Spread the love
Arta chineză – Pictura

Pictura chineză tradițională se folosește de aceleași tehnici cu caligrafia chineză și se face în laviu, uleiuri nefiind folosite. La fel ca în cazul caligrafiei chineze, cele mai folosite materiale sunt hârtia și mătasea. Lucrările pot să fie ruate în suluri. Pictura tradițională chineză mai este practicată și pe perețu, paravane și pe alte materiale.Cele două tehnici ale picturii chineze sunt: — Gongbi (în chineză: 工筆; care se traduce în română ca „meticulos”) – care constă în detalii foarte precise. Este deobicei foarte colorată și adesea prezintă un subiect narativ sau figural. Era practicată des de artiștii care lucrau la curtea regală sau care aveau ateliere independente. — Laviul (în chineză: 水墨 Shui-mo).Artiștii din timpul dinastiilor Han (202 î.e.n.) și Tang (618–906) pictau în principal oameni. Pictura chineză care înfățișează oameni provine din morminte, unde au fost păstrate pe ecrane de mătase, obiecte lăcuite și pereți mormântului. Multe picturi din mormintele timpurii aveau rolul de a proteja morții sau de a ajuta sufletele lor să ajungă în paradis. Altele ilustrau învățăturile filozofului chinez Confucius sau prezentau scene din viața de zi cu zi. Majoritatea portretelor chineze prezintă o vedere frontală formală. Cele imperiale sunt mai flexibile, dar, în general, nu sunt prezintă ceva din afara curții regale, iar portretizarea nu făcea parte din propaganda imperială, ca în alte culturi.Mulți critici consideră peisajele ca fiind cea mai înaltă formă de pictură chineză. Timpul dintre Perioada celor 5 Dinastii și Perioada Song de Nord (907–1127) este cunoscut ca „Marea Epocă a Peisajelor”. În nord, artiști ca Jing Hao, Li Cheng, Fan Kuan, și Guo Xi au pictat munți, folosindu-se de multe tehnici ca să reprezinte bolovanii bruți. În sud, Dong Yuan, Juran și alții au pictat dealuri și râuri în scenele lor liniștite prin intermediul unor pensule fine. Tipurile astea două de scene și tehnici au devenit stilurile clasice ale pictării peisajelor chineze.La fel ca în arta japoneză, majoritatea picturilor sunt peisaje, o mare parte a restului fiind portrete.

Chinese Art – Painting, A thousand-year-old Chinese painting — O pictură chineză, veche de o mie de ani.


Chinese Art – Painting, A thousand-year-old Chinese painting — O pictură chineză, veche de o mie de ani — Specialiștii vorbesc despre adevărata valoare a picturii chinezești vechi de 1000 de ani de Su Shi
The ‘Guqin’ Gets a Revival in Yunnan —
„Guqin” obține o renaștere în Yunnan

Pictura Chineza — Pictura chineză este arta traditionala pictural exercitată în China pentru mai mult de o mie de ani. Rădăcinile sale ia sursă într- un mod original de a gandi mult mai vechi , care subliniază unitatea de om și cosmos și dinamismul neîntreruptă a acestui univers. Mai mult de reprezentare a unui formular , pictură chineză încearcă să-și exprime inima , mișcarea internă a ființelor.În general , pictura chineza este format din una sau mai multe poezii , caligrafie , o imagine pictată și sigiliul artistului. Trebuie să se distingă diferite metode :

  1. tehnica Gongbi ( Peria atent sau peria abil ), se caracterizează prin delicay și precizia în detaliu.
  2. tehnica Baimiao ( Desen linie ) atrage numai contururile cu cerneală neagră. Acesta este atașat la Gongbi.
  3. tehnica mogu ( Fără ramă ) este similar cu Gongbi , dar nu trage contururi.
  4. Xieyi tehnică ( Pentru a scrie ideea sau a scrie intenția ) se caracterizează printr- un aspect complet și utilizează , în principal, principiul gamei.
  5. tehnica Shuimo ( Cerneală și apă) sunt un stil de Xieyi, Dar numai efectuate cu cerneală neagră , în timp ce exploatarea intervalele.

Scopul de pictura chineza este de a realiza în cea mai mare concizia un farmec artistic care transportă un sens al infinitului. Într-adevăr , în gândirea tradițională chineză , universul este format din respiratii ( qi ) de diferite densități și mereu în mișcare , sursă a vieții. Pentru a recrea aceste respirații într-o imagine se dă viață și a stabilit o legătură directă între universul , pictura și umane. Astfel, actul de a picta sau a contempla un tablou face posibilă pentru a găsi unitatea cu cosmos. Prin urmare , este mai mult decât un lucru estetic simplu : este o arta de a trai. Rima de respirații și mișcarea de viață este , în opinia mea , o expresie excelent pentru a prinde sensul de pictura chineza.Formatele utilizate în pictură chineză sunt foarte variate. Cele mai cunoscute sunt rola mare , formatul orizontală , gama , etc.Subiectele pot fi popoare , peisaje , flori și păsări , mamifere , insecte și pești , arhitectură , etc. Sursele de inspirație sunt astfel direct în natură , dar, de asemenea, în picturi ale foștilor , Maistri — Masters. Peisajele , personajele și florile și păsările sunt cele trei subiecte preferate de pictori chinezi. Aceasta implică un studiu aprofundat de plante și flori în funcție de cele patru anotimpuri și de aspectul de păsări , insecte , pești și mamifere.

Chinese Art – Painting, A thousand-year-old Chinese painting — O pictură chineză, veche de o mie de ani — Specialiștii vorbesc despre adevărata valoare a picturii chinezești vechi de 1000 de ani de Su Shi.

Punctele esențiale ale compoziției de picturi chinezești sunt :

  1. Organizarea generală și direcțiile ( în creștere , în jos , sprijinit , etc).
  2. Densitatea și adunarea ( sau dispersie ). Vechile pictori , pentru a da o indicație privind densitatea de o pictură , a folosit această expresie : Spaced că, chiar și un cal poate trece , dens care chiar vântul nu se poate infiltra.
  3. vidul. În pictură tradițională chineză , vidul are un loc foarte important. Acesta poate reprezenta cerul , pământul , apa , norii , etc. Aceasta face posibil pentru a oferi o imagine în pictură , dar , de asemenea, pentru a proiecta spectatorul într-o lume mult mai vastă , chiar infinit , lăsând un teren liber de imaginație. Contemplarea ia sprijin pe partea plină a picturii ca o rampă de lansare pentru a fi propulsate în absolut prin partea goala. Poeziile din China se bazează pe același principiu.
  4. Mult mai importante sunt inscripțiile. Acestea includ titlul , conținutul ( poezie , proză , descrierea , istorie , etc ) , numele autorului și sigiliul lui. Totul trebuie să fie caligrafie în stiluri diferite, în funcție de ceea ce artistul dorește să-și exprime. Durata de viață a picturii depinde de alegerea a inscripțiilor și pozițiile lor. Ei sunt cei care de lucru complet. Fără ei , pictura este doar un trup fără viață.
Arta Chineză – Pictura Chineza
Arta Chineză – Pictura Chineza
Arta Chineză – Pictura Chineza
Arta Chineză – Pictura Chineza
Arta Chineză – Pictura Chineza

Sursa — http://www.chine-culture.com/ro/pictur%C4%83-chinez%C4%83.php

Sursa — https://ro.wikipedia.org/wiki/Arta_chinez%C4%83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *