleiuri diferite utilizate pentru aceeași lucrare de pregătire a Marelui Mir” a spus Patriarhul Daniel în cuvântul său, luni, atunci când a sfinţit recipientele folosite pentru prepararea Mirului.

Pentru prima dată Biserica Ortodoxă Română a sfinţit Marele Mir în Joia Mare (25 martie) din anul 1882. Sfinţirea s-a făcut de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu şi ierarhii Sfântului Sinod la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, cu trei ani înainte de recunoaşterea de către Patriarhia Ecumenică a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). După ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925), Marele Mir a fost sfinţit pentru prima oara de patriarhul Miron Cristea și membrii Sfantului Sinod la 1 aprilie 1926. Până în prezent, în Biserica Ortodoxa Romana, Marele Mir a fost sfinţit de 21 de ori.

„Cu el se sfințește Sfânta Masă din Sfântul Altar, care simbolizează mormântul Domnului, se sfințesc antimisele, acea icoană pe pânză care simbolizează punerea în mormânt, și mai recent se adaugă și icoana Cinei celei de Taină, tocmai pentru că se sfințește Marele Mir în Sfânta și Marea Joi, ziua instituirii Sfintei Euharistii. De asemenea, Sfântul și Marele Mir este folosit pentru mirungerea celor nou botezați, a copiilor și a adulților îndată după Botez, pentru că Botezul este participarea la moartea și Învierea lui Hristos.

Reamintim faptul că Marele Mir se pregătește în săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și se sfințește în Sfânta și Marea Joi pentru că și Marele Mir și Sfânta Euharistie se referă ambele la taina morții și a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Când Maria a uns picioarele Domnului, Mântuitorul a interpretat acest gest zicând: «A păstrat acest mir pentru îngroparea Mea», pentru că, așa cum era tradiția iudaică, se folosea mirul pentru ungerea celor care trebuia să fie înmor­mântați. La Ierusalim, la Sfântul Mormânt se păstrează Piatra Ungerii, pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost așezat ca să fie uns cu aloe și smirnă înainte de a fi pus în mormânt”, a spus Patriarhul Daniel.

Sfântul şi Marele Mir în Biserica Ortodoxă – Rânduiala pregătirii, semnificaţia teologică a materiei şi efectele sacramentale al ungerii cu Sfântul Mir. Teologia Ortodoxă bazată pe cuvintele Scripturii vorbește despre faptul că lumea a
fost zidită de Dumnezeu și dăruită omului pentru ca acesta să o sfințească și să se
sfințească prin ea. În înțeles creștin lumea și materia nu sunt ”o închisoare a sufletului”
așa cum afirmaseră anticii, ci șansa omului de a conlucra cu Dumnezeu în vederea
dobândirii sfințeniei.

Sfântul și Marele Mir este un amestec de 38 de ingrediente (esențe, uleiuri, plante
și vin) care se prepară după o rețetă specială a Bisericii și care apoi este sfințit de către
soborul ierarhilor unei Biserici autocefale, în cadrul Liturghiei solemne din joia mare.
În urma rugăciunilor ierarhilor mirul pregătit devine Sfântul și Marele Mir, pe care
Biserica îl folosește pentru Taina Mirungerii, pentru sfințirea lăcașurilor de cult și a
antimiselor pe care se slujește Sfânta Liturghie.

Lucrarea de față structurată în cinci capitole mari își propune să lămurească cum
și în ce condiții se pregătește Sfântul Mir; care este istoricul pregătirii Mirului pe pământ
românesc; care este legătura dintre natură și har și, cum devine materia purtătoare și
transmițătoare a Harului Duhului Sfânt; care sunt efectele sacramentale ale diverselor
ungeri cu Mir și în final, prezintă o colecție cu hrisoavele întocmite de-a lungul vremii cu
prilejul sfințirii Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română.

