Spread the love

Cele Mai Potrivite Scule si Articole De Pescuit Pentru Crap – Cel Mai Atractiv Pret

Partidele de pescuit la crap sunt cea mai intalnita metoda la care apeleaza pescarii. Este un pescuit comod, de asteptare, care necesita timp si un volum ridicat de nada. Toate baltile de pescuit care sunt destinate pescuitului sportiv sunt populate cu aceasta specie de peste. Pescuitul la crap ramane o alegere principala a pescarilor de la noi din tara. Este un stil ce poate fi practicat atat pe lacuri cat si pe raurile unde se poate gasi aceasta specie : Olt, Dunare si nu numai.
Trebui spus ca o partida de pescuit la crap se poate incheia fara rezultate daca nu detinem echipamentul adecvat, daca nu stapanim tehnica de pescuit si daca nu alocam timpul necesar unei astfel de expeditii.

Alegerea echipamentului in pescuit la crap

Se pescuieste in doua moduri la crap . Este vorba de stilul lansat si stilul plantat. In fiecare din cazuri exista particularitati ale tehnicii la care apelam. In oricare din situatii, trebuie sa acordam o atentie sporita echipamentului de pescuit pe care il vom folosi. Tot ansamblul ( lanseta si mulineta ) este dedicat. Este gandit strict pentru aceasta specie si disciplina pe care o vom alege ( lansat sau plantat ). Astfel, atat lanseta de crap cat si mulineta aferenta se afla intr- o stransa legatura.

Lanseta pentru pescuit la crap

Lanseta pentru pescuit la crap este special conceputa pentru a indeplini anumite nevoi. Din punct de vedere constructiv, este usor de identificat in orice magazin de pescuit. Este echipata in general cu 6 inele destul de mari in diametru si este realizata din doua sau trei tronsoane. Ideal, este bine sa ne orientam catre lansetele de pescuit la crap din doua tronsoane. Cu cat mai putine mufari, cu atat mai bine. Vom identifica usor un comportament avantajos al acestor lansete comparativ cu cele din trei elemente. Mai rigide, mai zvelte sim ai controlabile atat in lansare cat si in drill.

Lungimea lansetei

Lungimea lansetei in partidele de pescuit la crap dicteaza rata de reusita. Sunt momente cand pe unele balti de pescuit ai nevoie de distanta. Este un lucru stiut ca acesti pesti cauta linistea. In cele mai multe cazuri, este nevoie ca momeala de pescuit la crap sa ajunga la ei acasa. Nu poti obtine distante mari cu lansete scurte. In pescuitul la crap se recomanda doua lungimi pentru lansete. 3,60 metri si 3,90 metri. Montura pentru crap intervine si limiteaza aceste distante. Este nevoie de aerodinamica in timpul lansarilor. Modul in care se comporta in evolutie montura de crap ( in timpul lansarii ) influenteaza direct distanta la care va ajunge. In general, bariera la care se pescuieste la crap este setata undeva intre 120 si 140 de metri distanta de mal.

Puterea lansetei

Anumite monturi necesita atasarea nadei suplimentare. Pe langa nadirile de baza, este nevoie ca in anumite cazuri, momeala de pescuit la crap de pe carlig sa fie insotita si de un surplus mic de nada. Acest lucru face ca ansamblul monturii sa devina mai greu. In acest sens, este nevoie ca lanseta sa nu resimta acest surplus de greutate. Plaja de puteri ( constructiva ) a lansetelor de pescuit la crap pleaca de la 2,75 Lb ( livre ) si merg pana la 3,75 Lb ( livre) . Tot ce depaseste aceste valori sunt lansete tehnice conexe stilului. Se numesc lansete de nadire ( spod ) . Sunt gandite si concepute pentru lansarea unor cantitati de nada de crap considerabila in locul vizat.

Greutatea lansetei

Lansetele de pescuit la crap nu sunt cele mai usoare. Inghit multa materie prima si auxiliare. Lungimea si puterea dicteaza greutatea lansetei. Puterea influenteaza cel mai mult. Este nevoie de straturi de carbon speciale suplimentare care sa faca fata fortelor care se manifesta in timpul lansarilor cu greutati mai mari. In general, in pescuitul cu plumb, se utilizeaza greutati intre 100 si 115 grame. In pescuitul cu momitor, tot in jurul acestor valori ne invartim. Diferentele in distante masurate apar din cauza aerodinamicii tipului de montura folosit. Este bine sa ne orientam catre lansetele de pescuit la crap care nu depasesc 350 de grame.

