Câini din Rasa Husky Siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi

Spread the love

Pentru iubitorii de caini si in special pentru iubitorii de sporturi de iarna, cainele husky siberian este partenerul ideal. Husky este un caine care isi are originile in Siberia si tocmai de aceea stapanii lui trebuie sa stie ca el iubeste foarte mult frigul. Clima din Romania nu este prea potrivita pentru acest caine. Abia iarna un husky incepe sa se simta in apele lui, atunci cand incepe joaca in zapada. Fiind un caine de talie medie, agil si inteligent il poti folosi ca si partener la trasul sanii. Aceasta este activitatea lui preferata, fiind inscrisa in genele sale deoarece stramosii lui erau folositi pe post de carausi.

Caracteristici generale ale cainelui husky siberian — Cainele husky este considerat a face parte parte din grupul cainilor adaptati Cainele Husky Siberian 1pentru munca, fiind un caine de talie medie, rapid si suplu. Un siberian are o blanita deasa, astfel incat sa reziste la temperaturi foarte scazute, urechi drepte si o codita stufoasa. Este foarte bine proportionat, avand calitati precum rezistenta, putere si viteza. Un husky poate fi inhamat la o sanie si folosit pentru a cara produse usoare cu o viteza moderata, dar pe distante foarte lungi. Aici isi dovedeste din plin rezistenta acest caine deosebit.

Masculii sunt mai puternici, dar nici o femela de husky nu se lasa mai prejos. Acesti caini au fost inzestrati de la natura  cu o linie fina a corpului, cu un mers suplu si elegant, ceea ce demonstreaza ca sunt constienti de frumusetea si de puterea lor. Inaltimea (care este mereu masurata in greaban) variaza intre 50 si 60 de cm, iar greutatea este cuprinsa intre 16 si 27 de kg.

Câini din Rasa Husky Siberian — Câinii din rasa Husky Siberian aparțin unei linii genetice foarte veche, datând cu cel puțin 4000 ani în urmă. Rasa Husky a fost dezvoltată de către poporul Chukchi din Nord-Estul Asiei, un popor vechi de vânători, care foloseau câinii pentru vânătoare și pentru a trage greutăți pe distanțe lungi în acel mediu aspru din Siberia Arctică.

Câini din Rasa Husky Siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi
Câini din Rasa Husky Siberian

 Nume: Husky Siberian

 Originea: Siberia

 Grupa: Câini de muncă

 Inaltime: Femela 50 – 56 cm, Mascul 51 – 58 cm

 Greutate: Femela 15 – 23 kg, Mascul 20 – 27 kg

 Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

 Culoare: toate culorile

 Temperament:  Au apărut ca și câini de muncă, care trăgeau sănii, ceea ce înseamnă că au energie și anduranță cu mult peste majoritatea celorlalte rase de câini. A adopta un Husky înseamă să adopți un stil de viață activ.

 Dresaj:  Este o rasă despre care se cunoaște că este extrem de dificil de dresat și care are nevoie să fie condus tot timpul cu o mână de fier, pentru că în caz contrar, va prelua controlul casei.

 Caracteristici distinctive: Corpul său compact și bine acoperit de blană, urechile ridicate și coada groasă sugerează moștenirea Nordică. Mersul său caracteristic este elegant și parcă fără niciun efort.

Despre Istoricul Câinilor din Rasa Husky Siberian — Toată lumea cunoaște faptul că rasa Husky Siberian provine din Siberia, dar cu toate acestea, acești câini nu au fost găsiți rătăcind prin sălbăticie. Câinii din rasa Husky Siberian aparțin unei linii genetice foarte veche, datând cu cel puțin 4000 ani în urmă. Rasa Husky a fost dezvoltată de către poporul Chukchi din Nord-Estul Asiei, un popor vechi de vânători, care fosloeau câinii pentru vânătoare și pentru a trage greutăți pe distanțe lungi în acel mediu aspru din Siberia Arctică.

