Spread the love
Sino-Japonez,„盆栽”-Artă Asiatică a cultivarii Bonsaiului

Bonsai (japoneză : 盆栽, lit.  ‘tăiere de tăvi’,  pronunție  ( ajutor · informație )) este pronunția japoneză a cuvântului  sino-japonez  „盆栽”. Este o formă de artă asiatică folosind tehnici de cultivare pentru a produce copaci mici în containere care imită forma și scara copacilor de dimensiuni mari. Practici similare există în culturile din Asia de Est, inclusiv tradiția chineză a  penzai de  la care a provenitversiunea japoneză  Bonsai și derivatele peisajelor vii în miniatură ale vietnamezului  Hòn Non Bộ . Tradiția japoneză datează de peste o mie de ani.Japonez  loanword  „bonsai“ a devenit un  termen generic în limba engleză, pe lângă multe forme de ghivece cu plante sau de altă natură, și , de asemenea , ocazional la alte lucruri fără viață și de viață. Potrivit lui Stephen Orr în The New York Times , „termenul ar trebui rezervat plantelor care sunt cultivate în containere superficiale, după principiile precise ale tăierii bonsaiului și antrenamentului, rezultând într-o replică minuțioasă a unui copac plin în natură. În sensul cel mai restrictiv, „bonsai” se referă la copaci miniaturizați, conținuți, respectând tradiția și principiile japoneze.

Arborele Bonsai care înseamnă:

Bonsai (
japoneză : 盆栽,
 lit.  ‘
tăiere de 
tăvi’,  
pronunție  (
 ajutor ·
 informație )) este pronunția japoneză a cuvântului 
 sino-japonez  „盆栽”. 
Este o formă de artă asiatică folosind tehnici de cultivare pentru a produce copaci mici în containere care imită forma și scara copacilor de dimensiuni mari. 

Istoria Bonsaiului

Istoria Bonsaiului

Se spune că Bonsai a fost adus în Japonia din misiunile din dinastiile Sui și Tang (între secolele VI și X e.n.). În perioada Heian (794–1185 e.n.), aristocrația a cultivat o apreciere a plantelor în ghiveci, iar în perioada Kamakura (1185–1333) au fost folosite diferite specii de arbori și tipuri de ghivece. În perioada Edo (1603-1868), această apreciere s-a răspândit de la daimyo (domnii feudali) la oamenii din orașul comun și se crede că termenul „bonsai” a început să fie folosit în această perioadă.Bazându-se pe aceasta, evoluțiile ulterioare din perioada Meiji (1868-1912) au condus la crearea unei viziuni ale artei intrinsec japoneze care definește bonsaiul așa cum îl știm astăzi: adică „expresia măreției și frumuseții naturii într-un vas mic și aprecierea acestui lucru. Chiar și în Japonia, unde până de curând bonsaiul era în mod obișnuit văzut ca un hobby pentru persoanele în vârstă, a devenit oameni populari de toate vârstele.Întrucât sunt mai ușor de accesat decât bonsaiul tradițional, crearea de super-mini-bonsai poate fi considerată o dezvoltare naturală în cadrul tendinței generale.Pentru a înțelege ce este Bonsai, trebuie să aflăm mai multe despre sensul și istoria sa. Chinezii au început să creeze peisaje în miniatură în urmă cu 2000 de ani. Cu cât reproducerea era mai mare decât cea inițială, cu atât era mai probabil să fie din punct de vedere magic. Un student s-ar putea concentra pe proprietățile sale magice și poate avea acces la ele. În perioada Kamakura (acum 700 de ani) japonezii au copiat forma de artă și din acel moment a apărut un stil japonez distinctiv. În loc de peisaje întregi, japonezii au început să crească arbori individuali. Acești copaci sunt ceea ce știm astăzi ca Bonsai.În China antică, copacii pitici au fost colectați din zonele muntoase și venerate în întreaga țară. Copacii erau ghiveci în containere frumoase, foarte decorate și se bucurau de „plante cu ghivece artistice”, cum erau numite atunci. Se crede că copacii s-au făcut altceva pentru a-i menține în viață, în afară de atenția la nevoile lor horticole de bază. Aceste plante de ghivece artistice erau ținute în spatele zidurilor palatului pentru clasele conducătoare.De-a lungul secolelor, o mare parte din cultura Chinei a fost trimisă în Japonia. Japonezii au absorbit și rafinat această cultură, care a inclus elemente de religie, guvern, arhitectură și „plantele artistice de ghivece” care au fost trimise în Japonia ca daruri pentru aristocrație.

