Spread the love

Ursii Panda Giganţi sant urşi nativi din China, sunt consideraţi o comoară naţională. În ciuda statutului special, populaţiile de Ailuropoda melanuleuca sunt vulnerabile: mai puţin de 1.900 trăiesc însălbăticie, conform celor de la Smithsonian National Zoo. Circa 300 trăiesc în grădini zoologice în întreaga lume.Timp de mai mulţi ani, savanţii se întrebau dacă panda este o specie de urs, raton sau ceva diferit. Dar mai multe studii genetice au arătat că aceştia sunt un tip de urs. Panda giganţi se deosebesc de alţi urşi panda după dimensiunea mare şi blana alb şi negru (dar, colocvial, sunt numiţi şi simplu urşi panda). Aceasta oferă camuflaj, aceştia fiind aproape invizibili în pădurile pline cu bambuşi.Dimensiune, habitat şi dietă — Aceştia au o înălţime de 70-80 de centimetri şi o lungime de 1,2-1,5 metri şi pot cântări până la 125 de kilograme. Dimensiunea lor este similară cu cea a ursului negru american.În sălbăticie, urşii panda giganţi sunt găsiţi doar în regiunile muntoase izolate din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi şi Gansu. În această zonă, la o altitudine între 1.500 şi 3.000 de metri, se află pădurile de bambuşi unde se găseşte această specie. Urşii îşi fac bârlogul din butucii de conifere găsiţi în pădure.Apetitul unui panda pentru bambuşi este insaţiabil. Mănâncă 12 ore pe zi, ceea ce înseamnă 12,5 kg de bambus în fiecare zi. Chiar au un os special care iese din încheietura mâinilor superioare. Acest „pseudo-deget” îi ajută la manipularea bambusului.Bambuşii au puţini nutrienţi, de aceea urşii panda trebuie să consume foarte mult. Aceştia caută în special vlăstarii tineri, care sunt mai bogaţi în nutrienţi, inclusiv calciu, azot şi fosfor.Câteodată nu există suficient bambus pentru a susţine aceste animale, astfel că urşii panda vor mai consuma şi rozătoare, peşte insecte sau păsări. — Viaţa ursului panda gigant — În cea mai mare parte a timpului, urşii panda sunt singuratici. Le displace atât de mult să fie în jurul semenilor încât au un simţ dezvoltat al mirosului care le permite să ştie atunci când un alt panda este aproape pentru a-l evita. Dacă vin în contact unul cu altul, se vor ataca până când unul va pleca.În medie, un teritoriu al unui panda este de circa 5 kilometri. Pentru a-şi marca teritoriul, urşii secretă un miros într-o glandă de sub coadă. Animalele pot spune sexul, vârsta, condiţia reproductivă, statutul social şi mai mult doar mirosind acest marker.Singura situaţie când urşii panda giganţi se caută este în sezonul de împerechere. Masculii îşi vor simţi simţul olfactiv dezvoltat pentru a mirosi femela pregătită să se împerecheze. Femelele se împerechează o dată la 2-3 ani.Perioada de gestaţie medie este de 135 de zile, dar variază mult, între 100 şi 185 de zile. Femelele dau naştere la unul sau doi pui (deşi al doilea de obicei nu supravieţuieşte) care cântăresc doar 85-142 de grame. Aceştia sunt complet orbi timp de 50-60 de zile şi încep să meargă, cât de cât, după 10 săptămâni de viaţă.Puii încep să mănânce bambuşi la vârsta de 7-9 luni şi continuă să fie îngrijiţi până la 18 luni, când puiul este lăsat să se descurce singur. Femelele ating maturitatea la 4-5 ani, iar masculii la 6-7 ani.Aceşti urşi sunt cunoscuţi pentru dispoziţia lor curioasă şi jucăuşă. În captivitate, sunt observaţi deseori cum se joacă cu diferite obiecte. De asemenea, sunt cei mai vocali dintre toate speciile de urşi, fiind capabili să scoată o varietate de sunete.Conservarea — IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) a inclus urşii panda giganţi în categoria de vulnerabil. Aceasta este o îmbunătăţire comparativ cu statului acestora în anii ’80, când erau listaţi ca rari de IUCN. La ultimul recensământ, populaţia de urşi panda giganţi părea că se află în creştere.În China, există 67 de rezervaţii care protejează circa două treimi de panda giganţi din sălbăticie şi mai mult de jumătate din habitatul acestora.

Ursii Panda Giganţi sant cunoscuti sub denumirea de ursul de bambus, datorita regimului sau alimenta rexclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.Ursii panda ocupau candva o mare parte din China, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni. In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei. Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de panda traieste in afara zonelor protejate. Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine.Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica , urechi negre si semne negre in jurul ochilor. Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra. Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In iunie 2004 , s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare.

7 lucruri despre simpaticul ursuleț panda — Îl știe și îl îndrăgește o lume întreagă și oricine ar putea sta să-l privească minute în șir pe jucăușul, durduliul, amuzantul panda. Originar din China – chinezii îi spun dà xióng māo – acest ursuleț alb-negru, cu mers domol, lenevior, trăia cândva departe de lume în întinderile sălbatice din sudul și estul Chinei. Creșterea tot mai accentuată a populației a dus la acapararea locurilor unde își ducea liniștit traiul acest ursuleț, unul din simbolurile Chinei. Acolo unde erau păduri vaste, a pătruns omul și le-a distrus pentru a construi pentru el – în acest fel, teritoriile largi stăpânite de panda s-au redus tot mai mult și acest simpatic animal a ajuns o specie amenințată cu dispariția pe care tot omul (cel care i-a invadat habitatul) încearcă de mulți ani să o salveze.În China, în special în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu, sunt câteva rezervații naturale de ocrotire a ursului panda. Mulți trăiesc însă retrași în munții Minshan și Qinling, chiar la altitudini mari ce depășesc 3000 de metri, deși nu sunt mari amatori de frig. În timpul iernilor, coboară din înaltul munților și stau în văi, unde clima e ușor mai îmblânzită.În ciuda blândeții lui, Panda este totuși un animal sălbatic și nu poate fi cumpărat pentru a fi păstrat ca animal de companie (doar unul de pluș). În plus, este un mare, mare mâncăcios de bambus și ar fi imposibil pentru cineva să-i poată asigura hrana. Cei care îndrăgesc acest animal îl pot adopta sau sponsoriza.În legătură cu petele negre ale acestui ursuleț, s-au inventat tot felul de legende. Una dintre acestea vine din China și povestește că odinioară urșii panda aveau blana complet albă. Într-o zi, când cea mai tânără dintr-un grup de patru surori a murit, cele rămase în viață și-au pus picioarele în cenușă, în semn de doliu. În timp ce își plângeau sora moartă, își frecau ochii pentru a-și șterge lacrimile, se îmbrățișau pentru a se consola una pe alta și își astupau urechile pentru a nu auzi plânsetele. În acest fel, au rămas imprimate pe blana lor petele negre. În realitate, studiile arată că blana albă are un rol de camuflaj, permițând ursului panda să se piardă în zăpadă. Petele negre din jurul urechilor sunt interpretate ca semn al unui caracter feroce, pentru a-l feri de leopardul zăpezilor și de șacali.Pentru chinezi, îmbinarea alb-negru de pe blana ursului panda era comparată cu yin și yang. Pentru că panda are un comportament blând, liniștit, din vechime chinezii vedeau în asta un semn al echilibrului și armoniei între yin și yang.

