Cocorul (Grus grus), un Simbol al Fericiri si Fidelități

Spread the love

Cocorul (Grus grus) este o pasăre migratoare cu ciocul ascuțit, cu gâtul și cu picioarele lungi, cu penele cenușii și cu o pată roșie pe cap. El face parte din familia „Gruidae”, și cuprinde circa 18 specii care trăiesc în regiunile temperate și tropicale, cu excepția Americii de Sud.În România trăiesc două specii, „Cocorul mare” (Grus grus) (114 cm), care cuibărește în delta Dunării și „Cocorul mic” (Anthrpodes virgo), care atinge 96 de cm înălțime și poate fi văzut rar deoarece este numai în trecere, cuibărind în Asia Centrală și iernând în delta Nilului.Cocorii sunt ființe înalte, bipede.

Durata de viață este de 30 – 40 de ani. Ei vocalizează, sunt foarte sociabili și au un stil de viață monogam. În China, Africa de Sud și Uganda, cocorii sunt simboluri naționale. În Asia de Est, ei simbolizează viață îndelungată, fericire, fidelitate în casnicie și dragoste. Caracteristic cocorilor este forma traheii care pătrunde până la osul stern, sub mușchii pectorali, formând bucle care explică strigătele puternice al cocorilor. Cocorii sunt păsări care umblă și fac cuibul pe sol cu excepția speciilor africane „Balerica” care stau pe arbori.

Puii clociți în regiuni de stepă, sau de smârcuri sunt nidifugi. Numai speciile de cocori din regiunile nordice sunt păsări migratoare. În perioada împerecherii păsările execută dansuri nupțiale spectaculoase. Hrana de bază a păsărilor constă în insecte, unele semințe, viermi și moluște. Aceste păsări maiestuoase sunt omnivore și se hrănesc cu plante, vertebrate (pești, rozătoare, broaște și șerpi) și nevertebrate (moluște, insecte și crustacee). Sunt vânate de animale carnivore și omnivore, cum ar fi: lupii, urșii, ratonii, vulpile, coioții, corbii, șoimii, vulturii, dar și de oameni.

Cocorul (Grus grus), un Simbol al Fericiri si Fidelități

Pentru a-și proteja puii, se strâng în grupuri și dorm laolaltă, în timp ce câteva păsări stau de pază.Majoritatea speciilor de cocori sunt pe cale de dispariție, pentru că oamenii le distrug habitatul.Cocorii au ciocul, gâtul și picioarele lungi. Deși seamană cu egretele și cu alte păsări cu picioare lungi care fac parte din familia Ardeidae, ordinul Ciconiiformes, cocorii au fost plasați recent în ordinul Gruiformes. Cea mai mare specie de cocor este Grus antigone, care trăiește în nordul Pakistanului, India, Nepal, Asia de Sud-Est și Queensland, Australia.

Cocorii indieni pot ajunge la o înălțime de 200 cm, iar distanța dintre aripile lor desfăcute poate atinge 250 cm, fiind cele mai înalte zburătoare.Bugeranus carunculatus trăiește în sudul deșertului Sahara. Este cel mai mare cocor din Africa și al doilea ca dimensiune, dintre toate speciile de cocori. Poate ajunge la o înălțime de 172 cm. Cocorul american (Grus americana) este cel mai înalt cocor din Nordul Americii și singurul care trăiește numai pe acest continent. Are o înălțime de aproape 150 cm, iar distanța dintre aripile sale desfăcute poate ajunge la 230 cm.

Păsările trăiesc în zonele cu umiditate ridicată și pe câmpiile cu iarbă verde. Își schimbă dieta în funcție de sezon și de propriile cerințe nutriționale. Hrana lor este deosebit de diversificată. Se hrănesc cu rozătoare mici, pești, amfibieni, insecte, semnințe, fructe și plante.Sunt  pasari gregare, formând cârduri mari. Când puii ajung la maturitate sexuală, în cel de-al doilea sau al treilea an de viață, își caută perechea printr-un ritual ce poate dura mai multe zile. Masculul și femela „dansează” și se cheamă unul pe celalalt.

Totul este ca o mica scenetă, în care păsările zboară, își desfac aripile, aruncă bețe sau smocuri de iarbă, dau din aripi și din cap. „Dansul” este insoțit de vocalizări specifice. Când ritualul ajunge la punctul culminant, cele doua păsări scot sunete complexe, la unison. La fel se întâmplă și când se imperechează și când se reproduc. Majoritatea perechilor rămân împreuna pe viața. Oamenii de știință au realizat un studiu în care au fost urmărite 69 de perechi de cocori, timp de 13 ani. Doar 12 perechi s-au despărțit, iar restul de 57 au rămas împreuna. În plus, relația cocorilor implică și alte aspecte interesante.

