Cascada Bigăr, una dintre cele mai Frumoase Cascade din Lume

Spread the love

Cascada Bigăr este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din lume, impresionând prin superba cădere de apă peste un veritabil covor de mușchi, fenomen natural care o face, de altfel, și unică în lume. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Care este povestea ei? — Cascada Bigăr a fost desemnată în anul 2013, de către site-ul The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume. Astfel, datorită aprecierilor primite la nivel internațional, dar și a faptului că a fost amenajată de către o companie privată, Cascada Bigăr se bucură anual de mii de vizitatori.

Unde se află Cascada Bigăr — Cascada Bigăr se află în județul Caraș-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, fiind unul dintre principalele obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Ceea ce este remarcabil și merită punctat este faptul că această minunată cascadă se află întocmai în locul prin care trece prin România Paralela 45. Căderea de apă se face de la aproximativ 8 metri, de sub o stâncă înală de peste 50 de metri. Apa este foarte curată, este potabilă și este bogată în calcar.

Cascada Bigăr și-a primit numele de la izvorul Bigăr, care o alimentează și care, înainte de vărsarea în râul Miniș, naște această cădere de apă peste o zonă stâncoasă acoperită de mușchi.  Așa cum era de așteptat, în spatele numelui există și o legendă legată de o frumoasă poveste de dragoste. — Cascada Bigăr și povestea de iubire care a botezat-o — Se spune că demult, pe meleagurile acelea, trăia o familie care nu putea avea copiii. Femeia se ruga zi și noapte pentru un urmaș și așa s-a făcut că într-o noapte a visat o vrăjitoare care i-a spus să meargă la izvorul de sub stâncă și să bea apă de acolo pentru că va naște o fată, însă prețul plătit va fi mare.

Cascada Bigăr, una dintre cele mai Frumoase Cascade din Lume

Dacă va dori să trăiască nu trebuie să o lase să se îndrăgostească vreodată. Femeia ascultă vocea din vis și peste scurt timp dădu naștere unei fetițe, care în timp s-a transformat într-o fecioară de o frumusețe rară, fiind râvnită de toți flăcăii ținutului. Cum era de așteptat, inima sa începuse să bată pentru un flăcău pe nume Bigăr. Văzând asta, tatăl său, de frica de a nu o pierde definitiv, a închis-o în grota de deasupra izvorului. Fata plângea și urla zi și noapte, iar vrăjitoarea, auzindu-i strigătele disperate, îi apăru în vis și-i șopti ce trebuie să facă: “Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.

Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în “Tărâmul Regăsirii Dorului”. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, murind odată cu iubita sa. Ei bine, aceasta este povestea de iubire tragică care stă în spatele superbei Cascade Bigăr, rămasă peste secole ca mărturie a iubirii pure și a sacrificiului nemărginit a doi îndrăgostiți care nu și-au putut încununa iubirea în lumea asta. În ziua de astăzi, mulți îndrăgostiți vin și beau apă de la Cascada Bigăr spre a-și pecetlui iubirea veșnic.

Când se poate vizita Cascada Bigăr — Cascada Bigăr se poate vizita în orice anotimp, fiind o adevărată revelație pentru turiști. Toamna, de exemplu, culorile naturii crează un tablou demn de pictat, iar iarna cascada îngheață, pe alocuri sau total, iar țurțurii invită vizitatorii într-un veritabil palat de cleștar. — Cum poți ajunge la Cascada Bigăr — La Cascada Bigăr se poate ajunge foarte ușor, aflându-se doar la câțiva zeci de metri de drumul național DN 57B, care face legătura între Băile Herculane și Oravița. Există trasee pietonale amenajate care fac legătura între șosea și Cascada Bigăr, dar și o platformă care facilitează accesul la baza cascadei.

Atracții turistice în apropiere de Cascada Bigăr — Cei care aleg să viziteze Cascada Bigăr pot să-și continue traseul și să admire peisajele și atracțiile turistice ale zonei. Astfel, Grota Bigăr este primul obiectiv turistic care merită vizitat, fiind la câțiva pași de cascadă. De asemenea, turiștii mai pot vizita Parcul Național Cheile Nerei, Cascada Beușnița, Lacul Miniș, Muzeul Sătesc Bozovici, Morile de apă de la Rudăria, Cascada Moceriș, Mănăstirea Almăj – Putna, Lacul Ochiul Beiului, Peștera cu Oase, Lacul și Peștera Buhui.

