Butoaie de Vin si Bazine pentru Gospodarul din Agricultura

Spread the love

Butoaie de Vin si Bazine pentru Gospodarul din Agricultura

Butoaie de Vin si Bazine

Intr-o gospodarie sau ferma cu pomi fructiferi sau vita de vie, un butoi de vin sau un bazin de pastrare a vinului sunt absolut necesare. Butoaie de vin gasesti cu siguranta peste tot dar oare care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont cand alegi unul.
In primul rand trebuie sa tii cont de materialele de fabricatie. Nu orice lemn poate fi folosit pentru a face un butoi de vin sau butoi de tuica. Esentele de lemn din care se fac butoaiele de vin sau butoaiele de tuica sunt fag, stejar, dud, cires, prun.
Butoiul de vin nu se vopseste, nu se lacuieste, nu i se aplica nici un tratament, deoarece orice tratament aplicat ce interfera cu vinul sau tuica depozitata in butoi ii va schimba gustul. Inainte de folosire in butoi se toarna apa calda la temperatura de 50 – 60 grade Celsius. 
Apa se lasa in butoi aproximativ 24-36 de ore. Daca la scoaterea acesteia culoarea apei este galbuie se repeta procedeul pana cand apa ce este scoasa din butoi este incolora. Abia acum se poate pune alcool in butoi. Vinul se tine in butoaie din stejar sau, eventual, salcam (pentru vinurile albe), pentru o perioada de cca. 3 luni – 2 ani, in functie de tipul vinului si de frecventa utilizarii butoiului.
Un butoi poate fi folosit de 3 – 4 ori, apoi taninii din lemn vor fi epuizati si porii lemnului colmatati („inchisi”). Intre utilizari, butoiul se igienizeaza prin clatiri repetate cu apa fierbinte si prin sulfitare. In cazul licorilor distilate, perioada de pastrare a acestorta in butoi se determina prin degustare (ca si la vin) si poate varia intre 3 – 6 luni la prima folosire a butoiului.
Odata ce lichidul a ajuns la nivelul de imbatranire in butoi acesta se muta in ambalaje de sticla inchise (dopuite).Niciodata nu consuma vinul sau tuica direct din butoi, pentru ca se va crea in butoi un gol de aer, care va deprecia (oxida) continutul si va favoriza aparitia bolilor – chiar daca in butoi va avea loc o „tragere” de aer prin doaga butoiului, in golul format de scoaterea lichidului prin canea. Atunci cand invechesti vinul sau tuica in butoi, continutul acestora scade in cantitate (se pierde prin evaporare prin doaga) si in tarie alcoolica. 
In bazine deschise se tine doar borhotul sau materia prima din care se face tuica prin distilare sau strugurii pana se trec prin zdrobitor desi este recomandat ca aceasta actiune sa se faca imediat ce sunt culesi. De obicei aceasta impresie este data de continutul ridicat de tanini care sporesc senzatia de amar si aspru la degustare.
Lichidul alimentar poate fi depozitat si in butoaie de vin din plastic alimentar, sau polipropilena.
Butoiul din plastic este mult mai usor de intretinut, simplu de spalat, nu modifica in nici un fel aroma vinului, este usor de manipulat si poate fi folosit pentru pastrarea vinului timp de pana la 8 luni, fara sa altereze gustul si aroma vinului.
In ceea ce priveste capacitatea unui butoi de vin, aceasta poate varia substantial, in functie de materialul din care sunt fabricate si de scopul pentru care sunt folosite. 
Pentru uz casnic, se prefera in general recipiente cu capacitati cuprinse intre 50 si 200 sau 250 litri, iar pentru uz industrial se utilizeaza butoaie de 500l, 800l sau 1000l.