Biserica celor 7 Izvoare de Leac Făcătoare de minuni din Comuna Argeşeană Merişani

Spread the love

Biserica Izvoarelor de Leac din comuna argeşeană Merişani este renumită pentru cele şapte izvoare tămăduitoare împrăştiate în jurul său. Locul a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru mai mulţi domnitori români. Locul unde se află biserica este mai degrabă un complex de izvoare, troiţe şi mici capele ortodoxe întins pe dealul numit „Valea Radului”, în apropierea localităţii Vâlcele Crâmpotani, din comuna Merişani şi se află pe drumul naţional ce leagă între ele localităţile Piteşti şi Curtea de Argeş, la vreo şase kilometri de localitatea Vâlcele.

Transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, sub forma de tradiţii locale, legendele despre acest loc sunt multe. Cele şapte izvoare tămăduitoare dintre copaci sunt împrăştiate în jurul bisericii închinate Sfinţilor Calinic de la Cernica şi Nectarie Taumaturgul din Eghina. Mai mult, pe o rază de un kilometru, de jur-împrejurul bisericuţei, se păstrează regula tăcerii. Oastea lui Mircea cel Bătrân l-a învins pe sultanul Baiazid după ce a poposit la izvoarele miraculoase. Acest spaţiu, binecuvântat cu cele şapte izvoare tămăduitoare, ştiut din moşi strămoşi, a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru înaintaşii noştri.

Transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, sub formă de tradiţii locale, legendele despre acest loc sunt multe, însă tainic şi tămăduitor a fost acest loc pentru domnitorii Mircea cel Bâtrân, Vlad Ţepeş şi Mihnea Turcitul care, în drumul lor de la Mănăstirea Cotmeana, spre Mănăstirile Tutana, Curtea de Argeş şi mai departe, se opreau aici pentru rugăciune, meditaţie şi pentru a bea din apa izvoarelor. În lupta de la Rovine, Mircea cel Bătrân a otrăvit apele şi s-a retras la aceste izvoare unde apele i-au întărit pe oştenii săi, care ulterior au biruit oastea foarte numeroasă a sultanului Baiazid.

Biserica celor 7 Izvoare de Leac Făcătoare de minuni din Comuna Argeşeană Merişani
Biserica celor 7 Izvoare de Leac Făcătoare de minuni din Comuna Argeşeană Merişani

Mărturiile celor care s-au vindecat miraculos — Alte legende amintesc de o pustnică oarbă care trăia pe aceste meleaguri. Atingându-se din întâmplare de apele unui izvor i-a revenit vederea. Minunea s-a petrecut şi cu Elisabeta Bădescu care, la 9-10 ani, şi-a pierdut vederea. Cu rugăciune la Bunul Dumnezeu, spălându-se cu apă de la izvoare, şi-a recăpătat vederea. Altă minune, încă vie în memoria bătrânilor locului, este istorisirea unui băiat mut care, arând cu tatăl său ogorul din apropierea pădurii, este trimis de tatăl său după apă. Copilul a ajuns la aceste izvoare, şi-a potolit setea şi, când s-a întors, tatăl a rămas uimit văzând că băiatul vorbeşte. Vindecarea unor boli de piele, paralizie, boli digestive şi cancer au făcut ca oamenii care au beneficiat de acestea să-i mulţumească Bunului Dumnezeu ridicând acest Sfânt Altar de închinare.

Ctitorul principal al bisericuţei din acest loc este o femeie,  Valerica Lungu. Într-o carte scrisă acum câţiva ani, ea mărturisea: „Intrând pe Valea Radului, unde se află „pârâul de leac”, intri parcă îin „ţinutul primordial”, pus spre conservare. Unele tradiţii sunt precreştine: aici oamenii se întâlneau în mare tăcere, în templul tăcerii, cu Îngerul Pământului, care din izvorul divin dădea apa Îngerului Apei, pentru sănătatea lor, apoi Îngerul Aerului o ridica deasupra lumii, dăruind-o Îngerului Focului, care o dădea Soarelui, pentru a-i păstra moleculei nemurirea în Inima Universului.

Pe la sfârşitul anului 1998, doamna Valerica Lungu, originară de pe aceste meleaguri, a avut un vis în care căuta o biserică. Repetându-se de mai multe ori visul, după câteva luni, tot în vis, un bărbat i-a spus ca la izvoarele de leac să facă o mânăstire. Mai apoi, primind binecuvântarea duhovnicului şi a ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, femeia s-a apucat de lucru. Pe 4 august 2003 s-a pus piatra de temelie la biserica cu hramul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina. Mai apoi, în ziua de 25 septembrie 2004, Preasfinţitul Calinic al Argeşului şi Muscelului, însoţit de un sobor de slujitori şi credincioşi din toate zonele, a săvârşit slujba de sfinţire.

Credincioşii păstrează tăcerea pe toată durata drumului de la biserică la izvoare — Potrivit obiceiului locului, credincioşii care vin să ia apă de la aceste izvoare păstrează tăcerea pe toată durata drumului de la biserică la izvoare şi înapoi. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, născut în ziua de 7 octombrie 1787, în Bucureşti, a fost un neobosit ctitor, restaurator şi organizator de biserici, binecuvântat de Dumnezeu cu darul dumnezeiesc al facerii de minuni. Pentru curaţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca acesta să fie trecut în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire pe 11 aprilie.

Sfântul Nectarie din Eghina, născut în ziua de 1 octombrie 1846, la Silivri, Tracia, şi trecut la cele veşnice în ziua de 8 noiembrie 1920, la Atena, a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mânăstirii Sfânta Treime din insula Egina. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul şi l-a proclamat sfânt al Bisericii lui Hristos, cu zi de pomenire pe 9 noiembrie. Apa tămăduitoare a celor 7 Izvoare de Leac din Merişani a vindecat orbii, iar muţilor le-a redat glasul.

Biserica Izvoarelor de Leac este mai debraga un complex de izvoare, troite si mici capele ortodoxe intins pe dealul numit “Valea Radului”, in apropierea localitatii Valcele Crampotani din comuna Merisani. Locul cu pricina se afla pe drumul national ce leaga intre ele localitatile Pitesti si Curtea de Arges, la vreo sase kilometri de localitatea Valcele.Transmise pe cale orala, din generatie in generatie, sub forma de traditii locale, legendele despre acest loc sunt multe. Cele sapte izvoare tamaduitoare dintre copaci sunt imprastiate in jurul bisericii inchinate Sfintilor Calinic de la Cernica si Nectarie Taumaturgul. Mai mult, pe o raza de un kilometru, de jur-imprejurul bisericutelor, se pastreaza regula tacerii.

Apele de la “Izvoarele de Leac” sunt tamaduitoare inca din vechime, aici gasindu-si alinarea domnitori precum Mircea cel Batran, Vlad Tepes si Mihnea Turcitul. Alaturi de acestia, nenumarati pelerini s-au oprit la aceste ape, in drumul lor de la Manastirea Cotmeana spre Manastirea Tutana si spre Manastirea Curtea de Arges.In cadrul luptei de la Rovine, voievodul Mircea cel Batran a otravit apele din imprejurimi si s-a retras la aceste izvoare, ale caror ape i-au intarit pe ostenii sai, putand astfel birui multimea de oaste a lui Baiazid.

O legenda locala aminteste de o pustnica oarba care se nevoia in aceste paduri. Atingandu-se odata de unul dintre aceste izvoare, pustnica si-a recapatat vederea. O minune asemanatoare s-a petrecut si cu Elisabeta Badescu care, la varsta de numai zece ani, si-a pierdut vederea. Astfel, dupa mult post si rugaciune, spalandu-se cu apa din aceste izvoare, femeia si-a recapatat vederea.O alta minune asemanatoare s-a petrecut cu un baiat mut care, fiind trimis de tatal sau sa ii aduca apa de la unul dintre aceste izvoare, a inceput pe loc sa vorbeasca. Minunile savarsite prin apa acestor “izvoare de leac” sunt multe, aceasta tamaduind multe boli, printre care chiar si paralizie si cancer. La baza tuturor vindecarilor sta insa rugaciunea celor care se inchina cu evlavie lui Dumnezeu si sfintilor Sai.

Ctitorul principal al bisericutei din acest loc ramane pana astazi Valerica Lungu, fiica Elisabetei Badescu. Intr-o carte mica, ea marturisea: “Intrand pe Valea Radului, unde se află “paraul de leac”, intri parca in “tinutul primordial”, pus spre conservare. Unele traditii sunt precrestine: aici oamenii se intalneau in mare tacere, in templul tacerii, cu Ingerul Pamantului, care din izvorul divin dadea apa Ingerului Apei, pentru sanatatea lor, apoi Ingerul Aerului o ridica deasupra lumii, daruind-o Ingerului Focului, care o dadea Soarelui, pentru a-i pastra moleculei nemurirea in Inima Universului.”Intr-un vis avut pe la sfarsitul anului 1998, Valerica Lungu cauta o manastire. Repetandu-se de mai multe ori visul, dupa cateva luni, tot in vis, un barbat i-a spus ca la izvoarele de leac sa faca o manastire. Mai apoi, primind binecuvantarea duhovnicului si a Preasfintitului Calinic, femeia s-a apucat de lucru.

