Băile Herculane – Povestea celei mai Vechi Stațiuni Balneare cu Băi Termale

Spread the love

Stațiunea este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanța de granița cu județul Mehedinți și doar 25 de km de frontiera cu Serbia si face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled. Statiunea Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta…

». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac.

Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant. Se cuvine să pomenim aici de faptul că în anul 1999, Termele Romane cuprinse în monumentala construcție a hotelului Roman au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic astfel încât vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze tratamentul balnear în aceleași condiții cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius. După retragerea administrației și armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de strălucirile din vremea romană.

Băile Herculane – Povestea celei mai Vechi Stațiuni Balneare cu Băi Termale

În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea regelui Carol, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman și acolo se înscrie în hartă Baia nr. 9. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta – pasionata, îndrăgita, distincta și armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare. În stațiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început să fie constituite începând cu anul 1922.

Existența neîntreruptă de două milenii a stațiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, fiind socotite un „dar al zeilor” dar și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe aparte. Dotarea tehnico-edilitară de prim rang la un confort de înaltă ținută și bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctură, etc. au conferit acestei stațiuni un înalt grad de atractivitate. Multiplele mijloace de recreare și divertisment, restaurante, baruri, terase de vară, bazine de înot cu apă termală, saună, masaj, biliard, etc. – precum și posibilitățile de drumeție și excursii în stațiune și pe Valea Cernei, constituie o atracție în plus pentru vizitatorii orașului stațiune balneară Băile Herculane.


Factori naturali: climat de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, sedativ-indiferent; ape minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice: * sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
* clorurate, sodice, calcice;
* oligominerale.

Posibilități de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate,în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren. Din stațiune se pot face excursii la ruinele băilor romane, Peștera Hoților(Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba, și altele. Baile Herculane | Stațiunea este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanța de granița cu județul Mehedinți și doar 25 de km de frontiera cu Serbia si face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled.

Istoric Băile Herculane, “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, locul unde puterea vindecatoare a apelor termale întâlnește prospețimea unică a aerului ionizat.

În puține locuri din România istoria și legendele se împletesc și sunt atât de prezente până în zilele noastre, ca în orașul aflat pe Valea Cernei. Și nu multe stațiuni balneare cu băi termale din lume au trecut prin momente de glorie în care regi și conducători de imperii, de la antichitate până în secolul trecut, să le frecventeze și să le considere “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. De la împăratul Traian, împăratul Marcus Aurelius Antonius, care vizitează stațiunea în anul 214, pana la Francisc I al Austriei, Franz Iosef și Prințesa Sissi, Carol 1 al României și Alexandru I, regele Serbiei, toți au venit în căutarea efectelor miraculoase ale apelor termale din izvoarele minerale ale Băilor Herculane. 

Dar povestea stațiunii balneare începe mult mai demult, înainte de vremurile marilor imperii ale antichității, și se împletește cu legenda marelui Hercule, a luptei cu Hydra și a argonauților în căutarea lânii de aur. Dacă vei face trasee montane pornind din Herculane – și ai de unde alege, pentru că stațiunea este ca o bază de la care pornesc rute spectaculoase în Parcul Național Domogled – încearcă-l pe cel care merge spre Grota Haiducilor, marcat cu punct galben și triunghi albastru, și care începe de lângă izvorul Diana III. Traseul Izvorul Munk – Grota cu aburi – Grota Haiducilor are o intensitate medie (o oră și jumătate), trece pe lângă Foișorul Roșu, care oferă o priveliște superbă și ajunge la Grota Haiducilor sau Peştera Hoţilor, la 186 m altitudine. 

Aici vei găsi urme ale primilor locuitori ai zonei, din paleolitic, precum și dovezi că ea a continuat sa fie locuită în toate epocile ulterioare (epoca bronzului, epoca fierului, epoca dacică, epoca romană, epoca feudală), în evul mediu şi în epoca modernă, când a fost asociată cu lotrii din Banat, de unde și numele de Peștera Hoților. Chiar lângă Grota Haiducilor se găsesc Băile Imperiale Romane, decorate cu un basorelief care îl reprezintă pe Hercule, și care conțin încăperi în care s-au păstrat două bazine mari şi două căzi individuale. Ele au fost reconstruite în 1838 pe locul vechilor băi romane, care foloseau apele izvorului Hercules. 

AD AQUAS HERCVLI SACRAS AD MEDIAM  – “APELE SFINTE ALE LUI HERCULE DE LÂNGĂ MEHADIA” — Se spune că însuși împăratul Traian ar fi ctitorul stațiunii balneare Băile Herculane, după cum arată monezile cu chipul său descoperite în urma săpăturilor. Atestată oficial în 153 d.Hr, Therme Herculis – cum se numea stațiunea balneară pe vremea aceea – a devenit în scurt timp cunoscută în imperiu ca un loc de vindecare și a început să fie frecventată atât de oameni simpli, cât și de aristocrația romană, conducători și generali. Împăratul Marcus Aurelius Antonius a vizitat băile termale Herculis în anul 214, însoţit de mama sa, Iulia Domna. 

Zona era locuită în perioada anilor 150 e.n de o populație numeroasă și avea importanță strategică, trimițând cinci delegați la Roma pentru alegerea consulilor: “Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunostință.”Aceasta inscripție, consemnată pe o tabulă votivă din anul 153 e.n., este una dintre numeroasele vestigii rămase de pe vremea romanilor, păstrate până în zilele noastre. Apeducte, băi, statui și monede descoperite în urma săpăturilor arată cum Therme Herculis era o sursă de ape sacre cu puteri vindecătoare, căreia romanii sosiți in Dacia ii creaseră un adevărat cult, sub semnul lui Hercules.