Povestea Ursiilor PandaOcupații de bază — Pe lângă ursul panda sau, simplu, Panda, i se mai spune panda uriaș (pentru a-l diferenția de panda roșu, fără vreo legătură între ei) sau ursul de bambus (datorită preferinței lui culinare pentru bambus). În vechiul glosar chinezesc Erya se vorbește despre mo ca fiind un leopard alb. Pentru occidentali, Armand David, misionar, zoolog și botanist francez, a fost cel care l-a făcut cunoscut pe ursulețul Panda. — Mâncătorul de bambus — Cine a mâncat muguri de bambus știe că ai tot mânca, așa că îl putem înțelege oarecum pe ursulețul panda care stă cât e ziua de lungă și mănâncă muguri de bambus. De fapt, într-o singură zi un panda adult consumă 40 de kilograme de muguri de bambus. Cu toate că strămoșii lui au fost carnivori, de-a lungul timpului panda a renunțat de-a mai vâna și s-a orientat spre hrana vegetală – muguri de bambus sau frunze. De aceea se mișcă încet, e inactiv, fiindcă bambusul nu îi oferă prea multă energie.Ursul panda își petrece zilele mâncând și moțăind. Acestea sunt cele două îndeletniciri de bază, motiv pentru care stilul lui de viață e inactiv. Când mai face o pauză și are chef, se mai cațară prin copaci – uneori ațipește acolo – și mai înoată. — Speranța de viață — În sălbăticie, speranța de viață de viață a ursului panda este în jur de 15 ani. În captivitate – rezervații naturale – unde i se asigură hrana și este îngrijit permanent, ajunge la peste 20 de ani, uneori chiar depășește 30. Recordul de longevitate a fost atins de Jia Jia, o femelă de la Ocean Park Hong Kong care a murit la 38 de ani (echivalentul a 100 de ani la om), în octombrie 2016.Este celebru și pentru blândețea lui. Deși e liniștit și își vede de treburile lui – să mănânce și să doarmă –, dacă se simte amenințat sau se sperie, poate să și atace.100 grame și șase degeteLa picioare, panda are șase degete, cel de-al șaselea având rostul lui: îl folosește să sprijine bine bambusul atunci când îl mănâncă.Un panda nou-născut are doar 100 de grame, uneori 75. Fiind un mare mâncăcios, crește repede și, într-un an, de la 100 de grame poate ajunge la aproape 50 de kilograme. Femela panda naște de obicei un singur ursuleț sau gemeni, rar trei. Dacă sunt doi născuți în libertate, dintre aceștia ea va putea avea grijă doar de unul: îl alege pe cel mai puternic, cel care are șanse de supraviețuire mai mari și pe celălalt îl abandonează.  De la un și jumătate, puii născuți în sălbăticie sunt lăsați să se descurce singuri.Acesta e numărul urșilor panda aflați în sălbăticie. În China în special sunt numeroase rezervații unde sunt îngrijiți și ocrotiți urși panda. În capitala provinciei Sichuan, Chengdu, se află o grădină zoologică devenită cea mai populară printre turiștii care vor să vadă panda. În Beijing și Hong Kong sunt alte rezervații pentru panda ce pot fi vizitate, dar la fel de aglomerate.Cine vrea să-i vadă la grădina zoologică, îi va găsi probabil mâncând sau dormitând. Cei care au răbdare și timp vor putea fi la un moment dat răsplătiți și cu un spectacol de joacă, adică îi vor putea fotografia cum se cațară, se îmbrățișează, se întind, în tot felul de poziții amuzante.Panda reprezintă pentru chinezi simbolul prieteniei și al păcii, iar în anumite zone e văzut și ca purtător de noroc. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat panda ca o specie vulnerabilă.

Sursa — https://www.descopera.ro/natura/17936491-ursi-panda-giganti-habitat-dieta-reproducere

Sursa — http://www.zooland.ro/ursul-panda-1368

Sursa — https://editiadedimineata.ro/7-lucruri-despre-simpaticul-ursulet-panda-si-tot-atatea-imagini-amuzante-cu-el/

Lasă un răspuns