Femela și masculul se ajută între ei, protejează și hranesc puii împreuna, iar când migrează, stau de-o parte și de alta a puilor, care zboară la mijloc. Atunci când una din păsări este bolnavă, perechea îi sta alături, chiar dacă celelalte păsări din cârd migrează.Unele specii pleacă departe, iar altele nu migrează deloc. De exemplu, cocorul japonez (Grus japonensis), specie aflată pe cale de dispariție, își petrece primăverile și verile în Siberia. Femelele își depun ouăle aici, iar toamna migrează în stoluri spre Coreea, Japonia, China, Taiwan și alte țări din estul Asiei.

Toți acești cocori migrează, cu excepția unui cârd care trăiește în Hokkaidō, Japonia, și care rămâne acolo tot anul.Cocorul alb (Grus leucogeranus) este o specie pe cale de dispariție, care simbolizează viață îndelungată și succes în căsnicie. Există mai puțin de 3000 de exemplare de cocori albi, iar numărul lor este în scădere. Aceste păsări sunt migratoare, își fac cuiburi în Siberia și își petrec iernile în India sau de-a lungul râului Yangtze din China.Și cocorul japonez este o specie rară, existând în jur de 2000 de exemplare. Totuși, cea mai rară specie este cocorul american.

Există numai 300 de exemplare care trăiesc în sălbăticie și alți 150 de cocori ținuți în captivitate, însă numărul lor este în creștere, datorită unor programe care-și propun să salveze specia. Din cele 15 specii de cocori, 10 sunt pe cale de dispariție. Specii de cocori. — În mitologia greacă există povești despre pigmei care luptau împotriva cocorilor, de-a lungul fluviului Nil. Înaintea epocii industrializării și oamenii trăiau cam tot atât. În cultura asiatică, se crede că aceste păsări trăiau 1000 de ani. De aceea, ele sunt un simbol al vieții lungi. E o pasăre monogamă, care rămâne cu perechea sa pentru tot restul vieții. Din aceasta cauză, a devenit simbol al fidelității, vieții de cuplu și al dragostei.

Viața socială: cocorii trăiesc în perechi și familii, în cadrul unor cârduri mai mari, ce se aseamană comunităților în care trăiesc oamenii. Vocalizarea – cocorii au un fel de limbaj propriu. La fel ca oamenii, și ei folosesc tot felul de sunete, pentru a transmite anumite mesaje. Limbajul corpului – Există cel puțin 90 de gesturi sau poziții ale corpului care joacă un rol important în latura socială a vieții acestor păsări. Dansul – Este un obicei practicat de cocorii de toate vârstele; uneori păsările dansează și în grup. Aceasta este modalitatea prin care cocorii își găsesc perechea, își exprimă afecțiunea și intenția de a se împerechea.

Istoricul cocorului Japonez — Până la mijlocul secolului al — XIII —  lea, Cocorul cu coroana roșie s-a reprodus probabil în zonele umede din întreaga zonă Hokkaido. Cel puțin o parte a populației este probabil să fi petrecut luni de iarnă în părțile de est ale Honshu (cea mai mare insulă din Japonia).Este posibil ca cocorii să fie crescuti și în Honshu.Protejate ca păsări nobile — Cocorii au fost protejati în Honshu în zilele regimului Shogunatei Tokugawa. Cu toate acestea, cocorii au fost vânate în Hokkaido. Cocorii au fosti adusi la Honshu din Hokkaido. Aceste minuni au servit drept cadouri în rândul oamenilor din clasa conducătoare.

Pierderea protecției și industrializării în Japonia — Când shogunatul Tokugawa s-a încheiat în anii 1860, cocorii au pierdut protecția în Honshu. Datorită presiunii de vânătoare a crescut în toată gama de distribuție a speciilor de cocori roșu-încoronat se credea că a dispărut din Japonia de la începutul  secolului al 20 — lea.Mai mult, guvernul Meiji, recent fondat, a promovat recuperarea zonelor umede din Hokkaido. Drept urmare, habitatele pentru cocori ,au fost transformate în padure de orez în partea centrală a Hokkaido. Doar mici fragmente din zona umedă rămân astăzi în partea centrală a Hokkaido.

