Spread the love

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au modificat genetic embrionii de calamar și au reușit să le elimine pigmentul. Rezultatul? Pui de calamar complet transparenți, scrie Daily Mail.

Echipa a folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a elimina pigmenții din specia Doryteuthis pealeii. În proces, cercetătorii au tăiat exteriorul celulelor cu micro-foarfeca și au introdus reagenti în ambrion.

Cefalopodele au cel mai mare creier dintre toate nevertebratele și un sistem nervos ce le permite să se camufleze aproape instant. Cercetătorii încearcă de decenii să afle secretul camuflajului lor extraordinar, însă nu au putut studia în profunzime structura lor până acum.

“Au evoluat cu niște creiere mari și cu un comportament sofisticat, complet independent,” a declarat Joshua Rosenthal, cercetător în cadrul Universității din Chicago.

În urma experimentului genetic, puii de calamar s-au născut cu ochii și corpul transparenți.

Calamarii sunt un grup de specii de moluște cefalopode decapode din ordinul Teuthida. Corpul calamarilor este torpiliform și poate atinge lungimea (împreună cu tentaculele) de 1,8 m la cei gigantici. Capul este bine delimitat. În jurul gurii calamarii au 10 tentacule, dintre care două sunt mai lungi și servesc la prinderea victimei. Calamarii au doi ochi bine dezvoltați, iar speciile de adâncime au și ochi termoscopici. Înoată foarte repede, cu ajutorul a două înotătoare triunghiulare, și atinge viteze de până la 55 km/h. Calamarii sunt dotați cu câte o pungă de cerneală, dar sunt lipsiți de cochilia externă. În schimb, își schimbă coloritul după mediul înconjurător. Sunt animale răpitoare și se hrănesc de obicei cu pește. Trăiesc în adâncuri și se întâlnesc mai mult în mările tropicale (cca. 300 specii). Exemple de specii din grupul calamarilor pot servi Loligo vulgaris, Ommastrephes sagittatus, Ommastrephes slosnei pacificus, Chiroteuthis veranyi etc. Unele specii sunt exploatate pentru carnea lor comestibilă.

Oamenii știu deja ca astfel de viețuitoare – calamarii – se deplasează destul de rapid in apa, însa putini știu ca pot și sa zboare. Nu este vorba doar de un simplu salt din apa și de o plutire cum face renumitul peste zburător de Atlantic cunoscut cu denumirea științifică de Cypselurus heterurus și care se poate ridica la înălțimea de 1 m deasupra apei. In cazul de fata vorbim de specii de calamari care pot chiar zbura, sau deplasa prin aer prin faptul ca își pot susține planatul după ce țâșnesc rapid din apa, deasupra acesteia. Interesant este modul cum realizează ei sa facă acest lucru – mister care nu a fost elucidat pe deplin de către cercetători. Cert este ca aceste viețuitoare își folosesc abilitatea de a sari din apa pentru a scapă de prădători, deși uneori se întâmpla sa ajungă pe puntea ambarcațiunilor, lucru ce cu siguranță va însemna și sfârșitul vieții lor.

Oamenii de știința considera calamarii ca fiind unii din cei mai buni înotători din mediul marin. Mai mult decât atât ei au vrut sa compare viteza de deplasare in apa cu cea pe care o au in aer, când sar din apa, și astfel au ajuns sa constate ca atunci când zboară o fac cu o viteza de 5 ori mai mare. Având in vedere faptul ca sunt și înotători de excepție va imaginați ca sunt zburători și mai buni, de admirat, iuțeala lor in aer este impresionanta, se mișca extrem de rapid, încât abia pot fi observați. Calamarii fac migrații anuale, parcurg 1000 km pe an si cantitatea de energie consumata de ei este foarte mare, de aceea ajung uneori in stadiul de a se manca unii pe alții, in cazul in care aceste moluște duc lipsa de hrana.

Când sar din apa, se pot înalta și la 1 m in aer, ceea ce explica de ce se întâmpla sa cada pe puntea lata a unor ambarcațiuni ce se găsesc in zona. Zborul si salturile din apa ii ajuta sa parcurgă mai ușor distanta in timp ce migrează, sa își economisească din energie și sa se apere de prădătorii acvatici. Cei care au observat astfel de spectacole cu cefalopode care săreau deasupra apei și-au exprimat încântarea ca fiind extrem de spectaculoase, însa pot fi considerate ca un fenomen unic având in vedere faptul ca sunt foarte rare.

Pana in prezent sunt cunoscute trei specii importante de calamari zburători și anume: Calamarul rechin de nord sau Illex Illecebrosus, calamarul Sthenoteuthis pteropus si specia Ornithoteuthis volatilis.

Specia Illex Illecebrosus sau calamarul rechin de nord are o viata destul de scurta, de cel mult un an și înoată in nord-vestul Oceanului Atlantic. In Canada, SUA si Japonia este capturat in număr mare pentru consum. In lunile de vara înoată in apele de coasta unde este și prădător dar devine și prada, iar in lunile reci se retrage in ape la adâncimi mari, unde temperaturile sunt mai mari decât in cele de suprafață.

Calamarul Sthenoteuthis pteropus este o specie de cafalopod din Oceanul Atlantic care sare din apa prin propulsarea realizata prin intermediul sifonului, prin aruncarea unui jet de apa din cavitatea mantalei printr-o pâlnie speciala, și planează foarte bine folosindu-se de tentaculele late de forma unor aripi. Centrul de greutate al calamarului este cam la mijlocul corpului acestuia, iar direcția de zbor este doar una singura. Cei care au fotografiat astfel de viețuitoare spun ca un calamar zburător poate parcurge o distanta mare, de zeci de metri deasupra apei.

In Oceanul Pacific si Indian, in Marea Arabiei si Marea Timor este răspândit calamarul Ornithoteuthis volatilis, specie de calamar zburător considerata ca si celelalte ,,o minute a naturii” care, dacă este observata in timpul călătoriei pe care o fac de obicei marinarii cu siguranță astfel de oameni ajung sa spună ca au văzut un miracol. Cei care au vazut astfel de calamari spun ca atât adulții cat si exemplarele mici realizează astfel de salturi și planări deasupra apei.

Sursa: digi-animalworld.tv, destepti.ro

Lasă un răspuns