Biserica Hagiu din Bucuresti

Spread the love

Biserica Hagiu este una dintre vechile biserici ale Bucuresti-ului. Avand mai multe hramuri, Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfantul Grigorie Decapolitul (20 noiembrie), Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), Sfantul Nicolae (6 decembrie), aceasta biserica este mult iubita de credinciosi, acestia venind in numar mare in special in data de 20 noiembrie, pentru a se inchina la Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

Langa Hala Traian, in imediata apropriere a intersectiei dintre strada Traian cu Calea Calarasilor, se vede intr-o curte mare, impunatoare Biserica Hagiu, iar in jurul ei, constituind un ansamblu arhitectonic, se afla clopotnita, casa parohiala si imobilul parohial. In timpul domniei Sfantului Constantin Brancoveanu, pe locul actualei biserici se afla o manastire. Staretul, care fusese la Locurile Sfinte , era considerat hagiu – sfintit, de unde si denumirea de Biserica Hagiului.

Intre anii 1765-1767 un urmas al familiei Babeanu, cu numele Mihail, fost logofat de taina, calugarit cu numele de Misail Monahul, a cladit o biserica de zid in locul celei de lemn, adaugand si sase chilii, care au dainuit pana in anul 1920, pentru adapostirea vaduvelor sarace. Amenintata cu daramarea, Biserica Hagiu a fost renovata in anul 1831, cu ajutorul si contributia enoriasilor. Devenind neincapatoare si ruinandu-se, intre anii 1872-1874, Biserica Hagiu a fost recladita din temelii, prin osardia vrednicului preot paroh de atunci Ioan Calin, zis Belciugateanu, cu ajutorul ctitorului Radu Stefanescu-Cavafu si a enoriasilor.

Biserica Hagiu din Bucuresti
Biserica Hagiu din București - Wikipedia
Biserica Hagiu din Bucuresti

Clopotnita bisericii a fost ridicata in anul 1936, prin concursul primariei de atunci. Casa parohiala a fost construita in anul 1930, in stil romanesc, si are parter si un etaj. Imobilul parohiei din strada Tepes-Voda nr.1-3, dateaza din anul 1934 si are trei etaje. In decursul anilor, biserica a fost tencuita in praf de piatra, iar pardoseala din interioar a fost inlocuita cu mozaic tip venetian. In anul 1997 s-au facut lucrari de suprainaltare a gardului ce imprejmuieste curtea bisericii si de inlocuire a portilor, lucrare din fier forjat cu un model care imita spicele de grau si strugurii – simboluri euharistice.

In anii care au urmat s-au mai facut lucrari de reparatii si renovare la imobilele parohiei, precum: inlocuirea instalatiei electrice, intalatia de incalzire centrala, un modern sistem de sonorizare, de paza si protectie antifurt si o instalatie de crimatizare. Ca urmare a expertizei tehnice efectuate, s-a constatat ca biserica are nevoie de o ampla lucrare de consilidare, care va incepe in curand. Arhitectura bisericii este sub forma de cruce greaca inscrisa, avand ca elemente specifice doua turnulete dreptunghiulare mici care incadreaza turla din fata.

In pisania din pridvorul bisericii se spune: „Biserica cea veche, se numea Agiu, a fost facuta de un Misail Monahu, fost logofat de taina. Apoi daramandu-se, s-au construit aceasta sfanta biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, tot cu acelasi nume dupa cum se vede, in anul 1872 Iunie 12, fiind donator Radu Stefanescu Cavafu, care a depus una mie galbenii spre pomenire in veci, in zilele Domnitorului Carol I si a Prea Sfintiei Sale Parintelui mitropolit Nifon, lundu-si sfarsit in anul 1874 decembrie 12. Preot ostenitor Ion Calin.”

Prima pictura, din anul 1874, executata in tempera, s-a deteriorat, biserica fiind repictata in anul 1898 de pictorul Ioan Barbulescu, unul din ucenicii pictorului Gheorghe Tattarascu, in maniera acestuia, pictura neorealista, in ulei. Catapeteasma este din lemn de brad cu lucraturi de sculptura in lemn de tei, poleita cu schlachmetal si executata cu multa finete. Clopotnita, construita in anul 1936 prin concursul primariei de atunci, este de o frumusete arhitectonica deosebita, avand elemente din stilul brancovenesc. Casa parohiala este in stil romanesc, cu parter si etaj, unde se afla un balcon cu elemente florale in piatra.