In ziua de 4 august 2003 s-a pus piatra de temelie la biserica cu hramul Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica si Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina. Mai apoi, in ziua de 25 septembrie 2004, Preasfintitul Calinic al Argesului si Muscelului, insotit de un sobor de slujitori si credinciosi din toate zonele, a savarsit slujba de sfintire.Potrivit obiceiului locului, credinciosii care vin sa ia apa de la aceste izvoare pastreaza tacerea pe toata durata drumului de la biserica la izvoare si inapoi. In tot acest timp, fiecare se roaga in inima lui, urmand indemnul Mantuitorului, care zice: “Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea” (Marcul 1, 24).

Povestea bisericii cu şapte izvoare tămăduitoare ctitorite de o femeie. Mărturiile celor care s-au vindecat miraculos — Biserica Izvoarelor de Leac din comuna argeşeană Merişani este renumită pentru cele şapte izvoare tămăduitoare împrăştiate în jurul său. Locul a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru mai mulţi domnitori români. Locul unde se află biserica este mai degrabă un complex de izvoare, troiţe şi mici capele ortodoxe întins pe dealul numit „Valea Radului”, în apropierea localităţii Vâlcele Crâmpotani, din comuna Merişani şi se află pe drumul naţional ce leagă între ele localităţile Piteşti şi Curtea de Argeş, la vreo şase kilometri de localitatea Vâlcele.

Transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, sub forma de tradiţii locale, legendele despre acest loc sunt multe. Cele şapte izvoare tămăduitoare dintre copaci sunt împrăştiate în jurul bisericii închinate Sfinţilor Calinic de la Cernica şi Nectarie Taumaturgul din Eghina. Mai mult, pe o rază de un kilometru, de jur-împrejurul bisericuţei, se păstrează regula tăcerii. Oastea lui Mircea cel Bătrân l-a învins pe sultanul Baiazid după ce a poposit la izvoarele miraculoase — Acest spaţiu, binecuvântat cu cele şapte izvoare tămăduitoare, ştiut din moşi strămoşi, a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru înaintaşii noştri.

Transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, sub formă de tradiţii locale, legendele despre acest loc sunt multe, însă tainic şi tămăduitor a fost acest loc pentru domnitorii Mircea cel Bâtrân, Vlad Ţepeş şi Mihnea Turcitul care, în drumul lor de la Mănăstirea Cotmeana, spre Mănăstirile Tutana, Curtea de Argeş şi mai departe, se opreau aici pentru rugăciune, meditaţie şi pentru a bea din apa izvoarelor. În lupta de la Rovine, Mircea cel Bătrân a otrăvit apele şi s-a retras la aceste izvoare unde apele i-au întărit pe oştenii săi, care ulterior au biruit oastea foarte numeroasă a sultanului Baiazid.

Mărturiile celor care s-au vindecat miraculos — Alte legende amintesc de o pustnică oarbă care trăia pe aceste meleaguri. Atingându-se din întâmplare de apele unui izvor i-a revenit vederea. Minunea s-a petrecut şi cu Elisabeta Bădescu care, la 9-10 ani, şi-a pierdut vederea. Cu rugăciune la Bunul Dumnezeu, spălându-se cu apă de la izvoare, şi-a recăpătat vederea. Altă minune, încă vie în memoria bătrânilor locului, este istorisirea unui băiat mut care, arând cu tatăl său ogorul din apropierea pădurii, este trimis de tatăl său după apă. Copilul a ajuns la aceste izvoare, şi-a potolit setea şi, când s-a întors, tatăl a rămas uimit văzând că băiatul vorbeşte. Vindecarea unor boli de piele, paralizie, boli digestive şi cancer au făcut ca oamenii care au beneficiat de acestea să-i mulţumească Bunului Dumnezeu ridicând acest Sfânt Altar de închinare.

Ctitorul principal al bisericuţei din acest loc este o femeie, Valerica Lungu. Într-o carte scrisă acum câţiva ani, ea mărturisea: „Intrând pe Valea Radului, unde se află „pârâul de leac”, intri parcă îin „ţinutul primordial”, pus spre conservare. Unele tradiţii sunt precreştine: aici oamenii se întâlneau în mare tăcere, în templul tăcerii, cu Îngerul Pământului, care din izvorul divin dădea apa Îngerului Apei, pentru sănătatea lor, apoi Îngerul Aerului o ridica deasupra lumii, dăruind-o Îngerului Focului, care o dădea Soarelui, pentru a-i păstra moleculei nemurirea în Inima Universului.

