Copacul de Bambus, simbol al valorilor tradiționale Chineze

Spread the love

China nu este renumită doar pentru comoara sa națională, panda gigant, dar și mâncarea de bază a pandei uriașe – bambusul. Chinezii adoră bambusul, iar cultura bambusului și-a înrădăcinat mințile de mult timp. Pentru poporul chinez, bambusul este un simbol al virtuții. Ea reflectă sufletele și emoțiile oamenilor.Bambusul este privit ca un simbol al valorilor tradiționale chineze. Este un exemplu al armoniei dintre natură și ființele umane. Oamenii chinezi antici au desemnat pruna, orhideea, bambusul și crizantema drept „cei patru domni”, iar pinul, bambusul și prunul drept „cei trei prieteni în timpul iernii”. 

Oamenii cred că rădăcina sa profundă denotă rezoluție; tulpina sa înaltă și dreaptă reprezintă onoare; modestia sa interioară goală și exteriorul său curat și spartan exemplifică castitatea.Literatura chineză antică ținea bambusul într-o stimă profundă. Așa se explică de ce există atât de multe scrieri și picturi dedicate plantei de-a lungul istoriei. Origine Bambusului — Deținând cel mai mult bambus din orice țară din lume, China este binecunoscută drept Regatul bambusului. China crește 400 de specii de bambus, iar o treime din toate speciile de bambus cunoscute din lume sunt cultivate în China. 

China are cea mai mare zonă plantată de bambus, iar zona care produce cel mai mult bambus din China este zona sudului râului Yangtze – o destinație foarte populară printre turiștii din întreaga lume. Bambusul este produs mai ales în sudul Chinei, incluzând regiuni precum Sichuan, Chongqing, Anhui, Zhejiang, Fujian, Hunan, Guangdong, Jiangxi și Jiangsu, precum și regiunea autonomă Guangxi Zhuang.Istoria oamenilor chinezi care plantează și folosesc bambusul poate fi urmărită de 7.000 de ani. Încă din dinastia Shang (secolul XVI-XI î.Hr.), bambusul era deja folosit în diferite aspecte ale vieții cotidiene a chinezilor antici. 

Copacul de Bambus, simbol al valorilor tradiționale Chineze

A fost folosit pentru mâncare, îmbrăcăminte, locuințe, transport, instrumente muzicale și chiar arme. Înainte de dinastia Hanului de Est (25-220), când a fost inventată hârtia, fâșii de bambus au fost utilizate ca cel mai important mediu de scriere mai utilizate pe scară largă alte materiale, cum ar fi mătasea, blană animală și roci. Primele cărți din China au fost confecționate din benzi de bambus pe sfoară. Astfel, bambusul a jucat un rol important în viața de zi cu zi a chinezilor antici, iar rolul său de mediu de scris a ajutat la păstrarea evidenței istoriei și a culturii tradiționale chineze pentru ca noi să studiem astăzi.

În cultura tradițională chineză, bambusul este un simbol al frumuseții orientale. Reprezintă caracterul integrității morale, al rezistenței, al modestiei și al loialității. De asemenea, este un exemplu de singurătate și eleganță, printre altele. Această valoare devine una dintre temele majore din pictura chineză, caligrafie și poezie. Timp de mii de ani, generații de artiști au lăudat bambusul în numele acestui spirit.

Spiritele culturii bambusului — Bambusul are titlul de „domn” printre alte plante. Ca simbol al virtutei, bambusul este întotdeauna strâns legat de oamenii de spirit pozitiv. Faimoasa dinastie Tang (618-907) poetul Bai Juyi (772-846) a rezumat meritele bambusului în funcție de caracteristicile sale: rădăcina profundă denotă hotărâre, tulpina dreaptă reprezintă onorabilitatea, modestia interioară și exteriorul său curat exemplifică castitatea. Cultura bambusului joacă întotdeauna un rol pozitiv în încurajarea oamenilor de a ține atunci când se confruntă cu situații dificile.

Povestiri despre cultura bambusului — De-a lungul istoriei, bambusul a dat inspirație multor artiști. Un număr mare de lucrări artistice au fost realizate cu tema bambusului, inclusiv poezii, tablouri și muzică. Există o mulțime de legende și povești derivate din cultura bambusului.1. Bamboo Mottled (Bambusul Concubinelor Imperiale). — Conform legendei, în timpul domniei împăratului Shun (un împărat al epocii îndepărtate a Chinei cu mai bine de 2.000 de ani în urmă), pe Muntele Jiuyishan din provincia Hunan există nouă draci răi. Împăratul Shun a decis să-și ajute poporul să ucidă dragonul rău, pentru că poporul său suferea de dezastrele aduse de dragonii răi.

Au trecut veacurile și împăratul Shun nu s-a mai întors. Cele două soții ale sale, Ehuang și Nuying erau îngrijorați de soțul lor. Au decis să meargă în Hunan să-l caute pe împăratul Shun. Li s-a spus că împăratul Shun a murit încercând să ucidă dragonii. La auzul veștii triste, au strigat lacrimi de disperare. Lacrimile au căzut pe sol de râul Xiangjiang, iar bambusul care crește pe malul râului a fost pătat. Pe bambus a existat ceva de genul amprentelor și oamenii au spus că sunt amprentele lăsate de cele două concubine imperiale atunci când își șterg lacrimile. Machetele roșii de pe bambus au ieșit din sângele lacrimilor.

În relatările chineze ale începutului civilizației lor, trei conducători de virtute excepționale i-au urmat pe legendarii eroi ai culturii Fuxi (Fu-hsi), Shengnong (Shengnung) și Împăratul Galben; ei erau regii Yao, Shun și Yu.Caracteristica lor comună a fost aceea că fiecare a respins propriul său fiu drept nedemn și a încercat să instaleze cel mai bine calificat ca succesor al său, fără succes în cazul lui Yu.Dezinteresul lor s-a evidențiat în mod important în scrierile istorice chineze și i-a făcut conducători model. 

Documentele care presupun că au dat naștere constituie prima secțiune a celui de-al doilea clasic confucian , Shu Jing (Shu Ching) sau Cartea istoriei (numită și Cartea documentelor).Yao (r. 2357-2256 bce) și Shun (r. 2255-2205 bce) sunt figuri venerate, deoarece ele au înțeles înțelepciunea, smerenia și dezinteresul. Canonul lui Yao din Cartea Istoriei îl menționează pe Yao ca un descendent al Împăratului Galben și îl creditează cu elaborarea unui calendar de 356 de zile pentru reglementarea agriculturii, încurajarea moralității, instituirea unui guvern rudimentar și, mai ales, selectarea unui succesor dezinteresat.

După ce a condus 70 de ani, s-a gândit să aleagă un urmaș demn, pentru că a considerat că propriul său fiu este impropriu și a găsit un om smerit, numit Shun, care era admirat ca un fiu îndrăzneț pentru părinții nedemeritori. Shun nu s-a considerat demn, dar Yao a insistat și s-a căsătorit cu cele două fiice ale sale cu Shun pentru a-și observa comportamentul. Yao și-a împărtășit domnia cu Shun timp de 28 de ani și apoi a abdicat în favoarea lui Shun.Șun, după legenda, a coborât și de la Împăratul Galben și a fost un conducător virtuos și binevoitor. 

Atât domniile lui Yao, cât și ale lui Shun au fost tulburate de mari inundații și încercări de a construi diguri care nu au funcționat.Shun a numit apoi un oficial numit Yu să se ocupe de problemă. Yu a călătorit pământul și a lucrat la controlul inundațiilor mai mult de un deceniu, reușind pentru că a drenat albiile râului și a canalizat apa spre mare.A muncit atât de mult încât, în trei ocazii, a trecut de propria casă și și-a auzit soția și copiii plângând în singurătate, dar nu au intrat. Aceasta a fost dăruirea lui, încât Shun și-a dat deoparte fiul, l-a făcut pe Yu co-conducătorul său timp de 17 ani și apoi a abdicat în favoarea lui.Yu a fost, de asemenea, un conducător uman și înțelept (r. 2205 – 2198 a. Chr.).

 Împreună Yao, Shun și Yu sunt numiți cei trei conducători de salvie. Yu a încercat, de asemenea, să-și ocolească fiul și să numească cel mai bun bărbat urmașul său. Oamenii i-au fost atât de recunoscători, încât au insistat să-l pună pe tron ​​pe fiul său Qi (Chi).A început astfel prima dinastie chineză, dinastia Xia (Hsia) . Teritoriul acestor trei conducători era centrat pe provincia modernă Shanxi (Shansi) din nordul Chinei. Mai târziu, istoricii chinezi au idealizat Yao, Shun și Yu, extinzându-și domnia ca epoca de aur.Conduita morală a devenit temele majore ale scrierilor istorice și literare pentru posteritate. Ca urmare a metodelor științifice moderne de investigare a istoriei, au fost repartizați în poziția unor figuri legendare.

Copacul de Bambus,simbol al valorilor tradiționale Chineze — 2. Bambusul Mengzong — Mengzong, un savant din China antică, a fost un fiu filial care și-a iubit mama atât de adânc, încât una dintre poveștile sale a fost listată în cartea „24 Povești ale pietății filiale” (cartea păstrează înregistrările a 24 de povești emoționante ale oamenilor filiali în China antică).Într-o iarnă, mama lui Mengzong a fost bolnavă și a vrut să mănânce niște lăstari de bambus. Însă, de obicei, bambusul nu crește lăstari în timpul iernii, așa că Mengzong nu a reușit să găsească lăstari de bambus pentru mama sa. 

A plâns lângă bambus, iar mai târziu a găsit niște lăstari de bambus în locurile în care a plâns. A luat lăstarii de bambus înapoi acasă pentru a găti pentru mama sa. După ce a mâncat lăstarii de bambus, mama lui Mengzong a devenit mai bună treptat. Oamenii au spus că lăstarii de bambus au ieșit din cauză că evlavia filială a lui Mengzong a mutat cerurile. Bambus și personaje — Bambusul a format cele mai vechi legături cu personaje chinezești, care pot fi remarcate în Noua Epocă a Pietrei în urmă cu 6.000 de ani. 

Simbolul pictografic pentru „bambus” a fost găsit pe olăria descoperită în moaștele culturale Yangshao din satul Banpo, Xi’an în 1954, iar simbolul a fost descoperit și în inscripții osoase și inscripții ale oracolului pe obiecte din bronz vechi. Între perioada războinică a statelor (475-221 î.Hr.) până la dinastia Jin (265-420 d.Hr.), oamenii au scris pe „slipsuri de bambus”. Multe dintre cele mai vechi documente istorice chineze, cum ar fi Cartea poveștii și Cartea riturilor și a efectelor de Confucius, au fost înregistrate pe un astfel de material , aducând mari contribuții la dezvoltarea culturii chineze.

Bambusul și știința și tehnologia — Aplicarea bambusului în știință și tehnologie este cu adevărat palpitantă. Chinezii au inventat un burghiu de bambus care datează din dinastia Shang (1600-1100 î.Hr.). În 251 î.Hr., Li Bing, prefectura Sichuan, i-a condus pe localnici în construirea Dujiang Weirs, prima rețea de irigații din lume, în care bambusul a jucat un rol important. Cea mai veche țeavă de apă din lume a fost fabricată și din bambus. În timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.), oamenii din Sichuan au scufundat cu succes un puț adânc de 1.600 de metri cu funii de bambus groase. 

Această tehnologie nu s-a răspândit în Europa până în secolul al XIX-lea, iar în 1859 americanii au găurit prima fântână de petrol în Pennsylvania, folosind această tehnologie.Fabricarea hârtiei este una dintre cele patru mari invenții ale Chinei. În dinastia Han, oamenii au început să folosească bambusul pentru a face hârtie, care avea o calitate excelentă și un preț rezonabil. Chiar și acum este utilizat ca una dintre materiile prime importante în fabricarea hârtiei. O parte din hârtia xuan pentru pictura tradițională chineză este, de asemenea, din bambus fraged. 

Anticii chinezi foloseau cipuri de bambus pentru calcul înainte de invenția abacului.Odată cu invenția prafului de pușcă, oamenii au dorit să intre în spațiu. În dinastia Yuan (1279-1368), un bărbat a legat un tub de bambus mare pe fiecare dintre cele patru picioare ale unui scaun și le-a umplut cu praf de pușcă. A vrut să trimită persoana pe scaun în spațiu, prin forță reactivă, după ce a aprins praful de pușcă. Deși pare oarecum absurd, nimeni nu își poate nega valoarea ca formă embrionară a celei mai vechi „rachete”.

Bambus și arhitectură — Bambusul a fost folosit în arta arhitecturală cu mult timp în urmă. În timpul dinastiei Han meșteșugari pricepuți au construit un palat magnific pentru împăratul Hanwudi cu bambus. În sudul Chinei, unde bambusul este abundent, casele cu stilt de bambus sunt reședințe comune pentru oameni. Astăzi, unele minorități din sud-vestul Chinei, cum ar fi oamenii Dai din Yunnan, încă locuiesc în case cu stilt de bambus cu două etaje – ultimul etaj al casei conține dormitoare, bucătării și balcoane, iar parterul este folosit pentru adăpostirea păsărilor de curte și a gospodăriei animale.

Casele de bambus amenajate de copaci de plantă verde oferă o imagine minunată.Deoarece este ușor și dur, cu elasticitate și capacitate de rulment, bambusul este un material de construcție ideal, care poate fi utilizat pentru a construi case, schele și stâlpi. Iluminat de Pictura de orhidee și bambus, o capodoperă a marelui pictor și caligrafic din Qing-dinastia Zheng Banqiao, Bei Luming, cunoscutul maestru în domeniul arhitecturii, a conceput un conac de 315 de metri, 70 de etaje pentru China Bank. Această clădire magnifică este încă ridicată și fermă în Hong Kong, în ciuda taifunelor oribile.

Bambus și muzică — Bambusul are, de asemenea, legături strânse cu muzica chineză. Printre moaștele culturale descoperite de la mormântul Zenghouyi din județul Suixian, provincia Hubei, panpița de bambus din 13 tuburi a fost cea mai timpurie descoperită vreodată. În timpul dinastiei Tang (618-907), interpreții muzicali au fost numiți zhuren (literalmente „oameni de bambus”), deoarece majoritatea instrumentelor erau realizate din bambus.Bambusul este indispensabil pentru multe instrumente muzicale tradiționale chineze, inclusiv flautul, sheng, zheng, jinghu, erhu și banhu. 

Prima orchestră națională din bambus din China are o mare varietate de instrumente muzicale din bambus, cum ar fi o duzină de feluri de flauturi de bambus, băuturi de bambus, un instrument de percuție de bambus compus din cinci sau șase tamburi de diferite dimensiuni și imensul tambur de dragon format din cele mai groase din lume bambus. Atunci când vă bucurați de muzica plăcută cântată de un băiat de bivol cu ​​un flaut de bambus, o melodie de dragoste cântată de tinerii Miao cu un lusheng și o muzică populară modernă cântată cu instrumente muzicale din bambus, una va fi în stare de ebrietate cu cele mai pure sunete ale naturii.

Produse din bambus  — Coșul de bambus a fost inventat pentru prima dată de către chinezi în perioada de epocă a pietrei noi. Oamenii antici purtau o pălărie mare de bambus pentru a-i proteja de ploaie și pantofi de bambus pentru a merge pe drumurile noroioase.Pânza de bambus a fost inventată în dinastia Hanului de Est (25-220) și a devenit un tribut adus împăraților. Odată cu dezvoltarea societății și progresul în viața culturală, au existat o varietate din ce în ce mai mare de produse din bambus, inclusiv scaune, cum ar fi scaune din bambus, scaune din bambus și canapele din bambus; și mobilier pentru dormit, cum sunt scaunele de punte din bambus, paturile de bambus, covorașele de bambus și pernele de bambus. 

Îmbrăcămintea era, de asemenea, din bambus, inclusiv pălării de bambus și pantofi de bambus. De asemenea, au făcut decorații, inclusiv ecrane de bambus, perdele de bambus, vaze de bambus și felinare de bambus. În ceea ce privește containerele, există dulapuri și cutii de bambus; tacamuri, cum ar fi castroanele de bambus si betisoarele de bambus; și materiale de scris, cum ar fi perii de bambus și containerele de stilou din bambus. Agricultorii folosesc unelte de bambus precum coșurile de bambus, măturile de bambus și vasele de praf și stâlpii de bambus.

Oamenii apreciază cioplirea bambusului ca una dintre artizanatele speciale din China. Această artă tradițională s-a conturat în cele șase dinastii (222-589) și a devenit populară în timpul dinastiilor Ming (1368-1644) și Qing (1644-1911). Chinezii antici inteligenți nu numai că au făcut diverse necesități și instrumente zilnice pentru producție cu bambus, dar le-au gravat și cu modele decorative frumoase. Sculpturile din bambus acoperă o gamă largă de subiecte, cum ar fi imagini cu Buddha, figuri, flori, animale, peisaj și pavilioane.

Mancaruri traditionale din Bambus in China — Bambusul adaugă luciu mâncării chinezești. Delicioasa și crocantă tragere de bambus a câștigat favoarea oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. În frumoasa sa fotografie de proză Bamboo, Liang Shiqiu, un celebru scriitor chinez modern, a descris în mod viu faimoasele bucătării din Beijing de „creveți înăbușiți și lăstari de bambus de iarnă” și „șuncă cu lăstari de bambus de iarnă”. De asemenea, oamenii folosesc bambusul pentru a face vin, care are un gust moale și savuros.Bambusul poate fi folosit și ca medicament. În capodopera sa Compendium de Materia Medica, faimosul farmacolog dinastia Ming Li Shizhen a înregistrat marea valoare medicală a bambusului.

Bambusul, o plantă nobilă în cultura chineză — În cultura chineză, bambusul este un simbol al frumuseții orientale. Reprezintă caracterul integrității morale, al modestiei și al loialității. De asemenea, este un exemplu de eleganță. Chinezii adoră bambusul, iar cultura bambusului și-a înrădăcinat mințile de mult timp.Cunoscută sub numele de „regatul bambusului”, China are cea mai mare suprafață plantată de bambus. China crește 400 de specii de bambus, iar o treime din toate speciile de bambus cunoscute din lume sunt cultivate în China.

Bambusul este produs mai ales în regiunile sudice, inclusiv provinciile Sichuan, Chongqing, Anhui, Zhejiang, Fujian, Hunan, Guangdong, Jiangxi și Jiangsu, precum și în regiunea autonomă Guangxi Zhuang.Oamenii chinezi antici au desemnat pruna, orhideea, bambusul și crizantema drept „cei patru domni”, iar pinul, bambusul și prunul drept „cei trei prieteni în timpul iernii”. Oamenii cred că rădăcina sa profundă denotă stabilitatea și persistența; tulpina sa înaltă și dreaptă reprezintă onoare; interiorul său gol și exteriorul curat exemplifică modestia.

Timp de mii de ani, generații de artiști au lăudat bambusul în picturile, caligrafiile și poeziile lor. Mulți savanți antici au ales să trăiască în munții adânci înconjurați de păduri de bambus. Su Dongpo, un celebru scriitor al dinastiei Song (960-1279), a scris în poemul său: „Aș prefera să nu mănânc carne decât să trăiesc fără bambus”.Fabricarea hârtiei este una dintre cele patru mari invenții ale Chinei. În dinastia Han, oamenii au început să folosească bambusul pentru a face hârtie, care avea o calitate excelentă și un preț rezonabil. 

Chiar și acum este utilizat ca una dintre materiile prime importante în fabricarea hârtiei. O parte din hârtia xuan pentru pictura tradițională chineză este, de asemenea, din bambus fraged. Anticii chinezi foloseau cipuri de bambus pentru calcul înainte de invenția abacului.Bambusul a fost folosit și în arta arhitecturală cu mult timp în urmă. În timpul dinastiei Han meșteșugari pricepuți au construit un palat magnific pentru împăratul Hanwudi cu bambus. În sudul Chinei, unde bambusul este abundent, casele cu stilt de bambus sunt reședințe comune pentru oameni. 

Astăzi, unele minorități din sud-vestul Chinei, cum ar fi oamenii Dai din Yunnan, încă locuiesc în case cu stilt de bambus cu două etaje – ultimul etaj al casei conține dormitoare, bucătării și balcoane, iar parterul este folosit pentru adăpostirea păsărilor de curte și a gospodăriei animale. Casele de bambus amenajate de copaci de plantă verde oferă o imagine minunată.Delicioasa și crocantă tragere de bambus a câștigat favoarea oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. În frumoasa sa fotografie de proză Bamboo, Liang Shiqiu, un celebru scriitor chinez modern, a descris în mod viu faimoasele bucătării din Beijing de „creveți înăbușiți și lăstari de bambus de iarnă” și „șuncă cu lăstari de bambus de iarnă”. De asemenea, oamenii folosesc bambusul pentru a face vin, care are un gust moale și savuros.

Bambus și savanți și artiști — Bambusul înalt, drept și frumos a fost un favorit pentru savanții și artiștii chinezi din cele mai vechi timpuri, care au cântat laudele înalte ale caracterului său. Bai Juyi, un mare poet al dinastiei Tang, a comparat bambusul cu un „om virtuos” din articolul său. Zheng Banqiao, un celebru pictor și caligraf din dinastia Qing, și-a dedicat întreaga viață pictării bambusului.Mulți savanți antici au ales să trăiască în izolare în munții adânci înconjurați de păduri de bambus, unde beau vin, scriau poezii sau pictau imagini în timp ce se bucurau de frumusețea naturii. 

Conducând o viață atât de simplă, au vrut să stea departe de treburile lumești. Su Dongpo, un celebru scriitor al dinastiei Song (960-1279), a scris în poemul său: „Aș prefera să nu mănânc carne decât să trăiesc fără bambus”.

Sursa — http://earlyworldhistory.blogspot.com/2012/01/yao-shun-and-yu.html

Sursa — http://www.cits.net/china-travel-guide/bamboo-a-noble-plant-in-chinese-culture.html

Sursa — http://www.chinadaily.com.cn/life/2011-01/19/content_11882983.htm