Artistul Japonez Akie Nakata – Pictura in miniatura pe piatra

Spread the love

Artistul japonez Akie Nakata (cunoscut pur și simplu ca Akie) transformă pietrele și rocile găsite în picturi adorabile de animale pe care le puteți ține în palma mâinii. Inspirată de formele naturale ale fiecărei pietre pe care o întâlnește, Akie le alege pe cele pe care crede că le au deja propriile personaje destinate. Încă de când era copil, artistul autodidact i-a plăcut să adune pietre. Ea și-a început picturile în piatră în 2011 când, în timp ce făcea o plimbare de-a lungul malului râului, a întâlnit o pietricică anume care semăna cu un iepure. 

Artista spune My Modern Met într-un e-mail: „Pietrele au propriile lor intenții și consider întâlnirile mele cu ele drept indicii […] pentru a merge mai departe și a picta ceea ce văd pe ele.” – Aki Nakata nu este un geniu al computerelor, nici nu zdrobeste tiparele modei . Intr-o Japonie super-tehnologizata, unde diferentele dintre om si robot se diminueaza cu fiecare an, Aki Nakata ( alintata de public Akie ) invie piatra, intr-o rechemare blanda a spiritului stramosilor ei.

Ideea de a picta pietre nu este noua, oamenii cavernelor ne-au aratat-o cu mii de ani inainte, zugravind peretii cu imagini felurite de animale, zeitati, unelte. Folosind vopseluri naturale greu de reprodus azi, artistii originari isi arata talentul in tuse naive, reproducand ce vad si traiesc. Mai pragmatici, contemporanii creeaza tipare, impunand realitatii sa devina uniforma, fada. Piatra pictata devine comuna ori, mai simplu, moare in banalul cotidian, ca o simpla stampila a realitatii. Prima ei idee de a picta diferite figurine de animalute etc pe pietre a fost cand mergea pe malul unui rau .

In aceasta lume tip holograma amorfa apare Akie, o fetiscana proaspata care percepe natura in Japonia ei super-industrializata orientandu-se dupa formele si vorbele pietrelor, fara sa le caute ci surprinzandu-le pe malurile raurilor.Incepe sa picteze in 2011, alegand o piatra in forma de iepure careia ii da viata. Lucreaza simultan la alegerea pietrelor si la intelegerea caracterului animalelor pe care le picteaza. Si din aceasta simbioza ies lucrari artistice originale, vii. Fiecare animal este micsorat cat sa intre in palma si “ aplicat “ in culori acrilice pe o piatra a carei forma este aleasa cat mai aproape de realitate.

Forma potrivit aleasa si culorile dau viata animalului pictat.Acum incercati sa va imaginati ca aveti sub ochi o multime de pietre de forme diferite , una dintre ele ar putea sa va vorbeasca astfel incat sa-si dezvaluie intentiile. Daca puteti intelege ce va transmite abia atunci puteti consuma arta lui Akie Nakata. Abia atunci veti intelege confesiunile animalului ascuns in piatra. Si piatra insasi isi va spune povestea.Aceasta este marturia de credinta a lui Akie, impartasita si de alti artisti care, fara frica de a cadea in derizoriu, picteaza pietre cu eleganta, cu gratie, cu maiestrie, cu dragoste.

Ernestina Gallina deslusind mesajele pietrelor, Lin Wellford cu colectiile de flori impietrite, Laurie Waddell folosind suportul din piatra ca pe o panza, toate lucrarile acestor artiste sunt, ca si cele ale lui Aki Nakata, omagii aduse vietii salasluite in piatra.Intre ele, Akie trudeste la perceptia semnificatiilor ascunse in acel mod preponderent intuitiv si emotional, tipic japonez, rezonand cu perspectiva shintoista care sudeaza prezentul de anterior.Aceasta este Aki Nakata, aducand in concret inteleptul gand japonez dupa care “ Se mai întâmplă ca frunza să se înece, iar piatra să plutească.

Artistul autodidact transforma rocile ,,, pietrele in animalute minuscule.Artistul japonez  Akie Nakata  (cunoscut pur și simplu ca Akie) transformă pietrele și rocile găsite în picturi adorabile de animale pe care le puteți ține în palma mâinii.Inspirată de formele naturale ale fiecărei pietre pe care o întâlnește, Akie le alege pe cele pe care crede că le au deja propriile personaje destinate.Potrivit lui Akie, fiecare piatră are o poveste. Akie este un artist autodidact care colectează pietre de când era copil și a început să creeze picturi în piatră în 2011.Lucrările lui Akie sunt extrem de realiste. 

Detaliile pictate pentru fiecare piatră sunt incredibil de complexe. O singură privire și știți cât de mult efort a fost depus pentru fiecare capodoperă.Printre lucrările ei se numără picturi ale câinilor, crocodililor, pisicilor, leilor, urșilor, racilor, elefanților mamei și bebelușilor, urșilor polari, unei familii de posute și bufnițe, doar pentru a numi câțiva.Akie speră că animalele ei din piatră vor fi apreciate de către cei care le dețin, pe măsură ce își trezesc propriile vieți „pentru că toți stăm pe același pământ și venim de pe același pământ”.