Proprietățile și beneficiile mirului asupra organismului uman! — Miraculos! Proprietățile și beneficiile mirului asupra organismului uman! Harul şi binecuvântarea din ritualul ungerii: vindecare, liniştire, putere şi curaj! Cu toții cunoaștem ritualul ungerii cu mir de la sfârșitul slujbei religioase. Unii susțin că se simt mai relaxați în urma ungerii, alții mai liniștiți sau mai bine dispuși. V-ați întrebat, însă, vreodată ce semnificație are acest ritual și dacă mirul are și proprietăți vindecătoare? Originea mirului.

Încă de la început trebuie specificat faptul că mirul folosit după slujba religioasă nu este același cu Sfântul Mare Mir, folosit de preoți numai în cazurile speciale, însă este și el parte a acestuia, fiind folosit la prepararea lui. Mirul despre care vorbim este obținut din nard, o plantă iubită de Dumnezeu, motiv pentru care o întâlnim atât de des în scrierile bisericești. Se vorbeşte de nard în Cântarea Cântărilor, care este una dintre cele mai cunoscute cărţi ale Vechiului Testament, dar şi în Facere, Ieşire, Psalmii lui David şi Deuteronom.

Planta este prezentă însă şi în Noul Testament, în scrierile evangheliştilor Ioan şi Luca, menţionându-se că femeia păcătoasă a uns picioarele lui Iisus cu mir de nard. Mirul este extras din floarea de Nard, mai exact din rădăcina și folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diverselor afecțiuni. Pentru că nardul este o plantă extrem de rară și de prețioasă, putând fi întâlnită numai în zonele înalte ale munților Himalaya, extractul natural și esențial este mult mai valoros decât alte substitute.

Proprietățile și beneficiile mirului asupra organismului uman — Nenumărați cercetători au studiat și analizat, de-a lungul timpului, proprietățile acestui mir, demonstrând acțiunea benefică pe care uleiul de Nard o are asupra corpului și a minții umane. Așa s-a ajuns la concluzia că minunatul mir are capacitatea de a prelungi viața și chiar de a ajuta organismul în lupta cu diverse boli grave. Pe lângă acestea, este cunoscut efectul relaxant pe care-l are asupra organismului în momente stresante sau de cumpănă, precum și faptul că are puterea de a calma durerile de cap și de a reduce atacurile de panică.

E de ajuns o picătură cu care să ungi tâmplele sau fruntea și efectul va fi imediat. Mai mult, masajul cu mir de nard pe piept ameliorează bolile respiratorii, având un efect antiinflamator. Tot pentru ameliorarea virozelor se poate face și aromaterapie cu mir de nard. Specialiștii homeopați îl recomandă cu încredere și în cazurile de circulație periferică deficitară. De altfel, mirul acționează și ca un bun regenerant și reparator pentru pielea cu probleme sau cea îmbătrânită. Se folosește și pentru masarea ușoară a zonelor afectate de varice.

Aromaterapia cu mir de nard ajută la calmarea palpitațiilor și relaxează. În plus, stimulează memoria și calmează. Spre deosebire de valeriană, care face parte din aceeași familie de plante, nardul calmează, însă stimulează atenția, făra a provoca somnolență. — Scurt istoric al mirului — La început, ungerea cu mir nu era considerată a fi un un ritual bisericesc, ci era văzută ca un tratament naturist folosit la vindecarea diferitelor afecțiuni. Mai apoi, miruirea a început să fie practicată și în scopul venerării sfinților martiri, ajungând treptat să fie introdusă în biserici și mănăstiri.

Mirul, cadou prețios — La Nașterea Mântuitorului, cei trei magi I s-au închinat lui Iisus Hristos, cu daruri de aur, smirnă și tămâie, semn că mirul era considerat un cadou prețios și miraculos. De asemenea, despre mir se mai vorbește și în Geneză 43.11, când Israel le-a poruncit fiilor: ”Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia și anume: puțin leac alinător și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale”.