La început, poporul Chukchi s-a bazat pe cânii Husky pentru a vâna reni, dar după ce climatul a început să se răcească, renii au fost nevoiți să călătorească mai mult pentru a găsi hrana. Acest lucru i-a obligat și pe Chukchi să călătorească în căutarea renilor. Atunci au început să folosească săniile și câinii din rasa Husky pe post de trăgători. Săniile erau în mare parte folosite pentru a transporta bunurile, dar câteodată și câinii cei mici sau cei bătrâni erau transportați. După un timp, poporul Chukchi a învățat să domesticească renii.

Astfel, câinii Husky Siberian au fost de asemenea învățați să conducă și să aibă grijă de turmele de reni. Pe lângă aceasta, câinii Husky au început să fie crescuți pentru puterea, rezistența și agilitatea acestora. Dezvoltarea în această direcție a dus la obținerea unor câini capabili să tragă sănii pe distanțe foarte lungi și cu un consum minim de energie. În anul 1742, Rusia a declarat război poporului Chukchi, după ce aproape o jumătate de secol au încercat să îi facă să renunțe la pământul lor. În perioada comunistă a lui Stalin, aceștia au încercat să distrugă orice vestigiu care nu aparținea culturii sovietice, zonă în care au fost incluși și câinii Husky.

Comuniștii au decis că acești câini care trăgeau sănii erau învechiți și că ar trebui să fie înlocuiți de vehicule motorizate. Totuși, atunci când au ajuns cu vehiculele pe tărâmul Chukchi, toți au ajuns să fie blocați în zăpadă. Acela a fost momentul în care câinii Husky și-au arătat utilitatea în acea zonă a lumii. Cu toate acestea, în loc să lase în pace poporul Chukchi pentru a-și crește câinii în liniște, sovieticii au decis să reorganizeze rasele existente în patru varietăți mari, mai exact câini pentru sanie, îngrijitori pentru reni, vânători de animale mari și vânători de animale mici. În anul 1947, Congresul Sovietic a decis că nu era nevoie de o categorie de câini pentru sanie sau pentru îngrijirea renilor, astfel că au reclasificat câinii în patru noi subdivizii.

Câinele pe care astăzi îl cunoaștem ca și rasa Husky Siberian nu a fost considerat în această categorie. Sovieticii au fost cei care au decis că Husky Siberian era prea mic pentru a trage ceva, cu toate că aceștia trăgeau sănii în Siberia deja de mii de ani. Poporul Chukchi știa că nimic nu ar putea să întreacă această incredibilă capacitate de a parcurge distanțe imense pe sanie. Știau că dacă aveau nevoie de mai multă putere, tot ce trebuiau să facă era să adauge mai mulți câini. Datorită temperamentului excelent al câinelui din rasa Husky Siberian, puteau să fie puși până la 20 de câini la sanie, fără să se bată între ei.

Acest tip de cooperare nu e posibilă la nicio altă rasă de câini Nordici. La începutul sec XX, americanii din Alaska au început să audă depsre o rasă superioară de câinii de tras la sănii existentă în Nord Estul Asiei. Până în anul 1909, mulți câini Husky Siberieni au fost importați în Alaska de către Charles Fox Maule Ramsay și de mulți alții. Prima sanie trasă de câini Husky a intrat în marea competiție All-Alaska Sweepstakes în anul 1909, reușind să stârnească mare vâlvă printre entuziaști. Echipa lui Ramsay a fost condusă de câtre John ”Iron Man” Johnson și a câștigat cursa de 400 mile în anul 1910.

În anul 1925, o severă epidemie de difterie a infestat orașul Nome din Alaska. Cu ajutorul săniilor și a câinilor Husky, au fost coordonate ajutoare și transporturi de antitoxine și ajutoare medicale de la distanțe de peste 600 mile. Acest episod istoric, denumit ”fuga după ser” a adus rapid câinii Husky în atenția publicului pe întreg teritoriul Statelor Unite. Chiar și astăzi, o statuie a câinelui Balto, căpitanul echipei care a făcut ultima parte a drumului Serului , stă așezată în Central Park în New York, statuie dedicată tuturor câinilor care au participat la acel eveniment. Rasa a fost acceptată de către AKC în 1930.