Mulineta pentru pescuit la crap

Mulineta pentru crap este la fel de tehnica ca si lanseta. Se diferentiaza de alte produse din acest segment prin masivitatea pe care o etaleaza. Nu este mica si nu este gandita sa menajeze. Dat fiind faptul ca vorbim de un pescuit la crap la distante in majoritatea cazurilor, trebuie sa gandim ca mulineta va trebui sa faca fata distantelor, greutatilor si pestilor in timpul drill-ului. De aici si corpul mare si robust. Acest “ urias” a fost imblanzit de-a lungul timpului prin implementarea de tehnologii constructive inovative. Greutate redusa, sisteme de protectie si asezare a firului sau frane pentru fir cu fidelitate ridicata.

Marimea tamburului

Cu cat mai mare, cu atat mai bine pentru o mulineta de pescuit la crap. Marimea tamburului mulinetei de pescuit la crap dicteaza trei parametri. Distanta la care putem pescui, metrajul de fir pe care il poate stoca si rata de recuperare exprimata in centimetri. Daca spre exemplu pescuik la 120 de metri, avem nevoie ca recuperarea spre mal sa nu dureze mult. Un tambur cu diametru mare va depozita in recuperare uneori si un metru linear de fir de pescuit. Adica in 120 de ture complete de manivela ( o rotatie de 360 de grade a manivelei in recuperare ) am ajuns la mal. Si asta e bine !

Capacitatea tamburului ( fir )

Un alt efect al marimii tamburului mulinetei de pescuit la crap este capacitatea de stocare a firului. Fiind un pescuit la distante mari in majoritatea cazurilor, avem nevoie de fir pe masura. Mulinetele de crap au venit prima data din pescuitul oceanic. Aici este constant nevoie de dsitanta si rata de recuperare mare. Si-au gasit perfect locul in lumea crapista a ultimilor 10 ani. In general, o mulineta de pescuit la crap poate stoca intre 300 si 500 de metri liniari de fir in functie de diametrul acestuia.

Rata de recuperare

Rata de recuperare in pescuitul la crap este de asemenea importanta. O parte din motive au fost expuse mai sus. Trebuie adaugat totusi, ca acest lucru este datorat unor sisteme speciale cu care mulinetele au fost dotate. Tamburul generos este doar o variabila din ecuatia denumita “ rata de recuperare ”. Pentru acest capitol, trebuie sa intelegem ca se face referire la miscarile rotorului mulinetei. Rotorul este piesa care sustine sistemul cu pick-up si care are rolul de a bobina firul pe tambur. Miscarea rotorului este datorata mecanismului format din roata dintata si melc. Aceste componente se gasesc sub carcasa de protectie. Este calculata electronic si optimizata in functie de marimea si greutatea mulinetei.

Firul pentru pescuit la crap

Firul pentru pescuitul la crap este de asemenea unul aparte. Vine in multe culori si diametre gandite sa faciliteze drill-ul, sa optimizeze distantele la care se poate pescui si sa diminueze efortul fizic depus de pescar. Principalul rol al firului este unul dublu. Sa transporte montura de crap pe vad si sa ajute pescarul in timpul drill-ului. In functie de distanta la care se executa pescuitul, talia exemplarelor sau tipul substratului, producatorii asigura o gama variata de fire care sa acopere aceste nevoi.

Alegerea stilului de pescuit la crap

In functie de lacul unde pescuim avem de ales in a face sau nu “ galagie “ . Uneori este bine, uneori este mai putin bine. Crapii nu se dau in vant dupa zgomot. Uneori le putem atrage atentia in acest mod dar daca persista zgomotul, crapii vor parasi zona. Din acest considerent, putem lansa sau plasa monturile acolo unde ne dorim ( plantatul este denumirea populara ).

Plantatul este un stil de pescuit la crap extrem de tehnic. Necesita in dotare o barca sau un navomodel. Sunt metodele prin care plasam montura si momeala in locul dorit. Tehnica de pescuit la crap plantat este una silentioasa care poate scoate din lac exemplare mari de crap.

By Akan