„Pe la sfârşitul anului 1998, doamna Valerica Lungu, originară de pe aceste meleaguri, a avut un vis în care căuta o biserică. Repetându-se de mai multe ori visul, după câteva luni, tot în vis, un bărbat i-a spus ca la izvoarele de leac să facă o mânăstire. Mai apoi, primind binecuvântarea duhovnicului şi a ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, femeia s-a apucat de lucru. Pe 4 august 2003 s-a pus piatra de temelie la biserica cu hramul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina. Mai apoi, în ziua de 25 septembrie 2004, Preasfinţitul Calinic al Argeşului şi Muscelului, însoţit de un sobor de slujitori şi credincioşi din toate zonele, a săvârşit slujba de sfinţire.

Credincioşii păstrează tăcerea pe toată durata drumului de la biserică la izvoare. — Potrivit obiceiului locului, credincioşii care vin să ia apă de la aceste izvoare păstrează tăcerea pe toată durata drumului de la biserică la izvoare şi înapoi. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, născut în ziua de 7 octombrie 1787, în Bucureşti, a fost un neobosit ctitor, restaurator şi organizator de biserici, binecuvântat de Dumnezeu cu darul dumnezeiesc al facerii de minuni. Pentru curaţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca acesta să fie trecut în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire pe 11 aprilie.

Sfântul Nectarie din Eghina, născut în ziua de 1 octombrie 1846, la Silivri, Tracia, şi trecut la cele veşnice în ziua de 8 noiembrie 1920, la Atena, a fost episcop de Pentapole şi ctitor al Mânăstirii Sfânta Treime din insula Egina. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul şi l-a proclamat sfânt al Bisericii lui Hristos, cu zi de pomenire pe 9 noiembrie. De Izvorul Tămăduirii,  la Biserica Izvoarelor de Leac, din Argeș — De Izvorul Tămăduirii, o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului, nenumărați credincioși au ales să meargă la Biserica Izvoarelor de Leac, din comuna Merișani, județul Argeș.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică. Biserica Izvoarelor de Leac, din comuna argeşeană Merişani, este renumită pentru cele şapte izvoare tămăduitoare împrăştiate în jurul său. Zona a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru mai mulţi domnitori români. Se spune că dacă te rogi cu credinţă în Dumnezeu şi cu evlavie, ţi se îndeplineşte o dorinţă. De asemenea, mulţi bolnavi s-ar fi vindecat după ce au consumat apă din aceste izvoare. Oamenii locului susţin că apa tămăduitoare este benefică bolnavilor de cancer, de afecţiuni digestive chiar pentru paralizie. La baza tuturor vindecărilor stă însă rugaciunea celor care se închină cu evlavie lui Dumnezeu şi sfinţilor Săi.

Legendele spun că izvoarele au făcut mai multe minuni. Elisabeta Bădescu la 9-10 ani, şi-a pierdut vederea. Cu rugăciune la Bunul Dumnezeu, spălându-se cu apă de la izvoare, şi-a recăpătat vederea. Altă minune, încă vie în memoria bătrânilor locului, este istorisirea unui băiat mut care, arând cu tatăl său ogorul din apropierea pădurii, este trimis de părinte după apă. Copilul a ajuns la aceste izvoare, şi-a potolit setea şi, când s-a întors, tatăl a rămas uimit auzindu-şi fiul vorbind. Lăcaşul sfânt este situată în Crâmpotani-Vâlcele, din comuna Merişani. Cei care doresc să ajungă la biserica Izvoarelor de Leac pot merge fie pe drumul care leagă Piteştiul de Curtea de Argeş, iar în Vâlcele, virează la stânga şi parcurg aproximativ 7 kilometri pînă la lăcaş, fie direct prin satul Merişani, apoi Malul Vânăt şi Vâlcele.

Sursa — https://adevarul.ro/locale/pitesti/povestea-bisericii-sapte-izvoare-tamaduitoare-ctitorite-femeie-marturiile-celor-s-au-vindecat-miraculos-1_57d2ac125ab6550cb8854213/index.html

Sursa — https://www.ziarulargesenilor.ro/foto-nenumarati-credinciosi-la-biserica-izvoarelor-de-leac-din-arges-in-zi-de-mare-sarbatoare/