Pictura bisericii a fost spalata de mai multe ori in cursul anilor, ultima data fiind restaurata si vernisata dupa cutremurul din anul 1977. Pe frontispiciul bisericii, in anul 1991 s-au executat mozaicurile Sfintilor Petru si Pavel de catre pictorul Eugen Profeta. In interiorul bisericii se afla spre cinstire particica de la moastele Sfantului Grigore Decapolitul de la Manastirea Bistrita – Valcea, iar de curand s-a facut o noua axionita in filigran si sculptura in stejar in care s-a incastrat ti vechea icoana a Maicii Domnului in fata careia multi si-au gasit vindecarea.

Biserica Hagiu – activitati cultural misionare si social-filantropice — La acest sfant locas au slujit personalitati marcante ale vietii bisericesti, mari profesori de teologie, buni oratori si vrednici gospodari. Despre unii dintre ei, cum a fost preotul Profesor Grigore Popescu, in timpul caruia s-au construit clopotnita, casa parohiala si imobilul, si care a lasat o monografie a bisericii Hagiu intitulata „Un colt de oras si un Sfant Locas”, se spunea nu doar ca slujeau frumos, ci ca doar simpla lor trecere prin parohie era o predica vie.

Urmand traditia inaintasilor, si slujitorii actuali ai bisericii Hagiu sunt autori de lucrari teologice elaborate. Biserica dispune de o mica biblioteca, de unde se pot imprumuta credinciosii dornici sa citesca literatura duhovniceasca. In fiecare vineri seara, dupa slujba Sfantului Maslu, au loc cateheze si meditatii pe teme actuale ale vietii bisericesti. O insciptie din anul 1910 aflata sub icoana Sfintilor Trei Ierarhi, arta ca acum aproape 100 se ani parohia avea o Societate de Binefacere denumita Traian. La acea vreme Parohia Hagiu avea o casa unde erau gazduite fetele orfane si unde acestea invatau o meserie si un sir de case stil vagon pe stada Tepes-Voda, unde erau ingrijiti batranii saraci.

Curtea mare si generoasa a bisericii a constituit in toata vremea un parc de reculegere duhovniceasca,iar biserica a fost in permanenta un sprijin pentru cei sarmani si oropsiti. Mai putina lume stie ca in vreme de razboi, cand era bombardat Bucurestiul, in curtea bisericii Hagiu s-a construit un adapost subteran, unde se refugiau oamenii. Obiceiul, de a ajuta sarmanii din parohie , s-a pastrat ca o traditie la biserica Hagiu, mai cu seama la cele patru hramuri ale Bisericii Hagiu. Au mai existat asociatii ce au functionat pe langa Parohia Hagiu, cum a fost Asociatia Alianta Ro-Diaconia, sau programe sociale desfașurate in colaborare cu alte asociații, cum a fost Grupul de Initiativa Comunitar din cadrul Centrului de Asistenta Comunitara pentru Tineret – Sfantul Nicolae, desfasurat pe parcursul mai multor ani impreuna cu Fundatia Buburuza.

Semn divin în București. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Biserica Hagiu a plâns cu lacrimi de mir — Semn divin în București, în plină pandemie de coronavirus. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Hagiu a plâns cu lacrimi de mir în timpul Deniei Acatistului Bunei Vestiri de sâmbătă seară. Pe contul de Youtube „CRESTIN ORTODOX” a apărut filmarea realizată de părintele Cristian Grama. Părintele le-a arătat credincioșilor minunea înfăptuită la Biserica Hagiu din București, în plină pandemie de coronavirus.

O minune, dar în același timp ne dă un semn, pentru a ne întoarce către Dumnezeu!”, se arată în descrierea clipului. În interiorul Bisericii Hagiu se află și o parte din moaștele Sfântului Grigore Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița – Vâlcea. Recent, a fost făcută o nouă axioniță în filigran și sculptură în stejar în care s-a încastrat și vechea icoană a Maicii Domnului, cea făcătoare de minuni. Pe teritoriul României sunt între 60 și 200 de icoane făcătoare de minuni.

Preot Ioan Calin Belciu Gateanu Ostenitor la Biserica Hagiu
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Hagiu din Bucureşti
Plânge Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Hagiu din Bucureşti – 4 Aprilie 2020
Biserica Hagiu din Bucuresti

Sursa — https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-hagiu-hala-traian-98407.html

Sursa — https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/video-semn-divin-in-bucuresti-icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-de-la-biserica-hagiu-a-plans-cu-lacrimi-de-mir-224320.html