Re-descoperire de cocori  în zona umedă Kushiro din estul Hokkaido — Acțiuni de conservare a rezidenților locali — Din fericire, în 1924, aproximativ 10 Cocori au fost re-descoperiti în zona umedă Kushiro din estul Hokkaido. — Acțiuni de conservare a rezidenților locali — În 1950, un fermier local a încercat să alimenteze cocorii cu porumb in acea iarna. La începutul anului 1952, cocorii au început în sfârșit să vină la porumb. — Protecția prin legislația națională — Primul recensământ a fost efectuat în noiembrie 1952 și au fost găsiti 33 de cocori.

În același an,cocorii cu coroana roșie și habitatul acesteia (2749 ha) au fost desemnate drept monument natural special de guvernul japonez. De-a lungul timpului, tot mai multi cocori s-au adunat la stațiile de alimentare ,sa se hranesca cu porumb.Cocorii erau fericiti ca erau cu cereale in orice anotimp. În consecință, populația de cocori au început să crească.Eforturile de reducere a accidentelor,ritmul de creștere a populației de cocori a încetinit, deoarece până la 10% din cocori au murit în fiecare an din cauza coliziunii cu liniile electrice. Markerul a fost atașat la liniile electrice pentru a crește vizibilitatea. Acești markeri au fost eficienți, iar dimensiunea populației a crescut constant de la mijlocul anilor ’70.

Guvernul național Japonez a sprijinit financiar cele trei mari ,gradini de cocori, pentru hrana lor.Administrația locală a oferit, de asemenea, sprijin financiar pentru alte câteva gradini cu cocori ,de ai hranii cu cereale.Protecția habitatelor de cocori — În 1980, zona umedă Kushiro a devenit primul sit Ramsar din Japonia.Localitatea– Umedul Kushiro a fost desemnat drept parc național în 1987. Populația de  cocori cu coroane roșii din Japonia este în mare parte non-migrator, cursa din Hokkaidō deplasându-se la doar 150 km (93 mi) către terenurile sale de iernare.Doar populația continentală cunoaște o migrație pe distanțe lungi.

 Își părăsesc terenurile de iernare primăvara până în februarie și sunt stabilite pe teritorii până în aprilie. Toamna, își părăsesc teritoriile de reproducere în octombrie și noiembrie, cu migrația completă până la jumătatea lunii decembrie.Dimensiunile efectivelor sunt afectate de numărul mic de cocori cu coroana roșie și, având în vedere dieta lor în mare parte carnivore, este necesară o anumită dispersie în condiții naturale.Cocorii de iarnă s-au observat hrănindu-se, în mod diferit, în grupuri familiale, perechi și singure, deși toate acostările sunt în grupuri mai mari (până la 80 de persoane) cu cocori fără legătură.

Până la începutul primăverii, perechile încep să petreacă mai mult timp împreună, păsările care nu cresc și minorii se dispersează separat.Chiar dacă nu cuibăresc,cocorii cu coroane roșii tind să fie agresive față de specificații și să mențină o distanță minimă de 2 până la 3 m (6,6 până la 9,8 ft) pentru a nu ține distanța de alte macarale în timp ce se înghesuie nocturn în timpul iernii. În situațiile în care un cocor încalcă aceste granițe, aceasta poate fi atacată violent. Cocorii cu coroane roșii pentru adulți sunt denumite pentru un petic de piele goală roșie pe coroană, care devine mai strălucitoare în timpul sezonului de împerechere. 

În general, sunt de culoare albă ca zăpada, cu negru pe secundarele aripii, care pot apărea aproape ca o coadă neagră atunci când păsările sunt în picioare, dar adevăratele pene de coadă sunt de fapt albe. Masculii sunt negri pe obraji, gât și gât, în timp ce femelele sunt gri perlat în aceste pete. Cola este de culoare verde măsliniu până la verzui, picioarele sunt ardezie până la negru cenușiu, iar irisul este de culoare maro închis.Această specie se numără printre cele mai mari  de cocori.măsurând de obicei aproximativ 150 până la 158 cm (4 ft 11 in 5 ft 2 in) înălțime și 101,2–150 cm (3 ft 4 in – 4 ft 11 in) în lungime (de la coadă la coadă bacsis). 

