Spread the love
Mosii de vara

Moșii de Vară reprezintă ziua de pomenire creștină a sufletelor celor care nu mai sunt printre noi.

Creștinii se roagă și împart bucate în numele celor mai dragi persoane răposate. Se spune că împarți pentru sufletul celui plecat. De fapt, împarți pentru bunătate, credință și iubire.

Moșii de Vară se țin în sâmbăta dinaintea marii sărbători de Rusalii, zi liberă. Sâmbăta în general este ziua dedicată pomenirii celor plecați dintre noi. Moșii de Vară 2020 vor avea loc sâmbătă, pe 6 iunie.

De Moși, bucatele se împart în vase de lut. Tradiția spune că de ”Moșii de vară”, se împarte mâncare caldă, „aburel”, deoarece mirosul acestora îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. În Muntenia, spre exemplu, masa de pomană se numește ”aburel” sau ”aburi”. Bucatele se pun vase de lut noi, achiziționate special pentru această ocazie.

De moși se împart bucatele preferate ale celui comemorat, atât mâncare, cât și băutură. În plus, pe lângă bucate, se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

De asemenea, la slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe. Ritualul de comemorare se continuă apoi în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Credincioşii aprind lumânări, dau și acolo de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

Mosii de vara
Mosii de vara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *