Crucifix vechi de 1.100 de ani din Danemarca poate schimba istoria

Spread the love

Un crucifix de aur reprezentându-l pe Iisus ar putea fi cel mai vechi artefact creștin descoperit în Danemarca. Datând de acum 1100 de ani, pandantivul ar putea schimba ceea ce știm despre convertirea la creștinism a popoarelor nordice, anunță Live Science. Crucifixul a fost descoperit în luna martie în mod întâmplător, cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din insula Funen, Danemarca. „Este o descoperire senzațională care datează din prima jumătate a anilor 900”, a declarat Malene Refshauge Beck, arheolog la Muzeul Østfyns. „Acest obiect va figura cu siguranță în viitoarele cărți de istorie căci ar putea schimba perioada în care credem că danezii s-au convertit la creștinism”.  

Descoperirea a fost pur întâmplătoare. Dennis Fabricius Holm, pasionat de căutarea de comori cu detectorul de metale, inspecta un câmp din apropierea unei biserici medievale când a descoperit un pandantiv de aur în formă de cruce. După ce a postat fotografia pe internet și a fost sfătuit să ia legătura cu un arheolog, Holm a realizat că a descoperit ceva extraordinar. Pandantivul este realizat din aur, cântărește 13.2 grame, măsoară 4.1 cm și îl înfățișează pe Iisus. Probabil că bijuteria aparținea unei femei bogate, însă specialiștii nu pot spune sigur dacă posesoarea era creștină sau pur și simplu o femeie păgână care purta un bun furat. 

Pandantivul este, oricum, o raritate. Este ceva neobișnuit să găsești o astfel de piesă delicată și valoroasă pe un câmp. Arheologii au mai descoperit fragmente de cruci în situri funerare vikinge, dar toate datând din perioade mai târzii și făcute din argint. O cruce similară, datând din aceeași perioadă, a fost descoperită în Suedia. Datând din prima jumătate a secolului al X-lea, pandantivul este mai vechi decât cele mai timpurii dovezi privind creștinarea danezilor (anul 965). Astfel, istoricii pot clădi o nouă cronologie a expansiunii creștinismului în Europa nordică, mai ales că în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe semne că religia creștină a pătruns în lumea vikingă mai devreme decât se credea până acum. 

A fost descoperit cel mai vechi crucifix din Danemarca,Crucifixul de 1.100 de ani „poate schimba istoria”

Concepția generală este că pirații vikingi au jefuit și terorizat Europa timp de mai multe secole înainte de a se converti la creștinism și a trece la un stil de viață sedentar. In ultimele decenii, arheologii și istoricii au ajuns la concluzia că realitatea istorică a fost ceva mai complicată. Spre exemplu, vikingii aveau într-adevăr activități de piraterie, dar se ocupau în același timp și cu agricultura. Totodată, mulți vikingi nu organizau simple expediții de jaf, ci își stabileau și centre urbane în locurile în care ajungeau. Un astfel de exemplu este orașul Dyfflin, Dublinul de astăzi.

Istoric — Crucifixul Danemarcei de 1.100 de ani „poate schimba istoria” — O cruce descoperită de un arheolog amator danez ar putea „schimba istoria”, potrivit unui expert, care crede că crucea ar putea să apară înainte ca se crede că creștinismul a ajuns în Danemarca. — Un arheolog amator de pe insula Funen a făcut săptămâna trecută o descoperire uimitoare – un colier care seamănă cu Isus pe cruce. Dar, după ce a postat o imagine a descoperirii pe Facebook, Dennis Fabricius Holm a descoperit rapid că articolul poate avea mult mai multă semnificație decât crezuse inițial.

Am terminat lucrul vineri anul trecut, așa că am decis să petrec câteva ore căutând cu detectorul meu de metale”, a declarat Holm pentru radiodifuzorul național DR. Deodată am lovit ceva”, a continuat Holm. „De când am întors pâlcul de pământ și am văzut crucea, nu am mai putut să mă gândesc la altceva.”Malene Refshauge Beck, arheolog la East Funen Museums (Østfyns Museer), a declarat pentru DR că este de acord că colierul va dovedi o descoperire memorabilă.Aceasta este o descoperire senzațională care datează din prima jumătate a secolului al X-lea d.Hr.”, a spus Beck pentru DR. „Există o cifră aproape identică, găsită în Suedia, care a fost datată în această perioadă.”

Descoperirea unor artefacte creștine din această perioadă în Danemarca este deosebit de remarcabilă, deoarece precedă Piatra Jelling, piatra gigantă de rună sculptată din anul 965 care este considerată a fi cea mai veche reprezentare daneză a lui Isus pe cruce. Prin urmare, această cifră poate duce la reconsiderarea datei în care se crede că danezii au devenit creștini”, a spus Beck. „Persoana care a purtat-o ​​ar fi aderat, fără îndoială, la credința creștină”.În timp ce piesele din perioada care înfățișează cruci, precum și fragmente dintr-o bijuterie care părea să-l înfățișeze pe Isus au fost descoperite în trecut, noua descoperire este de departe cea mai bine conservată și mai clară, potrivit lui Beck. Cifra va fi examinată în continuare la muzeu și va fi expusă la Muzeul Viking Ladby.

A fost descoperit cel mai vechi crucifix din Danemarca,Crucifixul de 1.100 de ani „poate schimba istoria”

Sursa — https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/a-fost-descoperit-cel-mai-vechi-crucifix-din-danemarca

Sursa — https://www.thelocal.dk/20160316/1100-year-old-denmark-crucifix-may-change-history