Băile Herculane, băile regale ale secolului 19 — După ce Banatul a căzut sub stăpânire turcă, Băile Herculane și-au pierdut strălucirea și însemnătatea de altădată. Întâmplarea face însă ca un general al armatei austriece, aflat într-o inspecție militară pe Dunăre, la Ada-Kaleh, să aleagă traseul prin Băile Herculane și să descopere stațiunea balneară și vestigiile romane. Era anul 1734, Banatul fusese cucerit de austrieci și servea ca o zonă de tampon între Imperiul Habsburgic și cel Otoman, iar numele generalului era Hamilton, comandantul trupelor din Banat, cu sediul în Timișoara.

După un raport trimis împăratului, în 1736 începe reconstrucția băilor termale, făcută de către grănicerii bănățeni, sub coordonarea generalului Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea.  Băile au fost construite pe locul fostelor terme romane; Baia Diana („pentru dureri de oase”), Baia Apollo, una dintre cele mai vechi băi din staţiune, erau marcate ca terme romane unde se găseau temple dedicate lui Hercules și unde s-au descoperit multe antichităţi romane. O plimbare prin centrul stațiunii este o călătorie în timp, cu clădiri încărcate de istorie și de o frumusețe aparte, construite într-un încântător stil baroc de factură austriacă.

Pavilionul 3 (Hotelul Apollo), aflat în Piața Hercules, a fost ridicat în 1824 și i-a găzduit pe împăratul Francisc I şi pe soţia sa, împărăteasa Carolina. În cinstea lor, hotelul a primit numele „Francisc”, iar baia de alături numele „Carolina”. Inaugurat în 1862, Hotelul Franz Iosif, fost Ferdinand, este construit în stil baroc ardelenesc, are multe elemente decorative, intrarea este flancată de statuile zeilor Esculap şi Hygeea iar pe fațadă areo placă de marmură care marchează vizita din 1887 a regelui Carol I al României împreună cu regina Elisabeta (Carmen Sylva).

Statuia de bronz a lui Hercule este simbolul stațiunii. Aflată în centrul pieţei, a fost realizată din fier de tun de meşterii germani Glantz şi Romelmayer în 1847 și a fost donată de arhiducele austriac Carol, ca omagiu pentru ofiţerii şi soldaţii armatei imperiale. Cazinoul, care poartă pe frontispiciu inscripția “Saluti et laetitiae!” a fost locul în care, în anul 1896, împãratul Austro-Ungariei, Franz Iosif, regele Carol I, al României și regele Alexandru I al Serbiei au luat prânzul oficial, de gală, cu ocazia festivităților de deschidere a canalului navigabil Porțile de Fier. 

Vila Elisabeta, construită într-un fermecător stil rococo, a fost reședința împărătesei Elisabeta (Sissi) în primăvara anului 1887 și locul de întâlnire de protocol cu regina Carmen Sylva. Sissi a petrecut șase săptămâni în Băile Herculane și obișnuia să facă plimbări lungi pe trasee montane, fiind o mare iubitoare de natură. Foişorul Elisabeta a fost construit într-o singură noapte de 80 de lucrători ai Ocolului Silvic, special ca împărăteasa să poată lua pranzul în acel punct de belvedere. De altfel, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. Se spune ca ar fi fost atât de atașată de Băile Herculane, încât chiar a botezat copilul unui cioban și că, împreună cu suita ei, lua parte la slujbele de duminică.

În anii 1970, stațiunea balneară cu ape termale a cunoscut o dezvoltare puternică, iar în urma unor investiții de stat au apărut marile hoteluri, care au mărit capacitatea stațiunii la peste 5000 de locuri de cazare. Mii de turiști interni și internaționali au venit la Băile Herculane pentru tratamente balneare, stațiunea înregistrând o creștere fără precedent. Dar, după încă 30 de ani, lucrările secolului X1X și din anii ‘70 au început să cunoască un avansat grad de degradare, din cauza lipsei investițiilor în infrastructură și în renovarea monumentelor și clădirilor istorice ale orașului. 

Băile Herculane în prezent. Stațiunea renaște  — Acum, Băile Herculane încep să revină la viața. Se fac investiții în infrastructură, s-a reabilitat Pavilionul 7 (Hotel Ferdinand), iar Băile Diana au fost reintroduse în circuitul turistic. Una dintre cele mai importante investiții private a început în 2010, când Grupul Bacolux a devenit proprietar al hotelurilor Diana (3*) și Afrodita (4*) și a reușit să repună în funcțiune aceste complexe hoteliere, investind peste 10 milioane de euro în modernizarea lor și în construcția celui mai inovator spa din Europa. 

În 2018, peste 140.000 de turiști au vizitat Băile Herculane, iar dintre aceștia peste 30% au fost oaspeții hotelurilor Bacolux. În 2019, procentul acestora a ajuns la 42% din totalul turiștilor în stațiune.Cu fiecare turist care alege Băile Herculane ca destinație balneo de tratament cu ape termale, stațiunea se apropie din ce în ce mai mult de potențialul său incredibil de vindecare, care folosește puterea apelor termale pentru sănătate și relaxare. 

Băile Herculane – Povestea celei mai Vechi Stațiuni Balneare cu Băi Termale

Sursa — https://romania.directbooking.ro/prezentare-baile-herculane-informatii-poze-imagini-2563.aspx

Sursa — https://www.afroditaresort.ro/blog/baile-herculane-povestea-celei-mai-vechi-statiuni-balneare-cu-bai-termale-din-romania