Arta bonsaiilor a rămas în spatele zidurilor palatului, iar călugării chinezi nu i-au prezentat publicului în timp ce învățau budismul Zen oamenilor obișnuiți.Copacii în miniatură erau profesori ideali ai principiilor filozofice privind armonia naturii, locul omului în univers și amestecul armonios dintre cer, pământ și om. De la acest început, plantele de bonsai au apărut ca forma de artă horticolă pe care o practicăm și o studiem astăzi.Arborele Bonsai, așa cum îl știm astăzi, a evoluat de la originile sale chineze într-o formă de artă care producea copaci mai mici, mai rafinate. Grădinile chinezești erau libere, libere, expansive. „Plantele lor de ghivece artistice” reflectau acea abordare horticolă. Pe de altă parte, grădinăritul japonez a fost mai precis, conținut și rafinat. Mai mult, deoarece spațiul pentru locuit și timpul pentru grădinărit pentru japonezii obișnuiți erau limitate, designul și containerele lor de arbori au devenit mai mici și mai rafinate.În Japonia, tokonoma, o mică alcoolă ceremonială, a devenit o parte importantă a fiecărei case. Copacii au fost aduși în casă și plasați în tokonoma pentru perioade scurte de timp.Astăzi, artisticul și tehnica bonsaiului sunt universale. Odată cu răspândirea bonsaiului în întreaga lume, multe specii de copaci din multe țări au devenit subiecte adecvate pentru bonsai. Bonsai aparține tuturor.Pe măsură ce te apropii de studiul bonsaiului, știi că tu și copacii tăi te vei schimba. Îți vei aduce propriile sentimente și artă artistică bonsaiului. Scopul primei tale aventuri în bonsai ar trebui să fie să înveți tehnicile mâinii de artă, pas cu pas, copac cu copac. Străduiește-te mereu pentru armonia inimii, minții și mâinii.Arta cultivării copacilor Bonsai își are originea în Imperiul Chinez și, la fel ca multe forme de artă înrudite, japonezii au copiat-o și adaptat-o ​​în perioada Kamakura. Aceste forme de artă înrudite includ aprecierea pietrei (Suiseki), păstrarea peștilor koi (Nishikigoi) și grădinăritul japonez. Haideți să investigăm aceste arte mai în detaliu!

Stiluri Bonsai

Stiluri Bonsai

Deoarece mulți copaci se împrumută mai mult de un stil de bonsai, trebuie să decideți cum doriți să vă proiectați arborele Bonsai. Este important să vă apropiați de un copac pentru a fi lucrat cu mintea deschisă, să priviți cu atenție trunchiul și ramurile. Fiecare plantă are propriul său caracter și stil.

drept în poziție verticală (fig. 4) — Vârful copacului se află direct peste baza trunchiului. Arborele are o structură de ramură bine definită. — în poziție verticală curbă (fig. 5): — Vârful arborelui este peste baza trunchiului. Între timp, trunchiul a dezvoltat o curbă lungă și blândă. — înclinare vertical (fig. 6): — Vârful copacului a crescut departe de baza trunchiului și se află peste masa solului. Arborele trebuie să fie stabil și să nu pară pe cap. — vânt (fig. 7): — Trunchiul, ramurile și frunzișul aplecat arată efectul vântului constant. — semicasadă (fig. 8): — Arborele are mai mult înclinare decât trunchiul înclinat-vertical. Adesea trunchiul se extinde peste oală și ușor dincolo de marginea ghiveciului. Frunzișul poate apărea sub marginea vasului. — cascadă (fig. 9): — Gândiți-vă la acest lucru ca la un copac agățat de partea unei stânci. Linia trunchiului curge în jos. Bonsaiul în cascadă trebuie introdus într-un recipient special conceput pentru acel stil de bonsai. Recipientul reprezintă faleza din care crește copacul. — groapa (fig. 10): — Un număr inegal de arbori este plantat — Există mult mai multe stiluri de bonsai decât cele arătate, dar următoarele ar trebui să servească drept modele care să vă inspire pentru a crea copaci cu un echilibru bun și un design plăcut. Vizualizarea diferitelor stiluri ar trebui să vă stimuleze creativitatea și să vă conștientizeze părțile individuale (trunchiul, ramurile etc.) care alcătuiesc întregul arbore.Dar, deși stilurile consacrate oferă modele neprețuite, nu spun întreaga poveste a bonsaiului. În niciun moment nu trebuie să ezitați să proiectați un bonsai doar pentru că nu se conformează unui stil consacrat. Amintiți-vă că un bun bonsai este unul care atrage privitorul în copac și dezvăluie minunea naturii.

Muzeul istoric chinez din San Diego
Bonsai Tree – bonsai tree

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *