Copacelul de Bonsai care a Supraviețuit Bombei Atomice de la Hiroshima

Spread the love

Este mic, dar a supraviețuit cutremurelor, războaielor și chiar bombei atomice lansate de americani în urmă cu 102 ani ,la Hiroshima. Povestea bonsaiului vechi de aproape 406 de ani, care a rămas intact în ciuda infernului nuclear de la Hiroshima, a devenit viral pe internet.Când, la 6 august 1945, avionul american Enola Gay lansa asupra orașului nipon Hiroshima prima bombă atomică, bonsaiul se afla la doar câțiva kilometri de epicentrul dezastrului. Cu toate astea, micuțul arbore a rămas intact.Masaru Yamaki, japonezul care avea bonsaiul, se afla acasă când cioburile geamurilor sparte în urma unei explozii puternice i-au perforat pielea.

Deși bomba lansată de americani a şters de pe hartă 90% din oraş, omorând 80.000 de japonezi pe loc,  familia lui Yamaki a supravieţuit. La fel şi copacii bonsai pe care îi creşteau.În 1976, acest bonsai vechi de aproape 406 de ani a fost donat de Masaru Yamaki muzeului Muzeului Penjing din Washington pentru celebrarea bicentenarului Declarației de Independență a SUA.Povestea bonsaiului care a supraviețuit bombei de la Hiroshima este spusă acum de nepoții lui Yamaki.Ceea ce i-a surprins pe toți a fost când au aflat mai multe despre copac, în special istoria lui, care nu a fost dezvăluită niciodată decenii mai târziu.

Bombardamentul atomic de la Hiroshima în 1945 a fost cu adevărat devastator. Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața și a fost într-adevăr unul dintre cele mai întunecate momente din istoria lumii. Cu toate acestea, un copac bonsai și familia care a avut grijă au reușit să supraviețuiască. Familia Yamaki locuia la câțiva kilometri distanță de locul în care forțele americane au aruncat bomba atomică. Maestrul bonsaiului Masaru Yamaki, care a avut grijă de copac, l-a înzestrat în SUA ca simbol al păcii și prieteniei.

Copacelul de Bonsai,care a Supraviețuit Bombei Atomice de la Hiroshima

 În prezent este localizat la Arboretum Național din SUA din Washington, DC Totuși, ceea ce i-a surprins pe toți a fost când au aflat mai multe despre copac, în special istoria lui, care nu a fost niciodată dezvăluită decât zeci de ani mai târziu. „Nu ne punem cu adevărat ideea de Hiroshima supraviețuitoare”, a declarat Kathleen Emerson-Bell, curator asistent pentru colecțiile de artefacte la muzeu, pentru USA Today . „Este doar un fapt al vieții”. Arborele, care a fost plantat în 1625, a trăit multă istorie în aproape 406 de ani. 

„Există o legătură cu o ființă vie care a supraviețuit pe acest pământ prin cine știe ce”, a adăugat Emerson-Dell. „Sunt în prezența sa și a fost în prezența altor oameni de demult. Este ca și cum ai atinge istoria. ”Stăpânii bonsaiului sunt cunoscuți pentru a proiecta fiecare copac pentru a evoca diferite tipuri de emoție, greutate și stil, potrivit lui Michael James, tehnician în cercetarea științelor agricole. „Te uiți la ea și vezi instantaneu ceva incredibil de frumos”, a spus James.”Cred că întreaga formă de artă a bonsaiului în sine poate avea multe semnificații: este pașnică, este apreciată de natură, este meditativă.

De aceea îmi place această formă de artă. Atâtea generații au lucrat la acest copac. Acea artistă individuală a avut atât de bine viziune și continuă să crească „, a adăugat James.Dar cum a început totul? Ei bine, arborele numit Pinul alb japonez, și uneori Pinul Yamaki, aveau acest secret pe care nu mulți îl știau până în 2001. Istoria lui a fost în cele din urmă dezvăluită când nepoții lui Yamaki s-au întors la arboretum și au vrut să-l vadă. În urma acestui fapt, curatorul muzeului i-a chemat la prânz și atunci le-a spus despre asta. Nepoții au dezvăluit că familia conducea o creșă comercială cu bonsai din Hiroshima de multe generații.

În mod surprinzător, când bomba atomică a fost aruncată pe Hiroshima, a lovit cea mai mare parte a orașului, inclusiv pepinieră. Cu toate acestea, bomba a spulberat doar ferestrele pepinierei și copacul a supraviețuit miraculos. Deși copacul a suferit câteva tăieri minore din fragmente de sticlă din cauza exploziei, familia și copacul au rămas în mare parte nevătămați.Între timp, persoanele care vizitează arboretul și-au exprimat adesea uimirea după ce au aflat despre istoria pomului. Una dintre ele este Cheryl Tyler care crede că este aproape supranatural. 