Istoria huskilor și originea lor
Câini din Rasa Husky Siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi

Husky siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi — De unde este Siberian Husky ? Câți ani are această rasă ? Acestea au fost câteva dintre numeroasele întrebări pe care le-am avut în minte când mi-am cumpărat primul cățeluș Husky. Acum spuneți: „Din Siberia , nu este evident?” Da, știu, dar am vrut să aflu mai multe despre  istoria lui Huskies . Așa că am făcut câteva cercetări extinse și aici vă voi împărtăși cu toți ceea ce am învățat până acum. Off we go … Sibe este unul dintre cei mai vechi câini primitivi, de fapt, a început să evolueze din strămoșii sălbatici mai devreme decât majoritatea raselor moderne de câini. 

Izolarea sa îndelungată în țări îndepărtate și aspre a fost motivul pentru care acest câine, până în ziua de azi, a păstrat asemănări comportamentale cu strămoșii sălbatici mai mult decât alți câini. Acesta, în fața liberului arbitru, este un alt motiv pentru care atât de mulți oameni cred adesea că această rasă este mai asemănătoare cu un lup decât cu un câine.

Originea husky-ului siberian — Istoria rasei Husky siberian începe în peisajele dure din nordul Rusiei . După cum sugerează și numele său, țara de origine a acestei rase este Siberia, partea sa de nord-est. Semi-nomadele siberiene numite Chukchi au fost primii oameni care au crescut acești câini printre ei. Periclitate de schimbările climatice în curs din secolul al XIX-lea, Chukchis au fost forțați să caute noi terenuri de vânătoare îndepărtate. Pentru aceasta, au necesitat câini de săniuță foarte durabili, care pot traversa ținuturi întinse în condiții de climă dură de iarnă, la un ritm constant – câini capabili să suporte temperaturi foarte scăzute cu hrană slabă, cu un mare sentiment de orientare. 

Așa că și-au dezvoltat propria rasă de câini cunoscută sub numeleCâine de sanie Chukchi . În primul rând, au făcut selecție de pui după o lună din viața lor – doar cei mai puternici și mai potriviți sunt lăsați să vadă o altă zi. Următoarea selecție a fost făcută prin capacitatea lor de a trage sania. Acești câini s-au dovedit a fi nu doar perfecți pentru toate nevoile lor, ci și ca minunați tovarăși de familie și copii. Cu toate acestea Chukchi Sania Câinii sunt întroarecare măsură diferite de rasa pura  Husky , ele au același ADN și din acest motivacestea sunt cunoscutebună dreptate ca predecesorii lor.

Prima cursă de săniuș de câini — Cele Primele Husky Siberian au  sosit în Alaska , la începutul secolului al 20 – lea. Această nouă rasă de câini nordici a venit în America în liniște și discret, aproape neobservată. La început, oamenii erau suspicioși cu privire la faptul că această rasă este un câine de sanie bun din cauza dimensiunii sale. Într-adevăr, huskii nu sunt atât de mari dacă îi comparați cu alți câini de sanie, cum ar fi Malamutul din  Alaska , așa că suspiciunea lor a fost justificată. Cu toate acestea, în curând îndoielile lor s-au dovedit greșite, datorită unuia dintre evenimentele cheie din istoria Huskies,ceea ce se întâmplase în 1908.

Ca întotdeauna, când vine vorba de un caz indescifrabil, oamenii caută o dovadă incontestabilă. Deci, miza a fost ridicată și pariul a fost plasat. Prima cursă oficială de săniuș de câini a avut loc în Alaska, având doar doi vânători ca concurenți . Traseul a fost stabilit între două orașe – de la Nome la Candle și înapoi (408 mile în total). Ați ghicit, câștigătorul a fost vânătorul cu câini Husky , care a terminat cursa în aproximativ 119 ore . Aceasta a fost o dovadă suficientă și în curând  Sibe a  fost recunoscută drept cel mai rapid și mai fiabil câine de sanie din lume.