De-a lungul anvergurii mari, cocorii cu coroana roșie măsoară 220-250 cm (7 ft 3 in –8 ft 2 in). Greutatea corporală tipică poate varia de la 4,8 până la 10,5 kg (11 – 23 lb), masculii fiind puțin mai mari și mai grei decât femelele și o greutate mai mare chiar înainte de migrare.În medie, este cea mai grea specie de cocori deși atât cocorul sarusul cât și cocorul wattled pot crește mai înalte și pot depăși această specie în măsurători liniare.În medie,cocorul mascul ,adult  de la Hokkaidō cântăreau aproximativ 8,2 kg (18 lb), iar cocorul femelela adulter erau în medie în jur de 7,3 kg (16 lb), în timp ce un studiu rus a descoperit că cocorii masculi aveau o medie de 10 kg (22 lb), iar cocorul femela aveau o medie de 8,6 kg (19 lb) ; în unele cazuri cocorul femela își pot depăși colegii, în ciuda greutății medii ușor mai mari a cocorilor masculi . 

Un alt studiu a constatat că greutatea medie a speciei este de 8,9 kg (20 lb). Greutatea maximă cunoscută a Cocoriilor cu coroane roșie  este de 15 kg (33 lb).Dintre măsurătorile standard, aripa măsoară coarda 50.2-74 cm (19.8-29.1), in cele expuse culmen măsoară 13.5-17.7 cm (5.3-7.0 in), coada lungime este de 21.5-30 cm (8.5- 11.8 in) șitarsul măsoară 23,7–31,9 cm (9,3–12,6 in).

Reproducerea Cocorilor  — Se consideră că maturitatea reproducerii este împlinită la vârsta de 3–4 ani. Toată împerecherea și ouăle sunt limitate în mare măsură la aprilie și începutul lunii mai, la cocori.O pereche de  cocori cu coroane roșii în diverse situații, contribuind la stabilirea formării și menținerii legăturii pereche, precum și a reclamei teritoriale și a semnalizării agoniste. Perechea se mișcă ritmic până când stau aproape, aruncându-și capetele înapoi și lăsând un apel flutător la unison, declanșând deseori și alte perechi pentru a începe duetarea. Așa cum se întâmplă în fiecare an, implicațiile sociale ale dansului sunt complexe în sens. 

Cu toate acestea, comportamentul dansului este, în general, gândit să arate emoție la specie. Pentru a consolida legătura, cu cocorii cu coroana roșie se angajează în ritualuri de deconectare dublă înainte de a efectua un dans.Perechile sunt teritoriale în perioada de reproducere.Teritoriile de cuibărire variază de la 1 la 7 km 2 (0,39 la 2,70 mp) și sunt adesea același an după an. Majoritatea teritoriilor cuibăritoare se caracterizează prin teren plat, acces la habitatul umed și ierburi înalte.Siturile cuiburilor sunt selectate de către cocorul femela, dar construite de ambele sexe și se găsesc frecvent într-o mică poiană făcută de alti cocori fie pe pământ umed, fie în adâncime de apă peste ape care nu depășesc 20 – 50 cm (7,9 – 19,7 in) adâncime. 

Uneori, cuiburile sunt construite pe suprafața înghețată a apei, deoarece temperaturile frigide pot persista bine până în sezonul de cuibărire. Clădirea cuibului durează aproximativ o săptămână. Majoritatea cuiburilor conțin două ouă, deși au fost înregistrate unul până la trei. Ambele sexe incubează ouăle cel puțin 30 de zile. Amândoi îi hrănesc pe cei mici atunci când eclozează. Rămânând în cuib pentru primele săptămâni, tinerii încep să-și urmeze părinții în timp ce se hrănesc în mlaștini cu vârsta de aproximativ 3 luni. 

Lucrările noi cântăresc aproximativ 150 g (5,3 oz) și sunt acoperite în galben natal în jos timp de două săptămâni. Până la toamna timpurie, la aproximativ 95 de zile de la eclozare, tinerii sunt fugiți și sunt asigurați de fluturați în timp de migrare. Deși pot zbura bine, tinerii macarale rămân împreună cu părinții timp de aproximativ 9 luni. Cocorii tineri păstrează o voce cu mai mare înălțime, care poate servi pentru a le distinge de păsările mature similare din exterior, această etapă care durează până la îngrijirea părinților din concediu.