Povestea formării Cascadei Bigăr este despre o iubire imposibilă — Revenind la legendă, se spune că. demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjene, o familie de țărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia, însă, nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor și bău apă. Nu după multă vreme, așa cum i se promisese în vis, născu o fetiță.

Copila fermeca cu privirea orice ființă omenească care stătea în preajma sa, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului. Dar inima ei tânjea după un singur flăcău, al cărui nume era Bigăr. Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare, care îi șopti: “Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.

Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în “Tărâmul Regăsirii Dorului”. Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada a rămas mărturie a iubirii celor doi tineri, o iubire ce ne arată că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

În luna mai 2017, au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei, ce ua prevăzut crearea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, amenajarea unui drum de acces de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei, amenajarea unor spaţii şi poteci între cascadă şi izvor, cât şi realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei. De atunci, peste 100.000 de turiști vizitează anual locul încărcat de poveste, pentru a admira frumusețea Cascadei Bigăr și a afla legenda acelei iubiri imposibile.

Care este legenda Cascadei Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume — În anul 2013, Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, județul Caraș-Severin, a fost desemnată de site-ul specializat The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume. Povestea apariției ei este, însă, la fel de frumoasă, o legendă veche făcând pomenire despre iubirea imposibilă și tragică dintre o fată a locului și un tânăr numit Bigăr.

Povestea Cascadei Bigăr îi fascinează pe cei care o vizitează ori, pur și simplu, pe cei care o află, stârnindu-le dorința de a vedea locul încărcat de magie din Caraș-Severin, În 2013, a fost desemnată drept cea mai frumoasă cascadă din lume de site-ul The World Geography care, cu acel prilej, i-a publicat și legenda apariției ei. Cascada e alimentată de izvorul Bigăr care, la un moment dat, se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând căderea de apă cunoscută drept Cascada Bigăr.Zona, ce aparține de teritoriul administrativ al comunei Bozovici – aflându-se cam la jumătatea drumului dintre Bozovici și Anina – este declarată arie protejată și face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Cascada Bigăr a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase cascade din întreaga lume, în 2013, ocupând primul loc, potrivit site-ului The World Geography. Cascada Bigăr, „prinţesa” Banatului Montan, a fost înființată în anul 1982 ca rezervaţie naturală, iar din anul 2000 a fost  declarată arie protejată de interes naţional. În trecut a fost numită şi Cascada Coronini, după fostul guvernator al Banatului, din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg.

Înaltă de aproximativ şapte metri, cascada este  alcătuită din tuf calcaros „brodat” cu lacrimi cristaline, precum o ţesătură populară bănăţeană, cu fir fin de borangic. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă, învelit de un muşchi verde, apa se prelinge dantelat, mângâiată de razele soarelui şi când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui.

Aflată în Parcul Naţional Cheile Nerei — Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei şi după o distanţă de circa 200 metri, se varsă în râul Miniş formând Cascada Bigăr.

Potrivit legendei, pe meleagurile Văii Almăjului, trăia o familie de ţărani, a cărei durere era lipsa unui urmaş. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată, precizând că dacă urmaşul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel va muri. Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr.

Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini. De atunci, îndrăgostiţii, spre a-şi pecetlui dragostea, dar şi pentru a avea parte de iubirea veşnică, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr.

Sursa — https://www.unica.ro/divertisment/cascada-bigar-una-dintre-cele-mai-frumoase-cascade-din-lume-care-este-povestea-ei-282865

Sursa — https://www.click.ro/news/national/care-este-legenda-cascadei-bigar-una-dintre-cele-mai-frumoase-cascade-din-lume

Sursa — https://stiinta-mister.ro/legenda-cascadei-bigar-una-dintre-cele-mai-frumoase-caderi-de-apa-ale-terrei/