 Acest titlu este valabil și astăzi, iar acest eveniment de sanie a câinilor în sine a devenit tradiție. Din acel an, curse de sanie pentru câini au devenit un sport foarte popular în ținuturile nordice. — History of Huskies Defining Moment – Great Race of Mercy — Acești câini au devenit celebri în iarna 1925, când a existat un focar de difterie în orașul Nome , Alaska. Acesta a fost momentul decisiv din istoria lui Huskies . Mulți oameni aveau nevoie disperată de antitoxine, dar Nenana , cel mai apropiat oraș, se afla la aproape 650 de mile distanță. 

Întrucât toate drumurile erau sub zăpadă și gheață abundente și din moment ce nu puteau folosi transportul aerian, deoarece avioanele erau aproape inestabile în acele condiții meteorologice dure, ei au decis că ciupercile ar trebui să transporte antitoxine până la Nome . Ser alerga la Nome , de asemenea , cunoscut sub numele de „ Marea cursă de Mercy”, A fost executat de 20 de ciuperci cu 150 de câini dintre care cel mai faimos a fost Leonhard Seppala cu câinele său principal Togo . Acțiunea a avut succes, iar huskii siberieni și- au dovedit din nou valoarea lumii salvând multe vieți, nu doar ale celor bolnavi, ci și ai proprietarilor lor. 

În amintirea acestei curajoase întreprinderi, începând din 1973. acum, în fiecare an are loc o cursă uriașă de câini de sanie pe același traseu. — Înregistrare AKC și Husky european — Serul alergat la Nome a fost motivul suficient pentru ca AKC ( American Kennel Club ) să recunoască oficial siberianul în 1930. și în cele din urmă să aprobe standardul rasei husky siberiene în 1932. CKC ( Canadian Kennel Club ) a recunoscut rasa în 1939. Clubul husky siberian al America a fost fondată în 1938. Primii câini Husky au ajuns în Europa în anii cincizeci.

Mulți admiratori de acolo au început să-i reproducă și, la scurt timp după aceea, au fost organizate curse de sanie pentru câini și în partea de nord a Europei. Acestea fiind spuse, vom încheia mica noastră poveste despre istoria lui Huskies. Ticălosul curajos a fost și este și acum acest câine, spune că trebuie. A fost o călătorie lungă și perfidă, dar Siberian Husky a reușit să devină una dintre cele mai lăudate rase de câini din lume. Sunt atât de mândră că am una din a mea – CEL MAI BUN PRIETEN AL MEU.

Biografie — Husky siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi — Huskyle din Siberia provine din Siberia din Rusia, o casă istorică a poporului Chukchi, care este nativ din zonă. Siberia a fost și, în multe privințe, rămâne închisă din restul lumii într-o mulțime de simțuri, datorită distanței sale geografice și a temperaturii reci, dure. Aceasta înseamnă că rasa de câine Husky, care a fost selectiv crescută și perfecționată de poporul Chukchi, își menține originea și puritatea rasei aproape perfect până în prezent.

Atunci când Husky-ul siberian a început să crească în popularitate în alte zone ale lumii, rasa și puritatea ei de origine au ajuns în atenția celor mai importante cluburi de canini din lume și a registrelor de rase, când poporul Chukchi a fost recunoscut pentru eforturile lor de reproducere selectivă cât de reușit a fost acest lucru. Originile Huskyi sibiene provin din două tipuri de câini; Laika, o rasă veche care este și ea originară din Siberia, și câini de spitz care locuiau de asemenea în regiune. Dacă sunteți interesat de istoria Huskyi Siberiene și cum a ajuns rasa, citiți mai multe informații despre Husky siberian și originile sale cu poporul Chukchi.