 Durata medie de viață a adulților este în jur de 30 până la 40 de ani, unele exemplare trăind până la 75 de ani în captivitate. Este una dintre cele mai longevive specii de păsări. Populația totală de cocori este, estimarea a speciei ,este de numai 2.750 în sălbăticie, inclusiv aproximativ 1.000 de păsări din populația japoneză rezidentă.  Dintre populațiile migratoare, aproximativ 1000 de iarnă în China (în principal la delta fluviului galben și a zonelor umede de coastă din Yancheng ), iar iarna rămasă în Coreea.  A primit statut pe cale de dispariție la 2 iunie 1970.

Aviary National din Pittsburgh, Pennsylvania , a fugit un program în cazul în care SUA grădini zoologice a donat oua care au fost survolate spre Rusia și ridicate în Rezervația Naturală Khinganski și eliberate în natură. Acest program a trimis 150 de ouă între 1995 și 2005. Programul a fost pus în așteptare pentru a se concentra pe diferite programe de conservare a macarale din Rusia, cum ar fi educația și stingerea incendiilor. Câteva sute de macarale cu coroană roșie sunt păstrate în grădini zoologice din întreaga lume.În mod sigur, eforturile internaționale ale Rusiei, Chinei, Japoniei și Coreei sunt necesare pentru a împiedica dispariția speciilor. 

Cea mai presantă amenințare este distrugerea habitatului, cu o lipsă generală a habitatelor umede curată rămase pentru speciile de cuib. În Japonia, rămâne puțin habitat adecvat de cuibărit, iar populația locală de reproducție este aproape de punctul de saturație. În China, Cocorii cu coroana roșie este adesea prezentată în mituri și legende. În taoism, cocorul cu coroana roșie este un simbol al longevității și nemuririi. În artă și literatură, nemuritorii sunt adesea descriși călărit pe  cocori.Un muritor care atinge nemurirea este transportat în mod similar de un cocor.

Reflectând această asociere,cocorii cu coroane roșii sunt numite xian-he ( chineză tradițională : 仙鶴 ; chineză simplificată : 仙鹤 ; pinyin : xiānhè ;cocorul cu zana sau cocorul nemuritor,  un simbol al nobilimii. În mormintele dinastiei Shang și dinastia Zhou s-au găsit reprezentări ale cocorilor,articole de bronz ceremonial.O temă comună în arta chineză de mai târziu este savantul recuziv care cultivă bambusul și păstrează cocorii.Unii literati au crescut chiar cocorii și i-au antrenat să danseze la muzica guqin .Din cauza importanței sale în cultura chineză, cocorul cu coroana roșie a fost selectată de Biroul Național de Silvicultură din Republica Populară Chineză ca candidat la titlul de animal național al Chinei. 

Această decizie a fost amânată datorită traducerii în latină a cocorilor cu coroană roșie drept ,Cocorul Japonez. În Japonia, aceasti cocori sant cunoscuti sub numele de tanchōzuru și se spune că trăiește de 1.000 de ani.O pereche de cocori cu coroana roșie a fost utilizată în proiectarea notei Seriei D de 1000 de yeni (partea inversă).În limba Ainu ,cocorul cu coroana roșie este cunoscut sub numele de sarurun kamuy sau ” marsh-kamuy. La Tsurui , sunt unul dintre cele 100 de peisaje sonore ale Japoniei . Se spune că cocorii acordă favoruri în schimbul unor acte de sacrificiu, ca în Tsuru no Ongaeshi („întoarcerea unei favoari a altor cocori.

Având în vedere reputația sa, Jerry Huff, un expert american în branding, l-a recomandat ca logo-ul internațional al Japan Airlines , după ce a văzut o reprezentare a acesteia într-o galerie de creste samurai. Huff a scris „Am avut credința că este simbolul perfect pentru Japan Air Lines. Am descoperit că mitul cocorului a fost totul pozitiv – se împerechează pentru viață (loialitatea) și zboară cu putere mare pe kilometri fără să obosească (forța). Grupul Kerry / Kuok al lui Robert Kuok folosește, de asemenea, cocorii cu coroana roșie ca logo pentru operațiunile din Hong Kong, Singapore, PR China și peste mări. În Coreea,cocorii cu coroana roșie se numește durumi și este considerată un simbol al longevității, purității și păcii. Seonbisii coreeni considerau pasărea ca o icoană a constanței lor.Cocorii cu coroana roșie este descrisă pe moneda câștigată în Coreea de 500 și este simbolul lui Incheon .

Cocorul (Grus grus), un Simbol al Fericiri si Fidelități

Sursa — https://en.wikipedia.org/wiki/Red-crowned_crane

Sursa — http://www6.marimo.or.jp/tancho1213/history-of-conservation-program.html