Crucifixul Lucca este cea mai veche statuie din lemn din Europa

Spread the love

Crucifixul din Lucca, cea mai veche statuie din lemn din Europa — Datarea cu carbon indică faptul că crucifixul a fost realizat în secolele VIII-IX. — Cercetătorii sunt de părere că cea mai veche statuie realizată din lemn este crucifixul din Lucca, dovezile istorice indicând existența acestuia din secolul XI, în timp ce datarea cu carbon indică faptul că artefactul a fost realizat în secolele VIII-IX, notează The History Blog.

Artefactul, numit „Sfânta Față”, se află în catedrala San Martin din Lucca, Italia, și dat fiind faptul că este considerat o relicvă sfântă nu a fost supus analizelor științifice. Totuși, recent, reprezentanții bisericii au permis cercetătorilor de la Institutul de Fizică Aplicată și Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia să preleveze patru mostre din lemnul crucifixului și una din materialul textil pe care este realizată pictura de pe artefact. Acest fragmente au fost curățate pentru a elimina riscul contaminării acestora cu material organic străin, analiza a relevat faptul că crucifixul a fost realizat la finalul secolului al VII-lea sau începutul secolului al IX-lea.

Analizele cu carbon confirmă dovezile istorice — Consemnările istorice indică faptul că episodul Anselmo da Biaggio a prezentat publicului acest crucifix catedralei San Martin în anul 1077, la ceremonia de sfințire a acesteia. Cercetătorii specializați în istoria artei sugerau faptul că crucifixul care este expus în catedrală este o copie ulterioară, realizată în secolului al XII-le, dar, după cum arată analizelele cu carbon-14, acesta nu este cazul.

Crucifixul Lucca este cea mai veche statuie din lemn din Europa
Crucifixul Lucca este cea mai veche statuie din lemn din Europa

Legendele tradiționale indică o origine biblică — Un manuscris din secolul al XII-lea indică faptul că crucifixul ar fi fost realizat de către Nicodim, un fariseu care l-a ajutat pe Iosif din Arimateea să îl îngroape pe Iisus Hristos. Dar fiind faptul că acesta era evreu legile din Vechiul Testament îl împiedicau să-și facă chip cioplit și de aceea a realizat o statuie al cărei chip a fost sculptat de către îngeri. Pentru șapte secole, acest crucifix ar fi fost ascuns în Ramla, pe teritoriul actual al Israelului, fiind descoperită de către un episcop aflat în pelerinaj. Acesta ar fi urcat artefactul pe o navă fără echipaj sau pânze care pleca din portul Jaffa.

Legenda spune că episcopul s-ar fi rugat ca nava să ajungă într-un teritoriu ocupat de creștini, din fericire pentru el ar fi ajuns peste luni, pe coasta Mării Tireniene. Apoi, un înger ar fi apărut în visul episcopului de Lucca și i-ar fi spus să recupereze crucifixul. — OAMENII DE ȘTIINȚĂ CONFIRMĂ CĂ CRUCIFIXUL ITALIAN ESTE CEA MAI VECHE STATUIE DIN LEMN DIN EUROPA — De Courtney Mares — Roma Newsroom, 26 iunie 2020 / 08:30 MT (CNA) .- Oamenii de știință au confirmat luna aceasta că un crucifix din orașul italian Lucca este cea mai veche statuie din lemn din Europa.

Un studiu de datare cu radiocarbon efectuat de Institutul Național de Fizică Nucleară din Florența a dat crucifixul de lemn de 8 picioare între anii 770-880 d.Hr. Studiul a fost comandat de Catedrala din Lucca pentru a coincide cu aniversarea a 950 de ani de la sfințirea catedralei, care a avut loc la sfârșitul secolului al XII-lea. Devotamentul față de crucifix, cunoscut sub numele de „Fața Sfântă a Lucca”, s-a răspândit în toată Europa în Evul Mediu, în timp ce pelerinii se opreau în orașul toscan cu ziduri de-a lungul drumului de pelerinaj Via Francigena de la Canterbury la Roma.

Dante menționează Sfânta Față de la Lucca în „Infernul” său, iar regele englez William al II-lea a făcut un jurământ solemn în numele Sfintei fețe în 1087. Studiul științific a confirmat tradiția catolică locală bazată pe un document istoric care preciza că crucifixul a ajuns la Lucca la sfârșitul secolului al VIII-lea, potrivit Arhiepiscopiei Lucca. Cu toate acestea, nu oferă dovezi legendei că a fost sculptată din viață de Nicodim, un contemporan al lui Hristos. Timp de secole s-a scris mult despre Sfânta Față, dar întotdeauna în ceea ce privește credința și evlavia.

Annamaria Giusti, consultant științific pentru Catedrala din Lucca, a declarat într-un comunicat emis de Institutul Național Italian pentru Fizică Nucleară. „Abia în secolul al XX-lea a început o mare dezbatere critică în legătură cu datarea și stilul său. Opinia dominantă a fost că era o lucrare care trebuie datată în a doua jumătate a secolului al XII-lea. În cele din urmă, evaluarea acestei antichități a închis această problemă controversată de multă vreme ”, a spus Giusti. „Acum o putem considera [cea] cea mai veche statuie din lemn din Occident care ne-a fost transmisă”.

În studiul carbon-14, trei probe de lemn au fost prelevate din diferite părți ale crucifixului și una din țesătura de in pentru a fi evaluată. Fiecare piesă datează între ultimele decenii ale secolului al VIII-lea și începutul secolului al IX-lea. Arhiepiscopul Paolo Giulietti din Lucca a salutat rezultatele studiului ca fiind un „mesaj de mântuire în timp util care vine de la Iisus din Nazaret, răstignit pentru dragoste și înviat în puterea lui Dumnezeu”.„Fața Sfântă nu este doar una dintre numeroasele răstigniri din Italia și Europa noastră”, a spus el. „Este … o„ amintire vie ”a lui Hristos răstignit și înviat.”

„Este un memorial care își are originile în antichitate, așa cum ne confirmă anunțul de astăzi și care a lăsat urme de neșters în cultura, spiritualitatea din Lucca și întregul continent.” Datorită pandemiei coronavirusului, Catedrala din Lucca a amânat evenimentele planificate care sărbătoresc aniversarea a 950 de ani până la toamnă. Nu este clar dacă procesiunea anuală a lumânării din 13 septembrie a orașului, care onorează Sfânta Față, va avea loc anul acesta, deoarece multe procesiuni similare din Italia au fost anulate. Crucifixul vechi de cel puțin 1.140 de ani poate fi vizionat în interiorul Catedralei Sf. Martin din Lucca.

The Holy Face of Lucca (The Volto Santo)
Crucifixul Lucca este cea mai veche statuie din lemn din Europa

Sursa — https://www.descopera.ro/cultura/19390507-crucifixul-din-lucca-cea-mai-veche-statuie-din-lemn-din-europa

Sursa — https://www.thecatholictelegraph.com/crucifix-oldest-wooden-statue/67473

Sursa — https://www.youtube.com/watch?v=qsKGFYvbW8o