Cine sunt poporul Chukchi? — Populația Chukchi este indigenă a peninsulei Chuckchi, între marea Chukchi și Marea Bering. Acest pământ se încadrează în Siberia modernă în Rusia, totuși, poporul Chukchi are și el o limbă și o cultură proprie. Inițiatorii de vânători-culegători nomazi, astăzi Chukchi sunt mai degrabă stabiliți în zone individuale, dar se bazează în continuare pe folosirea câinilor de sanie, cum ar fi Husky-ul siberian, pentru a le ajuta să traverseze suprafețele înghețate din Siberia.

Chukchi și creșterea câinilor — Oamenii de la Chukchi au creat huscii siberieni ca parte a scopului lor de a produce ultimul câine de sanie care să se potrivească perfect cerințelor lor geografice foarte specifice. Aveau nevoie de câini care aveau o mentalitate puternică în pachete și au reușit să lucreze bine într-o echipă, precum și o rezistență și o rezistență extremă pentru a se desfășura pe perioade lungi de timp. Aveau nevoie atât de independență, cât și de capacitatea de a respecta ordinele și, bineînțeles, rezistența și robustețea de a păstra cald și bine în vremea înghețată.

Husky-ul siberian este acum cunoscut ca fiind una dintre cele 14 cele mai vechi rase de caini din lume, cu o istorie documentata in randul poporului Chukchi care se intorcea cel putin 3000 de ani. Cu toate acestea, dovezile arheologice sugerează că rasa poate fi mai în vârstă; vechile situri de înmormântare din Chukchi, datează din mai mult de 10.000 de ani, s-au dovedit a avea rămășițele câinilor de tip Laika, precursori ai rasei Husky moderne.

Câinii Laika și contribuția lor la originea Hussiană din Siberia — Este recunoscut pe scară largă faptul că câinele de tip Laika este principalul strămoș recunoscut al Huskylui siberian, iar acești câini sunt cunoscuți că au trăit alături de poporul Chukchi timp de cel puțin o mie de ani. În timp ce termenul „Laika” în limba rusă înseamnă pur și simplu „barker” sau „un câine care latră”, în termeni de rasă, există șase rase distincte Laika, toate fiind folosite în mod obișnuit ca câini de sanie. Încă în prezent, două rase specifice de Laika rămân populare în Siberia de Est și de Vest ca câini de sanie și câini de pază și ambele rase poartă o puternică asemănare fizică cu Husky-ul nostru siberian modern.

Siberii Huskies din istoria mai recentă — În timpul secolului al XIX-lea, oamenii de la Chukchi au murit aproape ca urmare a foametei grave și a lipsei resurselor în regiune, iar atât oamenii, cât și câinii au murit de foame în număr mare. Câini de câini au fost uciși în cele din urmă pentru carnea lor atunci când foametea era la vârf, devastând piscina de rase disponibile de câini de câini și câini de tip Laika și lăsând câțiva câini rămași când foametea a ajuns la concluzia firească.

Odată ce foametea a trecut, restul câinilor de sanie de origine Husky și Laika au fost crescuți cu alți câini regionali, cum ar fi Spitzul Tungus, pentru a construi din nou liniile de rasă. Familia de câini Spitz cuprinde o gamă largă de rase individuale diferite, cum ar fi Malamute Samoyed și Alaskan, printre altele, precum și Husky-ul siberian. Ciupercile din Siberia au fost exportate pentru prima dată din Siberia în 1908, iar nouă câini au fost importați în America pentru a fi utilizați ca câini de sanie și aici rasul din întreaga lume sa răspândit și a decolat până în momentul în care am ajuns astăzi, instantaneu ușor de recunoscut și foarte popular pe tot globul.

Câini din Rasa Husky Siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi
Câini din Rasa Husky Siberian și istoria sa cu oamenii Chukchi

Sursa — https://blog.pentruanimale.ro/caini-din-rasa-husky-siberian/

Sursa — https://animaledecasa.wordpress.com/2013/04/01/cainele-husky-siberian/

Sursa — https://primitivedogs.com/origin-and-history-of-huskies/?cn-reloaded=1

Sursa — https://rum.battlepetsonline.com/siberian-husky-its-history-with-chukchi-people-19874