– Povestea de copertă a lui Akie Nakata – Pentru Akie Nakata pietrele nu sunt pur și simplu materiale sau pânze pe care să picteze imagini. Când va privi toate acele numeroase pietre de pe malul râului, ochii ei vor fi prinși de acea piatră care arată ca un animal. Iar când află acea piatră, simte că piatra a găsit-o și ea. Akie crede că pietrele au propriile lor intenții. De asemenea, crede că întâlnirea ei cu o piatră este un semn din piatra în sine, oferindu-i un OK să meargă înainte și să picteze ceea ce vede pe ea. Prin urmare, pietrele pe care decide să picteze nu sunt arbitrare, ci opuse semnificative cu care a stabilit o legătură și care o inspiră să lucreze cu ele. 

În toate acele întâlniri și în arta ei, Akie își arată respectul față de cei contrari, prelucrând niciodată o piatră, niciodată tăind și margine pentru a modifica forma. „Pietrele ar putea să se încadreze în definiția noastră obișnuită a organismelor vii, dar atunci când mă gândesc la mult timp este nevoie ca o piatră să se schimbe de la un bolovan imens în munți la dimensiunea și forma pe care o are, așa cum se află în palma mea, simt istoria pământului la care piatra a asistat în tăcere de-a lungul mileniilor și simt povestea înăuntrul ei. Simt suflarea unei vieți în interiorul fiecărei pietre, așa că uneori pict în timp ce vorbesc cu piatra în timp ce o țin în mână ”, explică Akie.

Pentru a scoate la iveală și a reface suprafața ființei vii în piatră, ea procedează foarte atent și luând în considerare fiecare pas. De exemplu, va analiza dacă poziționează coloana vertebrală la locul potrivit. Ea își face timp să simtă dacă se simte corect sau dacă forțează ceva care nu este în acord cu forma naturală a pietrei. Ea pășește cu precauție ducându-și pensula la piatră doar atunci când simte cu adevărat că este pensula potrivită. Pictura ei este un dialog cu piatra și piatra este cea care determină ceea ce pictează pe ea.Arta pe care Akie o creează este o viață nou născută în mâinile ei din dialogul cu piatra. 

Ceea ce pictează este viața, spiritul viu al ființei din piatră. Ea lasă ochii până la sfârșit. Munca ei este completă doar atunci când poate vedea ochii în viață și privind înapoi drept spre ea. Completarea unei piese nu are nimic de-a face cu cantitatea de detaliu desenată, ci mai degrabă dacă poate simți viața în piatră.Pietrele și cu mine suntem părți ale aceluiași pământ. Arta mea în piatră este o lucrare de colaborare între două piese dintr-o singură sferă și sper ca fiecare dintre lucrările mele să treacă în mâinile cuiva care apreciază că este un tovarăș în călătoria pietrei, atât cât îmi place să pictez viața în piatră. 

Cu toții stăm pe același Pământ și venim de pe același Pământ. ” Akie împărtășește.Această călătorie a început în timp ce făcea o plimbare pe malul râului și întâlnea o piatră care, după aspectul său, era un iepure și nimic altceva. Lui Akie îi plăcea să colecționeze pietre (roci naturale, nu bijuterii sau pietre prețioase), precum și să atragă animale încă din copilărie și a simțit în acel moment și prin acea piatră din palma ei interesele acestea convergeau. Datorită valorii pe care o plasează la lăsarea formei originale a pietrei neatinse, nu există șlefuire sau aplicarea agenților de netezire. 

Akie folosește în principal vopsea acrilică pentru reglarea vâscozității vopselei pentru fiecare piatră. Abilitățile ei de desen sunt autodidacte. Din 2011 Akie a început să lucreze ca artist de piatră și încă fiecare piatră cu care ridică și lucrează este unică. Artistul pictează și transformă pietrele în adevarate opere de arta pictand animale minuscule. Artistul japonez Akie Nakata (cunoscuta pur și simplu sub numele de Akie) inspirată de formele naturale ale fiecărei pietre pe care le găsește, le alege pe cele despre care crede că au deja propriile lor personaje. Încă de când era copil, Akie adora să strângă pietre. 

Artistul autodidact a început să picteze pietre în 2011. A început să picteze stânci după ce a găsit o pietricică care semăna cu un iepure în timp ce făcea o plimbare pe malul râului. – Spunea Akie Nakata – Pietrele au propriile lor intenții și consider întâlnirile mele cu ele drept indicii […] de a merge mai departe și de a picta ceea ce văd pe ele. Ea își petrece timpul gândind ce ar putea fi și cum ar arăta fiecare animal. Pentru mine, finalizarea unei lucrări nu înseamnă despre cât de multe detalii atrag, ci dacă simt viața în piatră Spunea Akie Nakata.

– Deși cei mai mulți ar spune că o piatră nu este un organism viu, este greu de negat cât de realist arată creațiile ei Akie crede că fiecare piatră are o poveste de povestit și își propune să inspire viață în fiecare cu ajutorul tablourilor sale. Uneori, Akie vorbește cu rocile în timp ce pictează pentru a obține un simț al caracterului în tablou. Fiecare piatră este o comoară în sine și asta vrea să le arate în opera sa de artă.

Sursa — https://www.piatraonline.ro/general/aki-nakata-si-intentiile-pietrelor

Sursa — https://magazine.b2zone.com/the-cover-story-of-akie-nakata/