„Acestea sunt lucruri despre care nu vă puneți întrebări pentru că nu știți cum s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat”, a declarat Tyler, care este președinte și CEO al CLT3 Security Consulting. „A vedea ceva creat astfel și a-l vedea în creștere și maturitate – este fenomenal”.  In timpul celui de-al doilea război mondial, un bombardier B-29, cunoscut sub numele de „Enola Gay”, a aruncat prima bombă atomică peste orașul Hiroshima, Japonia, ucigând sute de mii de oameni. Printre supraviețuitori a fost un copac mic, un Bonsai, care a ajuns în Statele Unite ca parte a unui cadou național din Japonia. 

Bonsaiul, care acum are 406 de ani, este încă în viață și face parte dintr-una dintre cele mai marcante colecții din capitala SUA.Dacă acest copac ar putea vorbi, ar avea multe de spus. În cei aproape 405 de ani de viață a cunoscut mai mult de un război.”Este un supraviețuitor. A fost de fapt la Hiroshima când bomba atomică a fost aruncată”, a declarat Jack Sustic, curatorul de la Muzeul Național Bonsai & Penjing din Washington. El spune că arborele a venit în SUA în 1976, pentru a sărbători bi-centenarul SUA, ca un cadou de 53 de bonsai din Japonia,Acesta este un pin alb japonez; a făcut parte din donația inițială. Era într-o familie, familia Yamaki timp de 6 generații înainte de a o dona. A fost începută ca Bonsai în 1625 „, a spus Sustic arătând spre copac.

Sustic spune că familia Yamaki avea o pepinieră Bonsai și că acesta a fost unul dintre copacii lor semnatari. Șase generații ale familiei au avut grijă de copacul din Japonia și până acum patru curatori din SUA au avut grijă de el.Domnul Yamaki, donatorul inițial, a venit la 4 sau 5 ani după ce l-au donat. Este o poveste interesantă, deoarece el se uita aici la copac și el a început să plângă, iar curatorul la acea vreme s-a cam neliniștit și puțin nervos așa că el a cerut traducătorului să se asigure că totul este în regulă, așa că traducătorul l-a întrebat, este totul în regulă?

Și a spus că arborele este fericit aici, de aceea plâng „, a spus el.Sustic spune că îngrijirea copacilor este o onoare și o bucurie – dar și o mare responsabilitate. Ce ar face dacă li s-ar întâmpla ceva? „Nici nu vreau să mă gândesc la asta. Dar am o valiză acasă care este împachetată. Dacă se întâmplă ceva cu asta, nu cred că cineva ar putea să mă găsească”, a spus el.Donația de bonsai a început această colecție, cea mai mare din America de Nord, la Arboretum Național din SUA. Colecția are acum aproape 300 de copaci, împărțiți în trei pavilioane pentru bonsaiul japonez, chinez și american.  

Bonsai înseamnă literalmente un copac într-o oală. Dar poți să te uiți în jurul colecției și să vezi că asta este mult mai mult decât să lipiți un copac într-un ghiveci. Este și o artă, este o artă vie”, a spus Sustic.Unul dintre cei mai faimoși bonsai ai colecției este această pădure de ienupăr în vârstă de 57 de ani creată de John Naka, considerată tatăl Bonsaiului din America de Nord. El a plantat câte un copac pentru fiecare dintre nepoții săi. „Lucrarea la copac nu se termină niciodată, deoarece este o artă vie. Tehnica de tăiere este cea care îl păstrează mic”, a spus Sustic.

Arta Bonsaiului cere o mare grijă și răbdare, realizată aici de un mic personal și 15 voluntari. Copacii continuă să crească, astfel încât trebuie să fie tăiați o dată sau de două ori pe an și să fie rețibilizate la fiecare doi ani. Unii dintre copaci sunt deosebit de sensibili, ca acesta.Nu-i place uleiul din degete și nu-i place să fie frecat sau ceva de genul, așa că ori de câte ori se întâmplă asta, vârfurile se rumenesc, așa că trebuie să intru și să scot maro. Colecția Bonsai nu are preț. Fiecare copac este unic, iar vârsta medie este în jur de 100 de ani – ceea ce înseamnă că mai multe generații au avut grijă de ei. Copacii bonsai înfloresc, dau fructe și își schimbă culorile toamna. 

Sustic spune că el și familia sa mănâncă mere de la unul dintre cei 30 de bonsai ai săi acasă.Un aspect interesant este faptul că fructele și florile nu se vor reduce ca mărime”, a spus Sustic.De la începuturile sale în China în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, arta Bonsaiului a fost doar un pasionat al elitei timp de mai multe secole. În SUA, a crescut în popularitate, mai ales datorită sprijinului Fundației Naționale Bonsai. Johann Klodsen este directorul fundației și, la fel ca alții apropiați colecției, spune că există mai mulți bonsai decât pur și simplu ceea ce vede cineva.