Mirul, analgezic puternic — Tot din Biblie, aflăm că mirul a fost folosit și ca un leac pentru ameliorarea durerilor. Atunci când a ajuns la locul de execuție, Domnului Isus I s-a oferit vin amestecat cu smirnă, dar El nu l-a luat. Vinul amestecat cu mir era folosit ca și un calmant care lua durerea și era folosit atunci când criminalii erau executați. Pentru a nu simți durerea li se dădea să bea vin amestecat cu mir. Domnului Isus, care era slăbit și epuizat, I s-a oferit să bea această mixtură pentru a-I slăbi durerile, însă Domnul Isus a refuzat băutura, alegând mai degrabă să experimenteze suferințele teribilie ale răstignirii pentru păcatele noastre.

Mirul, produs cosmetic — Să nu uităm nici faptul că mirul a fost folosit de către femei și ca produs cosmetic. Un moment pe care-l aflăm din Biblie descrie cum Împărăteasa Estera, în ritualul ei de frumusețe, s-a uns timp de șase luni cu mir pentru a se putea întâlni cu Împăratul. De asemenea, în Psalmul 45:8 se spune că: ”smirna, aloia și casia îți umplu de miros plăcut toate veșmintele”. Parfumul folosit în acea perioadă era o mixtură făcut din ulei de măsline, smirnă, aloe și cassia care era aplicată pe corp și pe haine.În prezent, la sărbătorile mari, aşa cum este şi aceea a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ortodocşii obişnuiesc să meargă la biserică, pentru a primi mir de la icoana sfântului prăznuit sau pe acela prelins de pe moaştele sale.

Taina Mirungerii – pecetea harului Duhului Sfânt — Îndată după Botez se săvârşeşte Taina Mirungerii, în care cel botezat primeşte darurile Sfântului Duh spre întărire şi creştere în Biserica lui Hristos. Această Taină a fost întemeiată de Mântuitorul şi se săvârşea încă din primele zile ale Bisericii de către Sfinţii Apostoli. Mirungerea se săvârşeşte împreună cu Botezul şi constă din ungerea de către preot cu Sfântul Mir a părţilor principale ale trupului celui botezat. La fiecare ungere preotul spune: “Pecetea Darului Sfântului Duh. Amin“. Pe vremea Apostolilor cel botezat primea darurile Sfântului Duh prin punerea mâinilor.

“Atunci îşi puneau mâinile peste ei, şi ei luau Duhul Sfânt“ (Fapte 8, 17). Dar mai târziu, tot pe vremea Apostolilor, punerea mâinilor a fost înlocuită cu ungerea cu Sfântul Mir, fapt despre care mărturisesc cuvintele Apostolului Pavel: “Iar Cel ce ne întăreşte pe noi împreună cu voi, în Hristos, şi ne-a uns pe noi este Dumnezeu, Care ne-a pecetluit pe noi şi a dat arvuna Duhului, în inimile noastre“ (II Cor. 1, 21-22). Mirul era sfinţit de Apostoli, iar după ei urmaşii lor – episcopii. Tradiţia de sfinţire a Mirului de către episcopi s-a păstrat în Biserică până în prezent.

Taina se încheie cu înconjurarea de trei ori a cristelniţei de către preot împreună cu cel botezat (cercul este simbolul veşniciei), în semn de biruinţă duhovnicească, citirea unor fragmente din Apostol şi Evanghelie. La fel preotul taie simbolic fire din părul celui botezat (în semn de închinare lui Dumnezeu a celui botezat) şi rosteşte rugăciunile de încheiere a Tainei. După Botez şi Mirungere noul membru al Bisericii se înbisericeşte: preotul îl aduce pe amvon, înaintea uşilor împărăteşti şi în altar.

Taina Mirungerii – pecetea harului Duhului Sfânt
Cum se Prepara Sfântul Mir – Proprietățile și beneficiile mirului

Sursa — https://locurisacre.ro/proprietatile-si-beneficiile-mirului-asupra-organismului-uman/

Sursa — https://www.g4media.ro/cum-se-prepara-sfantul-si-marele-mir-39-de-mirodenii-sunt-amestecate-si-fierte-incontinuu-trei-zile-in-vin-si-uleiuri-de-cea-mai-buna-calitate-intr-un-recipient-de-1-000-de-litri.html

Sursa — https://doctorate.ulbsibiu.ro/wp-content/uploads/Rezumatinlbromana.pdf