 „Stând ca în orice operă de artă înaintea unei mari opere de artă, devine o conversație între opera de artă și individ, iar această conversație ia o dimensiune spirituală”, a spus ea.Dacă o faci pe Bonsai, începe să te schimbe ca persoană în care cred. Te face o persoană mai bună. Te învață răbdare și reverență. Cu siguranță m-a făcut o persoană mai bună”, a spus ea. Pentru bicentenarul Americii din 1976, Japonia a trimis un cadou de 53 de bonsai. Multe dintre ele, inclusiv una care a fost creată pentru prima dată în 1625, locuiesc acum în Washington, Muzeul Național Bonsai și Penjing din DC . 

Tinderea către bonsai necesită calm, concentrare, răbdare și un set de instrumente în miniatură. „Dacă nu înțelegeți știința pentru a le menține în viață, nu are rost să înțelegeți arta pentru a le face frumoase”, spune Michael James, curatorul muzeului. — Povestea bonsaiului de 406 de ani, care a supraviețuit bombei atomice — Un mic arbore plantat în urmă cu 391 de ani a devenit un simbol al supraviețuirii și păcii. Acest bonsai, din specia pin alb japonez, a supraviețuit exploziei devastatoare produsă de bomba atomică la Hiroshima, iar acum este îngrijit într-un muzeu din Washington, SUA.

Bonsaiul din imagine are o poveste impresionantă. A fost plantat în anul 1625 și îngrijit de o familie care locuia la Hiroshima. Cum în Japonia bonsai este o tradiție foarte importantă, obiceiul a fost transmis în familia Yamaki în decursul mai multor generații. Iar acest exemplar a rămas și el în familie. În anul 1945, când americanii au lansat bomba atomică deasupra orașului Hiroshima, copăcelul a supraviețuit în mod miraculos. Se afla într-o seră protejată de pereți rezistenți, la doar 3 kilometri depărtare de locul exploziei, scrie publicația The Independent. 

Peste 140.000 de oameni și-au pierdut viața atunci, iar orașul a fost complet distrus. Arborele, alături de alți bonsai pe care îi avea în grijă maestrul Masaru Yamaki, a rezistat. Dar povestea nu se oprește aici. În anul 1975, Masaru Yamaki a decis să doneze bonsaiul, ca semn de prietenie față de Statele Unite ale Americii. Copăcelul fusese în grija familiei sale de peste 5 generații și era un simbol al supraviețuirii. Maestrul bonsai s-a gândit însă că ar putea fi și un simbol al păcii și prieteniei între cele două popoare care s-au aflat cândva în război. Astfel, a trimis bonsaiul, sub forma unui cadou din partea Japoniei, la Muzeul Bonsai & Penjing de la US National Arboretum din Washington, unde se află și acum.

Impresionanta poveste a acestui copăcel a devenit cunoscută după anul 2001, când doi nepoți ai lui Masaru Yamaki au vizitat Arboretum și au vrut să vadă bonsaiul. În Japonia, bonsai reprezintă arta cultivării copacilor în miniatură, în ghivece foarte mici. Rolul lor este pur decorativ, iar priceperea maeștrilor care îi cultivă se vede în modul în care sunt tăiate ramurile, pentru a da o anumită formă copacului.  Înălțimea unui bonsai variază între 3 și 200 cm. De obicei sunt folosiți pini pitici sau alte specii de conifere, care sunt foarte rezistente. Cel mai bătrân bonsai cunoscut în prezent datează din secolul al XVII-lea. A fost botezat Sandai-Shogun-No Matsu și se află în colecția Palatului Imperial din Tokyo.

Copacul de aproape 406 de ani care a supraviețuit bombei atomice de la Hiroshima — Este mic, dar a supraviețuit cutremurelor, războaielor și chiar bombei atomice lansate de americani în urmă cu 70 de ani la Hiroshima. Povestea bonsaiului vechi de aproape 406 de ani, care a rămas intact în ciuda infernului nuclear de la Hiroshima, a devenit viral pe internet.Când, la 6 august 1945, avionul american Enola Gay lansa asupra orașului nipon Hiroshima prima bombă atomică, bonsaiul se afla la doar câțiva kilometri de epicentrul dezastrului. Cu toate astea, micuțul arbore a rămas intact.

Masaru Yamaki, japonezul care avea bonsaiul, se afla acasă când cioburile geamurilor sparte în urma unei explozii puternice i-au perforat pielea. Deși bomba lansată de americani a şters de pe hartă 90% din oraş, omorând 80.000 de japonezi pe loc,  familia lui Yamaki a supravieţuit. La fel şi copacii bonsai pe care îi creşteau, potrivit ziarului La Repubblica.În 1976, acest bonsai vechi de aproape 406 de ani a fost donat de Masaru Yamaki muzeului Muzeului Penjing din Washington pentru celebrarea bicentenarului Declarației de Independență a SUA. Povestea bonsaiului care a supraviețuit bombei de la Hiroshima este spusă acum de nepoții lui Yamaki.

Sursa — https://www.activenews.ro/externe/Copacul-de-aproape-400-de-ani-care-a-supravietuit-bombei-atomice-de-la-Hiroshima-123772